Fødsel:

Avslører hvit løgn

- Til slutt måtte jeg bare finne på noe, så jeg ringte og sa at jeg blødde, sier Emilie Skolmen (30).

FØDSEL: Emilie Skolmen og samboeren ble foreldre til en liten gutt i januar i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FØDSEL: Emilie Skolmen og samboeren ble foreldre til en liten gutt i januar i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Skuespiller Emilie Skolmen (30) og samboer Henrik Aspeflaten (31) kunne i januar i fjor avsløre at de hadde blitt foreldre for første gang til en liten gutt, som fikk navnet Jon.

Tidligere har Skolmen vært åpen om graviditeten og beskrev det hele som «en fantastisk opplevelse».

Over ett år etter at hun ble mamma til lille Jon valgte hun å dele sin fødselshistorie. Det gjorde hun i podkasten «Fødselspodden», som ledes av Tuva Fellmann (35).

- Måtte finne på noe

Allerede i uke 32 ble hun innlagt på sykehus og trodde at hun skulle føde, etter at hun hadde hatt intense kynnere, som er sammentrekninger i livmormuskulaturen under svangerskapet, ifølge Lommelegen.

Skolmen innrømmer at hun på et tidspunkt ble bekymret og fryktet at det var noe farlig. Legene roet henne ned og ga henne riestoppende medisiner, samt lungesteroider til den lille babyen.

- Hvis jeg hadde født hadde han ikke hatt nok lungekapasitet til å puste ordentlig, så derfor måtte han få det. Det gikk fort i svingene, og de måtte «booste» lungene. Jeg lå vel innlagt i nesten en uke, men livmorhalsen min ble ikke noe mindre og det virket som det sto litt på stedet hvil.

30-åringen forklarer at ingen av legene skjønte hvorfor det ikke skjedde noe, men at alt i utgangspunktet så fint ut. Hun ble sendt hjem, men fikk beskjed om at hun sikkert var tilbake på sykehuset en uke senere.

Plutselig hadde det gått flere uker, og da Skolmen en kveld koste seg med fiskegrateng og «Farmen kjendis», kjente hun at vannet gikk.

Hun ringte til fødeavdelingen med en gang.

- De tok meg imot som en førstegangsfødende, men jeg hadde fått beskjed om at dette kunne gå fort siden jeg hadde kort livmorhals. Jeg kjente at noe begynte å skje og ringte på (helsepersonell, journ.anm.) flere ganger, men ingen svarte. Til slutt måtte jeg bare finne på noe, så jeg ringte og sa at jeg blødde.

- Vanvittig vondt

Videre i podkasten forklarer Skolmen at hun følte på seg at fødselen allerede var i gang. Hun så derfor ingen annen utvei enn å dra en hvit løgn over telefonen for å bli tatt seriøst.

Kort tid etter at hun insisterte på å bli undersøkt, fant legen ut at hun hadde hele seks centimeter åpning og var i aktiv fødsel.

- Det gjorde vanvittig vondt og det gikk så fort. Jeg fikk jo aldri de riene hvor du får hentet deg inn noen minutter innimellom der, de kom kontinuerlig. Jeg fikk ikke puste og det var helt jævlig. Da bare skjønte de at de måtte stoppe opp litt slik at jeg fikk puste, men så var det for seint med epidural. Så jeg fikk en annen sprøyte som også settes i bakre del.

Overfor Se og Hør beskriver Skolmen fødselen som en ut av kroppen opplevelse.

- Jeg hadde aldri født før, og måtte prøve å finne en posisjon som funket best, sier Skolmen som stod på alle fire under fødselen.

Deretter begynte hun å presse, men da hodet kom ble hun stresset.

- Jeg kjente hodet dingle mellom bena, men kroppen kom ikke. Da tenkte jeg: «Jeg klarer ikke mer, få det hodet inn igjen», sier hun til Se og Hør.

Heldigvis gikk det fort, og på neste ri var sønnen ute.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer