Alicia Vikander

Alicia Vikander tror ikke Oscar-filmen ville blitt laget på samme måte i dag

Innspillingen satte spor i den svenske skuespilleren, som opplevde en viktig personlig reise.

ALICIA VIKANDER: Under Cannes Film Festival reflekterte skuespilleren over en av karrierens største roller. FOTO: NTB
ALICIA VIKANDER: Under Cannes Film Festival reflekterte skuespilleren over en av karrierens største roller. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke gikk årets filmfestival i Cannes av stabelen. Her samles verdens største stjerner hvor filmprodusenter viser frem kommende filmer til distributører.

Blant kjente fjes dukket den svenske Hollywood-stjernen Alicia Vikander (34) opp. Hun er aktuell med filmen Firebrand hvor hun spiller mot Jude Law (50).

I 2015 spilte den svenske stjernen mot Eddie Redmayne i filmen The Danish Girl som løst portretterer livet til transkvinnen Lili Elbe – en av de første som gjennomgikk en kjønnsbekreftende operasjon.

I forbindelse med filmen fikk Vikander møte og bli venner med mange transpersoner. Filmen er basert på en roman av David Ebershoff fra 2001, som er løst inspirert av Lili Elbes liv.

Vikander spilte Gerda Wegener, kona til den danske transkvinnen, og vant året etter Oscar for sin rolle.

Den svenske 34-åringen tror imidlertid ikke at filmen ville blitt gjort på samme måte dersom den hadde blitt laget i dag.

Nye tider

Det har skjedd en stor utvikling i samfunnet bare siden 2015, da The Danish Girl ble vist rundt om i kinosaler verden over. Filmen tar opp viktige tema rundt kjønnsidentitet i et historisk perspektiv.

Den svenske 34-åringen ser at verden har forandret seg mye bare på de åtte årene som har gått siden filmen kom ut.

«Med retningen den offentlige samtalen har tatt nå, ville filmen sannsynligvis ikke ha blitt laget på den måten i dag, men den var et av de første stegene. Derfor var den viktig for samtalen», sier hun til The Hollywood Reporter da de møter den aktuelle skuespilleren på rød løper i Cannes.

«Internasjonalt brukes «transgender» som et paraplybegrep for alle som er transseksuelle eller som har kjønnsoverskridende tilhørighet eller kjønnsuttrykk», skriver Store medisinske leksikon (SML) på sine nettsider.

Videre skrives det at transbevegelsen utfordrer den tradisjonelle oppfatningen om kjønn som bestående utelukkende av to kjønn.

THE DANISH GIRL: Alicia Vikander og Eddie Redmayne på premieren til filmen. FOTO: NTB
THE DANISH GIRL: Alicia Vikander og Eddie Redmayne på premieren til filmen. FOTO: NTB Vis mer

I 2016 trådte loven om juridisk kjønn i kraft, som innebærer at personer over 16 år kan endre juridisk kjønn på bakgrunn av egen opplevelse av kjønn, ifølge SML. I 2022 kom pronomenet «hen» inn i rettskrivningsnormene for nynorsk og bokmål.

«Det er utrolig å se hvor vi er nå sammenlignet med da Danish Girl kom ut», legger Vikander til. Samtidig som arbeidet med filmen gjorde stort inntrykk på henne personlig:

«Min reise med å lage The Danish Girl var stor fordi jeg personlig fikk møte og bli venner med så mange mennesker fra transmiljøet.»

Historisk rollefigur

Vikander slo gjennom internasjonalt i rollen som Ava i Ex Machina i 2014. Filmen er for øvrig spilt inn i Norge, i naturskjønne omgivelser i området rundt Valldal på Sunnmøre.

Under innspillingen av The Light Between Oceans (2016) møtte hun ektemannen Michael Fassbender, som for øvrig også har spilt inn en suksessfilm i Norge. I 2017 spilte han Harry Hole i Snømannen, basert på Jo Nesbøs roman med sammen navn.

HOLLYWOOD-PAR: Michael Fassbender og Alicia Vikander giftet seg i 2017 og har sønnen Mark sammen. Her avbildet på den røde løperen under Cannes Film Festival som gikk av stabelen forrige uke. FOTO: NTB
HOLLYWOOD-PAR: Michael Fassbender og Alicia Vikander giftet seg i 2017 og har sønnen Mark sammen. Her avbildet på den røde løperen under Cannes Film Festival som gikk av stabelen forrige uke. FOTO: NTB Vis mer

I dag er Vikander aktuell med Firebrand hvor hun spiller dronning Catherine Parr som var gift med Henry VIII, spilt av Jude Law.

Mens hun dypdykket i ekteparets historie, innså hun at Parr har blitt undervurdert og arbeidet hennes underkommunisert. Hun var blant annet den første kvinnen som publiserte bøker under sitt ekte navn i britisk historie. Samtidig måtte Parr håndtere risikoen ved å være gift med Henry.

«For å overleve det, må du være veldig forsiktig og smart», sa Vikander om rollefiguren hun spiller i filmen, under filmfestivalen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer