Kroppspress:

- Alle er så ekstremt besatt av å være tynne

Den svenske komikeren sluttet å følge alle som bidro til kropps- og utseendepress.

KROPPSPRESS: Johanna Nordström tok et aktivt valg om å slutte å følge de som bidro til kropps- og utseendepress. FOTO: Skjermdump/Instagram
KROPPSPRESS: Johanna Nordström tok et aktivt valg om å slutte å følge de som bidro til kropps- og utseendepress. FOTO: Skjermdump/Instagram Vis mer
Publisert

Det er ikke sikkert du har hørt om Johanna Nordström (27), men i Sverige er hun en av de mest populære komikerne, selv om hun som ung ikke trodde det var mulig å ha «humor som karriere». Som tenåring slo hun gjennom på Twitter og i 2021 ble hun kåret til «Årets kvinnelige komiker» under den svenske humorprisen.

Resten er historie, som man sier.

Valgte bort kroppshat

I et intervju med Femina, åpner hun opp om livet. Et av temaene de snakker om er blant annet hvordan hun takler kroppspress og nettroll på sosiale medier. På et tidspunkt sluttet hun nemlig å følge alle på Instagram som bidro til kropps- og utseendepress, eller drev med body-shaming.

- Jeg orket ikke å se det. Jeg får panikk og føler meg engstelig for meg selv. Du overtenker hvordan du ser ut og ting som har med utseende å gjøre, så da tenkte jeg: «Hvorfor skal jeg følge disse menneskene?». Jeg synes faktisk alle burde gjøre det, slutte å følge folk som bidrar med den dritten. Det er veldig vanskelig å se hele tiden i feeden.

- Det blir en konkurranse om å spise minst og se best ut

Den populære komikeren har gjort stor suksess de siste årene. Hennes «Call the Police»-turné ble utsolgt i 50 byer og endte med to show på Avicii-arenaen – som også ble utsolgt. I tillegg har hun en av Sveriges største podkaster, «Ursäkta», sammen med Edvin Törnblom.

Da Femina spør henne om hvordan hun takler å jobbe i en utseendefiksert bransje, kommer svaret kjapt:

- Det er 100 prosent med humor. Vi tuller mye i podkasten om at alle er så ekstremt besatt av å være tynne. At det blir en konkurranse om å spise minst, se best ut eller gjøre flest operasjoner. Så jeg bruker humor for å kunne avdramatisere det, sier hun.

«Girl math», «girl dinner» og romertiden preger Tiktok om dagen. Dette sier kjendisene om de ulike fenomenene. Video: Nora Skavhaug/Celina Morken Vis mer

- Vi trenger fortsatt å se mye mer mangfold

- Jeg tror aldri vi vil få et samfunn hvor vi ikke bryr oss om kropp og forventningspress, har psykolog, Svein Øverland, tidligere fortalt til KK.

Han er mer positiv til innlegg med meningsinnhold, som en personlig historie eller oppfordringer, men mener likevel at effekten av dette blir forsvinnende liten under vekten av alt som presser i motsatt retning.

Men selv om det jobbes iherdig for å motvirke kroppspress, særlig blant barn og unge, hvorfor oppleves det da som verre enn noensinne på sosiale medier?

Modell og influenser, Sonja Iren Johnsens, er blitt vant med netthets, og mener det har blitt verre.

- Jeg har aldri oppleve så mye netthets som etter at jeg lastet ned Tiktok, har hun tidligere fortalt til KK.

- Faktisk har jeg selv opplevd å måtte stenge kommentarfelt fordi det rett og slett ikke er nok timer i døgnet til å slette alle de stygge kommentarene.

- Kroppspress lever i sitt beste velgående! Det er retusjerte kropper overalt og vi trenger fortsatt å se mye mer mangfold. Jeg tror ikke kroppspress kommer av en slank eller operert kropp for eksempel, men heller mangel på mangfold og kroppspositivisme.

Du kan hele hele saken med Sonja Iren her:

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet