Skyggenes dal:

Anmeldelse: Adam (9) bærer hele «Skyggenes dal»

Terningkast: 5

SKYGGENES DAL: Ni år gamle Adam Ekli har hovedrollen i den norske filmen «Skyggenes dal». Foto: Marius Matzow Gulbrandsen
SKYGGENES DAL: Ni år gamle Adam Ekli har hovedrollen i den norske filmen «Skyggenes dal». Foto: Marius Matzow Gulbrandsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her om dagen var jeg på pressevisningen av den norske filmen «Skyggenes dal», og da en kollega spurte meg hva jeg syntes om filmen klarte jeg ikke få frem et eneste ord. For det var noe med den filmen som gjorde skikkelig inntrykk, men det var bare ett problem - det var umulig for meg å formulere det.

Og kanskje nettopp dét er hele poenget. Settingen i filmen er lagt til en liten bygd på Vestlandet, og store deler av handlingen utspiller seg i en trolsk skog hvor mystiske ting skjer - som man jo ikke helt klarer å forklare. Vi møter den seks år gamle gutten Aslak som bor sammen med sin mor Astrid, og det er tydelig at noe har skjedd i den lille familien. Hvor faren er får vi aldri svar på, og hva som har skjedd med Aslaks storebror er heller ikke noe det snakkes høyt om. I bygda har det også skjedd mystiske ting. Flere av sauene på nabogården blir drept, men av hvem? Varulver?

LES OGSÅ: Nysingle Jakob Oftebro fnyser av «Norges mest ettertraktede ungkar»-stempel

- Det vi ikke forstår gjør oss redde

Det er Aslak som forteller hele historien i filmen - også han uten spesielt mange ord. Han tar oss med inn i et landskap som bærer preg av et barns sårbare natur. For som vi vet, barn får med seg mer enn mange voksne kanskje tenker over, og dersom ting ikke blir snakket om lager de sine egne oppfatninger og svar.

MOR OG SØNN: Kathrine Fagerland spiller moren til Aslak (spilt av Adam Ekli) i «Skyggenes dal». Foto: Marius Matzow Gulbrandsen
MOR OG SØNN: Kathrine Fagerland spiller moren til Aslak (spilt av Adam Ekli) i «Skyggenes dal». Foto: Marius Matzow Gulbrandsen Vis mer

Slik som Aslak og nabogutten - som er overbevist om at det er et monster i skogen som har drept sauene. Kanskje monsteret også har noe med brorens forsvinning å gjøre? Lille, tøffe Aslak begir seg derfor ut på oppdagelsesferd i skogen sammen med hunden Raff. Men Raff forsvinner, og Aslak forviller seg videre inn i skogen på leting etter sin beste venn og største trygghet. Og det er på denne ferden vi som tittere innser hvilket stjerneskudd som befinner seg på storskjermen.

Hovedrolleinnehaver Adam Ekli spiller ekstremt overbevisende og realistisk, og vi kan bare forestille oss hvilken drøm det må ha vært for regissør og manusforfatter Jonas Matzow Gulbrandsen å jobbe med en så talentfull niåring. Det er for øvrig Jonas' bror Marius Matzow Guldbrandsen som er filmfotograf.

Underveis på ferden møter Aslak på en mystisk mann (spilt av artist John Olav Nilsen) i et tilsynelatende forlatt hus - og der vi andre mest sannsynlig hadde snudd for lengst og løpt så langt bort fra mannen som vi kunne, velger gutten å følge sin barnlige nysgjerrighet og å gå etter ham inn i huset. «Er det du som er monsteret? Har du spist Rapp?», spør Aslak. «Nei, selvfølgelig har jeg ikke det. Jeg spiser ikke hunder», svarer den mystiske mannen, og legger til:

«Det vi ikke forstår gjør oss redde, og da trenger vi et monster å skylde på».

Og det er liksom da det går opp et lys for meg. Vi må konfrontere det vi ikke skjønner oss på - for det er i dét øyeblikket vi blir herda. Det er da vi kan gå videre til neste kapittel.

DET UKJENTE: Handlingen i «Skyggenes dal» tar for seg det som foregår i en seksårings univers. Foto: Marius Matzow Gulbrandsen
DET UKJENTE: Handlingen i «Skyggenes dal» tar for seg det som foregår i en seksårings univers. Foto: Marius Matzow Gulbrandsen Vis mer

Sammen med de melankolske naturbildene og den stemningsfulle musikken (som til tider faktisk er relativt høy, vi må bare advare om det) kan man si at Gulbrandsen har fått til å lage et realistisk, men også magisk, univers som skildrer det å være et barn preget av både sorg og nysgjerrighet.

Norgespremieren på «Skyggenes dal» er fredag 20. oktober.

LES OGSÅ: Traileren til «Den 12. mann» er her! - Helt uforståelig at Baalsrud overlevde

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer