Ruby Dagnall

16-åringen gjør enorm suksess, men valgte å slutte på Nissen: - Det ble litt sånn Skam-reality å gå der

Den Amanda-nominerte skuespilleren Ruby Dagnall innrømmer at kombinasjonen skole, TV-innspilling og teater har gått utover det sosiale livet.

RUBY DAGNALL: KK.no møtte den talentfulle skuespilleren Ruby Dagnall på Cinemateket i Oslo i forbindelse med offentliggjøringen av Amanda-nominasjonene. Foto: Malini Gaare Bjørnstad
RUBY DAGNALL: KK.no møtte den talentfulle skuespilleren Ruby Dagnall på Cinemateket i Oslo i forbindelse med offentliggjøringen av Amanda-nominasjonene. Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av juni ble det kjent at den unge skuespilleren Ruby Dagnall, kjent fra TV-serien «Skam» på NRK, er blitt nominert i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller» i forbindelse med Amandaprisutdelingen i Haugesund i august. Det for hovedrollen i filmen «Rosemari». (PSST: - Nå vil jeg bli mer kjent som Thomas Hayes og ikke «Skam»-William)

- Hvordan føles det å være 16 år og nominert i den prestisjetunge kategorien?

- Det er veldig gøy! Men når man nesten ikke føler seg som kvinne en gang, så er det litt rart å være nominert i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller»​. Jeg ble litt sånn: «Er dette relevant for meg? Er jeg skuespiller på den måten? Kan dette skje med meg nå? Wow!». Men det er superstas! sier hun til KK.no.

Ruby er nominert side om side med den anerkjente skuespilleren Tuva Novotny (37), som også spilte i «Rosemari». 16-åringen roser sin svenske kollega opp i skyene.

- Hun har gjort så mye, og jeg blir helt satt ut over hvor mye hun rekker å gjøre! Vi jobbet jo veldig tett sammen på «Rosemari». Jeg er veldig glad på hennes vegne, og hun fortjener prisen veldig mye. Hun har gitt meg inspirasjon og passet på meg. 

- Hvordan blir det da hvis du vinner prisen over henne?

- Jeg har ikke tenkt så langt en gang, men det blir litt rart. Det blir det! Men Pia Tjelta (som leder Amandashowet, jour.anm.) sa det så fint i introen her, at vi jo alle sammen er i et fellesskap. Vi jobber alle for film, og det er dét som er viktig. Og så får man litt priser om hverandre, men det er hva vi har fått til i år som er det fantastiske, sier hun med et smil.

GJEV NOMINASJON: Ruby Dagnall er blitt nominert i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller», i forbindelse med Amandaprisutdelingen i Haugesund i august, for sin rolle i filmen «Rosemari». Her med Tindra Hillestad Pack (t.h.) som også er nominert i kategorien. Foto: Malini Gaare Bjørnstad
GJEV NOMINASJON: Ruby Dagnall er blitt nominert i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller», i forbindelse med Amandaprisutdelingen i Haugesund i august, for sin rolle i filmen «Rosemari». Her med Tindra Hillestad Pack (t.h.) som også er nominert i kategorien. Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

LES OGSÅ: Pia Tjelta: - Man blir jo livredd bare man skal ha én unge – å skulle få to var både veldig rørende og forbundet med en enorm redsel

- Jeg føler jeg har levd et dobbeltliv

Ruby har altså hatt rollen som Emma W. Larzen i den populære ungdomsserien «Skam» på NRK, og er blitt et yndet objekt for fans over hele verden. Hun forteller til KK.no at folk kommer bort til henne på gaten.

- Det skjer det, men nå har jeg ikke vært så mye med i det siste. Men jeg husker i starten da skvatt jeg hver gang folk spurte om de kunne ta bilde med meg. Det var så nytt og merkelig, men jeg husker den følelsen selv også, da jeg så et kjent fjes og ville ta bilde. Det har vært helt uvirkelig, og jeg har følt at jeg har levd et dobbeltliv. Det har på en måte vært en fasade jeg har hatt, sier hun og legger til: 

- Sånn som Tarjei som spiller Isak, for eksempel, han føler jo veldig på det der, og må ta på seg hette og hodetelefoner og gå skikkelig målretta ned Karl Johans gate dersom han ikke ønsker å snakke med noen. Han kan ikke gå ut døra uten å bli gjenkjent. 

- Har dere fått noen form for coaching og veiledning av «Skam»-produksjonen med tanke på det der?

- Ja, de har vært veldig, veldig strenge på at vi skal holde oss hundre prosent unna presse når det er med «Skam» å gjøre. Det er veldig lurt, for hvis det skulle ha vært presse inni bildet der så hadde det vært umulig for oss å gå på videregående og ha vanlige liv, for det har blitt så veldig svært. Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle ta sånn av.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken «SKAM»-skuespiller som dukker opp i «Kongens nei»!

SKAM: I den populære TV-serien spiller Ruby Sofia Berntsen Dagnall  Emma. Her med Tarjei Sandvik Moe, som spiller Isak. Foto: NRK
SKAM: I den populære TV-serien spiller Ruby Sofia Berntsen Dagnall Emma. Her med Tarjei Sandvik Moe, som spiller Isak. Foto: NRK Vis mer

Sluttet på «Skam»-skolen Nissen fordi «det ble Skam overalt»

- Det er rart for jeg føler at «Rosemari» og «Skam» er to forskjellige ting. «Skam» er ikke helt meg, og jeg må legge på meg den karakteren og være der hele tiden, men når det kommer til «Rosemari» så blir det noe annet siden det ikke er like massivt som «Skam».  

- Ikke helt deg, hvordan da?

- På Instagram, for eksempel, føler jeg at alle de følgerne der følger «Skam» og hele konseptet. De følger ikke meg. De klarer ikke skille på meg som privatperson og «Skam»-karakteren. Folk på trikken for eksempel sier: «Du heter Emma, ikke sant? Du velger hva du skal si selv? Det er dine klær du bruker?». De er helt der da, sier hun og legger til:

- Jeg har byttet fra Hartvig Nissen videregående til Oslo By Steinerskole. Det ble litt sånn «Skam»-reality av å gå på Nissen. «Alle» spilte i «Skam» og det ble «Skam» i skolegården og mens vi hadde undervisning, liksom. Det ble «Skam» overalt. Det ble litt mye for meg, og så ville jeg gå historie- og litteraturfordypning, så da byttet jeg. 

- Forhåndsdømmer folk i bransjen deg for rollen i «Skam», tror du?

- Jeg var faktisk litt redd for det i begynnelsen, at jeg skulle forbli «Skam-Emma», men sånn er det heldigvis ikke blitt - håper jeg. 

LES OGSÅ: Hva betyr egentlig begrepet skam?

KUL DAME: Skuespiller Ruby Dagnall er bare 16 år, men har allerede rukket å gjøre suksess både på TV, film og Nationaltheatret. Vi gleder oss til å se mer av henne i fremtiden! Foto: Malini Gaare Bjørnstad
KUL DAME: Skuespiller Ruby Dagnall er bare 16 år, men har allerede rukket å gjøre suksess både på TV, film og Nationaltheatret. Vi gleder oss til å se mer av henne i fremtiden! Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Følte at hun ikke hang med på den sosiale biten med vennene sine

Den talentfulle skuespilleren har den siste tiden sjonglert både TV, film og teater på Nationaltheatret - Hvordan klarer du å sjonglere alt det der i tillegg til skole?

- Akkurat det å balansere det med skole og et sosialt liv ved siden av kan være litt vanskelig. Så jeg har hatt et par «breakdowns» i det siste, hvor jeg har tenkt: «Det her går ikke... ». Jeg måtte nesten slutte helt på skolen da jeg skulle jobbe på Nationaltheatret. Jeg var på Nationaltheatret hele tiden og var bare med voksne hele tiden, som alle var så profesjonelle - så da måtte jeg virkelig prøve å skille skuespilleroppgaven min og den jeg egentlig er. Det var ganske vanskelig å kombinere, og så var det mye å ta igjen på skolen da. Men det går såvidt!

- Savnet du ditt miljø og dine folk?

- Ja, spesielt da jeg merket at jeg ikke hang med på det sosiale eller var der da det skjedde ting, da ble jeg skikkelig lei meg, sier hun ærlig.

LES OGSÅ: - Vi har det villeste «girl crush» på Noora!

Det er ikke bare skuespill og teater som den talentfulle 16-åringen liker å bryne seg på, også skriving og litteratur står hennes hjerte nære, og hun er ikke fremmed for å avansere til «den andre siden» av filmbransjen etter hvert.

- Jeg har egentlig veldig lyst til å gå regi i Kabelvåg fordi det er så veldig fin natur der! Nå går jeg litteratur fordypning, så jeg skal skrive masse fremover, så kanskje det gir mersmak! Jeg har også lyst til å flytte til København og gå på teaterhøyskolen der. 

- Så kanskje vi ser deg som manusforfatter om noen år?

- Ja, det hadde vært kult. Det håper jeg! 

Amandaprisene deles ut under Filmfestivalen i Haugesund den 19. august. Det er skuespiller Pia Tjelta som leder prisutdelingen.

LES OGSÅ: Nå kan «Skam»-vanen bli din!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer