Natalie Portman:

– Å bli seksualisert ødela for min egen seksualitet

Natalie Portmans møte med filmbransjen som barn har satt dype spor.

VANSKELIG FREMSTILLING: 13 år gamle Natalie Portman på premiere av filmen «Leon» i 1994. FOTO: NTB
VANSKELIG FREMSTILLING: 13 år gamle Natalie Portman på premiere av filmen «Leon» i 1994. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Natalie Portman er kjent fra store roller i Hollywood. Vi kjenner henne både fra «Star Wars», «Jackie» og ikke minst fra «Black Swan», der Natalie ikke bare vant Oscar for beste skuespiller, men i tillegg hanket inn de fleste andre store priser for den samme rollen.

Men Natalie begynte sin skuespillerkarriere lenge før det. Allerede fra hun var 13 år var hun å se på lerretet i filmen «Leon» (1994) og senere i «Beautiful Girls» (1996).

I sistnevnte spille Natalie en 13 år gammel jente som opplever at en voksen mann, spilt av Timothy Hutton, forelsker seg i henne.

Rollen skal ikke ha vært bare enkel for unge Natalie. I podkasten The Armchair Expert med Dax Shepard, gjengitt av People.com, forteller Natalie om hvordan hun opplevde å bli fremstilt på film:

– Jeg var veldig klar over at jeg ble fremstilt som en … Lolita-figur. Å bli seksualisert som barn tror jeg ødela for min egen seksualitet, for det gjorde meg redd, sier Natalie i podkasten.

- Jeg valgte roller som var mindre sexy

Stjernen utdyper at hun bygde en mur av profesjonalitet for å beskytte seg. Dersom hun overkompensert for å få respekt, ville hun slippe unna å bli gjort til et objekt. Ifølge Portman skal forsvarsmekanismen har fungert, noe som gjorde at hun følte seg trygg:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer