Blond

- Å være blond handler om noe mer enn hårfargen

Uskyldsren, vampete eller uintelligent? Mytene om blondinen er så mange og inngrodde at programlederne Ragna Nordenborg og Mona B.Riise har lagd en dokumentarserie om dem.

KUNSTIG OG STOLT: Det blir vel neppe mer ekstremt? Ideen om at blondhet er noe som liksom skal se ekte ut, blir definitivt utfordret av blant andre fenomenet Amanda Lepore.
KUNSTIG OG STOLT: Det blir vel neppe mer ekstremt? Ideen om at blondhet er noe som liksom skal se ekte ut, blir definitivt utfordret av blant andre fenomenet Amanda Lepore. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre blonde journalister er samlet på en kafé. To av dem er profilerte NRK-programledere og har laget en dokumentarserie om blondinens kulturhistorie. Den tredje blondinen er fra KK.no vil gjerne høre hvorfor?

- Å være blond er så mye mer enn en hårfarge. Og blondinen har alltid vært myteomspunnet, sier Ragna Nordenborg.

- Vi fikk veldig lyst til å undersøke om det er på grunn av, eller på tross av disse mytene at sa mange av oss farger oss blonde, supplerer Mona B. Riise.

LES OGSÅ: Marion Ravn: - Jeg fikk beskjed om å farge håret blondt

BLONDINER: Programlederne Ragna Nordenbord og Mona B. Riise har tatt et dypdykk i blondinemytene i en egen dokumentarserie. Foto: NRK:
BLONDINER: Programlederne Ragna Nordenbord og Mona B. Riise har tatt et dypdykk i blondinemytene i en egen dokumentarserie. Foto: NRK: Vis mer

Og dette ble utganspunktet for en dokumentarserie på fire episoder, der de to programlederne tar et dypdykk i de ulike blondinemytene. 

Første episode av serien er viet myten om den dumme og deilige blondinen, alet fram av Hollywood, med Marylin Monroe som den store stjernen.

Etter krigen skulle kvinnene hjem fra fabrikkene og overlate arbeidet til mannen, og hva passet vel bedre enn en deilig kvinne som var godt fornøyd med minimale intellektuelle utfordringer?

De tre andre episodene er viet mytene om blondinen som uskyldsren, blondinen som «laus og billig», samt det relativt nye fenomenet: den kunstige - men stolte, blondinen, kanskje mest kjent som et amerikansk fenomen. For ja, slett ikke alle blondiner har et ønske om å framstå som noe ekte og naturlig.

BLOND DRØM: Victoria Silvstedt er en blondine som vet å spille på fordommene om den svenske blondinen. Slik har hun tjent en formue. Foto: Privat
BLOND DRØM: Victoria Silvstedt er en blondine som vet å spille på fordommene om den svenske blondinen. Slik har hun tjent en formue. Foto: Privat Vis mer

- Noe av det morsomste med å jobbe med denne serien har vært å se hvordan mytene om blondinen har endret seg veldig gjennom historien, sier Ragna.

Altså fra et symbol på uskyld, framstilt i kunsten som noe rent og opphøyd i Middelalderen for eksempel, til en dum og deilig Hollywood-karikatur, for å nevne noe.

Så er det det mer skumle sidene av blondhetsidealet, dyrket fram av nazismen for eksempel, som setter den hvite kvinnen på en pidestall.

I serien besøker Ragna og Mona datteren til en overlevende fra holocaust. Hun hadde vært blond og gikk for å være arisk. Familien slapp unna med livet i behold. Plutselig var hårfargen et spørsmål om liv og død. En historie som ifølge de to programlederne gjør at man reflekter over hvor farlig det er når det blonde brukes ideologisk og som et politisk maktmiddel.

LES OGSÅ: Til deg som er blond: Forskjellen på sølv, lilla- og blåsjampo

Likevel fortsetter blondiner i dag å dukke opp overalt - over hele verden, som filmstjerner, politikere og den helt vanlige kvinnen vi ser på gata.

- Hvorfor vil så mange være blonde?

- Det har vi forsøkt å finne ut av ved å hele tiden følge opp med hvorfor, hvorfor, hvorfor. Mange vi si at det er fordi de syns det er pent. Hvorfor syns vi det er pent? Hvorfor ble det plutselig forbundet med lav intelligens? Hvorfor ville kvinner bleke håret også under antikken, spør Mona. 

- I antikken? 

- Jada, i antikken brukte de en blanding av duebæsj og urin for å bleke håret, så dette er absolutt ikke et nytt fenomen, sier Mona og legger til at de faktisk testet ut nettopp denne metoden selv. Ikke å anbefale for øvrig - men, ja, håret ble vitterlig blondere.

BLEKET AV DUEBÆSJ: I antikken brukte de duebæsj og urin til å bleke håret. - Ikke å anbefale, slår de to programlederne fast, selv om håret ble lysere av den udelikate behandlingen.
BLEKET AV DUEBÆSJ: I antikken brukte de duebæsj og urin til å bleke håret. - Ikke å anbefale, slår de to programlederne fast, selv om håret ble lysere av den udelikate behandlingen. Vis mer

- Noe av det morsomste ved å lage denne serien har vært å se hvor mange motstridende myter det har vært om blondinen gjennom historien. Et fellestrekk er kanskje at hun alltid har tiltrukket seg oppmerksomhet, sier Mona.

- Blondinens plass i kulturen er jo helt spesiell, men den kommer med en pris. Blond er noe mer enn hårfarge. En form for identitet, på godt og vondt, sier Ragna som forteller at de to gjennom arbeidet med serien har reflektert over sin egen blondhet, og hvorfor de begge fortsatt velger å bleke håret.

- Hva ligger i det valget, egentlig? sier Ragna og innrømmer at hun ikke alltid er like komfortabel med hvilke signaler det kan sende ut.

- Når man er blond, har de færreste et ønske om å framstå som mindre intelligent. Likevel, du kan jo risikere å overraske positivt, og det er det kan jo være en fordel? Vi har også sett på forskning som viser at blonde kvinner ser ut til å bli oppfattet som mer imøtekommende og mildere, noe som kan forklare at mange kvinnelige politikere farger håret blondt, forklarer Ragna.

BLOND DRØM: Victoria Silvstedt er en blondine som vet å spille på fordommene om den svenske blondinen. Slik har hun tjent en formue. Foto: Privat
BLOND DRØM: Victoria Silvstedt er en blondine som vet å spille på fordommene om den svenske blondinen. Slik har hun tjent en formue. Foto: Privat Vis mer

- Personlig er det viktig for meg å ha en litt kald, tydelig bleket hårfarge. Det gjør meg litt tøffere, sier Mona, som innrømmer at hun gjennom årevis som journalist og programleder har opplevd at blondheten har blitt kommentert og til dels gjort narr av. Stort sett alltid med en humoristisk undertone.

- Da tenker jeg litt at jeg jeg skal motbevise de fordommene underveis i intervjuet, og noen ganger gir det et visst spillerom til å overraske også, forklarer hun.

LES OGSÅ: Har du lyst til å klippe deg kort?

Den moderne blondinen

- Dere har reist, lest og reflektert. Hvilken posisjon har blondinen i dag? 

- Hun er fortsatt veldig populær, og du finner henne over hele verden - i alle mulige former, sier Ragna.

Begge framholder at mytene om blondinen alltid blir lekt med, endret og utfordret. På den måten blir hun ikke utdatert, men fornyer seg stadig.

- Så dere har ingen planer om å endre hårfarge, selv etter alt dere har sett og reflektert over?

- Nei, vi er vel begge enige om at vi trives best som blondiner, fastslår begge to, men legger til at de innimellom gremmer seg over hvor mye penger de bruker på å opprettholde en lys manke. 

- Men når det er sagt, så er jeg stolt av å bleike håret. Bare to prosent av verdens befolkning er sånn skikkelig blonde. Likevel er det så mange som holder det litt skjult at de striper og bleiker. Nei, nå må folk skjønne at det ikke er flaut å bleike håret! slår Mona fast.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer