Født i feil kropp:

12 kjendiser som har banet vei for transseksuelle

De er inspirerende og stolte, og de ønsker å spre kunnskap og åpenhet om det å være transseksuell.

FØDT I FEIL KROPP: En rekke kjendiser har banet vei ved å fortelle om sine erfaringer som transseksuelle. FOTO: NTB Scanpix
FØDT I FEIL KROPP: En rekke kjendiser har banet vei ved å fortelle om sine erfaringer som transseksuelle. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste årene har åpenheten og aksepten for mennesker som er født i feil kropp økt veldig. Flere og flere velger å stå fram og fortelle sine sterke historier.

Vi har funnet frem til 12 inspirerende, transkjønnede kjendiser som er stolte over hvem de er, og som ønsker å spre kunnskap og åpenhet om det å være transkjønnet. De er skuespillere, modeller, idrettsutøvere, stolte stemmer i kjønnsdebatten, og de ønsker å vise andre at det å være transkjønnet er mer enn greit.

SKUESPILLER: Laverne Cox ble kjent gjennom den populære Netflix-serien «Orange is the new black». FOTO: NTB Scanpix
SKUESPILLER: Laverne Cox ble kjent gjennom den populære Netflix-serien «Orange is the new black». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Laverne Cox (45) - Skuespiller

Når det er snakk om transkjønnede kjendiser er Laverne Cox trolig et navn som kommer til minne. Hun er en trans-kvinne som gjorde seg kjent gjennom den populære Netflix-serien «Orange is the new black».

Laverne vokste opp i Alabama, og ble mye mobbet for å være «for feminin». Hun tryglet moren om å få lov til å ta dansetimer, og til slutt sa moren ja, og meldte henne på jazz og tap-dans. Hun fikk likevel ikke lov til å ta ballett, da moren syntes det var «for jentete».

Laverne visste hele tiden at hun var jente, men tvang seg selv til å begrave disse følelsene, da hun trodde det var synd å føle som hun gjorde. En gang da hun gikk i sjette klasse svelget hun en hel eske med piller fordi hun hadde så mye skam over hvem hun innerst inne visste at hun var.

Heldigvis har hun det mye bedre i dag, mens hun lever ut drømmen om en skuespillerkarriere. Hun synes USA gjør en mye bedre jobb med å akseptere transpersoner i dag sammenlignet med da hun var ung og slet med å finnen sin egen identitet. I dag bruker Laverne sin posisjon i mediebildet til å kjempe for transpersoners rettigheter.

LES OGSÅ: - Jeg vil normalisere det å være en transperson

65 ÅR: Caitlyn Jenner levde som Bruce i 65 år før hun sto frem som kvinne. FOTO: NTB Scanpix
65 ÅR: Caitlyn Jenner levde som Bruce i 65 år før hun sto frem som kvinne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Caitlyn Jenner (68) - Idrettsutøver og realitykjendis

Bruce Jenners overgang til Caitlyn Jenner har vært en av de mest høyprofilerte transformasjonene noen gang dokumentert. Da Caitlyn var ung var hun svært fascinert av jenteklær, og lånte stadig fra både moren og søsterens klesskap. Hun var veldig forvirret av sine egne følelser, og visste ikke hvordan hun skulle håndtere dem. For henne hjalp det å rette fokuset mot idretten, og i 1976 tok hun OL-gull i Canada.

Caitlyn har hatt tre ekteskap som alle endte dårlig, noe hun selv mener kan skyldes at hun hadde det svært dårlig med seg selv. Hun prøvde å snakke med sin andre kone Linda Thompson om usikkerheten rundt sin egen identitet, men Linda ønsket ikke å høre noe om dette. Da Caitlyn begynte å date Kris Jenner fortalte hun tidlig i forholdet at hun hadde gått på hormonpiller i over fire år. Kris nekter for å ha hørt noe om dette, og har til og med skrevet en bok om hvordan Bruce giftet seg med Kris uten å fortelle henne hva som foregikk. Paret utgjorde likevel et godt team, oppdro hele seks barn sammen, og tjente seg styrtrike på sitt eget reality-program «Keeping Up With The Kardashians», som i dag sender sin 14. sesong.

For Kardashian-Jenner-klanen kom det som et sjokk å se faren deres tre frem som en kvinne, men de har stort sett alle vært støttende til farens transformasjon.

Caitlyn visste hun kom til å oppleve mye motgang da hun gikk gjennom prosessen så offentlig, men valgte likevel å stå frem som kvinne hele 65 år gammel. Hun er et levende eksempel på at det aldri er for sent å bli den personen du innerst inne er.

LES OGSÅ: Slik går du fra å være mann til å bli kvinne

MODELL: Carmen Carrera tok et oppgjør med RuPaul da hun mente han ikke viste respekt for transkjønnede. FOTO: NTB Scanpix
MODELL: Carmen Carrera tok et oppgjør med RuPaul da hun mente han ikke viste respekt for transkjønnede. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Carmen Carrera (32) - Modell

Carmen Carrera gjorde seg kjent gjennom sin deltakelse i sesong tre av «RuPaul's Drag Race». Hun pleide å gjøre drag i mange år før hun endelig startet kjønnsbekreftende behandling etter å ha røket ut av tv-programmet. Hun opplevde at det å gå fra mann til kvinne som offentlig person var veldig krevende, men håper hennes historie vil bidra til å normalisere prosessen. I dag jobber hun som modell og bookes til visninger over hele verden.

Men har du hørt om dramaet mellom henne og RuPaul? Hun beskyldte drag-dronninga for å spille et spill kalt «female eller shemale». Ifølge henne er «shemale » et utrolig støtende ord, og hun mener programmet burde være mer respektfulle for hva transkjønnede må gjennomgå. Carmen fikk mye hets for å ha konfrontert RuPaul med dette, og ble beskyldt for å ha «bitt hånden som matet henne».

Hun har senere uttalt at alt hun ønsket var å gjøre folk oppmerksomme på hvordan de velger å ordlegge seg, og at alle skal respektere hverandre.

Dramaet mellom Carmen og RuPaul er i dag lagt på is, og Carmen har uttalt at hun fremdeles ville gitt Rupaul en klem dersom hun så han på gata.

LES OGSÅ: - Som mann kunne jeg ikke være den forelderen datteren min fortjente

YOUTUBER: Jazz Jennings er en populær Youtuber som også har sitt eget TV-program på TLC. FOTO: NTB Scanpix
YOUTUBER: Jazz Jennings er en populær Youtuber som også har sitt eget TV-program på TLC. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Jazz Jennings (17) - Youtuber

Jazz Jennings gjorde seg først kjent under et tv-sendt intervju med Barbara Walters da hun var bare seks år gammel. Siden har hun vokst opp på TV og fortalt historien om hvordan det er å vokse opp i en kropp man ikke føler seg hjemme i.

Helt siden hun var bitte liten visste hun at hun var en jente fanget i en guttekropp. Hun pleide alltid å stjele søsterens klær, og gikk rundt i huset i høye heler fra hun var bare tre år gammel. Når foreldrene kalte henne for gutt, var hun kjapp med å korrigere dem, hun var faktisk en jente. Hun hadde også en drøm om at en fe ville besøke henne om natten og forvandle kroppen hennes om til en jentekropp. Heldigvis ble familien kjempestøttende da de forsto at Jazz faktisk var transkjønnet.

I dag er Jazz en populær youtuber, og har til og med sitt eget TV-program på TLC. Takket være åpenheten hennes har hun vært med på å spre kunnskap om hva det vil si å være transkjønnet, og i 2014 ble hun kåret til en av de 25 mest innflytelsesrike tenåringene dette året.

Det vi synes er så inspirerende med Jazz er at hun ikke bryr seg om hva andre syntes om henne. Da hun i et intervju ble spurt om hvordan det føles når folk dømmer henne, svarte hun at den eneste meningen hun bryr seg om er hennes egen mening om seg selv.

MODELL: Andreja Pejic var en av svært få menn som ble brukt til å vise kvinnemote. FOTO: NTB Scanpix
MODELL: Andreja Pejic var en av svært få menn som ble brukt til å vise kvinnemote. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Andreja Pejic (26) - Modell og IT-jente

Før Andreja Pejic ble kvinne var hun kjent som Andrej Pejic i moteverden. Hun var en av svært få mannlige modeller som ble brukt til å vise frem kvinnemote, og ble tidlig en IT-figur på grunn av sitt androgyne utseende. I 2014 startet hun den kjønnskorrigerende-prosessen slik at hun kunne leve sitt sanne liv som kvinne.

Andreja har tidligere fortalt Vouge at prosessen er mye mer komplisert enn bare å ta kontakt med en lege og be om å få undergå operasjonene. Hun måtte gjennom en rekke psykologiske tester og samtaler før hun fikk godkjent gjennomføring av operasjonene. Andreja var nervøs for hvordan moteverden ville reagere på hennes transformasjon, og hvordan dette ville gå utover karrieren hennes. Men hun hadde uansett bestemt seg for hva hun måtte gjøre for å føle seg som seg selv. Da hun fortalte modellbyrået om avgjørelsen kun to uker før hun skulle opereres, var de kjempestøttende, og lovte de ville hjelpe henne til å få karrieren til å gå like bra som kvinnelig modell.

Etter transformasjonen gjorde hun historie som den første transkjønnede modellen på coveret av magasinet GQ Portugal. Hun har også uttalt at hvis hun kunne hatt en samtale med sin yngre selv ville hun fortalt henne at hun en dag ville ha mot til å vokse opp og bli den kvinnen hun alltid ønsket å være.

LES OGSÅ: Hari Nef (22) er den første transseksuelle modellen signert av IMG

Fallon Fox (42) - Profesjonell MMA-utøver

Som MMA-utøver jobber Fallon Fox i et miljø der det enda ikke finnes full aksept for transkjønnede. Hun valgte å ikke være åpen om sitt tidligere liv som mann, men ble tvunget «ut av skapet» etter at en journalist fikk nyss om hennes tidligere identitet.

Da Fallon fortalte moren sin at hun ønsket å være jente var hun ikke særlig positiv, og faren hennes mente hun trolig var en homofil gutt som var forvirret over sine egne følelser. Hun ble sendt på homofil-samtale-terapi for å forsøke å forandre henne til å bli en heterofil mann, men Fallon visste hele tiden hva følelsene inni henne betydde, og bestemte seg for å komme ut som jente uten støtte fra foreldrene.

Som den første transkjønnede utøveren i MMA-historie har mange anklaget Fallon for å ha en fordel over hennes kvinnefødte motstandere, men Fallon sier hun har gått på hormonbehandling så lenge at det ikke finnes noe mannlig ved henne lenger.

Hun har tidligere uttalt at det verste med å komme ut som transkjønnet har vært at de hun trener med ikke lenger ser henne som en vanlig kvinne.

I hele seks år kunne hun drive med sporten profesjonelt før hennes hemmelighet ble avslørt. Motgangen hun møter i miljøet i dag er vanskelig for Fallon å takle, men hun kjemper videre og viser verden at hun ikke lar seg tråkke på av mennesker med transfobi. Nå vil hun lede veien for andre transkjønnede idrettsutøvere.

LES OGSÅ: Gutter i kjole: - Hvis han vil gå med kjoler så får han lov til det!

SKUESPILLER: Chaz Bono, sønn av Cher og Sonny, kom ut som mann da han var 40 år gammel. FOTO: NTB Scanpix
SKUESPILLER: Chaz Bono, sønn av Cher og Sonny, kom ut som mann da han var 40 år gammel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Chaz Bono (49) - Skuespiller

Da Sonny og Cher ble foreldre til Chastity var de nok ikke klare over at det de trodde var en liten datter egentlig skulle vise seg å være en liten sønn. I 2010 begynte nemlig Chastity å introdusere seg som Chaz.

For Chaz var tiden før kjønnskorrigering så vanskelig at han fremdeles syntes det er vondt å se bilder av seg selv fra tiden han fremdeles gikk under navnet Chastity. Da han var 40 år gammel tok han operasjonen som fjernet brystene, så han endelig kunne føle at kroppen matchet det han følte innvendig. Han begynte også å gå på testosteron-sprøyter slik at han fikk ansiktshår og mørkere stemme.

I tillegg til å være en kjent stemme for LGBT-rettigheter, har Chaz fulgt i foreldrenes fotspor i underholdningsbransjen, og jobber i dag som skuespiller. Han var også den første trans-mannen til å spille en mannlig karakter i en kjent film. Han har jobbet med filmer som «The secret life of an american teen», «The bold and the beautiful» og «American Horror Story».

Hvordan tok Cher det hele? Hun har innrømmet at det var vanskelig for henne da Chaz begynte på kjønnsskifte-prosessen, og at hun fremdeles har vanskeligheter med å bruke riktig pronomen når hun snakker om Chaz. Likevel sier hun at ingen er stoltere av Chaz enn henne.

Erika Ervin (39) - Verdens høyeste, kvinnelige modell

Supermodellen har ikke alltid gått under navnet Erika. Før 2004 var navnet hennes nemlig William. Med sine to meter og syv centimeter er hun verdens høyeste kvinnelige modell.

Da Erika tenkte på å fortelle verden om tiden før operasjonene, sa Erikas svenske venn og kollega Bill Skarsgard at hun først burde åpne seg om dette i Sverige. Han mente svenskene er åpne og aksepterende, og at de ville hjelpe Erika til å føle seg komfortabel med å fortelle historien.

I tillegg til å være en suksessfull modell er Erika også skuespiller. Hun spilte rollen som Amazon Eve i «American Horror Story: Freak Show». Produksjonen var ute etter en mann som skulle spille en kvinne, og Erika troppet dermed opp på audition iført manneklær. Det var først etter at hun hadde fått rollen at hun fortalte produksjonen at hun er transkjønnet. På settet spilte hun mot verdens minste kvinne, og de to viste sammen hvordan de er fantastiske på hver sin måte, til tross for de store forskjellene.

Erika har tidligere uttalt at høyden hennes pleide å få henne til å føle seg som et monster, men at hun nå har lært å akseptere seg selv for den hun er.

LES OGSÅ: Her forteller Oliver broren sin at han er homofil

Geena Rocero (34) - Verdenskjent modell

Før hun kom ut av skapet som transkjønnet kjente vi henne som en vanlig, kvinnelig modell. I en TedTalk i 2014 fortalte Geena for første gang om sitt tidligere liv som gutt. Modellen var kjempenervøs før hun skulle dele historien om fortiden sin med verden, fordi hun visste åpenheten kom til å forandre livet hennes. Samtidig følte hun at hun endelig ville føle seg hundre prosent fri.

Da hun var 19 år gammel startet hun kjønnskorrigeringsprosessen, og før TedTalken var det omtrent ingen som visste at hun var født gutt, ikke engang hennes nærmeste venner! Hun hadde gått rundt med en stor frykt for at media ville finne ut sannheten om fortiden hennes, og at folk ikke lenger ville se henne som en ekte kvinne. Før talen hadde heller ikke agentene hennes noen anelse om at hun var født gutt, men sa nyheten ikke forandret noe som helst. Geena bestemte seg for å være åpen om kjønnsskifte fordi hun ønsket å inspirere andre til å leve ut sitt sanne jeg - uten å føle skam.

Geena var kun fem år gammel da hun fortalte moren sin at hun egentlig er jente. Heldigvis er både moren og resten av familien kjempestøttende, og aksepterer henne for den hun er.

På spørsmål om hvordan hun ønsker å bli omtalt, svarer Geena at hun gjerne vil kalles for trans-modell istedenfor modell, fordi hun ønsker å representere trans-miljøet. Hun håper at moteindustrien i fremtiden vil ansette flere trans-modeller, fordi det er viktig å fortelle deres historier.

LES OGSÅ: - Demiseksuelle har vanskelig for å føle seksuell tiltrekning til noen de ikke kjenner

MISS CANADA: Jenna Talackova ble den første transkjønnede personen til å delta i en internasjonal missekonkurranse. FOTO: NTB Scanpix
MISS CANADA: Jenna Talackova ble den første transkjønnede personen til å delta i en internasjonal missekonkurranse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Jenna Talackova (29) - Miss Canada

I 2010 ble Jenna Talackova den første transkjønnede kvinnen som deltok i en internasjonal skjønnhets-konkurranse, da hun representerte Canada i Thailand. To år senere fikk hun igjen representere hjemlandet, denne gangen i Miss Universe. Veien dit var likevel ikke enkel for Jenna, da hun etter å ha vunnet konkurransen i hjemlandet ble diskvalifisert fra den internasjonale finalen med grunn i at hun ikke var født kvinne. Donald Trump, som eier missekonkurransen, ble beskyldt for diskriminering mot Jenna og andre transkjønnede, da Jenna har både pass, førerkort og fødselsattest som sier at hun er kvinne. På «Good Morning America» fortalte Jenna om hvor fantastiske de andre deltakerne i konkurransen hadde vært som sendte både mail og meldinger for å vise sin støtte. Donald Trump gikk til slutt med på å la Jenna delta i konkurransen likevel.

Jenna gikk på ungdomsskolen da hun begynte å kle seg og identifisere seg som kvinne, og på videregående skiftet hun navn fra Walter til Page. Etter noen år begynte hun på hormonterapi, og skiftet igjen navnet sitt - denne gangen til Jenna.

Oh hey weekend.....treat me right ❤️

A post shared by Isis King (@msisisking) on

Isis King (32) - Første transkjønnede i «Top Model»

Isis King ble den første transkjønnede deltakeren i «Americas Next Top Model», da hun deltok i programmet i 2008. I programmets 17. sesong var hun igjen tilbake for å konkurrere, denne gangen sammen med andre all-stars. Slik ble hun en av de første transkjønnede kjendisene til å bringe oppmerksomhet til transseksualitet på TV i beste sendetid. Hun ble også den første transkjønnede modellen til å jobbe med den populære kleskjeden «American Apparel».

Dana International (46) - Vinner av «Eurovision Song Contest»

Sharon Cohens fødenavn var Yaron Cohen, men hun er aller best kjent under artistnavnet «Dana International». I 1998 vant hun Eurovision Song Contest med melodien «Diva», og da låtsrkiverkonkurransen ble avholdt i hjemlandet hennes Israel året etter var det Dana som sto for pauseunderholdningen. Hun deltok også i Eurovision i 2011 med melodien «Ding Dong», men kvalifiserte seg ikke videre fra semifinalen.

Sharon visste fra ung alder av at hun egentlig var kvinne, og sto allerede som trettenåring fram som transkjønnet. Drømmen om en musikk-karriere startet da Sharon var bare åtte år gammel, da hun så den legendariske israelske sangeren Ofra Haza framføre sangen «Chai» i Eurovision i 1983. Selv om Sharon kom fra en fattig familie, gjorde moren hennes alt hun kunne for å betale for Sharons musikktimer. I dag anses Sharon som en av Israels fremste artister, og hun er blant de mest kjente transseksuelle kjendisene i verden.

LES OGSÅ: Gruer du deg mye?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer