Anna (26) avslører superstjernene: – Noen av dem har truet med søksmål

Nå står kvinnen bak kontoen @celebface frem for første gang – til KK.

BETYDELIG FORSKJELL: Originalbilde til venstre, versjonen supermodell Naomi Campbell delte på Instagram til høyre. FOTO: Instagram (@celebface)
BETYDELIG FORSKJELL: Originalbilde til venstre, versjonen supermodell Naomi Campbell delte på Instagram til høyre. FOTO: Instagram (@celebface) Vis mer
Publisert

«Velkommen til virkeligheten.»

Beskjeden som møter deg i den virtuelle døren når du besøker Instagrams @celebface er like enkel som den er presis. Her får 1.1 millioner følgere servert side opp og side ned med kjendisers – til nå – godt bevarte hemmeligheter.

Det kommer neppe som noe sjokk at Kim Kardashian og resten av hennes berømte familie manipulerer bilder av seg selv før de ser offentlighetens lys, men omfanget er langt større enn som så; den svenske Victoria's Secret-modellen Elsa Hosk gir seg selv ekstra magemuskler og større rumpe, artist Rita Ora gjør seg konsekvent halvparten så smal rundt midjen som hun egentlig er og Heidi Klum går ned noen kjolestørrelser.

Også Bella og Gigi Hadid, Jennifer Lopez, Naomi Campbell, Balmain-designer Olivier Rousteing, Barbara Palvin og Winnie Harlow er blant de kjente fjesene som deler grundig retusjerte bilder med fansen.

Og nei, det er ikke basert på gjetning, magefølelse og «tja, er ikke den dørkarmen litt skjev?» – i stedet sammenlignes bildet fra den originale kilden, for eksempel Getty Images, med versjonen stjernene deler i sine kanaler.

I takt med den økende bruken av Photoshop og retusjeringsapper som FaceTune, har det vokst frem et nytt marked: Instagram-kontoer som avslører nettopp dét.

Se et knippe eksempler på kjendisretusjeringen under.

LES OGSÅ: Trenger du en selvtillitsboost? Her er 7 Instagram-kontoer du bør følge

Står frem for første gang

KVINNEN BAK: Det er russiske Anna Ontikova som eier Instagrams @celebface. FOTO: Privat
KVINNEN BAK: Det er russiske Anna Ontikova som eier Instagrams @celebface. FOTO: Privat Vis mer

En av de desidert største er altså @celebface. Den lukkede profilen (kun følgere får se innleggene som deles, jour. anm.) har lokket til seg en million mennesker siden den ble opprettet i 2015 – og tallet blir høyere for hver dag.

Vogue, The New Yorker, Daily Mail og ELLE er blant mediene som tidligere har skrevet om @celebface og dens «mystiske eier». Så, hvem står egentlig bak kontoen som er både hyllet og hatet?

Frem til nå har hun vært anonym, men overfor KK velger Anna Ontikova for første gang å stå frem med fullt navn og bilde.

– Jeg synes ikke det er riktig å forbli anonym lenger. Jeg skriver mye om andre mennesker, men ingen vet noe om meg. Mange tror det er en mann eller en stor gruppe mennesker som driver kontoen. Nå vil jeg fortelle at det er meg; bare ei normal jente, sier den russiske 25-åringen.

Ontikova forteller at det begynte som en blogg hvor hun delte bilder av berømte fjes – derav profilnavnet – før hun en dag postet en side ved side-sammenligning; én uretusjert og én retusjert versjon av det samme bilde av en kjendis.

Folk likte det. «Bloggen», som en gang hadde beskjedne 200 følgere, har vokst hver dag siden.

LES OGSÅ: 7 av kjendisenes verste Photoshop-tabber

Truet med søksmål

Superstjerner som ferskes i å manipulere kroppen sin smalere eller mer formfull, nærbilder fra rød løper som viser enhver pore og hvert sminkelag... Kan det tolkes som uthenging? Oppfordres det til ondsinnede kommentarer?

Ontikova presiserer at dét aldri har vært meningen.

– Det er viktig for meg å si at dette ikke er noen hatside. Jeg viser bare at kjendiser er normale mennesker, sier 26-åringen og fortsetter:

– Jenter og kvinner skriver til meg for å fortelle at de har blitt mer selvsikre på grunn av kontoen. Det er kult. Jeg sier aldri: «Se på dette bildet, Kendall Jenner har kviser!» Jeg sier: «Kendall Jenner er akkurat som deg. Elsk deg selv.»

Hatside eller ikke; @celebface må sies å være en konto som deler internett. Mens noen stjerner – som for eksempel Sophie Turner fra «Game of Thrones» – følger profilen, har den blitt andres verste mareritt.

Khloé Kardashian, Bella Hadid og Elsa Hosk er blant de kjente fjesene som har blokkert kontoen etter at Ontikova avslørte dem for betydelig bildemanipulering. Det samme gjelder et utall mindre influencere.

I visse tilfeller går det dog lenger enn blokkering på sosiale medier.

– Noen har truet meg med politi og søksmål, forteller russeren.

LES OGSÅ: Carina ble retusjert mot sin vilje – laget egen fotoserie

TATT PÅ FERSKEN: Bella Hadid (t. h.) og svenske Elsa Hosk ble tatt i bildejuks. Begge blokkerte kontoen som avslørte «hemmeligheten». FOTO: Scanpix
TATT PÅ FERSKEN: Bella Hadid (t. h.) og svenske Elsa Hosk ble tatt i bildejuks. Begge blokkerte kontoen som avslørte «hemmeligheten». FOTO: Scanpix Vis mer

Urealistiske skjønnhetsidealer

Foreløpig har verken blokkering, sinte direktemeldinger eller trusler stoppet Ontikova; hun fortsetter å utøve sin personlige form for borgervern.

Likevel ville et møte med disse menneskene – kjendisene hun blottlegger – forbigått i stillhet.

Ontikovas kamp handler ikke om å drive heksejakt på enkeltpersoner.

– Jeg ville ikke sagt noe til dem om jeg traff dem på gaten. Plastisk kirurgi, injeksjoner, Photoshop... Det er deres valg. Folk må få gjøre som de vil. Problemet er at man snakker om naturlig skjønnhet, samtidig som man skaper urealistiske forventninger til hva dét er, forklarer hun.

Flere ganger har 26-åringen delt sitater fra intervjuer hvor stjernene snakker om viktigheten av å ikke definere lykke utifra tallet på badevekten, å akseptere seg selv som man er, å omfavne det «uperfekte» – kombinert med bilder av dem hvor midjer er smalnet, pupper forstørret og kinnben løftet.

Ontikova og @celebface er basert i Russland, mens andre Instagram-kontoer med samme formål eies av mennesker fra USA, Frankrike og Kypros. Dermed kan «trenden» trygt kalles global.

Også her hjemme i Norge har man tatt til motmæle mot bildejuks og manipulering av utseende.

Carina Elisabeth Carlsen ble retusjert mot sin vilje i Elle og laget sin egen fotoserie der hun viste frem kroppen sin akkurat som den er. Komiker Maria Stavang synes all reklame som benytter seg av retusjering skal merkes.
Moteprofilen Marie Wolla viste hvor enkelt det er å retusjere seg til idealkroppen på tre minutter. Formålet? Å øke bevissthet.

Sistnevntes demonstrasjon ble nemlig sparket i gang av at en venninne fortalte at hun aldri hadde hørt om diverse retusjeringsapplikasjoner – som er tilgjengelig for alle og enhver.

– Det gikk opp for meg at hun trodde mange av kroppene hun fikk opp i feeden var ekte, og dette er bilder som påvirker selvbildet hennes negativt hver eneste dag. Derfor bestemte jeg meg for å dele det jeg vet med følgerne mine for å vise dem hvor lett man blir lurt, fortalte Wolla til KK i kjølvannet av «stuntet».

LES OGSÅ: Blogger avslørte poseringstriksene som herjer på sosiale medier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer