«Lotta i Bråkmakergatan»:

- Aldri likt den typen oppmerksomhet

Den ikoniske karakteren i Vimmerby sjarmerte et helt skandinavia med sin trass - men så ble hun borte. Hvor er hun nå?

LOTTA I BRÅKMAKERGATAN: Den unge jenta var bare seks år da hun landet rollen som Lotta. Foto: CAP/SFS, MAGNUS SANDBERG/AFTONBLADET/TT
LOTTA I BRÅKMAKERGATAN: Den unge jenta var bare seks år da hun landet rollen som Lotta. Foto: CAP/SFS, MAGNUS SANDBERG/AFTONBLADET/TT Vis mer
Publisert

Astrid Lindgren er utvilsomt en av de største og mest innflytelsesrike barnebokforfatterne verden noen gang har sett.

Hennes bøker har skapt både debatt og furore siden hun debuterte i 1944. Lindgren har blitt forbudt, sensurert og bannlyst, men samtidig elsket av millioner av barn over hele verden.

Blant filmene og karakterene som flere holder tett til hjertet, er den sjarmerende femåringen «Lotta i Bråkmakergatan».

Med sin trass og barnlige sjarm, tok hun hele Skandinavia med storm, og mange har fremdeles et nostalgisk forhold til Lotta.

I rollen som Lotta, finner vi da seks år gamle Grete Havnesköld (36), som på den tiden ble omtalt som «et funn».

Filmene om Lotta er basert på de to bøkene om Lotta: «Barnen på Bråkmakargatan» fra 1958 og «Lotta på Bråkmakergatan» fra 1961.

Begge bøkene forteller om Lotta og hennes ekstreme temperament, og hvordan det påvirker hele hennes familie. Hun er overstadig hissig og sta. Det er selvsagt disse overdrevne egenskapene som gjør både bøkene og filmene morsomme.

Forsvant fra rampelyset

Astrid Lindgren-filmen hadde premiere i 1992 og ble raskt en kjempesuksess - men etter suksessen forsvant den lille jenta helt fra rampelyset. Hva skjedde egentlig med den unge skuespilleren?

Havnedsköld, som spilte den ikoniske karakteren, holder fremdeles Lotta tett til hjertet.

- Jeg føler stolthet og takknemlighet. Jeg har vært med på så mange morsomme ting grunnet min rolle som Lotta, forteller hun til programmet «Mauri - vad hände sen?»

Grete Havnedsköld valgte bort et liv i rampelyset etter sin ikoniske rolle som Lotta. Hun er i dag trebarnsmamma, og har bosatt seg på en idyllisk gård med hester og andre dyr - et liv ganske ulikt kjendistilværelsen.

Selv om hun snakker varmt om tiden hun spilte Lotta, er hun glad hun valgte bort kjendistilværelsen, ettersom hun ikke likte all oppmerksomhet som fulgte med rollen i den høyt elskede filmen.

Lotta ble ikke bare en skandinavisk stjerne - hun ble også en braksuksess i Japan.

- Da jeg reiste dit, nei uff. De filmet hvert skritt jeg tok. Hele den uken var merkelig. Det var som om jeg var en superkjendis, sier hun til TV4 og fortsetter:

- Jeg har aldri likt den typen oppmerksomhet. Det var en bra erfaring å ha som tenåring; Sånn er det å være superkjendis. Jeg ville ikke være det - et valg jeg fortsatt er strålende fornøyd med at jeg tok.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer