Natalie Portman:

– Å bli seksualisert ødela for min egen seksualitet

Natalie Portmans møte med filmbransjen som barn har satt dype spor.

VANSKELIG FREMSTILLING: 13 år gamle Natalie Portman på premiere av filmen «Leon» i 1994. FOTO: NTB
VANSKELIG FREMSTILLING: 13 år gamle Natalie Portman på premiere av filmen «Leon» i 1994. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Natalie Portman er kjent fra store roller i Hollywood. Vi kjenner henne både fra «Star Wars», «Jackie» og ikke minst fra «Black Swan», der Natalie ikke bare vant Oscar for beste skuespiller, men i tillegg hanket inn de fleste andre store priser for den samme rollen.

BLACK SWAN: Natalie Portman i «Black Swan» i 2010, en rolle hun vant Oscar for. FOTO: NTB
BLACK SWAN: Natalie Portman i «Black Swan» i 2010, en rolle hun vant Oscar for. FOTO: NTB Vis mer

Men Natalie begynte sin skuespillerkarriere lenge før det. Allerede fra hun var 13 år var hun å se på lerretet i filmen «Leon» (1994) og senere i «Beautiful Girls» (1996).

I sistnevnte spille Natalie en 13 år gammel jente som opplever at en voksen mann, spilt av Timothy Hutton, forelsker seg i henne.

Rollen skal ikke ha vært bare enkel for unge Natalie. I podkasten The Armchair Expert med Dax Shepard, gjengitt av People.com, forteller Natalie om hvordan hun opplevde å bli fremstilt på film:

– Jeg var veldig klar over at jeg ble fremstilt som en … Lolita-figur. Å bli seksualisert som barn tror jeg ødela for min egen seksualitet, for det gjorde meg redd, sier Natalie i podkasten.

Natalie Portman sier i podkasen The Armchair Expert med Dax Shepard at seksualiseringen av henne som barn gjorde henne redd. FOTO: NTB
Natalie Portman sier i podkasen The Armchair Expert med Dax Shepard at seksualiseringen av henne som barn gjorde henne redd. FOTO: NTB Vis mer

- Jeg valgte roller som var mindre sexy

Stjernen utdyper at hun bygde en mur av profesjonalitet for å beskytte seg. Dersom hun overkompensert for å få respekt, ville hun slippe unna å bli gjort til et objekt. Ifølge Portman skal forsvarsmekanismen har fungert, noe som gjorde at hun følte seg trygg:

– I tenårene var jeg sånn: «Jeg skal ikke gjøre noen kjærlighetsscene eller klining». Jeg valgte roller som var mindre sexy fordi jeg var bekymret over hvordan jeg ble oppfattet, og hvordan jeg kunne føle meg trygg.

LANG VEI Å GÅ: Natalie Portman under premieren av «Vox Lux» i 2018. Hun husker de tidligere årene på film med blandede følelser. FOTO: NTB
LANG VEI Å GÅ: Natalie Portman under premieren av «Vox Lux» i 2018. Hun husker de tidligere årene på film med blandede følelser. FOTO: NTB Vis mer

Portman forteller videre at kvinner ofte får høre at det er bra å bli oppfattet som sexy:

– Du blir fortalt i ung alder at du skal ønske det, og at det er bra at folk ser på deg som attraktiv, sexy, vakker eller dyrebar. Disse ordene brukes spesielt mye. Men det er komplisert for ordene får deg ikke nødvendigvis til å føle deg bra eller trygg.

Hun utdyper om hvordan hun opplevde å stå foran kamera som tenåring:

– I den alderen har du en egen seksualitet og egne ønsker og du har lyst til å utforske og være åpen. Men du føler deg ikke nødvendigvis trygg når eldre menn viser interesse, og du tenker «Nei, nei, nei»

Natalie Portmans tale under Women's March i Los Angeles i 2018. Vis mer

Allerede i 2018 sa Natalie Portman i et intervju med People at hun tidlig hadde tanker om denne seksualiseringen:

– Jeg forsto allerede som 13-åring at å spille på sex ville få meg til å føle meg utrygg og at menn ville tro at de hadde rett til å snakke om kroppen min og seksualisere den, noe som var veldig ubehagelig for meg.

Mange år senere sa Portman, ifølge People:

– Jeg vet at jeg ble seksualisert gjennom måten jeg ble fotografert og fremstilt, og det var ikke min skyld. Det blir en del av det offentlige bildet av deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer