Robert Kennedy død:

52 år siden Robert F. Kennedy ble skutt og drept

- tilbake sto hans gravide kone og 10 små barn.

ROBERT KENNEDY DØD: Kort tid etter at dette bildet ble tatt på Ambassador Hotel i Los Angeles 4. juni 1968 ble senator Robert F. Kennedy skutt. Klokken hadde akkurat bikket midnatt da skuddene falt og han døde påfølgende dag. Her har han nettopp holdt tale til forsamlingen, og ved hans side står kona Ethel Kennedy. Foto: NTB scanpix
ROBERT KENNEDY DØD: Kort tid etter at dette bildet ble tatt på Ambassador Hotel i Los Angeles 4. juni 1968 ble senator Robert F. Kennedy skutt. Klokken hadde akkurat bikket midnatt da skuddene falt og han døde påfølgende dag. Her har han nettopp holdt tale til forsamlingen, og ved hans side står kona Ethel Kennedy. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Alle» husker drapet på president John F. Kennedy, og mange av oss - selv om vi ikke en gang var født på den tiden - har bred kjennskap til det som skjedde i Dallas 22. november 1963. For det er vanskelig å glemme videosnutten av presidenten som kaster seg bakover i den åpne Lincoln Continental-limousinen i det han blir skutt i nakken og enken Jackie Kennedys rosa drakt med ferske blodflekker på.

Men det var dessverre ikke bare John F. Kennedy (1917-1963) som ble et offer for skuddenes brutalitet. Presidentens lillebror Robert F. Kennedy led samme skjebne fire og et halvt år senere, da han ble skutt onsdag 5. juni 1968 etter å ha avholdt en tale på Ambassador Hotel i California kvelden i forveien. Han døde av skuddskadene den påfølgende dagen.

Det er nå gått 52 år siden drapet på senator Robert Kennedy, og det er ikke til å stikke under stol at denne hendelsen nok har fått mindre oppmerksomhet enn det førstnevnte attentatet.

Men drapet, som skjedde den varme sommernatten i California den femte dagen i juni i 1968, har uten tvil satt sine spor - både blant de engasjerte demokratene som drømte om at Robert Kennedy skulle nå hele veien opp til toppen - og bli USAs 37. president - og ikke minst hos den verdensberømte familien Kennedy - hvis familiehistorie er preget av endeløse tragedier.

LES OGSÅ: JFK-barnebarna har fulgt i sine berømte besteforeldres fotspor

Skulle bli starten på en rekke tragiske skjebner for Kennedy-barna

Robert Francis Kennedy ble født 20. november 1925 i Brookline, Massachusetts, som barn nummer syv til forretningsmann og politiker Joseph P. Kennedy sr. (1888-1969) og sosietetskvinnen Rose Fitzgerald Kennedy (1890-1995). De fikk til sammen ni barn.

Både Robert Kennedy og hans to eldre brødre, Joseph P. Kennedy jr. og John F. Kennedy var alle aktive i tjeneste hos de allierte styrkene under andre verdenskrig. Robert var bare 17 år da han i 1943 meldte seg til tjeneste i marinen, og han fullførte en offisersutdanning i USAs marine i perioden 1944 til 1946. Også John F. Kennedy og eldstebror Joseph var i marinen, hvor begge hadde løytnant-grad. Joseph avanserte siden til å bli pilot, og dette skulle koste ham livet. For den 12. august 1944 ble 29 år gamle Joseph Patrick Kennedy Jr. drept over Suffolk i England, da bomben i jegerflyet han styrte gikk av for tidlig. Levningene hans ble aldri funnet.

Dette skulle bli starten på en rekke tragiske skjebner for Kennedy-barna.

KENNEDY SR. OG HANS SØNNER: Joseph Kennedy sr. med sine to eldste sønner Joseph P. Kennedy jr. og John F. Kennedy fotografert i 1937. FOTO: NTB scanpix
KENNEDY SR. OG HANS SØNNER: Joseph Kennedy sr. med sine to eldste sønner Joseph P. Kennedy jr. og John F. Kennedy fotografert i 1937. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Pappa Joseph Kennedy sr. hadde store planer for sin eldste sønn. Han hadde nemlig ymtet frempå at han ønsket at sønnen skulle bli president i USA for det demokratiske partiet han var tilhenger av, men da sønnen omkom under andre verdenskrig ble denne planen skrinlagt. Dermed ble det den nest eldste sønnen John F. Kennedy som måtte kjempe for den mektige presidentposisjonen. Og vi vet jo alle hvordan dét gikk - den 20. januar 1961 ble han innsatt som USAs 35. president.

Lillebror Robert Kennedy, som hadde drevet JFKs vellykkede presidentkandidatkampanje, fikk rollen som justisminister i brorens regjering. Han skulle over de neste årene engasjere seg spesielt for å utrydde fattigdom, og da særlig blant utsatte minioritetsgrupper. Å få bukt med diskrimineringen, som vokste seg stadig større i USA på den tiden, mot disse gruppene ble også en fanesak for Robert Kennedy.

Da John F. Kennedy ble skutt i Dallas i november 1963, og døde bare 46 år gammel, var det visepresident Lyndon B. Johnson (1908-1973) som tok over vervet som USAs president. Til tross for at Lyndon og Robert ikke gikk spesielt godt over ens, og hadde svært forskjellige holdninger, valgte den nyinnsatte presidenten å beholde Robert Kennedy som justisminister.

Han ble siden valgt som New York -senator, og etter mye om og ment bestemte han seg i mars 1968 for å stille som presidentkandidat da det viste seg at president Lyndon B. Johnson ikke ønsket å stille til gjenvalg. Robert Kennedy ga massiv støtte til den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen, og hadde store planer om å ende den brutale Vietnam-krigen som hadde pågått siden 1955. Dette gjorde at han seilet opp som en av favorittene til rollen som USAs 37. president.

EN POPULÆR MANN: Robert Kennedy seilet opp som en av favorittene til å bli Amerikas 37. president. Her er han og kona Ethel fotografert rett etter at det ble kjent at han ønsket å stille som senator for New York i 1964. FOTO: NTB Scanpix
EN POPULÆR MANN: Robert Kennedy seilet opp som en av favorittene til å bli Amerikas 37. president. Her er han og kona Ethel fotografert rett etter at det ble kjent at han ønsket å stille som senator for New York i 1964. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Trump-familiens kanskje mest tragiske historie har du kanskje ikke hørt om

Skutt etter takketale

Til tross for at storebror John F. Kennedy hadde blitt skutt på åpen gate - da han kjørte i åpen bil gjennom folkehavet i Dallas i 1963 - var ikke Robert Kennedy redd for å være en del av folket. Bokstavelig talt. I likhet med sin avdøde bror tok han seg alltid god tid til å snakke med tilhengerne sine, og hadde ingenting imot å være omringet av mennesker. Dette skulle dessverre få fatale følger for ham.

På kvelden 4. juni 1968 holdt han en takketale på Ambassador Hotel i Los Angeles, da det ble kjent at han hadde vunnet primærvalget i California - en viktig seier å ha med seg videre i kampen for å bli USAs neste president.

- Jeg takker dere alle sammen. Nå går turen videre til Chicago, og la oss vinne der også! avsluttet Robert Kennedy talen med. Det skulle bli hans siste offentlige ord.

Senatoren ønsket også å takke kjøkkenstaben personlig for den innsatsen de hadde lagt ned under oppholdet på hotellet, og bestemte seg dermed for å ta bakveien inn til kjøkkenet. På veien ventet den da 24 år gamle palestinske mannen Sirhan Sirhan med en revolver. De tre skuddene traff senator Kennedy i hodet og ryggen. Da viste klokken 00:15, og 5. juni hadde akkurat såvidt begynt.

IKONISK BILDE: Det var den amerikanske fotografen Bill Eppridge som tok det ikoniske bildet av senator Kennedy liggende i sitt eget blod på gulvet på Ambassador Hotel i juni 1968. Ved senatorens side kneler ryddegutten Juan Romero. FOTO: NTB Scanpix // Bill Eppridge
IKONISK BILDE: Det var den amerikanske fotografen Bill Eppridge som tok det ikoniske bildet av senator Kennedy liggende i sitt eget blod på gulvet på Ambassador Hotel i juni 1968. Ved senatorens side kneler ryddegutten Juan Romero. FOTO: NTB Scanpix // Bill Eppridge Vis mer

Senatoren ble liggende på ryggen og var tilsynelatende ved bevissthet. Rundt ham hersket et kaos av stemmer. Noen ropte etter legehjelp, mens andre tok seg fortvilet til hodet. Det tok ikke lang tid før folkene rundt ham innså at nok en Kennedy var blitt skutt. Robert Kennedys kone Ethel skrek etter hjelp.

Sirhan Sirhan ble raskt overmannet og tatt hånd om av politiet. Senator Kennedy ble etter hvert sendt til Central Receiving Hospital i Los Angeles, og siden til The Hospital of the Good Samaritan i samme område. Her fikk legene i gang hjertet til Kennedy igjen, og kona Ethel fikk mulighet til å lytte til hjerterytmen til ektemannen. Operasjonen startet klokken 03:12 og varte i tre timer og 40 minutter. 26 timer etter de fatale skuddene ble senator Kennedy erklært død.

Det var en svært beveget Frank Mankiewicz, pressetalsmann for senator Kennedy, som holdt en kort pressekonferanse i 14-tiden torsdag 6. juni.

- Jeg har en, ehm, kort... Jeg har en kort kunngjøring å lese opp, som jeg skal lese, ehm... nå. Senator Robert Francis Kennedy døde klokken 01:44 den 6. juni 1968. Ved senator Kennedys side var hans kone Ethel, hans søstre Mrs. Stephen Smith og Mrs. Patricia Lawford, samt hans svigerbror Mr. Stephen Smith. Han ble 42 år gammel. Takk.

LES OGSÅ: 10 ting du kanskje ikke visste om Jackie Kennedy Onassis

Sirhan Sirhan hevder han ikke husker noe fra hendelsen

I boken The Forgotten Terrorist: Sirhan Sirhan and the Assassination of Robert F. Kennedy (2007) skrevet av forfatter Mel Ayton kommer det frem at Sirhans mor, Mary Sirhan, mente at drapet ble utført på bakgrunn av sønnens tilknytning til arabisk nasjonalisme.

- Det han gjorde, gjorde han for sitt land, sa Mary Sirhan under rettssaken mot sønnen.

Sirhan Sirhan ble nemlig født inn i en familie bestående av arabiske palestinere som tilhørte den kristne tro. Han ble født i Jerusalem i 1944 og hadde jordansk statsborgerskap. Familien emigrerte til USA i 1956, da Sirhan Sirhan var 12 år. «Som palestiner hadde Sirhan Sirhan følt seg forrådt av Kennedy på grunn av hans støtte til Israel under Seksdagerskrigen i 1967», skriver NRK.

Sirhan Sirhans kamerat John Strathman hevdet, ifølge boken skrevet av Mel Ayton, at Sirhan var svært påvirket av foreldrenes religiøse holdninger.

I ettertid har Sirhan Sirhan selv forklart at han ikke husker noe fra hendelsen og øyeblikket da han tok frem revolveren og skjøt den populære senatoren. Han har ikke gitt noe motiv for drapet. 24-åringen ble dømt til døden i 1969, men denne dommen ble gjort om til livsvarig fengsel i 1972. I dag sitter 74-åringen fengslet i San Diego County i California.

Det ble lenge spekulert i om det kunne være en gjerningsmann nummer to, som aldri ble pågrepet. Men spekulasjonene og ryktene ble dysset ned av politiet, da man ikke ønsket en lignende situasjon som de hadde hatt i forbindelse med drapet på storebroren John F. Kennedy. Den dag i dag spekuleres det i om det var flere gjerningsmenn bak drapet på JFK, og hvem det var som egentlig drepte den populære presidenten.

Under rettssaken ble det nemlig lagt frem beviser om at skuddene, som traff senatoren i ryggen og ved øret, ble avfyrt bakfra, og at det dermed ikke kunne være tilfelle at Sirhan Sirhan var drapsmannen ettersom han sto foran senatoren.

Nylig ble det kjent at senator Robert Kennedys tredje eldste sønn, advokat Robert F. Kennedy jr. (64) - som bare var 14 år da faren døde - rundt juletider i fjor bestemte seg for å oppsøke den dømte 74-åringen i fengselet. Han hadde nemlig studert bevisene nøye og snakket med vitner, og stilte seg tvilende til om 74-åringen faktisk var farens drapsmann. Møtet varte i tre timer.

- Jeg dro dit fordi jeg var nysgjerrig og opprørt over det jeg hadde funnet ut av gjennom bevisene. Jeg er opprørt fordi muligheten er der for at feil person kanskje er dømt for drapet på far. Min far var statsadvokat, og jeg er overbevist om at det ville ha opprørt ham å vite at noen var blitt satt i fengsel for et lovbrudd han ikke hadde gjort, sa Robert F. Kennedy jr. til The Washington Post i mai 2018.

STOR BARNEFLOKK: Ethel og Robert Kennedy fikk til sammen 11 barn. Parets yngste datter, Rory Kennedy, ble født seks måneder etter at senator Kennedy ble skutt. Her er ekteparet fotografert med syv av barna i februar 1963. Øverst til venstre er Robert Kennedy jr. FOTO: NTB Scanpix
STOR BARNEFLOKK: Ethel og Robert Kennedy fikk til sammen 11 barn. Parets yngste datter, Rory Kennedy, ble født seks måneder etter at senator Kennedy ble skutt. Her er ekteparet fotografert med syv av barna i februar 1963. Øverst til venstre er Robert Kennedy jr. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Robert Kennedy jr. gir nå sin støtte til 93 år gamle Paul Schrade, som leder arbeidet med å få gjenopptatt etterforskningen av saken. Han ble også truffet av skuddene som falt den skjebnesvangre junidagen for 50 år siden - men overlevde.

LES OGSÅ: 25 år gamle Freddie hadde aldri hatt sex - likevel ble hun hånet, mistrodd og forsøkt stemplet som tyskertøs

Fødte parets 11. barn seks måneder etter drapet på Robert Kennedy

Etter drapet på Robert Kennedy sto kona Ethel igjen med aleneansvaret for parets 10 barn. Da drapet skjedde var hun tre måneder på vei med datteren som skulle få navnet Rory Elizabeth Katherine Kennedy. Hun kom til verden 12. desember 1968 - et halvt år etter at faren ble skutt.

Ethel Skakel var bare 17 år da hun møtte Robert Kennedy for første gang. Året var 1945 og Ethel gikk i samme klasse på Manhattanville College som Roberts rundt to år yngre søster Jean Kennedy. Det var under en skiferie i Quebec i Canada i desember 1945 at Bobby, som han ble kalt blant venner, og Ethel altså ble kjent.

Men da datet den unge offiseren Ethels tre år eldre søster Patricia Sistine Skakel. Men skjebnen ville at nettopp Ethel og Robert skulle få hverandre, og i februar 1950 gikk Robert ned på kne. Bryllupet sto i St. Mary's Catholic Church i Greenwich, Connecticut, fire måneder senere.

GIFT: Robert Kennedy giftet seg med Ethel Skakel 17. juni 1950 i St. Mary's Catholic Church i Greenwich, Connecticut. FOTO: NTB Scanpix
GIFT: Robert Kennedy giftet seg med Ethel Skakel 17. juni 1950 i St. Mary's Catholic Church i Greenwich, Connecticut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det tok ikke lang tid før ekteparet utvidet familien. Allerede 4. juli 1951 kom parets første barn, Kathleen Kennedy, til verden. Siden fikk de barna Joseph P. Kennedy II (født 1952), Robert F. Kennedy jr. (født 1954), David A. Kennedy (født 1955), Courtney Kennedy (født 1956), Michael LeMoyne Kennedy (født 1958), Kerry Kennedy (født 1959), Christopher G. Kennedy (født 1963), Max Kennedy (født 1965), Douglas Harriman Kennedy (født 1967) og Rory Kennedy (født 1968).

Ethel Kennedy sto støtt ved ektemannens side mens han kjempet sine politiske kamper, samtidig som hun styrte hus og hjem. I likhet med Robert Kennedy var også Ethel opptatt av å rette søkelyset mot humanistisk arbeid, og ved flere anledninger arrangerte hun og ektemannen veldedighetsfester i familiehjemmet i Hickory Hill i Virgina.

Samme år som ektemannen døde opprettet Ethel blant annet veldedighetsorganisasjonen Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights, for å hedre sin mann og la hans verdier leve videre.

RAK ALDRI Å BLI KJENT MED YNGSTEDATTEREN: Rory Kennedy ble født seks måneder etter at senarot Kennedy ble skutt. Her er mamma Ethel Kennedy med svigerbror senator Edward M. Kennedy kort tid etter fødselen i desember 1968. FOTO: NTB Scanpix
RAK ALDRI Å BLI KJENT MED YNGSTEDATTEREN: Rory Kennedy ble født seks måneder etter at senarot Kennedy ble skutt. Her er mamma Ethel Kennedy med svigerbror senator Edward M. Kennedy kort tid etter fødselen i desember 1968. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun forble ugift, og viet sitt liv til å sørge for arven etter ektemannen Robert Francis Kennedy ble holdt levende. I 2012 kom dokumentaren Ethel ut på HBO, og er laget av datteren Rory Kennedy (49) - som aldri rakk å bli kjent med sin far Robert Kennedy.

MOR OG DATTER: I 2012 lagde filmskaper Rory Kennedy en dokumentar om sin mor Ethel Kennedy. FOTO: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: I 2012 lagde filmskaper Rory Kennedy en dokumentar om sin mor Ethel Kennedy. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I den 95 minutter lange dokumentaren blir vi kjent med en sterk kvinne, som uten tvil har stått oppreist i en situasjon der andre kanskje hadde bukket under. Det takker hun barna sine for. I dokumentaren uttrykker hun også at hun er stolt over alt det barna har fått til, og at Robert Kennedy også hadde vært stolt.

- Det er virkelig en stor hyllest til pappa at dere alle har gjort det så godt, sier hun i intervjuet med filmskaper-datteren Rory Kennedy.

Men når datteren påpeker at det er hun som skal ha æren for det, fordi at det tross alt var hun som oppdro dem alene, kommer den ydmyke siden frem i Ethel Kennedy.

- Jeg føler rett og slett ikke at jeg alene kan ta æren for det, sier Ethel og rister på hodet.

Se hele dokumentaren om Ethel under:

Se flere bilder fra Ethel og Robert Kennedys liv under:

Øvrige kilder: Newsweek, Store Norske Leksikon, People og Netflix

LES OGSÅ: - Marilyn Monroe fortalte meg at det kun var denne ene gangen at hun og JFK hadde hatt en affære

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer