Yngvild Støen Grotmol:

Åpner opp om den lidenskapelige og bejublede sexscenen med sin kvinnelige motspiller i «Herrens Veier»

- Jeg må innrømme at jeg ble litt stresset over at det skulle være så konkret, men mest fordi jeg ikke var mentalt forberedt, sier den norske skuespilleren til KK.

YNGVILD STØEN GROTMOL: Den norske skuespilleren Yngvild Støen Grotmol spiller i den danske TV-serien «Herrens Veier». Serien har fått mye oppmerksomhet for kjærlighetsforholdet mellom prestekonen Elisabeth og den norske fiolinisten Liv (spilt av Grotmol). Foto: Erika Hebbert
YNGVILD STØEN GROTMOL: Den norske skuespilleren Yngvild Støen Grotmol spiller i den danske TV-serien «Herrens Veier». Serien har fått mye oppmerksomhet for kjærlighetsforholdet mellom prestekonen Elisabeth og den norske fiolinisten Liv (spilt av Grotmol). Foto: Erika Hebbert Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske dramaserien Herrens veje - eller Herrens veier som den er blitt omdøpt til her i Norge - har fenget TV-titterne. Og det er kanskje ikke så rart ettersom det er Adam Price, en mann som har gjort suksess med blant annet den prisbelønte TV-serien Borgen, som står bak den 10 episoder lange dramaserien som omhandler tro og tvil.

I episode to av serien dukker den norske skuespilleren Yngvild Støen Grotmol (38) opp, og gjennom rollen som fiolinisten Liv bidrar hun til å skape endringer innad i den danske prestefamilien hun bor hos. Hun innleder nemlig et forhold til Elisabeth (spilt av Ann Eleonora Jørgensen) som er gift med den utro presten Johannes (spilt av Lars Mikkelsen).

GOD KJEMI: I den danske TV-serien Herrens veje spiller den norske skuespilleren Yngvild Støen Grotmol mot blant andre danske Ann Eleonora Jørgensen. De to karakterene innleder et forhold. Foto: Tine Harden // DR
GOD KJEMI: I den danske TV-serien Herrens veje spiller den norske skuespilleren Yngvild Støen Grotmol mot blant andre danske Ann Eleonora Jørgensen. De to karakterene innleder et forhold. Foto: Tine Harden // DR Vis mer

Til KK forteller Yngvild, som vi tidligere har sett i Schmokk (2011), Øyevitne (2014) og Upperdog (2009), at da gjengen bak Herrens veje lette etter en norsk skuespiller til å spille Liv, var det Ann Eleonora Jørgensen som tipset dem om henne.

- Hun hadde visstnok sett meg i NRK-serien Øyevitne og sagt at de måtte sjekke meg ut. Jeg sendte inn en selftape mens jeg var på jobb på Vestlandet. Jeg ble invitert på en prøvefilming i København, og så fikk jeg rollen. Jeg skjønte ikke helt hva det var før jeg var der nede. Men da jeg så hvem jeg skulle jobbe med og hvem som hadde laget serien, ble jeg kjempeglad, forklarer hun.

Yngvild fikk hele manuset på dansk og måtte dermed oversette sine egne replikker selv. Det hadde hun ingenting imot!

- Det var bare kult, for da ble det jo veldig «mitt». De har veldig lyst til at skuespillerne skal bidra mye selv, og si replikkene på sin måte. Vi endret mye underveis. Så det var veldig gøy at man kunne være såpass fri med tanke på det man sa foran kamera.

LES OGSÅ: Anders Baasmo Christiansen bekrefter til KK at han og samboeren Marie Blokhus er blitt foreldre: - Det er livets mirakel det!

- Viser eksplisitt sex mellom to kvinner - noe som man tidligere ikke har sett i dansk TV-fiksjon

Etter hvert i sesongen oppstår det altså sterke følelser mellom Liv og Elisabeth, og de to utvikler et kjærlighetsforhold. Ifølge DR.dk baner serien vei, ettersom Herrens veje viser eksplisitt sex mellom to kvinner - noe som man tidligere ikke har sett i dansk TV-fiksjon.

- Hvordan var det å spille inn sexscenen, Yngvild?

- Det var helt uproblematisk det, altså. Ann Eleonora er veldig ivaretakende og fin. Sexscenen er klippet veldig forsiktig, og er ikke veldig detaljrik. Men scenen var det da vi spilte den inn. Jeg har ikke spilt inn en sånn type scene før, men det gikk fint. Vi hadde en kvinnelig regissør og kvinnelig fotograf under akkurat den bolken, og jeg må understreke at Louise Friedberg og Linda Wassberg var noen av de aller beste å jobbe med.

BANEBRYTENDE: Ifølge DR er det ikke tidligere blitt vist en så eksplisitt sexscene mellom to kvinner før i dansk TV-fiksjon. Dette bildet er fra en annen scene. Foto: Tine Harden // DR
BANEBRYTENDE: Ifølge DR er det ikke tidligere blitt vist en så eksplisitt sexscene mellom to kvinner før i dansk TV-fiksjon. Dette bildet er fra en annen scene. Foto: Tine Harden // DR Vis mer

Da scenen skulle spilles inn fikk alle som ikke hadde noen spesiell grunn til å være i studio beskjed om å gå ut under opptak.

- Det føltes ikke så rart da vi gjorde scenen, fordi jeg og Ann Eleonora hadde fått så godt kontakt, og vi var begge avslappet på det og alle på settet var så profesjonelle.

Men hun innrømmer at hun ikke var klar over at det skulle spilles inn en så eksplisitt sexscene før hun møtte opp på settet den dagen den skulle spilles inn.

- Jeg trodde at scenen skulle være litt kyssing i en seng og så fade out, men neida! Jeg fikk beskjed om at det skulle være ordentlig sex. Ta «der og der» og gjøre «sånn og sånn», og at Liv skulle få Elisabeth til å komme. Jeg må innrømme at jeg ble litt stresset over at det skulle være så konkret, men mest fordi jeg ikke var mentalt forberedt på det.

FANT TONEN: I TV-serien Herrens veje spilte Yngvild Støen Grotmol mot to av Danmarks mest erfarne skuespillere - Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen. De fant tonen også utenfor filmsettet. Her fra en bar i København. Foto: Privat
FANT TONEN: I TV-serien Herrens veje spilte Yngvild Støen Grotmol mot to av Danmarks mest erfarne skuespillere - Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen. De fant tonen også utenfor filmsettet. Her fra en bar i København. Foto: Privat Vis mer

Men det var ikke bare sexscene med en kvinne Yngvild fikk bryne seg på under innspillingen av Herrens veje, som fiktiv fiolinist brukte hun også utallige timer på å lære seg å spille fiolin.

- I noen av scenene spiller jeg med hele DRs symfoniorkester, så i forkant av innspillingen tok jeg en hel haug med fiolin-timer. Selv om det er jeg som spiller foran kamera, er det ikke lyden av min fiolin vi hører, takk og lov! sier hun og smiler.

Men det er ikke første gang Yngvild har tatt fiolintimer.

- Jeg spilte fiolin da jeg var barn, men da var jeg rundt åtte år og spilte kanskje i et halvt år, så jeg kan nesten si at jeg ikke husker noen ting. Derfor fant jeg en lærer her i Norge i forkant, og så øvde jeg masse før innspillingen. Det var på eget initiativ.

TOK FIOLINTIMER: Yngvild forteller til KK at hun på eget initiativ lærte seg å spille fiolin i forkant av innspillingen av Herrens veje. I serien spiller hun nemlig den norske fiolinisten Liv. Foto: Tine Harden // DR
TOK FIOLINTIMER: Yngvild forteller til KK at hun på eget initiativ lærte seg å spille fiolin i forkant av innspillingen av Herrens veje. I serien spiller hun nemlig den norske fiolinisten Liv. Foto: Tine Harden // DR Vis mer

LES OGSÅ: Gørild Mauset om Monster-rollen: - Det å tre inn i en mannsdominert verden ble veldig utfordrende for meg

- Drivkraften er enormt sterk, enten det gjelder å lære seg et nytt språk, spille et instrument eller trene seg sterk til rollen

I tillegg til å være skuespiller er også Yngvild musiker og sanger, men hun tviler på at hun kommer til å dra frem fiolinen neste gang hun skal ha konsert.

- Men nå har super-cellisten jeg har duo med, Sigrun Eng, foreslått at jeg kan prøve nettopp det! sier hun og ler hjertelig.

- Det er jo det som er så gøy med å være skuespiller, jeg får muligheten til å teste ut nye ting. Da jeg spilte i Øyevitne trente jeg så mye at fettprosenten min var halvparten av det den normalt pleier å være. Men man gjør alt for rollen. Vi som er skuespillere av legning lever jo - og dør omtrent - for dette. Drivkraften er enormt sterk, enten det gjelder å lære seg et nytt språk, spille et instrument eller trene seg sterk til en rolle. Min drivkraft er i alle fall det, sier hun entusiastisk.

- Hvordan var det å spille mot den anerkjente danske skuespilleren Lars Mikkelsen?

- Lars er så snill, søt og hyggelig! Han er jordnær, generøs og har ingen nykker. Han kommer fra et arbeiderklassemiljø i København og er totalt usnobbete. Han er en fantastisk skuespiller - en av de beste. Et stort talent.

Yngvild selv er vokst opp ved Nøklevann på østkanten i Oslo, og er datter av to leger. Men foreldrenes jobber sørget for at Oslo-jenta fikk se andre deler av landet - og verden.

- Jeg hadde mine første år i Nord-Trøndelag, fordi foreldrene mine hadde turnustjeneste ved Innherred sykehus i Levanger. I tillegg bodde vi knappe to år i San Francisco da jeg var barn, ettersom foreldrene mine fikk jobb der. Da jeg var 15 år var jeg utvekslingsstudent i Den dominikanske republikk.

Yngvild sier til KK at hun på den tiden gikk gjennom en vanskelig periode i livet. Hun begynte på skolen ett år tidligere enn det som var vanlig, og var derfor bare 15 år da hun var ferdig med ungdomsskolen og dro til andre siden av jordkloden.

- Jeg tror ikke jeg hadde sendt min datter på det, for å si det sånn! Men for meg var det helt fantastisk. Jeg hadde det ikke så bra hverken på skolen eller på hjemmefronten. Jeg ville bare bort. Vanligvis er man 17-18 år når man tar utvekslingsåret, jeg var dermed ekstra ung. Jeg bodde hos vertsfamilie, og det var jo på mange måter en annen kultur, selv om det var et vanvittig samhold mellom oss AFS-studentene, minnes hun.

TØFF: Som 15-åring dro Yngvild til Den dominikanske republikk i Karibia som utvekslingsstudent. Det skulle bli et lærerikt år, som har gjort henne til den hun er i dag. Foto: Erika Hebbert
TØFF: Som 15-åring dro Yngvild til Den dominikanske republikk i Karibia som utvekslingsstudent. Det skulle bli et lærerikt år, som har gjort henne til den hun er i dag. Foto: Erika Hebbert Vis mer

Under oppholdet i Den dominikanske republikk utviklet hun seg mye. Nye venner, ny kultur og ny musikk satte dype spor i den unge utvekslingsstudenten fra Norge.

- Det var som om jeg ble den versjonen av meg som jeg egentlig var og skulle være - og dét takket være stimuli fra bra mennesker. Vi var mange utvekslingsstudenter det året og mange av oss ble svært nære. De nye vennene mine var flotte og modne ungdommer, både de dominikanske vennene vi fikk og de andre utvekslingsstudentene, sier hun og fortsetter:

- De var kloke på mange måter. Mange av dem var politisk engasjerte, samfunnsbevisste og de hadde sans for humor. De hadde interesse for kunst og kultur, og en helt ny musikalsk verden åpnet seg for meg også. Det var så bra og viktig for meg dette året. Det var som å komme hjem. Endelig. Jeg vokste av meg mye umoden ungdomsoppførsel på det året. Jeg husker jeg dro i en hvit Levis-bukse, magetopp, superbleika hår og brunkrem og kom hjem med slengbukse, Dr Martens-sko og gitarkassa under armen. Det var en tydelig forvandling både fysisk og psykisk.

- Hvordan var det å komme hjem igjen da?

- Den første tiden etter at jeg kom hjem fikk jeg faktisk litt kultursjokk. Det var overraskende. Jeg opplevde mange av klisjeene om nordmenn, at de er veldig lukket og kanskje litt selvhøytidelige. Det var ganske rart og annerledes å komme hjem igjen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Skuespiller Kristin Jess Rodin: - Man må beholde noen ting i seg som man brenner veldig for, og si nei til ting man kanskje ikke har troen på

Fikk avslag fra Teaterhøgskolen

Etter utvekslingsåret begynner Yngvild på musikklinjen på Foss i Oslo, med sang som hovedinstrument. Der hadde hun det hun omtaler som tre av sine beste år. Så tok hun ex-pil og ex.fac ved Universitetet i Oslo, før hun søkte på Teaterhøgskolen. De gangene hun søkte kom hun til tredje og siste prøve, men hun kom ikke inn. Da reiste hun til New York for skuespillerstudier ved prestisjetunge ved Lee Strasberg-instituttet. Til sammen har hun seks års utdanning hvorav fire er skuespillerutdanning.

- Hvordan føles det å ikke ha kommet inn på Teaterhøgskolen, men likevel gjøre suksess som skuespiller?

- De årene jeg søkte og ikke kom inn føltes jo veldig tungt, for alt en skuespiller vil er jo å gå på den skolen. Om det hadde gjort meg til en bedre skuespiller å gå på Teaterhøgskolen, tror jeg absolutt ikke, men at det hadde sannsynligvis gitt meg flere teaterjobber ved institusjonsteatre, og dermed kanskje flere andre jobber som ringvirkning av det, kan hende. Nå er heldigvis TV- og filmbransjen mye mer selvstendig når de velger skuespillere til roller. Det er selvfølgelig deilig å vite at jeg har klart meg selv, og det handler jo om den viljen - den drivkraften - i meg som aldri slukner. Jeg skulle bli skuespiller uansett. Det var aldri snakk om noe annet - og det har jeg visst siden jeg var barn, forklarer Yngvild.

LES OGSÅ: Hvordan fortelle barn om psykiske lidelser?

Fire dager etter fødselen sa legene at datteren var rammet av sjelden defekt

For tre år siden ble Yngvild og samboeren Christian Tarrou foreldre til en liten datter, men til KK forteller skuespilleren at det skulle bli en tøff start for familien på tre. Fire dager gammel fikk familien vite at hun hadde en feil med metabolismen. Det ble oppdaget på nyfødtscreening, og skulle by på utfordringer for familien.

- På den ene siden høres det så uskyldig ut, og enkelt å takle, mens på den andre siden er det potensielt livsfarlig. Det var et enormt sjokk og en stor sorg da vi fikk vite det. Jeg klarer ikke å snakke om det uten å gråte. Det er en reaksjon jeg ikke kan styre. Selv om det går kjempefint nå, og hun skal heldigvis aldri oppleve noe av den tilstanden om vi gjør det vi skal. Men det første året var veldig tøft, og jeg var veldig lei meg og redd, og hadde symptomer på angst og depresjon i lang tid etter. Alle i familien stilte opp for meg. De kom til meg en gang i uka hver, og det hjalp enormt.

Midt oppi kampen på hjemmebane dro Yngvild til Sunndalsøra for å spille hovedrollen i musikalen Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy, som hun gjør hver juni.

- Det gjorde jeg også da hun var tre måneder, og da kom Christian med datteren min til Sunndalsøra. Så det klarte jeg heldigvis, og det var kjempefint å ikke bare være en bekymret mor.

Det samme følte hun da hun dro til København for å spille inn Herrens veje.

- Familien min var hjemme i Norge mens jeg spilte inn serien. Christian er en så snill, kjærlig og omsorgsfull far og alle besteforeldrene hennes bor i nærheten av oss, og alle hjalp oss masse. Det var mye pendling frem og tilbake, så det var sjeldent mange netter borte av gangen. Men jeg tror det var nokså slitsomt for far, som hadde et barn på halvannet år å ta seg av alene mye av tiden. Selv satte jeg veldig pris på å få mulighet til bare å konsentrere meg om skuespillerjobben, sier hun ærlig.

PUSTEROM: Innspillingen av Herrens veje i København ble et pusterom for skuespiller Yngvild Støen Grotmol. Foto: Erika Hebbert
PUSTEROM: Innspillingen av Herrens veje i København ble et pusterom for skuespiller Yngvild Støen Grotmol. Foto: Erika Hebbert Vis mer

LES OGSÅ: - Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

- Det er hårreisende det som kommer frem i lyset av #Metoo-kampanjen

I fjor høst ble skuespillerbransjen preget av den mye omtalte #Metoo-kampanjen, som rettet fokus på seksuell trakassering i det offentlige rom. Og Yngvild var en av de norske skuespillerne som bidro under markeringen på Hovedscenen ved Nationaltheatret i desember.

- Du er i en bransje som har vært preget av #Metoo-kampanjen det siste halvåret, er det noe du kjenner deg igjen i selv?

- Jeg synes det er hårreisende det som nå er kommet frem i lyset. Akkurat i filmverden har jeg ikke opplevd veldig ille ting. Jeg var med på #Stilleføropptak, og det var veldig sterkt. En spesiell stemning.

Skuespilleren er optimistisk med tanke på fremtiden til TV- og filmbransjen nå som det endelig snakkes høyt om seksuell trakassering og misbruk av makt.

- Jeg håper og tror at alt er på bedringens vei. Men det er jo deprimerende å se hvor ille det står til. Dette har vært kjempeviktig, og så får man bare håpe at det varer. I filmbransjen er det jo blitt varige endringer som er nedfestet i lovverk, og snart får vi håpe at det blir femti/femti mellom kvinner og menn i fordeling av pengene i filmbransjen. Det er en revolusjon vi har vært vitne til. Alle som utnytter makten sin er stusselige mennesker som mangler karakterstyrke og moral, sier Yngvild engasjert.

Til høsten kommer sesong 2 av serien på dansk TV, og Yngvild fortsetter i rollen som Liv. Herrens veje sendes på NRK1 onsdager klokken 22.00.

LES OGSÅ: Norske Linn Natassia Malthe anklaget Harvey Weinstein for voldtekt: - Jeg var kjemperedd for å stå fram

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer