EXIT NRK:

- Å ta fra en kvinne muligheten til å få egne barn, er et forferdelig overtramp

Er Exit årets drøyeste norske serie sendt på statskanalen? Uten tvil, sier gjengen bak serien.

MØRK HEMMELIGHET: Finansmannen Adam (Simon J. Berger) og kona Hermine (Agnes Kittelsen) prøver iherdig å få barn. Det er bare det at han er sterilisert - og har droppet å fortelle det til kona. Denne høsten har Exit premiere på NRK. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK
MØRK HEMMELIGHET: Finansmannen Adam (Simon J. Berger) og kona Hermine (Agnes Kittelsen) prøver iherdig å få barn. Det er bare det at han er sterilisert - og har droppet å fortelle det til kona. Denne høsten har Exit premiere på NRK. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK Vis mer
Publisert

Se for deg at du lever i en tilværelse der du har tilgang på ALT du måtte ønske av materielle goder - den dyreste champagnen, den siste modellen av designervesken eller luksusbilen, for ikke å snakke om at du kan velge og vrake blant de fresheste husene, med de råeste beliggenhetene.

For trofékonene Hermine og Celine er dette hverdagskost.

De har alt de kan drømme om - og lever godt på ektemennene Adam og William, som er hotshots i finansmiljøet. Men bak den velpolerte fasaden skjuler det seg ubehagelige sannheter. Svik, utroskap, nådeløshet og dobbeltspill er bare noe av det som beskriver hva de to kvinnene går gjennom i relasjonen med ektemennene.

Forestill deg så at det du virkelig drømmer om, og som i utgangspunktet ikke kan kjøpes for penger, er å stifte familie med mannen du har lovet evig troskap med. Dere har forsøkt i evigheter, men ingenting ser ut til å fungere. Hva hadde du så gjort, om du ved en tilfeldighet fant ut av at ektemannen din har sterilisert seg - uten å si noe til deg?

GUTTEKLUBBEN GREI PÅ SPEED: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon J. Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er hotshots i finansmiljøet, og skyr ingen midler for å få det som de vil. Det går utover både kone og barn - og tidvis også dem selv. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK
GUTTEKLUBBEN GREI PÅ SPEED: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon J. Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er hotshots i finansmiljøet, og skyr ingen midler for å få det som de vil. Det går utover både kone og barn - og tidvis også dem selv. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK Vis mer

Dette er hverdagen til Hermine (spilt av Agnes Kittelsen). Hun er en fiktiv karakter i den nye NRK-serien Exit, som tar utgangspunkt i finansmiljøet på Oslo vest. Men til tross for at serieskaper Øystein Karlsen presenterer en oppdiktet serie, er den basert på ekte historier fra det norske finansmiljøet.

Fire anonyme finansmenn har delt av sine erfaringer, og samtalene med produksjonsselskapet Fremantle fant sted på Tjuvholmen - Oslos finansdistrikt - våren 2017. Mennene lever tilsynelatende «normale» familieliv, med koner og barn, men har i tillegg et hemmelig dobbeltliv der de sammen deler en leilighet på ukjent adresse, hvor det flyter av narkotika og prostituerte.

«Gutteklubben Grei» på speed, vil kanskje noen beskrive dem som.

Toppsjefen reagerte på kvinnesynet i serien

I tillegg til de anonyme opptakene på to og en halv time, har Øystein Karlsen også vært i samtaler med hva han beskriver som trophy wifes, samt en kvinnelig megler med tilknytning til finansmiljøet.

Serien, som har premiere 27. september 2019, har allerede skapt overskrifter - og i et intervju med D2 har Fremantle Norge-adm.dir. Petter Testmann-Koch avslørt at den kvinnelige CEO'en i Fremantle under et møte i London ga uttrykk for at hun ville trekke serien, da den ikke representerer selskapets verdisyn.

- Fremantle ville ikke stå inne for kvinnesynet i serien, sier Testmann-Koch i D2-intervjuet.

HAR FÅTT REAKSJONER: - Det var en mor i barnehagen som lurte på, etter å ha sett traileren, om det virkelig var jeg som var med, sier Ine Marie Wilmann til KK. Hun spiller trofékonen Cecilie i Exit. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK
HAR FÅTT REAKSJONER: - Det var en mor i barnehagen som lurte på, etter å ha sett traileren, om det virkelig var jeg som var med, sier Ine Marie Wilmann til KK. Hun spiller trofékonen Cecilie i Exit. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK Vis mer

Det er ikke til å stikke under en stol at måten kvinnene blir fremstilt på i serien - enten det er snakk om trofékonene, au pairen eller den prostituerte - ikke er av det veldig oppløftende slaget.

Det fikk også skuespiller Ine Marie Wilmann (34), som portretterer den gravide tobarnsmoren Celine i serien, erfare da hun nylig leverte sønnen sin i barnehagen.

- Det var en mor som lurte på, etter å ha sett traileren, om det virkelig var jeg som var med. Hun forklarte at det var lenge siden hun hadde blitt ordentlig kvalm av en serie - samtidig som hun hadde lyst til å se videre. Og dét er nok noe av det Øystein prøver å få fram - at det både er tiltrekning og frastøting i én og samme pakke, sier Ine Marie til KK.

Hun innrømmer at hun måtte gå mange runder med seg selv, mens hun leste manus.

- Først tenkte jeg at jeg ikke orker å se på fire privilegerte, hvite menn som bare puler rundt. Men etter hvert som jeg satte meg mer og mer inn i manus, så jeg linjen til rollen til Agnes veldig tydelig. Hun har vårt blikk, den vi «vanlige mennesker» har, forklarer Ine Marie videre.

Ble sjokkert og provosert da hun leste manus

Agnes Kittelsen (39) trodde først ikke på det hun leste da hun fikk manuset i hendene - før hun omsider fikk høre de anonyme opptakene.

- Det er rett og slett for drøyt. Men så fikk jeg se det materialet som ligger bak, og det ga meg en følelse av at virkeligheten overgår kunsten. Jeg hadde ikke trodd på de historiene hvis noen hadde fortalt meg dem ut av det blå.

Hun ble også rimelig provosert da hun leste manus for første gang.

- Jeg syntes det var en ganske sjokkerende opplevelse. Det at man forveksler det å ha mye penger med at ingen lover og regler gjelder for dem. At de tror at de er helt fritatt for de reglene vi andre i samfunnet lever etter, det finner jeg rett og slett veldig provoserende, sier Agnes til KK.

HEMMELIG LEILIGHET: De fire mennene i Exit deler en felles leilighet - som ikke konene vet om - der de fritt kan hygge seg med narkotika og prostituerte. Her er Jeppe (Jon Øygarden) i full sving. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK
HEMMELIG LEILIGHET: De fire mennene i Exit deler en felles leilighet - som ikke konene vet om - der de fritt kan hygge seg med narkotika og prostituerte. Her er Jeppe (Jon Øygarden) i full sving. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK Vis mer

Agnes har selv ingen stor kjennskap til finansmiljøet, selv om hun nå og da har møtt på enkelte med mye penger gjennom filmfestivaler og andre tilstelninger der skuespillerbransjen og finansmiljøet krysser veier.

Agnes presiserer at denne oppførselen naturlig nok ikke gjelder alle i finansbransjen, og at hun ikke uttaler seg om Finans-Norge som helhet, men om oppførselen til karakterene William (Pål Sverre Hagen), Henrik (Tobias Santelmann), Adam (Simon J. Berger) og Jeppe (Jon Øigarden).

Hun synes det er fascinerende at de på én måte er veldig moderne, med tanke på at de har de siste modellene av alle materielle ting, samtidig med det eldgamle synet de har på rollefordelingen - noe hun mener ikke hører hjemme i Norge i 2019.

- Det er helt foreldet. Det er et overgrep de begår mot konene sine. Noen kvinner ønsker å ha det sånn, men er samtidig helt avhengig av mennene sine for å opprettholde livsstilen som de er blitt vant med. De har ikke mulighet til å leve livene sine på egenhånd. De er på mange måter fanget i sitt eget ekteskap. Nå snakker jeg for Hermine sin del, og akkurat dét ekteskapet. For det er ikke alle i det miljøet som opplever det på den måten, presiserer hun.

Ine Marie er vokst opp vest i Bærum - eller på Bærums østkant, som hun kaller det - og har dermed vært i et miljø hvor hun kan trekke flere parareller til handlingen i Exit.

- Jeg har hverken mye penger eller er i nærheten av å leve det livet der, men jeg kjenner til det. Det er mye mer menneskeforakt enn jeg trodde. Det omhandler jo også mange sår og traumer. Hvordan blir man sånn? Hvordan får man de holdningene til medmennesker? Hvordan får man de holdningene til seg selv? Det er interessant å se hvordan et miljø kan påvirke hvem man er som menneske, og hvilket moralsk kompass man følger.

Viktig at det snakkes høyt om

34-åringen synes Exit er et potensielt viktig prosjekt, som belyser en del av Norge, som vi snakker veldig lite om. Derfor ble det også viktig for henne at man nettopp retter fokus mot det hun mener er et forferdelig kvinnesyn, slik at det blir snakket om.

- I det miljøet her er det så mye kvinnehat og rasisme. Det er akkurat som de ser på seg selv som en egen kaste, og det ser man jo i en del miljøer som har makt og innflytelse. Hvis prosjektet klarer å balansere det der, og å belyse forskjellene, så føler jeg at vi sammen har fått frem noe ved det norske selvbildet, og den norske kulturen, som er viktig å snakke høyt om, sier Ine Marie.

Hun tenker med gru og grøss på barna som ufrivillig bevitner fedrenes væremåte og hvordan dette også påvirker dem.

- Man ler jo gjerne litt av oppførselen deres, og tar det ikke helt på alvor når det står på, men dette omhandler mennesker med makt, som viderefører et syn til neste generasjon. Ta for eksempel det at man har en mor som går hjemme, og som har ansvaret for familien - det er noe som blir sett ned på og som samtidig blir møtt med kvinnehat. Jeg tenker på de to sønnene til Celine og William, hva kommer de til å tenke om kvinner når de vokser opp? sier Ine Marie retorisk.

Hun mener at hennes rolle i stor grad handler om å spille «kona til», og hun har forsøkt å finne ut så mye som mulig om hva det andre livet er. Fruelivet.

Konklusjonen er den at det i all hovedsak handler om Familien AS; holde på ekteskapet, oppdra barn (noe au pairen egentlig står for) og mye kafé og trening med venninner.

Når det kommer til Celine og Williams historie beskriver hun den som at «ting er gått så langt, og det er blitt så vondt mellom dem, at de nesten ikke er mennesker for hverandre lenger».

- Det var utrolig vond å spille noen av de drøyeste scenene i ekteskapet vårt, foran de to små guttene som spiller barna våre. Vi snakket masse med dem på forhånd, og forklarte dem forskjellen på når man er ekte og når man spiller, forklarer Ine Marie.

Hun kommer på en scene der krangelen mellom Celine og William er på sitt heftigste, og den minste gutten blir så redd at han glemmer replikken han skal si, og heller gråtkvalt utbryter at han ikke liker når de roper til hverandre.

- Det var tydelig at han syntes at det var forferdelig å være i det rommet. Øystein spurte om de skulle bryte, men moren sa at vi kunne fortsette. Guttene ble godt ivaretatt fra sidelinjen. Jeg tror dessverre det er mange barn som er vitne til styggere ting enn det der - hver eneste dag, sier hun og sukker.

Tobarnsmoren Celine er høygravid i serien, og da innspilling startet var Ine Marie selv gravid med sitt andre barn. Til å begynne med brukte hun gravidpute under de ekstravagante antrekkene, men den ble forkastet da hennes egen mage hadde blitt stor nok.

Hun syntes det var gøy å være gravid under innspilling, og følte at det ga det hele et mer ekte preg, men erkjenner samtidig at det var rimelig tøft å spille flere av de drøyeste scenene post morskap.

- Før man blir mor så tror man at man vet hvordan det funker, og etter man er mor så skjønner man at ting er litt annerledes. Sånn sett så er det en erfaring jeg mener at gjør meg rikere, i den forstand at alle erfaringer gjør en rikere, men jeg mener at man fint kan spille mor uten å være mor selv.

Men hun innrømmer at det var noen småting som hun tok seg selv i å tenke litt ekstra over, spesielt når det kom til de to guttene som spilte sønnene i serien.

- Han ene er like gammel som min egen sønn. Så det blir enda vondere når man ser at disse båndene er kuttet, for man vet selv hvor ekstremt sårbart og viktig det er for barna med foreldre som viser støtte og kjærlighet.

Også Agnes Kittelsen var gravid med sitt andre barn under innspillingen. For henne var det spesielt å være gravid, og samtidig spille en som ønsker seg barn overalt på jord.

- Jeg skal ikke påberope meg at jeg kan skjønne hva det vil si å virkelig ønske seg barn og ikke få det, siden jeg selv har vært heldig å få to barn. Men jeg kan bare forestille meg at det gjør utrolig vondt. Det å ta fra en kvinne muligheten til å få sine egne barn, hvis det er det hun ønsker, det er et forferdelig overtramp, sier Agnes til KK.

Spent på å høre hva finanskompisene mener om serien

Pål Sverre Hagen (38) spiller altså ektemannen til Celine, og er den av de fire mannlige hovedkarakterene som er på bunnen av den klisjeaktige berg-og-dal-banen - også kalt livet.

38-åringen tigges av å spille rollekarakterer med vidt spenn, og synes at det mest fascinerende med akkurat denne serien er gruppedynamikken.

- Det er noe man ser i alle miljøer. Man definerer en gruppe, og så lager man egne regler for gruppen. Her er det jo tatt utgangspunkt i mennesker som har ganske like forutsetninger - de har mye ressurser, de er opptatt av de samme tingen, og de skaper en egen virkelighet for seg selv og for gjengen. Det synes jeg er veldig interessant å observere i samfunnet også. Selv om vi har moralske retningslinjer og normer, vil likevel gruppereglene innad i vår nærmeste krets, alltid stå sterkt - uansett om den avviker fra det mange ser på som normalt eller moralsk forsvarlig.

Det er en virkelighet Pål Sverre opplever som veldig langt unna den virkeligheten han selv - og de fleste rundt ham - lever i.

- Og det er kanskje helt ok at det er sånn! sier han og ler.

- Det er spennende å se på hva som skal til for å overleve i ulike miljøer og også hvordan man kan gå til grunne. For om man går såpass langt i en retning som disse gjør, så er kanskje risikoen for å gå på en sikkelig smell tilsvarende stor. De spiller høyt og betaler muligens en tilsvarende høy pris for det. Hva man bygger livet sitt på er jo noe alle mennesker må reflektere over, for livet går jo opp og ned for alle.

BERG-OG-DAL-BANE: William (Pål Sverre Hagen) opplever at livet i det ene øyeblikket er på topp, og i det neste har nådd bunnen. Her i et tilsynelatende lykkelig øyeblikk før alt kollapser. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK
BERG-OG-DAL-BANE: William (Pål Sverre Hagen) opplever at livet i det ene øyeblikket er på topp, og i det neste har nådd bunnen. Her i et tilsynelatende lykkelig øyeblikk før alt kollapser. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK Vis mer

Han er enig i at det er et alternativt kvinnesyn i serien, men trekker også frem menneskesynet som meget spesielt.

- De fleste vil antagelig oppleve det som ganske fremmed. Det er interessant at de går så langt som de gjør, samtidig som de tilhører en bransje som ellers har så mange svært sterke kvinner på topp. Igjen denne egne verdenen de bygger opp, der mennesker i stor grad må ta rollen som statister for at den skal bestå.

Pål Sverre har ikke selv en direkte tilknytning til finansmiljøet, men har flere kamerater som befinner seg i det. Han erkjenner at han synes det er veldig spennende å høre på når de foreller om sine liv - som han beskriver som en veldig fascinerende og myteomspunnet bransje.

- Finansvennene dine, hva tror du de kommer til å tenke om serien?

- Det er jeg veldig spent på å høre! Bransjen er jo like mangfoldig som alle andre bransjer, naturligvis, så noen vil nok kjenne seg mer igjen enn andre. Men jeg vil tro de uansett kan ha støtt på karakterer som kan minne om denne gjengen her, og det er noe jeg kjenner på selv også. Det springer jo ut av virkelige historier, og det gir det en egen kraft, sier Pål Sverre til KK.

SERIESKAPER: Øystein Karlsen instruerer Agnes Kittelsen og Simon J. Berger før innspillingen av en scene. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK
SERIESKAPER: Øystein Karlsen instruerer Agnes Kittelsen og Simon J. Berger før innspillingen av en scene. FOTO: Ingeborg Klyve // Fremantle // NRK Vis mer

Både Pål Sverre, Ine Marie, Agnes og Øystein er enige i at dette nok er den drøyeste, norske serien som er vist på statskanalen NRK til nå.

- Jeg tror nok NRK for øyeblikket er den allmennkringkasteren i Europa som har vist mest villighet til å ta risker. Det er en serie som jeg tror at for bare tre år siden kun kunne ha blitt sendt på HBO - for den er såpass drøy. Men samtidig gjenspeiler den norsk virkelighet, og sånn sett er det ikke en provokasjon på noen som helst måte. Det er en serie som gjenspeiler et visst miljø og så har man valgt å ikke visuelt tone den ned, sier serieskaper Øystein Karlsen til KK.

Under NRKs høstlansering i sommer ble de aller første Exit-klippene vist til pressen, og på scenen fortalte den svenske skuespilleren Simon J. Berger, som spiller ektemannen til Agnes Kittelsens karakter, at dersom noen av hans venninner hadde vært sammen med en av disse karene, så hadde han med makt fått henne ut av forholdet.

- Jeg mener, her ser vi et forhold hvor to personer prøver å skape en familie sammen. Få barn. Men den ene har sterilisert seg i hemmelighet, og later som han ikke har gjort det. Det er jo ikke akkurat grunnlaget for et veldig sunt forhold - og det føler jeg at sier ganske mye, sier Simon og rister oppgitt på hodet.

Exit har premiere på NRK fredag 27. september.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer