NB! Enkelte sekvenser i artikkelen kan oppfattes som spoiler.
Verden har smått om senn åpnet opp igjen for kultur- og underholdingsarrangementer etter over halvannet år med koronarestriksjoner, og for mange innebærer det at vi endelig kan dra på kino igjen.
Denne sensommeren er den norske stjerneregissøren Tommy Wirkola (41) aktuell med den sorte thriller-komedien I onde dager.
- Det er en film som krever noe av publikum, på alle mulige måter. Den er ekstremt leken i sjangeren, og når ballen begynner å rulle så stopper den aldri. Den er voldsom og gal, men har i bånn noe som er sant og nært, som de fleste kan relatere seg til, forklarer Aksel Hennie til KK under pressedagen i Oslo kort tid før premieren.
Det er Aksel Hennie (45) og svenske Noomi Rapace (41) som har hovedrollene, men også skuespillere som Atle Antonsen (51), far og sønn Nils Ole (76) og Jonas (25) Oftebro og Aksels Max Manus-kollega Christian Rubeck (41) er å finne i filmen.

Artisten Pink i harnisk - vil betale boten til de norske strandhåndballjentene
Kjærligheten er ikke-eksisterende
Kort fortalt handler den i underkant av to timer lange filmen om ekteparet Lars og Lisa, hvis forhold er på absolutt bristepunkt. Kjærligheten de to en gang hadde for hverandre er ikke-eksisterende, og det har gått så langt at de begge to er villige til å kvitte seg med den andre.
Ja, som i drepe den andre. Begge to har bestemt seg for å utføre drapet på familiehytta under en tilsynelatende «romantisk» helgetur for å redde ekteskapet.

Men tre fanger som har rømt fra fengselet ikke langt unna hytta, setter en stopper for drapsplanene. I alle fall de planene som innebærer at Lisa dreper Lars, og Lars dreper Lisa. For brått må de to samarbeide om å komme seg unna de skruppelløse fangene.
Regissør og manusforfatter Tommy Wirkola sparer ikke på volden og de groteske scenene, og dette er neppe en film for sarte sjeler. Du rekker knapt å blunke før noen er blitt knivstukket, slått ned av en vinflaske eller maltraktert av en gressklipper.
Viser begge sidene av vold
Til KK sier Aksel Hennie at han aldri hadde takket ja til rollen, om ikke manuset også hadde hatt en seriøsitet og dypere mening over seg.
- Jeg elsker vold for voldens del på film. Dersom det er bra gjort, vel å merke, sier Aksel, og trekker frem manusforfatter og regissør Tarantino som et eksempel på en som gjør det med hell.
- Det jeg synes er styrken med Wirkolas film, er at den viser begge sidene av vold. Den viser den siden der folk blir «slasha» og det spruter blod, men også den vonde delen av det, der folk ikke ønsker å være en del av volden.
Aksel mener at disse to motsatsene gjør filmen mer severdig, men også lettere å akseptere.
- Er det utelukkende en voldsorgie-film? Nei, ikke bare. Den har også hjertet med seg, forklarer 45-åringen.

I en av scenene blir også Aksel Hennies karakter Lars forsøkt voldtatt foran kona Lisa - en scenen Aksel sier til KK at han gruet seg til å spille inn.
- Jeg visste at vi hadde to dager å skyte scenen på, og jeg gruet meg veldig til å gjøre den. Man vet at de to dagene kommer til å bli et helvete, fordi man skal gå gjennom de vonde følelsene og formidle frykten og skammen i to dager i strekk, forklarer han.
Hadde all vold i filmen vært morsom, sier Aksel til KK at også han hadde hatt vanskeligheter med å akseptere det.
- Men fordi voldtektsscenen finnes i filmen, som ikke er gøy, hvor publikum slutter å le og hvor det er meningen at folk skal slutte å le - hadde ikke dén scenen vært med, hadde jeg hatt større problemer med manuset, sier han ærlig.
Han ser på det som et kontroversielt tema, som det snakkes lite om.
- Kan man ha med en voldtektsscene i en komedie? Da var svaret mitt, og Tommy sitt, ja - hvis man tar det på alvor. Kunne man gjort den scenen med en kvinne? Nei, det tror jeg ikke.
- Hvorfor ikke det?
- Grunnen til det tror jeg er at man ville ha formidlet noe helt annet. Det ville ha vist en kvinne som ble forsøkt utført overgrep på der mannen redder henne ut av situasjonen. Hva slags historie er det? Den har vi hørt før. Den er vi ferdig med. Nå trenger vi sterke kvinner som står opp for seg selv og de tingene de tror på.

Men samtidig synes Aksel det er bra at et såpass tabubelagt tema - voldtekt av menn - også kommer frem og blir belyst.
- Menn som har vært i den situasjonen der ... vi trenger å se det også! Vi trenger å skjønne at det finnes! Det er ikke sånn som det er blitt fremstilt på film og TV i alle tider, at mannen er den sterke og kvinnen er den svake, sier Aksel engasjert, og legger til:
- Jeg synes det er deilig i en såpass flåsete film, at noe så viktig blir belyst.

Dette er den eneste gangen det er greit å ghoste noen
Alltid drømt om å spille mot hverandre
Dette er den første filmen Aksel og Noomi spiller i sammen, men Aksel forteller at de to lenge har drømt om å spille mot hverandre foran kamera.
Det var kompis og regissør Tommy Wirkola, kjent for filmer som Kill Buljo (2007), Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013) og Død snø-triologien, som til slutt førte dem sammen.
Han skryter av motspilleren Noomi Rapace, og synes det er rått at den kvinnelige hovedrollen i filmen er sterkere enn den mannlige hovedrollen.
- Noomi og jeg er ganske like i måten vi arbeider mot opptak, og også på opptak. Noomi er en no bullshit-babe, som bare gir gass fra første stund. Jeg er fan av arbeidet hennes, og hun er udiskuterbart en dritdyktig skuespiller.

- Hun er så uredd og ujålete. Det er bare å se på hvilke filmer hun har valgt å gjøre. Hun kunne ha spilt en sexy Hollywood-babe any day, men det er ikke det hun velger. Hun velger sterke, mørke, interessante og smarte karakterer. På sett er hun et unikum. Hun har null grenser. Både på det emosjonelle og fysiske. Hun knekker en arm, hvis ingen stopper henne, sier han og ler.
Pandemien har satt sitt preg på hverdag og psyke
Noomi er på filmopptak i utlandet, og derfor har hun ikke deltatt på premiereturneen som Aksel Hennie og Tommy Wirkola har utført i Bergen, Tromsø og Trondheim den siste uken.
- Hun jobber non stop, og jeg tror hun har gjort tre eller fire filmer siden vi spilte inn denne i fjor. Hun jobber hele tiden, men når hun er på innspilling er hun hundre prosent til stede.
Aksel sier til KK at han synes det er deilig å endelig få lov til å komme seg på kulturarrangementer og å se folk - for også for ham personlig har koronapandemien satt sitt preg på hverdagen og psyken.
- De tingene min rollekarakter går gjennom, er definitivt ting jeg kan relatere meg til. Det å føle seg liten, mislykka og misforstått.
- Når har du følt deg sånn?
- Annenhver uke? Alle mennesker gjør det. Vi lever i den tro at det finnes mennesker der ute som aldri kjenner på lavt selvbilde eller dårlig selvtillit fordi at de ser så fete ut på Instagram eller har så jækla kul karriere. Men det er ikke sånn. Alle mennesker, hele tiden, hver dag, og minst én gang om dagen er svake.

Aksel forteller om da det gikk opp for ham for aller første gang i livet, at alle mennesker er små.
- Det er den største opplevelsen jeg har hatt, og jeg kunne ønske at flere kunne innse det og leve deretter.
På privaten er Aksel Hennie en travel småbarnsfar og er lykkelig gift på andre året med squashspiller-kona Karoline Hegbom (29).
De to ble foreldre til sitt andre barn i 2020. Fra før har han datteren Hedda (16) fra et tidligere forhold.
Kinofilmen I onde dager har norgespremiere fredag 30. juli.
Filmen er også solgt til strømmegiganten Netflix, og kommer til å ha tittelen The Trip på engelsk.