BOKSER I OSLO SPEKTRUM: Amatørbokser Madeleine Angelsen har fått det ærefulle oppdraget med å varme opp for Cecilia Brækhus under  «The Homecoming» lørdag 1. oktober.  Foto: Per Ervland for KK.no
BOKSER I OSLO SPEKTRUM: Amatørbokser Madeleine Angelsen har fått det ærefulle oppdraget med å varme opp for Cecilia Brækhus under «The Homecoming» lørdag 1. oktober. Foto: Per Ervland for KK.no Vis mer

Madeleine Angelsen

Amatørbokser Madeleine Angelsen (18) lar seg ikke påvirke av fordommene

- Som jente er det veldig viktig å tørre å ta plass i et mannsdominert miljø – enten det er innen jobb eller idrett, sier hun til KK.no.

Det er ikke bare Cecilia Brækhus (34) som skal kjempe om heder og ære - og ikke minst ta seier på hjemmebane - under boksestevnet «The Homecoming» lørdag 1. oktober. Amatørbokser Madeleine Angelsen (18) fra Vestby skal nemlig varme opp for bokse-dronningene Cecilia Brækhus og hennes franske motstander Anne-Sophie Mathis (39), og vi tok en prat med den tøffe 18-åringen etter pressekonferansen på The Thief i begynnelsen av september.

LES OGSÅ: Veien til proffkarrieren har ikke vært enkel for Cecilia Brækhus

Til KK.no forteller Madeleine at hun begynte med boksing da hun var 14 år, og at to år senere  tok valget om å satse seriøst på amatørboksingen. Siden da har hun vært på landslaget. Til tross for at hun opplever visse fordommer mot sporten hun driver med så har hun ingen problemer med å markere sin plass.

- Som jente er det veldig viktig å tørre å ta plass i et mannsdominert miljø – enten det er jobb eller innen idrett. Man vil jo ofte oppleve at jenter trekker seg mer og mer ut av idretten, men det er viktig at man tør å gå mot de forventningene som er til deg som ung jente. Det største du kan oppnå i livet er ikke å være søt og pen, og at alle liker deg, men å faktisk gjøre det som du synes gir mening og som du brenner for. 

TO TØFFE DAMER: Vi beundrer proffbokser Cecilia Brækhus og amatørbokser Madeleine Angelsen for deres fantastiske resultater, og gleder oss til å se dem kjempe i Oslo Spektrum 1. oktober! Foto:  FOTO: Per Ervland for KK.no
TO TØFFE DAMER: Vi beundrer proffbokser Cecilia Brækhus og amatørbokser Madeleine Angelsen for deres fantastiske resultater, og gleder oss til å se dem kjempe i Oslo Spektrum 1. oktober! Foto: FOTO: Per Ervland for KK.no Vis mer

- Hvilke fordommer møter du på?

- Jeg får noen ganger høre: «jeg hadde aldri trodd at du driver med boksing!» og «er du ikke redd for at du skal få stygg nese, for store muskler eller se ut som en gutt?». Så jo, jeg vil jo si at tatt i betraktning av at vi er i 2016 så er det mye stigmatisering med tanke på det at jeg er en jente som driver med boksing. Derfor synes jeg det er veldig viktig at man jobber mot det, og at man tar et personlig oppgjør med hva man står for.

-  Hva sier du til de som spør deg om du er redd for å få skjev nese?

-  Jeg sier bare at jeg lærer meg å dukke og å rulle, forklarer hun med et smil.

-  Hva sier gutta – synes de at du er tøff som driver med boksing?

-  Ja, det er litt begge deler. Dersom jeg møter nye gutter på treningen, så er det veldig ofte sånn at de forventer at jeg skal være dårlig. Så det er veldig gøy å kunne motbevise akkurat det! Det er en del gutter på min egen alder og størrelse som jeg faktisk banker. Det er veldig morsomt! Men jeg pleier bare å si at kroppen min, slik den ser ut og slik den kommer til å bli, viser til hvilket liv jeg har levd. Musklene mine har en funksjon, den viktigste rollen de tjener er å bokse, ikke å se fine ut, sier den talentfulle 18-åringen til KK.no.

LES OGSÅ: Vi testet ut Cecilia Brækhus knalltøffe treningsregime

- Det er ikke alltid jeg synes det er gøy å stå opp om morgenen for å dra på trening

Mange i Madeleines miljø drev med dansing, fotball og håndball da hun vokste opp, men selv fant hun seg aldri helt til rette i de idrettsgrenene. Da hun fikk høre at det var en bokseklubb i nærmiljøet i Vestby fant hun drømmesporten, og til KK.no forteller hun at hun trener i gjennomsnitt 12,5 time hver uke. 

- Akkurat nå ligger jeg på 15 økter hver uke, for nå skal jeg til EM (når dette intervjuet publiseres er det blitt kjent at Madeleine stakk av med bronjemedalje i EM i Tyrkia). Men gjennomsnittlig i 2016 ligger jeg på 12,5 time i uken. Ved siden av det har jeg full skolegang, så det er klart at mye tid går med til trening. Som idrettsutøver som skal nå langt er jeg overbevist om at driven må komme innenfra. Det er en veldig viktig forutsetning, at det er noe jeg brenner for på egenhånd. Ikke noe treneren min eller foreldrene mine vil. For meg er motivasjon noe som er der hele tiden, det er et driv som er inni meg. Det er ikke alltid jeg synes det er gøy å stå opp om morgenen for å dra på trening, eller å droppe en fest for å løpe, men det jeg tenker på da er jo den følelsen jeg sitter igjen med etter at jeg har trent én time eller 90 minutter. Den er veldig mye bedre enn den følelsen man får om man ligger på senga med mobilen. Jeg tenker at det går over, og at treningen kan være slitsomt der og da, men at jeg er på vei mot dit jeg ønsker å være.

Sure you are great. It's just that I am better, bigger, faster, stronger #eubc2016 #letsdothis

En video publisert av Madeleine Angelsen (@madelenelisabeth)

Madeleine, som forteller til KK.no at hun for tiden er singel, innrømmer at det noen ganger kan være utfordrende å ha et sosialt liv samtidig som treningen krever mye av henne.

- Det handler veldig mye om planlegging. Jeg har jo en plan for hele året. Hvor mye jeg skal trene, når jeg skal reise bort, når det er turneringer og treningsleir og så videre. Og så har jeg en dialog med skolen om hvordan jeg skal få kombinert skole og boksing. Jeg går jo på vanlig videregående skole. Sånn jeg opplever det handler det om hva man gjør det til. Det gjelder å stå litt tidligere opp om morgenen, men det er så klart mye man må ofre. Jeg har mange venner som kanskje synes at det er litt slitsomt at jeg alltid må si nei til å komme i bursdager eller på fester når det er viktige ting som skjer med boksingen. Men de som virkelig er verdt det, de skjønner jo at det er viktig for meg. 

LES OGSÅ: Dette er hemmeligheten bak Gisele Bündchens (35) veltrente kropp

- Du skal bokse i ringen før Cecilia Brækhus – det må være helt sinnsykt stort?

- Det blir noe helt annet enn det jeg har vært borti før, for jeg er veldig vant til å ha et ganske beskjedent publikum. Det blir veldig mye mer glamorøst og med et større publikum enn hva jeg er vant med. Jeg gleder meg veldig, og det kommer til å bli veldig spesielt. Jeg håper virkelig at jeg får vist Norge hvor kul denne sporten er. Jeg føler at boksing har falt veldig mellom to stoler i det siste, og fremfor alt at det er veldig få jenter som holder på med sporten i Norge. Det synes jeg er veldig trist.

- Jeg har jobbet veldig hardt og målrettet for å komme dit jeg er nå

Når vi spør henne hva hun tenker at kan trigge flere jenter til å drive med boksing er hun helt klar på hva som må til. 

- Det jeg håper er virkelig at jenter skjønner at så lenge man jobber hardt for noe, og man tør å sette seg selv utenfor komfortsonen så kan man faktisk nå veldig langt. Jeg var aldri et supertalent fra begynnelsen av og jeg var heller ikke veldig atletisk som barn, men jeg har jobbet veldig hardt og målrettet for å komme dit jeg er nå. Jeg vil veldig gjerne vise at det er mulig dersom man har nok tro på det man gjør, sier hun og legger til: 

- Jeg tror det er veldig viktig at amatørboksing får en større plass i media - at man får en litt mer positiv mediaomtale, og at TV-kanalene velger å streame flere kamper, og at boksesporten dermed får mer oppmerksomhet. Hvis det er saker om boksing i media så blir det veldig fort litt sånn: «hvordan er dette en sport, egentlig? Folk går bare rundt og slår på hverandre. Det er bare vold». Men det er langt fra sannheten. Når jeg går inn i bokseringen er jeg jo forberedt på at personen skal slå meg, det er ikke sånn at jeg blir lei meg for at personen slår meg, liksom. Det er jo det man trener på. Jeg trener 12,5 time i uke for å bli slått på, og for å slå på andre. 

-  Hva sier du til de som sier: «hvordan kan dette være en sport? Dere slår jo på hverandre og utøver vold mot hverandre»?

-  Ja, det gjør man. Men det er også veldig mange andre sportsgrener hvor man har spisse albuer. Ta amerikansk fotball og rugby, for eksempel. MMA har jo også blitt veldig populært, og det er i større grad slagsmål enn boksing. Og med tanke på skader på utøveren – hva med alpint og utfor? Se hvor mye skader Aksel Lund Svindal har vært gjennom. Boksing er dermed ikke det verste du kan utsette deg selv for sånn sett. De fleste skader som forekommer i boksing er på skuldre og hender, mens hjerneskader er mer sjeldne og hører i større grad fortiden til. Datidens boksere hadde ikke den samme kunnskapen som vi har nå – om trening, restituering og hvordan man best mulig skal beskytte seg. 

Jeg slår som en jente fordi det er det jeg er

Et bilde publisert av Madeleine Angelsen (@madelenelisabeth)

- Hva tenker du om Cecilia Brækhus da? Er hun er forbilde for deg?

- Hun er absolutt et stort forbilde. Hun har jo gjort en vanvittig karriere med tanke på forutsetningene og det å komme fra et så lite boksemiljø som i Norge. Men man skulle tro at hun hadde stimulert jenteboksingen mye mer i Norge enn det hun faktisk har gjort. Det er nok ikke hennes hensikt å ikke ha fått flere jenter til å bokse, men jeg skulle ønske at det var flere som hadde latt seg inspirere av henne og som valgte å gå en litt tøffere vei sånn sett enn å bare følge strømmen. Men det er utrolig kult at hun har kommet så langt, og at hun klarer å tjene så mye penger på boksing. Det er jo ingen forutsetning når man er norsk.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

KK.no tok også en prat med proffbokser Cecilia Brækhus etter pressekonferansen, og vi lurte på hvilke råd hun har til den unge amatørbokseren som følger i hennes fotspor. Det viktigste Madeleine kan gjøre under «The Homecoming» 1. oktober er ifølge proffbokseren å gjøre sitt aller beste. 

- Hun må bare kose seg og ha det kjekt. Bare man gjør sitt beste er det godt nok!

Madeleine Angelsen møter irske Shannon Edge i 64 kilos-klassen under «The Homecoming», og hele arrangementet sendes fra klokken 19:00 lørdag 1. oktober på TV3. Bli bedre kjent med den unge amatørbokseren via Instagram eller på MadeleineAngelsen.com.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: