Julefilmer:

3 julefilmer du ikke bør se

Disse kan du - med fordel - hoppe over i «bingingen» opp mot høytiden.

DOBBELTGJENGER: Vanessa Hudgens i Netflix-filmen «The Princess Switch». Nå har den dessverre fått en oppfølger. FOTO: Netflix
DOBBELTGJENGER: Vanessa Hudgens i Netflix-filmen «The Princess Switch». Nå har den dessverre fått en oppfølger. FOTO: Netflix Vis mer
Publisert

Det er snart jul!

Med dét kommer Mariah Carey, pepperkaker, gløgg og – ikke minst – julefilmer. Det bugner av klassikere der ute: Deriblant «Love Actually», «Home Alone», «The Holiday», «Tre nøtter til Askepott» og «Grinchen».

Men det kommer stadig nye julefilmer på markedet også. Hvert år får vi en fersk dose fra de store streamingtjenestene, og strømmetjenesten som er aller mest «på» er Netflix.

Det er ingen tvil om at giganten har haugevis av fantastiske filmer i repertoaret, både generelt og i julesjangeren, men det er heller ikke til å stikke under stol at ikke alt holder like høyt nivå ...

LES OGSÅ: Slik ser den lille jenta fra «Grinchen» ut i dag

DEN GANG DA: Stjernen som spilte lille Cindy Lou Who, Taylor Monsen, i «Grinchen» har blitt 27 år gammel. FOTO: Skjermdump
DEN GANG DA: Stjernen som spilte lille Cindy Lou Who, Taylor Monsen, i «Grinchen» har blitt 27 år gammel. FOTO: Skjermdump Vis mer

Jeg er en av dem som kommer i julestemning så fort Halloween er over, så jeg har mer enn nok tid til å få med meg det meste på julefilmfronten.

Under har jeg samlet tre av filmene jeg skulle ønske jeg ikke hadde fått med meg.

Først må jeg bare understreke at jeg er en som elsker halvdårlige filmer. Elsker. Jeg har skyhøy toleranse for tynne premisser, klisjéaktig dialog og middelmådig skuespill. For meg er setningen «Oscar-vinnende film» mer avskrekkende enn forlokkende.

Så, nå som det er etablert - her kommer det:

The Knight Before Christmas

Slik oppsummeres fjorårets «The Knight Before Christmas» av Netflix selv:

En trollkvinne sender en ridder fra middelalderen, Sir Cole, til dagens Ohio i juletiden. Her møter han Brooke, en ung lærerinne som har gitt opp kjærligheten. Brooke hjelper Sir Cole med å navigere den moderne verdenen mens han prøver å finne en måte å komme seg «hjem» på. Duoen fra forskjellige århundrer kommer stadig nærmere hverandre og følelsene mellom dem blir sterkere. Kan kjærligheten seire – mot all odds?

Nei, filmen er ikke så dårlig som den oppsummeringen fikk den til å høres ut som. Den er verre.

IKKE SE DENNE: Josh Whitehouse og Vanessa Hudgens i «The Knight Before Christmas». FOTO: Netflix
IKKE SE DENNE: Josh Whitehouse og Vanessa Hudgens i «The Knight Before Christmas». FOTO: Netflix Vis mer

Mens Sir Cole – som forøvrig er verdens mest fantasiløse ridder-navn – spilles av relativt ukjente Josh Whitehouse (30), blir Brooke portrettert av «High School Musical»-stjernen Vanessa Hudgens (31). Begge presterer på like lavt nivå.

Jeg trekker ikke på smilebåndet én gang av de mange, mange, mange forsøkene på humor forankret i at han er fra middelalderen og må forholde seg til moderne teknologi. Jeg tror ikke på skuespillerne ett sekund når de ser hverandre inn i øynene og liksom skjønner at de er på vei til å forelske seg i hverandre.

Og replikkene ...

Brooke: – I believe in you, Cole.
Sir Cole: – Never were there four little words that managed to wrap my weary heart into a warm blanket.

Hjelp.

Ordspillet i tittelen er det beste med filmen – og det er også skikkelig dårlig.


Holidate

Ny julefilm, nytt snedig ordspill. Se min hjemmesnekrede oppsummering:

«Holidate» – eller «Høytidelig din» som den har blitt døpt på norsk – handler om Sloane (Emma Roberts) og Jackson (Luke Bracey). To fremmede som begge er single og som begge er lei av å ankomme alene til julemiddager, Halloween-fester og påskelunsjer.

Den beste måten å slippe masing om kjærlighetslivet og spørsmål fra familien? Å skaffe seg en «holidate».

Etter at Sloane og Jackson tilfeldigvis møtes på et kjøpesenter, finner de tonen og avtaler å være hverandres date til diverse høytidstilstelninger.

Mon tro om det oppstår ekte følelser i løpet av filmen? Mon tro.

SOM EN BILULYKKE: Emma Roberts og Luke Bracey i «Holidate». FOTO: Netflix
SOM EN BILULYKKE: Emma Roberts og Luke Bracey i «Holidate». FOTO: Netflix Vis mer

Denne filmen gledet jeg meg til å se da jeg egentlig liker Emma Roberts (29) som skuespiller, for eksempel i «Wild Child», men herregud – her er det ene verre enn det andre.

Handling, humor, replikker, helt unødvendige biroller, skuespillet generelt ... Jeg tror nesten (merk: nesten) jeg kunne spilt rollen som både Sloane og Jackson bedre enn det som blir prestert på skjermen.

Når jeg tenker tilbake, er jeg faktisk usikker på hvordan jeg klarte å se denne filmen fra start til slutt. Det ble nok litt som å kjøre forbi en bilulykke. Man klarer ikke se vekk, selv om man vet det er mulig at man blir traumatisert for livet.

Terningkast: -1.


The Princess Switch

Jeg har ingenting imot Vanessa Hudgens, hun ga oss tross alt «High School Musical», men akkurat i julefilmer ... Ellers takk.

Som i «The Knight Before Christmas», har 30-åringen altså hovedrollen(e) i «The Princess Switch». Filmen har fått navnet «Prinsessen og dobbeltgjengeren» her til lands.

Den jordnære bakeren Stacey DeNovo tar turen fra Chicago til det fiktive kongedømmet Belgravia for å delta i en bakekonkurranse. Her møter hun ved en tilfeldighet på Lady Margaret Delacourt, grevinne og forloveden til kronprinsen av Belgravia – og de to kvinnene oppdager at de er som to dråper vann. Margaret er desperat etter en pause fra rampelyset og duoen legger en plan for å bytte liv i noen dager.


Tenk «Som to dråper vann» med Lindsay Lohan (34) – bare uten kvalitet. Det er ikke så ofte man sier det, men her savner jeg Lindsay Lohan.

Det skal nevnes at dette kanskje er den minst dårlige av de forferdelige julefilmene på denne lista, men det er en mager trøst ... Den er fremdeles et skår i julegleden.

Nå har den jaggu fått en oppfølger også! I «The Princess Switch 2: Switched Again» spiller Vanessa Hudgens hele tre, i stedet for to, karakterer.

Hvorfor ikke? Det kan ikke bli verre uansett.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer