Kongelig

Åpenhjertig Meghan og Harry: - Vi er redde

Flere kongelige med støttende ord i den tøffe tiden.

KONGELIG: Meghan og Harry har delt støttende ord med folket i den vanskelige tiden - det har også mange andre kongelige gjort. FOTO: NTB scanpix
KONGELIG: Meghan og Harry har delt støttende ord med folket i den vanskelige tiden - det har også mange andre kongelige gjort. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i de tunge og vanskelige tider, at de kongeliges rolle virkelig trer i kraft og man ser hvor viktig deres funksjon er.

Vi har sett det mange ganger før - og vi ser det igjen i disse dager. Nå er støttende og betryggende ord fra alle hold viktigere enn noen gang - også når det kommer fra de kongelige.

Prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38), som offisielt trer ut av det britiske kongehuset 31. mars 2020 og nå har bosatt seg i Canada, har brukt sosiale medier for å dele sine tanker og sin støtte med folket. I et innlegg på Instagram-profilen @Sussexroyal oppmuntrer de folk til å ta var på hverandre, og innrømmer samtidig at også de er bekymret over situasjonen hele verden nå går gjennom.

Se dette innlegget på Instagram

These are uncertain times. And now, more than ever, we need each other. We need each other for truth, for support, and to feel less alone during a time that can honestly feel quite scary. There are so many around the world who need support right now, who are working tirelessly to respond to this crisis behind the scenes, on the frontline, or at home. Our willingness, as a people, to step up in the face of what we are all experiencing with COVID-19 is awe-inspiring. This moment is as true a testament there is to the human spirit. We often speak of compassion. All of our lives are in some way affected by this, uniting each of us globally. How we approach each other and our communities with empathy and kindness is indisputably important right now. Over the coming weeks, this will be our guiding principle. We will be sharing information and resources to help all of us navigate the uncertainty: from posting accurate information and facts from trusted experts, to learning about measures we can take to keep ourselves and our families healthy, to working with organisations that can support our mental and emotional well-being. In addition, we will focus on the inspiring stories of how so many of you around the world are connecting in ways big and small to lift all of us up. We are all in this together, and as a global community we can support each other through this process – and build a digital neighbourhood that feels safe for every one of us. We look forward to sharing more over the days and weeks to come...

Et innlegg delt av The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal)

«Dette er usikre tider. Og nå, mer enn noen gang, trenger vi hverandre. Vi trenger hverandre for sannheten, for støtte og for å føle oss mindre alene i en tid som helt ærlig føles redselsfull. (...) Vi snakker ofte om medfølelse. Alle våre liv er på en eller annen måte påvirket av dette, og det forener oss alle på et globalt nivå. Hvordan vi møter hverandre og våre lokalsamfunn med sympati og vennlighet er uten tvil det viktigste akkurat nå. (...) Vi er alle sammen om dette, og som et globalt samfunn kan vi alle støtte hverandre gjennom denne prosessen - og bygge et digitalt nabolag som føles trygt for alle og enhver. Vi ser frem til å dele mer med dere i dagene og ukene som kommer...» skriver Meghan og Harry i innlegget.

Harrys storebror prins William (37) holdt også appell via sosiale medier. På Instagram-profilen @Kensingtonroyal ble det delt en video hvor han roser folket for å vise medfølelse og styrke:

- Når som helst og hvor som helst når motgang rammer, så har det britiske folket hatt en unik måte å stå sammen. Måten lokalsamfunn har støttet opp om de som er blitt rammet, viser det absolutt ypperste av våre verdier og vår medmenneskelige natur. Befolkningens ønske om å hjelpe i kjølvannet av tragedien må manøvreres og kanaliseres på den best mulig måten - og derfor er etableringen av National Emergencies Trust så viktig, sier prins William i videoen.

Kong Harald: -Sammen skal vi klare å komme gjennom det som ligger foran oss

Også her hjemme har vår egen kong Harald (83) gått live på riksdekkende TV, for å støtte og betrygge den norske befolkningen:

- Vi befinner oss i en situasjon som både er uvirkelig, skremmende og fremmed for oss alle. Vi kjenner verken igjen hverdagen vår, eller verden rundt oss. Og fremdeles står vi bare ved begynnelsen av noe vi ikke fullt ut kjenner konsekvensene av. Uvissheten gjør oss sårbare. Alvoret gjør oss engstelige. Den nye hverdagen kan gi oss en følelse av avmakt. Norge er rammet, sammen med hele resten av verden. (...) Mine tanker og bønner, er hos dere alle nå.

- Hos dere som er syke, og hos dere som er pårørende. Hos helsepersonell over hele landet, som står på dag og natt. Hos dere som opplever økonomiske tap og frykt for fremtiden. Hos alle dere som ivaretar viktige samfunnsfunksjoner, slik at landet vårt kan fungere. Hos alle barna, som kanskje er spesielt engstelige nå - og som vi må ta ekstra godt vare på. Hos dere som føler på ensomheten, fordi våre små og store fellesskap er midlertidig tatt fra oss.

KONGEN TALTE: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit. VIDEO: NRK Vis mer

- Til slutt vil jeg minne om at alle trenger litt ekstra vennlighet i denne tiden. Sammen står vi i dette, og sammen skal vi klare å komme gjennom det som ligger foran oss, sa kong Harald fra Kongsseteren 15. mars 2020.

Noen dager senere la kongehuset ut et bilde av kongeparet på tur ved Kongsseteren på Bygdøy, hvor de sitter i karantene etter en tur til Jordan nylig. Herlig å se at kongeparet er ute og nyter frisk luft i denne underlige tiden.

Også kronprins Haakon (46) har engasjert seg og vist støtte, og han uttrykte et stort takk til helsevesentet som han mener gjør en formidabel jobb i disse vanskelige dager:

Kong Carl Gustaf: - Det er vår plikt å ta et felles ansvar, og det er slik vår styrke vises

I Sverige har også kong Carl Gustaf (73) talt til folket, og delt støttende ord og tanker. Dette ble gjort under et ekstraordinært møte med den svenske regjeringen 18. mars 2020:

- Mange er bekymret for helsen sin, sine pårørende, sitt levebrød. Vi er i en posisjon som krever at man tar ansvar for seg selv og andre. Men vanskelige situasjoner som den vi er i nå gir også en mulighet. En mulighet til å få frem det beste i oss, som land og som medmennesker. (...) Man skal ikke undervurdere dette alvoret, men det er også gode grunner til å føle håp og tilhørighet.

TALTE FRA SLOTTET: Svenske kong Carl Gustaf holdt en tale til folket på slottet i Stockholm, under et møte med den svenske regjeringen i midten av mars. FOTO: Stina Stjernkvist/TT
TALTE FRA SLOTTET: Svenske kong Carl Gustaf holdt en tale til folket på slottet i Stockholm, under et møte med den svenske regjeringen i midten av mars. FOTO: Stina Stjernkvist/TT Vis mer

- (...) I næringslivet tas gode initiativ for å støtte og bidra. Disse forskjellige innsatsene fortjener vår takknemlighet og respekt. Samtidig tar millioner av svensker et stort ansvar. Man avstår fra aktiviteter og samhandling som man kanskje har gledet deg til. Man endrer hverdagen og sine planene. Dette gjøre man ikke bare for sin egen skyld, men av hensyn til sine medmennesker (...) Dronningen og jeg forsøker i så stor grad det er mulig å leve etter de rådene som er blitt gitt. Nå trenger alle vi i Sverige - du og jeg - å gjøre alt vi kan for å hjelpe hverandre. Det er vår plikt å ta et felles ansvar, og det er slik vår styrke vises, sa kong Carl Gustaf i talen, ifølge Kungahuset.se

Dronning Margrethe: - I farens stund holder vi sammen. Det ligger dypt i oss mennesker

Danske dronning Margrethe (79) - som har valgt å avlyse sin egen 80-årsfeiring den 16. april - har talt til folket. Talen ble holdt på Fredensborg Slot i Danmark den 17. mars 2020. I likhet med sine kongelige kolleger i nabolandene Norge og Sverige, har også hun lagt vekt på viktigheten med å vise hensyn til hverandre i den tøffe tiden vi er i:

TALTE TIL FOLKET: Dronning Margrethe holdt en svært personlig tale til det danske folk. FOTO: Kongehuset.dk
TALTE TIL FOLKET: Dronning Margrethe holdt en svært personlig tale til det danske folk. FOTO: Kongehuset.dk Vis mer

- Jeg kan godt forstå at mange er urolige og bekymret, for vår hverdag er blitt snudd opp ned. Vi har blitt vant med at verden ligger åpen, men nå er grensen blitt stengt. Våren var på vei, og Danmark sprudlet av liv. Nå er hverdagen gått i stå. Det føles både skremmende og uvirkelig, men det er vår nye virkelighet. Men vi må innse og lære, at det krever noe av oss alle sammen.

- (...) Hva vi gjør, og hvordan vi handler i disse dager, kan bli avgjørende for hvordan situasjonen utvikler seg i de kommende ukene. (...) Min varmeste takk går til alle de som holder de nødvendige funksjoner i vårt samfunn i gang; til helsepersonell, til beredskap, forsvaret og politiet. Til butikkansatte, sjåfører og alle de som utfører sitt arbeid under vanskelige forhold.

- I farens stund holder vi sammen. Det ligger dypt i oss mennesker, og det faller oss også naturlig her til lands. Denne gang skal vi vise samhold, ved å holde avstand. Det er helt naturlig at vi er bekymret, men la oss sammen skape nytt håp i en vanskelig tid, sa dronning Margrethe i talen, ifølge Kongehuset.dk

HELTER: En hyllest til Helse-Norges innsats under den tøffe tiden: - Uten alle dere hadde vi ligget nede for telling for lengst! VIDEO: KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer