Ny film om eventyrer Roald Amundsen:

Anmeldelse «Amundsen»: - En velspilt og velregissert film om en hvit manns kamp for å nå målet

Terningkast: 5

EN KALD AFFÆRE: Filmen om Roald Amundsen får deg til å sette pris på at du befinner deg i en varm kinosal. FOTO: Motion Blur / SF Studios
EN KALD AFFÆRE: Filmen om Roald Amundsen får deg til å sette pris på at du befinner deg i en varm kinosal. FOTO: Motion Blur / SF Studios Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det finnes ikke kart eller informasjon, kun vissheten om at her er det ingen mennesker som noensinne har vært, sier Roald Amundsen (spilt av Pål Sverre Valheim Hagen) i den nye, norske storfilmen «Amundsen».

Ordene blir sagt mens han og mannskapet sitter om bord på skuta «Fram», som Amundsen har fått låne av den elleve år eldre polfareren og vitenskapsmannen Fridtjof Nansen (1861-1930). Målet er å nå Sydpolen - før engelskmennene.

Kort fortalt handler den rundt to timer lange filmen om en hvit manns kamp for å nå målet - et fremmed isøde - ved hjelp av urgamle inuitt-tradisjoner, som ingen på den tiden hadde spesielt tro på.

Roald Amundsen fremstilles som en sta og målbevisst mann, som går sine egne veier for å sette ukjente landområder på kartet - bokstavelig talt.

SETTER NORGE PÅ KARTET: 14. desember 1911 nådde Roald Amundsen og hans menn Sydpolen etter 55 dagers ferd - hele 34 dager før britene. Slik blir det fremstilt i filmen «Amundsen». FOTO: Motion Blur / SF Studios
SETTER NORGE PÅ KARTET: 14. desember 1911 nådde Roald Amundsen og hans menn Sydpolen etter 55 dagers ferd - hele 34 dager før britene. Slik blir det fremstilt i filmen «Amundsen». FOTO: Motion Blur / SF Studios Vis mer

På sin ferd mot målet imponerer han - og skuffer. Spesielt hans eget kjøtt og blod, storebror Leon Amundsen (1870-1934), får kjenne brorens stahet inn til margen. I filmen får forholdet mellom de to brødrene stort fokus, og her er kjemien mellom Valheim Hagen og Christian Rubeck, som spiller Leon Amundsen, upåklagelig.

«Amundsen» er både velspilt og velregissert. På regisiden finner vi Espen Sandberg, som har stått for tidligere norske heltefilmer som «Max Manus» (2008) og «Kon-Tiki» (2012). I sistnevnte film hadde Pål Sverre Valheim Hagen rollen som forsker og eventyrer Thor Heyerdahl (1914–2002).

Hva trigget ham til å ville vie flere år av livet sitt i et terreng der ingen hadde gått før ham?

Det meste av handlingen i «Amundsen» foregår på 1910- og 1920-tallet, og her har kostymeansvarlig og rekvisitør gjort en formidabel jobb. Vi blir satt 100 år tilbake i tid, og det er en fryd for øyet å se både de robuste selskinnsantrekkene (hvis dét er lov å si i 2019) de standhaftige polfarerne bærer i 56 minusgrader (!), mennenes staselige dresser med sløyfe i halsen og ikke minst de karakteristiske 20-talls-silkekjolene kvinnene går kledd i, med langt perlekjede til og hodebånd med fjær.

Men nok om antrekkene.

Det eneste som mangler i filmen er en mer dyptgående beskrivelse av hvorfor Roald Amundsen var som han var. Hva trigget ham til å ville vie flere år av livet sitt i et terreng der ingen hadde gått før ham? Foruten det at hans far, skipsreder Jens Amundsen (1820-1886), en gang kom hjem med en glassglobus til sine små sønner - slik at unge Roald dermed fikk øynene opp for verdensdeler som ennå ikke var erobret av mennesker.

Hvorfor falt han alltid for gifte kvinner? Hvordan kunne en mann som Amundsen, som både var avhengig av andre for å nå målene sine og som ikke minst overrøste to små inutittbarn med all sin kjærlighet, kutte kontakten tvert med sin bror Leon da ting gikk imot ham?

- Det gjør noe med en mann å være fanget i isen så lenge, forklarer Leon Amundsen til Roalds forlovede Bess Magids, mens de venter på å få livstegn fra ham.

I «Amundsen» pirkes det på overflaten, men det hadde hevet filmen ett hakk om vi også hadde lært mannen Roald Amundsen å kjenne - ikke bare polfareren.

PS. Det har kommet oss for øret at «Amundsen»-filmen er verdens første klimapositive spillefilm, og at det ble tatt bevisste valg for å skape en miljøvennlig innspilling. Blant annet ble skuespillerne oppfordret til å bruke kollektivtrafikk til og fra settet, plastreduksjon og resirkulering var i fokus, samt bevissthet rundt bruk av bærekraftig materiale. Dét er også noe å klappe for!

DEN STORE KJÆRLIGHETEN?: Roald Amundsen møtte Bess Magids (spilt av Katherine Waterston) i Alaska. Planen var at de to skulle gifte seg - men skjebnen ville det annerledes. FOTO: Motion Blur / SF Studios
DEN STORE KJÆRLIGHETEN?: Roald Amundsen møtte Bess Magids (spilt av Katherine Waterston) i Alaska. Planen var at de to skulle gifte seg - men skjebnen ville det annerledes. FOTO: Motion Blur / SF Studios Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer