Amy Schumer

Amy Schumer (35): - Musa mi ser ut som en gammel, rynkete nattklubbsangerinne

Sexliv, spontanaborter og spiseforstyrrelser. Ingen tema er for drøye for de nye kvinnelige komikerne. Nå kommer den største av dem til Norge.

EN GOD LATTER: – De øyeblikkene som gjør livet verdt å leve, er når ting er på sitt verste, og du allikevel klarer å le, sier Amy Schumer. Foto: NTBScanpix
EN GOD LATTER: – De øyeblikkene som gjør livet verdt å leve, er når ting er på sitt verste, og du allikevel klarer å le, sier Amy Schumer. Foto: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Mitt nyttårsønske er å ha truser som ikke ser ut som jeg har snytt meg i dem». Amy Schumer (35) opptrer på Apollo Theater i Harlem, New York. TV-kanalen HBO skyter samtidig showet under vignetten Comedy Special. Det er stort. Mange stand up-komikere har stått på scenen før henne, ikke minst hennes egen regissør Chris Rock. Og den 1. september opptrer Schumer på Spektrum i Oslo. Men tilbake på Apollo Theater er det ikke bare skittentøyet som luftes. Understellet luftes også til jubel og applaus.

– Musa mi ser ut som en gammel, rynkete nattklubbsangerinne som danser charleston og scatter, forteller hun og demonstrerer med munn og stemme hvordan det ser og høres ut under skjørtet. 

LES OGSÅ: Sigrid Bonde Tusvik: - Jeg måtte rett og slett få laget meg et nytt rumpehull

– Men det er egentlig ikke noe galt med musa. Kundetilfredsheten er stor og folk kommer alltid tilbake. 

Schumer tar en klunk av en vinflaske. Hun går ikke over streken. Hun tar sats og kaster seg over den like skånsomt som en snøplog. Det er langt fra feminint à la Blake Lively. Eller er det ikke egentlig feminin hun er? For vaginaer er ikke akkurat mandelformede, konstaterer hun.

– Det så jeg etter i iCloud-lekkasjen. Jeg så hvert eneste foto på nett.  

AMY SCHUMER: Hun er født 1981 i New York City og sivilstatus er5: kjæreste. Hun er utdannet i teatervitenskap på Towson University og startet komikerkarrieren på Gotham Comedy Club i New York. Showet Inside Amy Schumer på Comedy Central er blitt en stor suksess. Skrev manus og spilte i filmen Trainwreck som hadde premiere i fjor. Boken The Girl with the Lower Back Tattoo kom i 2015. Schumer er nå på verdensturné med sitt eget show.
 Foto: NTBScanpix
AMY SCHUMER: Hun er født 1981 i New York City og sivilstatus er5: kjæreste. Hun er utdannet i teatervitenskap på Towson University og startet komikerkarrieren på Gotham Comedy Club i New York. Showet Inside Amy Schumer på Comedy Central er blitt en stor suksess. Skrev manus og spilte i filmen Trainwreck som hadde premiere i fjor. Boken The Girl with the Lower Back Tattoo kom i 2015. Schumer er nå på verdensturné med sitt eget show. Foto: NTBScanpix Vis mer

LES OGSÅ: Cecilie Steinman Neess (28) har vært singel hele livet: -Jeg har aldri opplevd den store kjærligheten

Vil snakke om det som er viktig for folk

Schumer fortsetter der regissør Rock slapp. Han har kombinert seksuelle preferanser, politikk og personlig økonomi i sine show. Og blitt grisete rik. Det samme har hans kolleger, de fleste av dem menn, gjort i større og mindre grad. Men nå har en håndfull kvinner tatt mikrofonen på stand up-scenen. Og det er ikke mindre rått, tvert imot. Det er molotovcocktails av kroppsvæsker, reproduksjonsorganer og politikk pakket sammen i historier som gjør at verden ruller på gulvet av latter foran dem.

– Jeg kan ikke huske å ha sett mange kvinner snakke om sex i stand up, sier Schumer i et intervju med amerikanske Vogue. 

– Men jeg tenkte: «Det vil jeg gjøre».

– Jeg vil snakke om de tingene som er viktig for folk å høre, sier Schumer.

I showet viderefører hun resonnementet.

ALI WONG: Hun er født 1982 i San Francisco og sivilstatus er: gift og en datter. Startet karrieren på Brainwash Café. Har opptrådt i blant annet «The Tonight Show with Jay Leno» og «John Oliver’s New York Stand-Up Show». Bor i Los Angeles og jobber som skribent for TV. Lanserte nylig showet «Baby Cobra» på Netflix Comedy Special. Foto: NTBScanpix
ALI WONG: Hun er født 1982 i San Francisco og sivilstatus er: gift og en datter. Startet karrieren på Brainwash Café. Har opptrådt i blant annet «The Tonight Show with Jay Leno» og «John Oliver’s New York Stand-Up Show». Bor i Los Angeles og jobber som skribent for TV. Lanserte nylig showet «Baby Cobra» på Netflix Comedy Special. Foto: NTBScanpix Vis mer

– I film snakkes det om sex ut fra manns- og kvinneroller. Det er alltid sånn at gutta elsker sex og at kvinner bare håndterer det mens de vasker klær. Men det er ikke sånn. Normale jenter liker sex i rimelige mengder. Samfunnet gir jenter som liker sex skyldfølelse. Jeg derimot, tar initiativet til sex i 50 prosent av tilfellene, de andre gangene blir det ikke sex. 
Og det er morsomt fordi vi kjenner oss igjen. I alt, selv om vi liksom rødmer passe kledelig, med bena pent samlet, sånn at ingen skal tro at vi også er sånn. LES OGSÅ: Hege Schøyen: - Jeg er et veldig, veldig engstelig menneske

Er det for drøyt?

Schumers kollega, Ali Wong (34) fra San Francisco, sparer heller ikke på kruttet. Nei, hun bruker verbale automatvåpen. Krutt var tross alt noe man drev med på Alfred Nobels tid. I Netflix Comedy Special, Baby Cobra, forteller hun om hvordan hun klarte å lande ekteskap og baby.

– Vi hadde ikke sex før etter femte date. Jeg måtte gi ham inntrykk av at kroppen min var en hemmelig hage. Men egentlig er den en offentlig park. Den har til og med huset et par uteliggere. 

Men derfra går det i moll. Livet spenner krok på deg. For Wong er nederlag saftig materiale. Selv en spontanabort blir inkludert i manus. 

– Jeg ble gravid med tvillinger. Men på ultralyden i sjette uke kunne ikke legene se liv. Fostrene jeg mistet var på størrelse med valmuefrø. Jeg har spist buser større enn tvillingene jeg mistet. Hendelsen har jeg brukt som et pressmiddel overfor min mann. Han tok meg med på Beyonce-konsert og kjøpte en sykkel til meg, som jeg nå referer til som spontanabortsykkelen. I 30 dager hadde jeg det ekteskapet jeg ønsket meg. 

Wong var faktisk sju måneder på vei da hun spilte inn showet. I et intervju med den amerikanske utgaven av ELLE sier hun at hun er stolt av å ha klart å veve inn temaet spontanabort i showet.

– Mange kvinner opplever dette, jeg vil de skal vite at de ikke er alene og at de kommer seg gjennom det.

Her hjemme er det heller ikke veldig mange kvinnelige komikere. Bare 9 av 69 komikere i Stand Up Norges stall er kvinner. En av dem er komiker Lisa Tønne, som har vunnet flere priser for sin innsats på scene og tv, blant annet Gullruten på TV 2 og Oslo bys kunstnerpris.

LES OGSÅ: Siri Kristiansen: - Akkurat nå er jeg bare veldig fornøyd med endelig å kunne se min egen tiss

Vi spør henne om ikke Schumers selvutleverende humor kan bli for drøy?

– Er det humoren hennes eller det at hun er kvinne som gjør at vi synes hun er drøy? Det er ingen som reagerer på at Chris Rock er drøy. Men når Schumer gjør det, så ringer du meg. Den dagen du ikke ringer meg for å spørre om Schumer er drøy, så er vi i balanse, sier Lisa Tønne til KK. 

– Det som sjokkerer, er at kvinner snakker om seksualitet. 

I fjor kjørte hun showet «Tusvik & Tønne skammer seg» sammen med kollega Sigrid Bonde Tusvik på Latter i Oslo. Dagbladets anmelder skrev i sin anmeldelse at «showet ikke er for sarte sjeler». Tønne lager også podkasten Tusvik & Tønne, sammen med Tusvik. Postene i podkasten har titler som «Rassrevn, gammal hore og Bjarte Hjelmeland». For dem kan alt spøkes med. Likevel er det ifølge Tønne ikke slik at kvinnelige komikere akkurat nå har lagt seg på en spesielt provoserende linje. 

WHITNEY CUMMINGS:  Hun er født 1982 i Washington, og sivilstatus er: ugift med 3 hunder. Karrieren startet i Punk’D på MTV i 2004. Har opptrådt i «The Tonight Show with Conan O’Brien» og «Last Call with Carson Daly». Hun har produsert TV-seriene «Whitney» og «2 Broke Girls». I 2010 spilte hun sitt første show, «Whitney Cummings: Money Shot» på Comedy Central.  Foto: NTBScanpix
WHITNEY CUMMINGS: Hun er født 1982 i Washington, og sivilstatus er: ugift med 3 hunder. Karrieren startet i Punk’D på MTV i 2004. Har opptrådt i «The Tonight Show with Conan O’Brien» og «Last Call with Carson Daly». Hun har produsert TV-seriene «Whitney» og «2 Broke Girls». I 2010 spilte hun sitt første show, «Whitney Cummings: Money Shot» på Comedy Central. Foto: NTBScanpix Vis mer

– Det finnes forskjellige mennesker der ute med ulik humor. Overraskende, men sant. Amy Schumer er tydelig en av dem som kjører hardcore filterløst harselas med alt fra underlivsplager til blow jobs. Hun drar fram tabuer og får oss til å le av det og samtidig fryde oss over at hun faktisk sier de grusomste ting høyt. Dette handler ikke om at hun er kvinne, det handler om at hun er en fantastisk komiker, med en timing av gull, som liker og tør å pushe grenser. LES OGSÅ: Lisa Tønne (37) tar oppgjør med skammen

Feminist

For komikerne har ikke bare fått oss til å tisse på oss av latter. Historiene deres oppleves som frigjørende. De tar opp temaer som er viktige for kvinner og for samfunnet. Ved siden av å gi såkalte slut shamers noe å fundere på, er kroppspress et tema som går igjen i Schumers arbeid. Søker du i Google på «Amy Schumer + size» skulle man tro at størrelsen hennes var like viktig som Panama­papirene, med imponerende 1,9 millioner treff. Selv sier hun at armen hennes kan passere som et lår i Los Angeles. Men hva så? Spiseforstyrrelser er ikke et alternativ for Schumer, uansett omkrets på overarmen.

– I Hollywood stapper man ikke i seg mat. Men det er ikke noe for meg. Det viser seg at jeg faktisk må ha mat for å leve, sier hun i showet sitt. 

Schumer måtte nemlig ned i vekt da hun spilte i filmen hun selv har skrevet manus til, «Trainwreck,» som gikk på kino i fjor.

– Men jeg bestemte meg for å skaffe meg en spiseforstyrrelse. Da jeg skulle spy for første gang, nektet kroppen min. Den sa: «Her beholder vi maten». Det viste seg at spiseforstyrrelser ikke er tilgjengelig for alle. Det eneste som skjedde var at blodkarene i øyet mitt ble sprengt.

LES OGSÅ: Sofie Frøysaa har laget humorshow basert på egne erfaringer med tourettes syndrom

Andre saker som går igjen i repertoaret er voldtekt og date rape. 

– Det finnes så mange måter å snakke om kvinners seksualitet på. Har du sett den spøken som går ut på at en fyr tar en jente bakfra, men så lurer han kameraten inn for at han skal ta over uten at hun merker det? Det er voldtekt. Det er ikke sånn at jenta sier «Yes, jeg elsker deg for at du overrasket meg på denne måten».

Schumer omtales som feminist av viktige aviser som britiske The Guardian. Hun har kommet på Times liste over de mest innflytelsesrike mennesker i verden, bare ett avsnitt fra Angela Merkel. Apropos innflytelsesrik: Selveste Hillary Clinton skal ha lagt igjen en melding på Schumers telefonsvarer: «Du får meg til å le og tenke». I dollar og cents har innflytelsen gjort at hun begynner hale innpå Chris Rock og Seinfeld. Hun fikk utrolige 9 millioner dollar i forskudd på sin nye bok «The Girl With the Lower Back Tattoo» som slippes nå i august. Og hun og hennes entourage leier nå privatfly på turné.

En tredje standupkomiker som er verdt å få med seg, er Whitney Cummings, som var i Norge for et par år siden. Også hun har slått seg opp og har fått sin egen Comedy Special på HBO, «I’m your Girlfriend». Der snakker hun om aggresjon mot kvinner.

– Det gikk et rykte for noen år siden om at menn liker sterke, selvstendige kvinner. Men det er ikke sant. Jeg har sett porno. Menn liker asiatiske skole­jenter med pakketeip over munnen. Det ­finnes ingen pornosjanger som handler om kvinnelige direktører. 

Det finnes ikke svake kvinner lenger, sier hun og forteller om huset og svømme­bassenget hun har kjøpt for pengene som har kommet med de skarpe observasjonene. Akkurat nå lager hun film med Sofia Vergara i en av rollene.

– Feminisme virker, men jeg tror menn er sure på oss. Måten man snakker om kvinner på, er aggressiv. Musikken er blitt fæl når det kommer til kvinner. I låten «Fight night» sier de «I‘ma knock the pussy». Men unnskyld meg, hvorfor skal du slå den? Hva har vaginaen gjort mot deg annet enn å gi deg liv og glede? Hva med å gi den en orgasme? Og helt ærlig, «to kill that shit» er ikke engang riktig. Musa har det helt topp selv etter at du var der. Den fikk kanskje urinveisinfeksjon, men den er tilbake på banen etter kort tid.

Det prestisjefylte politiske magasinet The Atlantic skriver at showet like gjerne kunne være en forelesning på Ted Talks. For det er vanskelig å snakke om ting som vi må snakke om, som rasisme og sexisme. Komikerne gjør det og har noe meningsfylt å si om hvordan vi bør leve livene våre. Poengene går hinsides latteren. Her hjemme snakker Tønne om ting som er vanskelige.

– Vi er innom temaer som abort, revning etter fødsel og hemoroider, pluss andre ting som lokker fram skam. Det er viktig og ikke minst veldig gøy å snakke om ting som er forbundet med skam, da er det ingen steder å gjemme seg og materialet blir rått og autentisk. Når vi ler av dette, ufarliggjør vi temaene på en måte, sier Tønne. 
Er det ikke derfor vi digger Amy og gjengen? For temaene har vi selv kjent på kroppen.
Kilder: Wikipedia. Vogue, Imdb.com
 

Nettsteder og sosiale medier

Nett: www.amyschumer.com
Twitter/Instagram: @amyschumer

Nett: www.whitneycummings.com
Twitter/Instagram: www.whitneycummings.com

Nett: www.aliwong.com 
Twitter/Instagram: @aliwong3000

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 34, 2016

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer