BERTINE ZETLITZ: Bertine Zetlitz graver i oldemorens og tippoldemorens historie - her står hun på balkongen til det som én gang var oldemorens pensjonat ved den populære handlegaten Bogstadveien i Oslo. Foto: Monster AS // NRK
BERTINE ZETLITZ: Bertine Zetlitz graver i oldemorens og tippoldemorens historie - her står hun på balkongen til det som én gang var oldemorens pensjonat ved den populære handlegaten Bogstadveien i Oslo. Foto: Monster AS // NRK Vis mer

Bertine Zetlitz

- Å ha en forhistorie med kvinnelige fightere gjør noe med en

For Bertine Zetlitz blir møtet med oldemor Hilda og tippoldemor Marie både vondt og sjokkerende.

Publisert

Den populære underholdningsserien «Hvem tror du at du er?» er godt i gang på NRK1, og denne uken er det popstjernen Bertine Zetlitz (41) som skal ta et dypdykk inn i sin egen familiehistorie. Hun er gift med Egil Pay (41), som jobber som art director i reklamebyrået TRY, og sammen har de barna Lili (10) og Finn (8). (PSST: Stjel den freshe stilen til Bertine Zetlitz!)

Innledningsvis i episoden forteller 41-åringen, som startet karrieren som artist for snart 20 år siden, at livet forandret seg etter at hun ble mor. 

- Artistlivet er egosentrert. Du blir ditt eget prosjekt. Å få barn løftet blikket mitt. Jeg har fått et nytt kjærlighetsnivå, men også et nytt sinne, sier hun til KK.no med et smil.

TOBARNSMOR: Bertine Zetlitz har barna Lili (10) og Finn (8) med ektemannen Egil Pay.  Foto:  Foto: Monster AS // NRK
TOBARNSMOR: Bertine Zetlitz har barna Lili (10) og Finn (8) med ektemannen Egil Pay. Foto: Foto: Monster AS // NRK Vis mer

For Bertine blir møtet med oldemor Hilda og tippoldemor Marie både vondt og sjokkerende. Det viser seg nemlig at de to kvinnene, som ble født på 1800-tallet, ble svært dårlig behandlet av datidens samfunn. Hilda ble født utenfor ekteskap, og var dermed et såkalt uekte barn. Marie fikk bare lov til å beholde Hilda i ett år, før fattigkommisjonen bestemte at den lille jenta skulle bli solgt på en form for auksjon hvor bønder kunne skaffe seg billig arbeidskraft. Hilda endte opp på en gård på Stokke.

LES OGSÅ: - Hun kommer til å bli en av de store i årene som kommer!

Å auksjonere bort barn er jo en umulig tanke i dag

- Hva tenker du om at man før i tiden auksjonerte bort barn via fattigkommisjoner til bruk som arbeidskraft på bondegårder? 

- Det var rett og slett sånn det var. Havnet du på fattighuset mistet du alle rettigheter. Marie tok hver eneste sjanse hun fikk til å jobbe og til å slippe å være under fattighusets kontroll. At Hilda, Maries første barn ble så lenge på Bærefjell (dit hun ble auksjonert bort), viser jo at det ikke alltid var uholdbart å bli satt bort, men jeg tror dette hørte til sjeldenhetene. Å auksjonere bort barn er jo en umulig tanke i dag, sier Bertine.

LES OGSÅ: Janne Formoe fikk sjokk da hun fant ut at hun hadde ekte sjørøverblod i årene

Ble straffet for å få barn utenfor ekteskapet

Det skulle vise seg at tippoldemor Marie skulle oppleve mye motstand, og at hun også skulle erfare å bli fratatt ett barn til i tillegg til datteren Hilda. Hun ble straffet for å få barn utenfor ekteskapet, og fikk altså ikke beholde to av tre barn som av datidens samfunn ble kalt «uekte» barn. 

GODT GIFT: Etter seks års samboerskap giftet Bertine Zetlitz seg med reklamemannen Egil Pay i Gamlebyen kirke. Året var 2003. Foto:  Foto: Terje Visnes for VG via NTB Scanpix
GODT GIFT: Etter seks års samboerskap giftet Bertine Zetlitz seg med reklamemannen Egil Pay i Gamlebyen kirke. Året var 2003. Foto: Foto: Terje Visnes for VG via NTB Scanpix Vis mer

- Du er jo selv mor til to, Bertine, går det i det hele tatt an å forestille seg hvordan det hadde vært å ikke få beholde barna sine? 

- Maries historie er knallhard. Det at hun sloss så hardt for barna og ikke ga dem opp selv om de ble tatt fra henne er hjerteskjærende. For en nådeløs tid det var! Var du så fattig som Marie hadde du ingen rettigheter! Å bli fratatt barna er utenfor min fatteevne.

LES OGSÅ: Dette er tidenes beste og verste Spellemann-antrekk

- Jeg hadde ikke trodd at min egen følelse av tilhørighet ville bli såpass styrket som den ble etter innspillingen av dette programmet. Å ha en forhistorie med kvinnelige fightere gjør noe med en. 

Bertine Zetlitz, som selv er vokst opp på Frogner i Oslo, gleder seg til å én dag lære datteren Lili på 10 år mer om de sterke kvinnene de er i slekt med.

- Når Lili blir interessert skal hun få høre disse historiene, det gleder jeg meg til!

«Hvem tror du at du er?» blir sendt søndager klokken 20.15 på NRK1. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer