Billie Eilish

Avslører syndrom

Nylig gjestet Billie Eilish (21) talkshow-legenden David Letterman da han oppdaget tilstand hun aldri har snakket høyt om før.

VIL SPRE KUNNSKAP: Billie Eilish snakker gjerne om tilstanden for å spre kunnskap og for å unngå å måtte forklare seg til mennesker som ikke allerede vet om tilstanden hennes. FOTO: NTB
VIL SPRE KUNNSKAP: Billie Eilish snakker gjerne om tilstanden for å spre kunnskap og for å unngå å måtte forklare seg til mennesker som ikke allerede vet om tilstanden hennes. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Etter braksuksess med låter som «Ocean Eyes», «Bad Guy», Everything I Wanted», «Therefore I Am» og «Happier Than Ever» har 21-åringen blitt et etablert navn i musikkbransjen på verdensbasis.

På Oscar-utdelingen i mars vant hun pris for beste originallåt for «No Time To Die» til James Bond-filmen med samme navn.

Billie Eilish gjestet nylig My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman. 20-åringen forteller om hvordan det har vært å vokse opp med kameraer rundt seg fra hun hadde sin første konsert som 14-åring.

I fjor ga hun ut albumet Happier Than Ever (2021) – et album som aldri ville blitt laget dersom det ikke hadde vært for pandemien. Planen var å turnere med det forrige albumet When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (2019) , men da covid satte en stopper for turneen, fikk hun tid til å kaste seg ut i det som skulle bli et fullstendig album to år etter debutalbumet.

– Jeg tror ikke det ville blitt et album. Vi ville laget noe, men det ville ikke vært dette albumet. Det hadde vært noe helt annet, sier hun om situasjonen dersom pandemien ikke hadde gjort sitt inntog.

Avslører syndrom

Under intervjuet gjør Eilish en bevegelse med hodet som kan gi inntrykk av at hun gjør narr av Letterman idet han er på vei til å stille henne et nytt spørsmål. Han spør dermed hva det var og hun forklarer programlederen at hun har Tourettes syndrom.

– Det var tics. Hvis dere filmer meg lenge nok, vil dere se at jeg har masse tics.

Hun peker på lysene og forteller at lys har en tendens til å utløse tics-bevegelsene. Hun svarer at hun ikke bryr seg om det på programlederens spørsmål om hvordan det føles.

– Det er rart. Jeg har ikke snakket om det i det hele tatt. Den vanligste måten folk reagerer på er at de ler fordi de tror at jeg prøver å være morsom.

Det blir hun alltid fornærmet av. 21-åringen blir også nødt til å fortelle at hun har Tourettes.

– Det morsomme er at veldig mange har det uten at man vet det, sier hun og nevner at når berømte personer har stått frem med sykdommen, har det vært av interesse for henne.

– Veldig slitsomt

21-åringen ble diagnostisert med Tourettes da hun var 11 år gammel. Da hun var barn kunne hun blunke kraftig eller gape. Etter hvert som hun ble eldre, begynte hun å bevege øret frem og tilbake, en greie hun har gjort siden hun var rundt 12 år.

Det forsvinner aldri helt, men de større bevegelsene kan være fraværende i lengre perioder.

En av grunnene til at tics kan være vanskelig å oppdage, er at bevegelsene kan være minimale og vanskelig å legge merke til, og de fleste vil derfor i liten grad tenke over at det er en del av Tourettes syndrom.

Hun nevner eksempler som å knekke kjeven, løfte albuen eller spenne musklene. «Det er ting du ikke ville tenkt over om du hadde en samtale med meg, men for meg er de veldig slitsomme».

Etter å ha levd med sykdommen i over et tiår, har hun lært seg å akseptere det – det har vært viktig «å bli venn med det». Det har gjort at hun er trygg på det, og legger til at det ikke skjer når hun opptrer eller er aktiv på andre måter.

OSCAR: Billie Eilish og broren Finneas O'Connell som er låtskriver, sanger og plateprodusent, på Vanity Fair-festen i forbindelse med Oscar-utdelingen 2022. Her poserer søsknene med Oscar-statuetten de vant for beste originale sang for James Bond-låten No Time To Die. FOTO: NTB
OSCAR: Billie Eilish og broren Finneas O'Connell som er låtskriver, sanger og plateprodusent, på Vanity Fair-festen i forbindelse med Oscar-utdelingen 2022. Her poserer søsknene med Oscar-statuetten de vant for beste originale sang for James Bond-låten No Time To Die. FOTO: NTB Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Snakker gjerne om det

Artisten takker for at Letterman spurte om temaet og sier at hun gjerne snakker om det.

– Jeg elsker å svare på spørsmål om det, for det er veldig interessant, og jeg er utrolig forvirret over det og jeg forstår det ikke helt.

Letterman takker for at hun er villig til å snakke om det og dele kunnskap og egne erfaringer om tilstanden.

– Jeg håper ikke vi har forverret det her i dag, sier han. Noe hun avkrefter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer