Disney Filmer

12 fantastiske Disney-filmer vi hadde «glemt»​​

Gjett om ikke vi skal se en av disse i kveld!

GLEMTE DISNEY KLASSIKERE: Bernard og Bianca fra 1977 vekker mange gode minner hos oss i redaksjonen.  Foto: Mary Evans Picture
GLEMTE DISNEY KLASSIKERE: Bernard og Bianca fra 1977 vekker mange gode minner hos oss i redaksjonen. Foto: Mary Evans Picture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilken Disney film er din favoritt -  Løvenes Konge, Jungelboken, Den lille havfruen, Skjønnheten og udryret eller kanskje Aladdin? Dette er alle klassikere de fleste av oss ikke kan få nok av - de har tross alt fengende sanger, elskverdige karakterer og gode historier. Men hva med de litt mindre populære Disney filmene, de som falt i skyggen av de store klassikerne? 

Ifølge Wikipedia finnes det i dag hele 56 Disney filmer (hvis vi teller med «Moana» som kommer på kino 23.november). Husker du alle sammen? Ikke vi heller! Derfor har vi laget en liste over 12 Disney filmer vi nesten hadde glemt at eksisterte. Gjett om ikke vi skal se en av disse i kveld! 

LES OGSÅ: 6 bøker du bør skynde deg å lese før de blir film!

1. Bernard & Bianca (1977) 

Handlingen til «Bernard & Bianca» bygger på to bøker av Margery Sharp: «The Rescuers» og «Miss Bianca». Historien handler om den foreldreløse jenta Penny som blir kidnappet av den onde juveltyven Madame Medusa som bor på en husbåt ute i sumpene. Hun ønsker å senke Penny ned i en brønn hvor det ligger en verdifull diamant ved navn «Djevelens øye». Penny har det ikke bra ombord i husbåten og sender av sted en flaskepost med bønn om hjelp. Flaskeposten blir funnet av en liten internasjonal brigade som er i samme bygning som FN i New York. Sammen drar Bernard og den vakre miss Bianca av sted til sumpene for redde Penny.

2. Ringeren i Notre Dame (1996) 

Ringeren i Notre Dame, tolket etter Victor Hugos klassiske roman med samme tittel, betraktes av mange som Disneys virkelige mesterverk. Filmen starter med en gjenfortelling av hvordan Quasimodo blir overlatt i hendene til Claude Frollo - justisministeren - som først vil kvitte seg med misfosteret, men som «overtales» av erkediakonen ved Notre Dame til å oppfostre gutten som sin egen med kirken som tilholdssted. I det vi kommer inn i historien er det tid for narrenes festival og Quasimodo, som nå er 20 år gammel, ønsker å bli med på folkefesten, men er redd utseendet hans skal skremme folkemassen. Modig kaster han seg ut i det ukjente, til festen og den verdenen han så lenge har drømt om å være en del av. Vel ute møter han den vakre sigøynersken Esmeralda og hennes livlige geit Djali. Sammen dras de inn i et halsbrekkende eventyr fylt av spenning og overraskelser. 

3. Anastasia (1997)

Denne er ikke laget av Disney, men vi måtte bare ta den med! «Anastasia» er basert på den sanne historien om den fortapte russiske prinsessen, og hennes jakt på sin sanne identitet. Når revolusjonens skygger mørklegger Russland blir Anastasia, tsarens yngste datter, borte fra resten av familien og hun unnslipper så vidt revolusjonen med livet i behold. Mange år senere møter hun den kjekke mannen Dimitri, og sammen reiser de til Paris for å gjøre krav på Anastasias rettmessige arv. Men veien er ikke enkel, og de må passe seg for den onde Rasputin og hjelperen Bartok.

LES OGSÅ: Hylles som et av de mest majestetiske brudebildene som er tatt

4. Tarzan (1999) 

«Tarzan» er basert på Edgar Rice Burroughs klassiske roman, «Tarzan – Apene konge». Disneys «Tarzan» følger de uvanlige opplevelsene til en foreldreløs gutt som vokser opp hos en gorillaflokk i den afrikanske jungelen. Gjennom hele oppveksten kjemper han for å bli anerkjent som en av dem, men forskjellene mellom et menneske og en gorilla blir bare mer og mer tydelige ettersom tiden går. Til tross for kjærligheten til adoptivmoren Kala, den ville gorillavenninnen Terk og den lett nevrotiske elefanten Tantor, forandres Tarzans liv for alltid da han møter mennesker for første gang.

5. Mulan (1998)

Disneys 36. tegnefilm handler om en modig, ung jente som iherdig prøver å gjøre foreldrene til lags og være den perfekte datter, men som føler at hun alltid skuffer dem. Da Mulans gamle far blir kalt inn til krigen, kler hun seg ut som en mann og slutter seg til den kinesiske arméen istedenfor ham. Hun møter etter hvert Mushu, en livlig og skrønete drage som leder henne opp i en rekke komiske uhell. 

6. Min bror bjørnen (2003)

I de vakre naturomgivelsene i det nordvestre USA på slutten av istiden, lever unggutten Kenai i fred og fordragelighet sammen med sin eldste bror Sitka, som fungerer som mor og far for sine yngre brødre. Men når Sitka i en tragisk ulykke blir drept av en bjørn, opplever han snart at livet tar en uventet vending, når de store åndene forvandler ham til en bjørn - skapningen han hater aller mest. Mens Kenai prøver så godt han kan å få tilbake sin menneskelige form, har Denahi, som ikke er klar over at Kenai er blitt til en bjørn, tatt opp jakten på ham for å få hevn og redde familiens ære.

LES OGSÅ: Disse boknyhetene vil garantert gi deg gåsehud nedover ryggen

7. Herkules (1997) 

Filmen er basert på mytene om Herakles fra gresk mytologi (Herkules er den romerske varianten av navnet), og handler om gutten Herkules som prøver å bli en gud og komme opp til sin familie igjen, ettersom den onde Hades var sjalu og bitter og gjorde ham dødelig. Disney følger Herkules fra han er et null, til han blir en stor helt.

8. Oliver og gjengen (1988)

Filmen er inspirert av den klassiske Charles Dickens roman «Oliver Twist», men handlingen utspiller seg i New York. Den hjemløse kattungen Oliver er på søken etter et nytt hjem og havner hos den tøffe gatehunden Dodger og hundekompisene hans. Her blir han også venn med den hissige Tito, den kjedelige Einstein, bulldoggen Francis og ikke minst Rita, jenta som prøver å holde styr på dem alle sammen. Hundegjengens husvert, kjeltringen Fagin, har stadig problemer med sin ekle sjef, Sykes. Når Sykes får vite at Oliver skal adopteres av Jenny, en søt jente med rike foreldre, kidnapper han henne rett foran nesen til Oliver og gjengen! Nå er det opp til dem å redde henne. 

9. Mesterdetektiven Basil Mus (1986)

Dette er Walt Disneys tegnefilmtolking av mesterdetektiv Sherlock Holmes. Basil Mus bor i Baker Street han også, trolig i kjelleren til Sherlock. Her får han besøk av den lille musungen Olivia, som leter etter faren sin, dukkemakeren Julius Rustimus. Basil skjønner at det er Flagre, den fryktede medhjelperen til professor Rottenikken, som står bak kidnappingen. I en ganske skummel tegnestil er det duket for en voldsom ferd gjennom dypet av London ved århundreskiftet.

LES OGSÅ: 7 bøker med sterke kvinnelige karakterer!

10. Atlantis: En forsvunnet verden (2001)

Filmen er den 40. i rekken av Disneys klassikere og er inspirert av legenden om Atlantis. Milo har hatt en drøm siden han var liten, å finne byen Atlantis, som på mystisk vis forsvant ned i havet. En dag tar professor Whitmore kontakt og overrekker han «vokterens bok», i bytte mot å hjelpe dem på deres ferd mot å finne Atlantis (ettersom Milo er den eneste som kan det utdødde Atlantiske språket). Før Milo vet ord av det er han på båten med et mannskap Whitmore hyret til ekspedisjonen. Sammen med Dr. Sweet, mekanikerjenta Audrey og mange flere kjemper de seg igjennom en vanskelig vei, fylt med et urtidsmønster og mange skapninger før de endelig kommer frem til Atlantis.

11. Prinsessen og frosken (2009)

«Prinsessen og frosken» er delvis inspirert av E. D. Bakers bok «The Frog Princess», som igjen var inspirert av Brødrene Grimms eventyr ved samme navn. Handlingen utspiller seg i jazzens hovedstad New Orleans, hvor den hardt arbeidene jenta Tiana bor. En dag kommer prins Naveen av Maldonia på besøk til New Orleans, men han roter seg borti en ondskapsfull voodootrollmann som forvandler han om til en frosk. Tiana og froske-Naveen møtes på et maskeradeball, og Naveen tror Tiana er en prinsesse. Det tar ikke lang tid før Naveen får overtalt Tiana til å kysse ham, men til alles store overraskelse blir ikke Naveen til en prins igjen. Tiana blir derimot også til en frosk. Sammen begir de seg ut på leting etter en 197 år gammel voodoo-kvinne, som er den eneste som kan bryte trolldommen.

12. Småkryp (1998) 

Småkryp er en amerikansk animasjonsfilm produsert av Pixar Animation Studios, men er utgitt av Walt Disney Pictures og Buena Vista Distribution, og er en parodi på Æsops fabel om «Insektet og gresshoppen». Livet er ingen lek for maurene på Maurøya. Hver sommer invaderer en gjeng grådige gresshopper kolonien. De ledes av den truende og manipulerende Hopper, som legger beslag på en stor del av avlingen som maurene har jobbet hardt for. Filmens helt, Flik, tar på seg oppgaven å skaffe hjelp utenfra for å bekjempe gresshoppene. Ved en feiltagelse gir han oppdraget til en arbeidsløs småkryp-gjeng fra et annenrangs loppesirkus. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer