Getty-familien:

Aileen Gettys bestefar var verdens rikeste privatperson - det fikk store konsekvenser for henne

Kidnapping, AIDS og narkotikamisbruk. Les den utrolige historien om den styrtrike Getty-familien.

GETTY-FAMILIEN: Jean Paul Getty fikk fem sønner og femten barnebarn. Blant den er skuespiller og HIV/AIDS-aktivist Aileen Getty. Foto: NTB Scanpix
GETTY-FAMILIEN: Jean Paul Getty fikk fem sønner og femten barnebarn. Blant den er skuespiller og HIV/AIDS-aktivist Aileen Getty. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har nok allerede hørt om de mektige familiene Kennedy, Onassis og ikke minst fyrstefamilien i Monaco, som alle har vært preget av tragedier og familieforbannelser. Den amerikanske Getty-klanen tilhører også denne kategorien, og i filmen All the Money in the World (2017) og HBO-serien Trust (2018) får vi et større innblikk i nettopp denne familiens rystende familiehistorie.

Det hele startet i 1892 da lille Jean Paul Getty kom til verden i Minneapolis, Minnesota i USA. Hans foreldre var Sarah Catherine McPherson og forsikringsadvokaten George Getty (1855-1930). Da Jean Paul, eller J. Paul som han etter hvert ble kjent som, var 22 år fikk han tildelt 10 000 dollar av sin far. Disse pengene skulle han bruke på å investere i familiens oljefelt-område i Oklahoma (som George Getty hadde kjøpt i 1903), og den unge mannens investeringer skulle vise seg å bli et smarte trekk.

I løpet av ett år hadde han blitt millionær, og dette var starten på familiebedriften Getty Oil, som med tiden ga familien stor rikdom. Getty-familiens overdådige formue ble lagt på 40- og 50-tallet, og oljeutvinning gjorde J. Paul til den rikeste mannen i USA - og i verden.

I 1957 ble J. Paul Getty av magasinet Fortune anslått til å være god for et sted mellom 700 millioner og én milliard dollar. I 1966 utropte Guinness rekordbok ham til verdens rikeste privatperson. De anslo formuen hans på det tidspunktet til å være rundt 1.2 milliarder dollar, som i 2017-omregning utgjorde svimlende 9 milliarder dollar.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

Hadde et harem av kvinner rundt seg til enhver tid

Men det var ikke bare olje og forretninger som opptok J. Paul Getty. Kunst, språk og kvinner var også høyt oppe på milliardærens liste. Han snakket fransk, tysk og italiensk flytende, og lærte seg også spansk, gresk, arabisk og russisk. Dette skulle vise seg å komme hendig med i forretningsverdenen. Hans forkjærlighet for blant annet renessansekunst gjorde at han etter hvert opparbeidet seg en samling med over 600 kunstgjenstander. Flere av disse befinner seg i dag på The J. Paul Getty Museum i Los Angeles, som J. Paul Getty opprettet i 1974.

Men tilbake til Gettys kvinner. Dem er det nemlig mange av. Han var gift - og skilt - fem ganger, men hadde hva mange beskriver som et harem av kvinner rundt seg til enhver tid. Ifølge Vanity Fair har Robina Lunde, Gettys advokat og personlige assistent, en gang uttalt at «Paul sjeldent kunne si nei til en kvinne, eller ja til en mann».

ET HAREM AV KVINNER: Oljebaron Jean Paul Getty var omsvermet av vakre kvinner hele livet, og til tross for at han var godt over 80 skal han ha hatt et aktivt sexliv. For å øke potensen tok han alternative medisiner. Her med en av hans mange kvinner. Foto: NTB Scanpix
ET HAREM AV KVINNER: Oljebaron Jean Paul Getty var omsvermet av vakre kvinner hele livet, og til tross for at han var godt over 80 skal han ha hatt et aktivt sexliv. For å øke potensen tok han alternative medisiner. Her med en av hans mange kvinner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I sine fem ekteskap fikk J. Paul Getty fem sønner. Eldstemann George Franklin Getty II ble født i 1924. Hans mor var J. Paul Gettys første kone Jeanette Demont. I 1967 gikk han inn i farens forretningsvirksomhet som visepresident Getty Oil Company. Her ble han til 1973, da han som følge av en hjerneblødning døde brått, bare 48 år gammel. Det er i ettertid blitt hvisket i gangene om at George Franklin var deprimert og følte på presset fra sin mektige far, og at hjerneblødningen oppsto som følge av et stort inntak av narkotiske stoffer, som fikk ham til å begå selvmord ved bruk av en grillgaffel.

Sønn nummer to fikk J. Paul Getty med sin tredje kone Adolphine Helmle. Jean Ronald Getty ble født i 1929. Han var tidlig interessert i film - til farens store fortvilelse - og ble til slutt filmprodusent. Jean Ronald Getty døde i 2009, 80 år gammel.

J. Paul Gettys tredje sønn er kanskje den mest kjente av dem alle. Han fikk navnet Eugenio Paul Getty ved en feiltakelse da han ble født i om bord på et skip utenfor Genova i Italia i 1932 av Gettys fjerde kone Ann Rork. Italieneren som skulle registrere navnet hans hørte nemlig Eugenio i stedet for John. Han har siden endret navn til John Paul Getty II.

Etter å ha deltatt i Koreakrigen på begynnelsen av 50-tallet, giftet han seg med den tidligere vannpolostjernen Abigail «Gail» Harris i 1956. De fikk barna John Paul Getty III i 1956, Aileen Getty i 1957, Mark Getty (mannen som siden opprettet fotobyrået Getty Images) i 1960 og Ariadne Getty (senere landskapsfotograf) i 1962. (PSST: Vi kommer tilbake til skjebnene til John Paul Getty III og Aileen Getty lengre ned i saken)

LES OGSÅ: John F. Kennedys barnebarn har fulgt i sine berømte besteforeldres fotspor

Den aller første tragedien i familiehistorien til Getty-klanen skjedde i 1958

Men ekteskapet sto ikke til å redde, og i 1964 var det hele over. To år senere giftet John Paul Getty II seg på nytt med den nederlandske modellen Talitha Pol. Bryllupet sto 10. desember 1966, og den åtte år yngre skjønnheten stilte i miniskjørt og minkpels på bryllupsdagen. Ekteskapet var preget av et jetset-liv med stort inntak av alkohol og narkotika.

Sammen fikk de sønnen Tara Gabriel Gramophone Galaxy Getty i 1968 (han har siden sløyfet Gramophone og Galaxy fra navnet sitt). Men lykken skulle vise seg å være kortvarig. I 1971 døde Talitha av en overdose under et opphold i Roma i Italia, da hun og ektemannen prøvde å rydde opp i det turbulente ekteskapet. Han ble gift med rikmannskvinnen Lady Victoria Holdsworth i 1994, og forble gift med henne til sin død i 2003.

KORTVARIG LYKKE: I desember 1966 giftet John Paul Getty II seg med den nederlandske modellen Talitha Pol. Fem år senere døde hun som følge av en overdose. Dette bildet er tatt fra bryllupsdagen. Foto: NTB Scanpix
KORTVARIG LYKKE: I desember 1966 giftet John Paul Getty II seg med den nederlandske modellen Talitha Pol. Fem år senere døde hun som følge av en overdose. Dette bildet er tatt fra bryllupsdagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sammen med sin fjerde kone Ann Rork fikk også oljemogul Jean Paul Getty sønnen Gordon Peter Getty i 1934. Han er den eneste av Jean Paul Gettys sønner som lever i dag. For å blidgjøre sin far trådte han inn i oljebusinessen, men det tok ikke lang tid før han forlot denne bransjen til fordel for musikken. Gordon er siden blitt en kjent komponist innen klassisk musikk, og har blant annet komponert flere operaer. Han giftet seg med Ann Gilbert i Las Vegas i 1964, og sammen har de fått syv barn.

Den aller første tragedien i familiehistorien til Getty-klanen skjedde i 1958. Da døde nemlig Jean Paul Gettys yngste sønn Timothy Christopher Ware Getty bare 12 år gammel. Hans korte liv hadde vært preget av sykdom som følge av en hjerneskade, og han hadde vært gjennom flere operasjoner i sitt korte liv. Han ble gravlagt i Los Angeles, men det var bare guttens mor Louise Dudley Lynch som var til stede av foreldrene.

Pappa Getty var nemlig opptatt med forretninger i Europa. Han hadde i tillegg klaget over at guttens mor hadde bedt om store pengesummer for å betale sykehusregningene. Kort tid etter guttens død skilte Louise seg fra oljemogulen Getty, og dette skulle bli hans femte og siste ekteskap. Men damene, de svermet fremdeles rundt ham...

LES OGSÅ: - Marilyn Monroe fortalte meg at det kun var denne ene gangen at hun og JFK hadde hatt en affære

Sovnet inn i herskapelige boligen Sutton Place i England

J. Paul Getty levde et nomadeliv og bodde på diverse hoteller over hele Europa i mange år, før han på 50-tallet kjøpte den herskapelige boligen Sutton Place i Sørøst-England bygget under Tudortiden (1485 og 1558). Her ble han boende livet ut med flere av sine elskerinner, og til tross for at han var godt oppi årene brukte han, ifølge Vanity Fair, alternative medisiner for å holde potensen i gang.

Men den 6. juni 1976 stoppet tiden opp for den hardtarbeidende oljemagnaten. Han sovnet inn på Sutton Place, og ble gravlagt i Pacific Palisades i Los Angeles der han deler av barndommen vokste opp med foreldrene George og Sarah. Da han døde hadde han en formue på 6 milliarder dollar, som i 2017-valuta kan omregnes til i underkant av 26 milliarder dollar.

J. Paul Getty fikk som nevnt fem sønner, og etter hvert 19 barnebarn og 25 oldebarn. Lille Gene Honor Getty, født i 2017, er den avdøde forretningsmannens første tippoldebarn.

Blant de i familien Getty som har gjort seg mest bemerket de senere årene er barnebarnet Aileen Getty (60). Hun er det nest eldste barnet til John Paul Getty II, eller Sir Paul Getty som han er kjent som i dag, og kona Gail Getty.

Aileen vokste opp i kjølvannet av den mye omtalte kidnapping-skandalen på storebroren i 1973 (mer om den senere), og lot seg påvirke av rikdommen hun og familien omgikk seg med. Hun droppet ut av universitetet og bestemte seg tidlig for å leve det utsvevende hippielivet som blomstret opp på 70-tallet. Denne kombinasjonen - av rikdom og hippielivsstil med stort forbruk av dop, alkohol og sex - skulle få store konsekvenser for J. Paul Gettys barnebarn.

LES OGSÅ: Melissa (27) fikk hiv av den første personen hun hadde sex med

Tok HIV-test - fikk sjokk av resultatet

I 1981 giftet hun seg med Christopher Edward Wilding, som var den yngste sønnen til skuespiller Elizabeth Taylor (1931 - 2011). Et bryllup mellom barnebarnet til oljemogulen J. Paul Getty og den verdensberømte Hollywood-legenden ble av mange sett på som årets største begivenhet (foruten bryllupet mellom Diana Spencer og prins Charles i juli samme år).

LEVER MED AIDS: Aileen Getty fikk AIDS-diagnosen på 90-tallet. I dag er hun 60 år. Foto: NTB Scanpix
LEVER MED AIDS: Aileen Getty fikk AIDS-diagnosen på 90-tallet. I dag er hun 60 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men under den lykkelige fasaden skjulte det nygifte ekteparet mange hemmeligheter. Hverdagen var fylt opp av alkohol og dop, samtidig som de strevde med å få barn. I denne perioden gikk olje-arving Aileen gjennom mange nervøse sammenbrudd som følge av flere spontanaborter. Men i 1984 var lykken endelig et faktum. Da adopterte ekteparet sønnen Caleb Wilding, og året etter ble hun gravid. I 1985 kom sønnen Andrew Wilding til verden.

Men det tok ikke lang tid før en ny bekymring rammet Aileen Getty. Hennes svigermor Elizabeth Taylor, som var en engasjert HIV/AIDS-aktivist, hadde tatt henne med på flere tilstelninger som omhandlet dette temaet. Det fikk Aileen til å tenke over sin eget utsvevende fortid, og hun bestemte seg for å ta en HIV-test. Året var 1986, og hun fikk sjokk da testen viste seg å være positiv.

Aileen reiste fra mann og barn for å temme angsten etter den grufulle oppdagelsen ved hjelp av alkohol og dop. For i hennes hode var det bedre å dø av en overdose, enn å leve med stigmaet rundt HIV-viruset. Ekteskapet med Christoper Wilding skrantet, og i 1987 var skilsmissen et faktum.

På begynnelsen av 90-tallet kom de første symptomene på AIDS-diagnosen, og Aileen fikk bare noen måneder igjen å leve av legen. Hun bestemte seg for å ta tak i situasjonen, og hadde sett seg lei av stigmaet rundt diagnosen. Hun fortalte offentlig at hun hadde AIDS, og engasjerte seg i HIV/AIDS-arbeidet sammen med sin tidligere svigermor Elizabeth Taylor og også prinsesse Diana, som til frem til sin død i 1997 også var en engasjert HIV/AIDS-aktivist.

LES OGSÅ: Slik var prinsesse Dianas siste måneder

AIDS-diagnosen fikk henne til å få noe positivt å leve for

I et intervju med magasinet POZ i 1996 fortalte Aileen Getty at hun, uavhengig av diagnosen, hadde vært et offer.

- Et offer på grunn av mine foreldre, min arv, mitt liv. Jeg har vært innlagt på syv forskjellige institusjoner, jeg har hatt 12 sjokkbehandlinger, jeg har hatt syv spontanaborter. Jeg var anorektisk og selvskader. Jeg har vært på bunnen og tilbake igjen. Og det som opptok meg mest var døden, og nå har jeg AIDS. Jeg tror det handler om at jeg gjennom et helt liv har prøvd å dø, for å bli elsket.

I ettertid har hun gitt uttrykk for at AIDS-diagnosen fikk henne til å få noe positivt å leve for, og til tross for at legen ga henne noen måneder igjen å leve på begynnelsen av 90-tallet, feiret oljemogul J. Paul Gettys nest eldste barnebarn 60-årsdagen omringet av familie og venner 14. juli 2017.

TRAGISK SKJEBNE: John Paul Getty III giftet seg med tyske Gisela Martine Schmidt i 1974 - til bestefarens store fortvilelse. Syv år senere ble han lenket til rullestolen, som følge av en overdose med narkotika. Foto: NTB Scanpix
TRAGISK SKJEBNE: John Paul Getty III giftet seg med tyske Gisela Martine Schmidt i 1974 - til bestefarens store fortvilelse. Syv år senere ble han lenket til rullestolen, som følge av en overdose med narkotika. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Aileens storebror John Paul Getty III fikk aldri tatt del i lillesøsterens 60-årsdag. I 2011 døde han bare 54 år gammel som følge av et hjerneslag han pådro seg i 1981. Da hadde han inntatt en stor dose sterke narkotiske stoffer. Han ble invalid og måtte bruke rullestol resten av livet.

John Paul Getty III kom seg nemlig ikke helt etter kidnapping-episoden i Italia i 1973, og valgte å ty til dop for å glemme hva han hadde vært gjennom. Hans mektige bestefar var overbevist om at kidnappingen var noe barnebarnet selv hadde arrangert for å få penger, og nektet å betale pengekravet på 17 millioner dollar fra kidnapperne.

Da det plutselig dukket opp et avkuttet øre og et rødt hårlokk fra 16-åringen i posten, gikk oljemogulen med på å betale 2.2 millioner dollar av kravet på 2.9 dollar (fordi han da slapp å skatte av summen), som John Paul Getty IIIs far hadde klart å forhandle det ned til. Resten måtte John Paul Getty II låne for å få ut sønnen - og den relativt grådige forretningmannen J. Paul Getty hadde selvfølgelig sørget for å inngå en avtale med sin sønn om å få tilbake lånesummen med fire prosent renter.

Den 15. desember 1973, over fem måneder etter at John Paul Getty III ble kidnappet på Piazza Farnese i Roma, ble han satt fri. Men hendelsen fulgte med ham i årene som kom. Til tross for at han og kona Gisela Martine Getty, som giftet seg i 1974, ble foreldre til Balthazar Getty (i dag en kjent skuespiller i Hollywood) året etter bryllupet klarte ikke John Paul Getty III å roe ned på det ville hippielivet ekteparet levde. Det skulle til slutt sørge for at han ble lenket til rullestolen i 30 år.

FORTVILET: John Paul Getty IIIs mor Abigail Harris gjorde alt hun kunne for å få tilbake sønnen sin etter at han ble kidnappet i Roma i 1973. I fem måneder satt han i fangenskap. Dette bildet er tatt samme dag som han slapp fri. Foto: NTB Scanpix
FORTVILET: John Paul Getty IIIs mor Abigail Harris gjorde alt hun kunne for å få tilbake sønnen sin etter at han ble kidnappet i Roma i 1973. I fem måneder satt han i fangenskap. Dette bildet er tatt samme dag som han slapp fri. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

Solgte Getty Oil for 10.1 milliarder dollar

Da J. Paul Getty døde i 1976 etterlot han deler av formuen sin i det som er blitt kjent som fondet Sarah C. Getty Trust. Fondet ble opprettet i 1936, og skulle sørge for at Getty-familiens etterkommere fikk ta del i den gigantiske pengesekken. Dette ble etter J. Paul Gettys død fordelt mellom de gjenlevende sønnene. I 1936 spyttet J. Paul Getty inn (etter å ha blitt oppfordret av sin mor) rundt 4 millioner dollar i fondet, en sum som i dag utgjør 62.5 millioner dollar (ifølge Wikipedia).

I SORG: Gordon Getty er den eneste av J. Paul Gettys sønner som lever i dag. Her er han med sønnen Andrew Getty, som gikk bort i 2015. Bildet er tatt i 1976, kort tid etter at J. Paul Getty gikk bort. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Gordon Getty er den eneste av J. Paul Gettys sønner som lever i dag. Her er han med sønnen Andrew Getty, som gikk bort i 2015. Bildet er tatt i 1976, kort tid etter at J. Paul Getty gikk bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1984 solgte Gordon Getty, J. Paul Gettys nest yngste sønn, resten av Getty Oil til det amerikanske oljeselskapet Texaco for 10,1 milliarder dollar. Han er i dag musikkomponist, og president og styreformann i Ann & Gordon Getty Foundation. Ifølge magasinet Forbes har han i 2018 en formue på 2.1 milliarder dollar.

Men også han har opplevd dramatikk på hjemmebane. I 2015 døde hans nest eldste sønn Andrew Rork Getty som følge av en usunn livsstil. Han ble bare 47 år.

Det er ingen tvil om at Getty-klanens familiehistorie er forbundet med både suksess, motgang, mystikk og tragiske skjebner.

Den 10 episoder lange HBO-serien Trust hadde premiere 26. mars, og sendes hver mandag denne våren.

Øvrige kilder: NYTimes, Tatler Magazine, Forbes, FindAGrave, EarlyToRise, USAToday, America's AIDS magazine, Jaquo og Wikipedia

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer