George Michael:

- Å komme ut av skapet kostet George Michael dyrt

Hans nære venn og kollega åpner opp om de tøffe årene hvor de ville fortelle verden hvem George egentlig var. Men frykten tok overhånd.

GEORGE MICHAEL: «Wham!»-duoen bestående av Andrew Ridgeley og George Michael fikk både jenter og gutter til å hyle på 1980-tallet. Her bilde av de to skolevennene og kollegene fra lanseringsfesten for deres andre album i 1984. Foto: NTB
GEORGE MICHAEL: «Wham!»-duoen bestående av Andrew Ridgeley og George Michael fikk både jenter og gutter til å hyle på 1980-tallet. Her bilde av de to skolevennene og kollegene fra lanseringsfesten for deres andre album i 1984. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mange forbinder «Wham!» med frontvokalist George Michael, eller Georgios Kyriacos Panayiotou som var hans virkelige navn. På dampende vis fikk han både kvinner og menn til å falle pladask verden over på 1980- og 90-tallet.

Sammen med Andrew Ridgeley, som utgjorde den andre delen av duoen har de for alltid endret juletiden, det blir nemlig ikke ordentlig jul uten at «Last Christmas» spilles i hjel.

Vennen slet

I en ny dokumentar på strømmetjenesten Netflix, blir vi bedre kjent med medlemmene i ett av 80-tallets mest kjente popband. Men de tiårene var ikke bare sus og dus, selv ikke for en verdensstjerne.

Og spesielt ikke dersom han var homofil. Så sent som i 1998 kunne man nemlig bli arrestert for «usømmelig adferd».

Ridgeley deler nå om hvordan det var å se sin kollega og venn slite med å komme ut som homofil i den tiden. Og ikke minst hvilke påkjenninger han gjennomgikk etterpå. Han forteller om et tett vennskap, med bånd fra skoledagene, men også mellom sin egen kjæreste og kompisen.

NUMMER 1: 16. februar 1985 nådde George Michaels Careless Whisper nummer én på USAs hitliste. FOTO: NTB
NUMMER 1: 16. februar 1985 nådde George Michaels Careless Whisper nummer én på USAs hitliste. FOTO: NTB Vis mer

Til magasinet People forteller han at de var et trekløver som sto hverandre svært nær i begynnelsen av karrieren:

«Shirlie var dama mi, og vi møttes like før 18-årsdagen min. George, Shirlie og jeg gjorde absolutt alt sammen i to-tre år. Han hadde en veldig nær, sterk og lojal venn i henne, som han kunne betro seg til og være seg selv med.»

«Det forklarer noen ting»

Ridgelet forteller at da George kom ut til han på et hotellrom på Ibiza, var det helt usensasjonelt.

«Shirlie hadde fortalt meg at George var nervøs for å fortelle meg det, noe som overrasket meg litt. Da han fortalte meg det, reagerte jeg bare ved å svare at: Å ja, det forklarer noen ting. Det var alt.»

Ifølge Ridgeley ønsket George lenge egentlig å få fortelle verden hvem han egentlig var. Selv undret Ridgeley på hva som kunne komme til å forandre seg for de to, karrieremessig, dersom vennen kom ut. Samtidig tenkte han at musikken jo fortsatt var bra og at stormen ville roe seg.

WHAM!: Andrew Ridgeley og George Michael hadde ofte matchende antrekk når de holdt konserter. Her bilde fra en konsert i London i 1983. FOTO: NTB
WHAM!: Andrew Ridgeley og George Michael hadde ofte matchende antrekk når de holdt konserter. Her bilde fra en konsert i London i 1983. FOTO: NTB Vis mer

Men så ble det tatt en beslutning om å vente med å fortelle om legningen, i frykt for hvordan Georges far ville reagere, men også pressen og hvilke merkelapper han ville få i etterkant.

«Han veide mye for og i mot, men faktum var at det ble bestemt at han ikke skulle offentliggjøre legningen sin, og personlig kostet det han en god del.»

Usømmelig handling

Men i 1998 ble stjernen så og si tvunget til å stå frem, og valgte å la seg intervjue i CNN på direkten.

For kort tid før popstjerna valgte å stå fram, skjedde nemlig det som skulle endre livet hans for alltid. På et herretoalett i Will Rogers-parken i Los Angeles, skal Michael ha tåflørtet med en sivilkledd politimann.

BEKLAGET: I et intervju med reporter Jim Moret for CNN i april 1998 beklaget George Michael oppførselen sin overfor fansen og sa at det ikke bare var pinlig for hans del, men også for dem. FOTO: NTB
BEKLAGET: I et intervju med reporter Jim Moret for CNN i april 1998 beklaget George Michael oppførselen sin overfor fansen og sa at det ikke bare var pinlig for hans del, men også for dem. FOTO: NTB Vis mer

Deretter så politimannen popstjerna gjøre det som ble omtalt som en «usømmelig handling», noe som førte til at Michael ble pågrepet og avhørt i tre timer før han slapp ut mot kausjon. Dette førte til et enormt mediepress i timene etter at arrestasjonen ble kjent.

Derfor stilte han opp til intervju med Jim Moret i CNN. I intervjuet beklaget han oppførselen sin overfor fansen, innrømmet at det ikke var første gangen han hadde gjort noe lignende. Han sa at situasjonen ikke bare var pinlig for han selv, men også for fansen.

Han beskrev seksualiteten sin som tvetydig.

- Halve karrieren min ble jeg beskyldt for å være homofil, uten at jeg hadde vært i et homofilt forhold. Jeg var faktisk 27 år første gangen jeg opplevde det. Jeg vokste opp og ble fortalt hva seksualiteten min skulle være, sier han i intervjuet.

Kom ut på TV

Michaels følte åpenbart at han måtte understreke at det han hadde skrevet tidlig i karrieren, var tiltenkt kvinner. Og han sa han ikke har noe problem med å si det som det er nå. Og reporteren spurte hva det var:

- At jeg er i et forhold med en mann nå.

- Jeg har ikke vært i et forhold med en kvinne på ti år. Men jeg vil at folk skal vite at de sangene jeg skrev da var om kvinner og de jeg har skrevet siden har åpenbart vært om menn.

Å se vennen sin streve med seksualiteten var vanskelig for Ridgeley. Han forteller at Michael først kom ut som bifil, men senere anerkjente at han faktisk var homofil.

STJERNER: George Michaels og Andrew Ridgeley treffer på blant annet Elton John under en prisutdeling i 1985. FOTO: NTB
STJERNER: George Michaels og Andrew Ridgeley treffer på blant annet Elton John under en prisutdeling i 1985. FOTO: NTB Vis mer

Etter at «Wham!» ble oppløst i 1986, fortsatte Michaels som soloartist og gjorde også der stor suksess. Enda sju singler nådde nummer én på hitlista i Storbritannia- der i blant «Careless Whisper» og «Fastlove». Han samarbeidet med store artister som Elton John og Aretha Franklin og vant tre Brit Awards og to Grammy-statuetter.

George Michael sovnet stille inn i sitt hjem i London 1. juledag 2016 som følge av hjertesvikt. Han rakk bare å bli 53 år, men er ansett som en av musikkhistoriens største artister. Dessuten er han blitt for et ikon og regne for LGBTQ- bevegelsen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer