Kvinnelige Seriemordere

5 av de verste kvinnelige seriemorderne gjennom tidene

Det er flere menn enn kvinner i kategorien «seriemorder» – men handlingene de begår er like grusomme uavhengig av kjønn.

SERIEMORDER: Aileen Wuornos skjøt syv kunder mens hun jobbet som prostituert, og påsto til siste slutt at mordene skjedde i nødverge da mennene skal ha voldtatt eller prøvd å voldta henne. Foto: Scanpix
SERIEMORDER: Aileen Wuornos skjøt syv kunder mens hun jobbet som prostituert, og påsto til siste slutt at mordene skjedde i nødverge da mennene skal ha voldtatt eller prøvd å voldta henne. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2016 har så langt vært året for krim. Man ser ut til å være mer fascinert enn noensinne av mysterier rundt drap og andre grufulle handlinger – blant annet har Netflix-dokumentaren «Making A Murderer» spredt seg som ild i tørt gress verden rundt. Det samme gjelder enda ferskere «The People v. O. J. Simpson», som tar for seg rettssaken mot idrettshelten på 90-tallet. Saken står uløst den dag i dag og spørsmålet er fremdeles: Drepte O. J. virkelig eks-kona og servitøren, eller er han så uskyldig som han selv hevder?

Begge seriene omhandler menn, og det er flere menn enn kvinner som begår kriminelle handlinger. Den statistikken gjelder også innenfor kategorien «seriemordere» – men selv om de kvinnelige seriemorderne er i mindretall, betyr det absolutt ikke at de ikke finnes... Eller at handlingene deres er noe mindre grusomme.

Under har vi samlet 5 av de verste, kvinnelige seriemorderne gjennom tidene.

LES OGSÅ: Les KKs intervju med kvinnen bak «Orange Is The New Black»

Genene Jones (1950 -)

Texas-kvinnen Genene Jones (65) jobbet som sykepleier, og oppnådde stadig bragden det var å vekke et dødt barn til live. Hun var en helt – trodde man, i alle fall. Sannheten var det totalt motsatte; det var nemlig Genene selv som forgiftet ungene. 1986 ble hun dømt til 99 års fengsel for drapet på lille Chelsea McClellan (15 mnd.), som døde etter at sykepleieren hadde gitt henne en overdose av muskelavslappende.

Hun er kun dømt for ett drap, men mange mener Genene Jones står bak i overkant av førti barnedødsfall. Likevel blir hun løslatt i 2017, på bakgrunn av en Texas-lov som skal forhindre overfylte fengsler. Det melder CNN

BARNEMORDER: Hun er kun dømt for ett drap, men mange mener Genene Jones står bak i overkant av førti barnedødsfall. Her er hun i 1984. Foto: Ap
BARNEMORDER: Hun er kun dømt for ett drap, men mange mener Genene Jones står bak i overkant av førti barnedødsfall. Her er hun i 1984. Foto: Ap Vis mer

Juana Barraza (1957 -)
Juana Barrazas barndom er like trist som hennes handlinger senere i livet var grusomme. Da hun var liten ble jenta fra Mexico City voldtatt gjentatte ganger av en mann hennes alkoholiserte mor, Justa, «lånte» henne bort til; avtalen var at han fikk ha datteren hennes i noen timer, mot at Justa fikk tre bokser øl. Dét førte til slutt til at Juana fikk en sønn med overgriperen.

Som voksen ble hun altså seriemorder, og alle de drepte var kvinner i alderen 60 og oppover. Teorien er at drapsofrene fungerte som surrogater for den egentlig kilden til Juanas sinne; nemlig moren.

Aileen Wuornos (1956 - 2002)

I en alder av 11 begynte Aileen Wuornos å bytte seksuelle tjenester mot mat og dop. Hun har også fortalt at hun hadde blitt voldtatt flere ganger – og nettopp dét ble Michigan-kvinnens grunn til å drepe. Hun skjøt nemlig syv kunder mens hun jobbet som prostituert, og påsto til siste slutt at mordene skjedde i nødverge da mennene skal ha voldtatt eller prøvd å voldta henne.

Wuornos ble injisert med «dødssprøyten» i 2002, og ble dermed den tiende kvinnen som ble henrettet i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført på 1970-tallet. Seriemorderens historie har også blitt filmatisert og Charlize Theron (40) spiller henne i «Monster».

Belle Gunness (1859 – 1908?)

Én av de aller mest kjente, kvinnelige seriemorderne gjennom tidene er Belle Gunness. Hun ble født i Selbu i Trøndelag og het opprinnelig Brynhild Paulsdatter Størset – men dét valgte hun å forandre da hun immigrerte til Chicago 1881. Der begynte hun en nådeløs drapstokt, og mange mener Belle til slutt hadde tatt livet av i overkant av 40 menn og barn. Hun innkasserte betydelige summer på ofrenes livsforsikring.

I 1908 forsto den røslige trønderen – hun var 183 centimeter høy og 91 kilo tung ifølge Wikipedia – at hun snart kom til å bli oppdaget. Ofrenes slektninger hadde nemlig begynt å fatte mistanke; 28. april brant gården hun bodde på ned til grunnen, og under opprydningsarbeidet kort tid senere fant man tre barnelik og liket av en hodeløs kvinne. Fortsatt spekuleres det i om kvinnen faktisk var Belle, eller om hun iscenesatt sin egen død og flyktet...

SERIEMORDER: Belle Gunness fra Selbu, født Brynhild Paulsdatter Størset, er en av de mest kjente kvinnelige seriemorderne. Her er hun sammen med barna Lucy, Myrtle og Philip i 1904. Foto: © Bettmann/CORBIS
SERIEMORDER: Belle Gunness fra Selbu, født Brynhild Paulsdatter Størset, er en av de mest kjente kvinnelige seriemorderne. Her er hun sammen med barna Lucy, Myrtle og Philip i 1904. Foto: © Bettmann/CORBIS Vis mer

5. Leonarda Cianciulli (1894 - 1970)

Italienske Leonarda Cianciulli drepte tre kvinner mellom 1939 og 1940, og lagde såpe og kaker av ofrenes levninger. I boken «An Embittered Soul's Confessions» forteller hun (altfor...) detaljert om sitt første drap.

«Jeg puttet kroppsdelene i en kjele, la til syv kilo natronlut som jeg hadde kjøpt for å lage såpe og rørte frem til kroppsdelene løste seg opp. Når det gjelder blodet ventet jeg til det hadde koagulert, tørket det i ovnen og blandet det med andre ingredienser; mel, sukker, sjokolade, melk, egg og margarin. Jeg lagde mange gode kaker og serverte dem til damene som besøkte meg», skriver Cianciulli.

Andre kvinnelige seriemordere som har vakt oppsikt med grusomhetene sine er Elizabeth Báthory (1560 – 1614), Delphine LaLaurie (1775 – 1849), Dorothea Puente (1929 – 2011) og Maria Swanenburg (1839 – 1915).

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen for å informere nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer