Barbie-produsent lanserte kjønnsnøytral dukke

- Det var på tide å utvikle en dukke som ikke nødvendigvis er gutt eller jente, sier seniorvisepresident i Mattel.

PÅ TIDE: I slutten av september ble de kjønnsnøytrale dukkene lansert verden over. Det er Mattel, som står bak Barbie-dukken, som har laget dukkeserien Creatable World. FOTO: Mattel
PÅ TIDE: I slutten av september ble de kjønnsnøytrale dukkene lansert verden over. Det er Mattel, som står bak Barbie-dukken, som har laget dukkeserien Creatable World. FOTO: Mattel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av september lanserte Mattel, som også står bak Barbie-dukken, den kjønnsnøytrale dukkeserien Creatable World over hele verden.

I en pressemelding skriver de:

«Dette er et dukkesett som tilbyr en rekke kombinasjonsmuligheter og som inviterer barn til å bruke sin kreativitet til å utvikle egne karakterer og personligheter. Esken inneholder et stort utvalg av klær, tilbehør og parykker som gir barna muligheten til å ikle dukkene kort eller langt hår, skjørt, bukser eller begge deler. Dukkene kommer i seks ulike sett og et utvalg av hudfargenyanser».

PÅ HØY TID: Kim Culmone er seniorvisepresident i Mattel Fashion Doll Design og mener det er på tide at det kommer kjønnsløse dukker på markedet. FOTO: Mattel
PÅ HØY TID: Kim Culmone er seniorvisepresident i Mattel Fashion Doll Design og mener det er på tide at det kommer kjønnsløse dukker på markedet. FOTO: Mattel Vis mer

Kim Culmone, seniorvisepresident Mattel Fashion Doll Design, uttaler i pressemeldingen at det nå er på tide at en slik dukke kommer på markedet.

- Leker er knyttet tett opp til kulturelle normer, og etter hvert som verden blir mer tolerant og inkluderende, synes vi det var på tide å utvikle en dukke som ikke nødvendigvis er gutt eller jente, sier Culmone.

Ifølge Kim Culmone har undersøkelser vist at barn ikke tenker over hva slags kjønn dukken de leker med har.

- Undersøkelser viser at barn ikke ønsker leker med tydelig kjønn. Denne dukkelinjen gir barna muligheten til å uttrykke seg helt fritt, og det er grunnen til at barna har trykket dukken til sitt bryst. Vi håper Creatable World vil inspirere mennesker til å tenke bredere om hvordan alle barn kan ha glede av å leke med dukker.

POSITIV: Juntafil-programleder Tuva Fellman er enig i at det er på tide at kjønnsnøytrale dukker gjør sitt inntog på markedet. FOTO: Kim Erlandsen
POSITIV: Juntafil-programleder Tuva Fellman er enig i at det er på tide at kjønnsnøytrale dukker gjør sitt inntog på markedet. FOTO: Kim Erlandsen Vis mer

- Vi må slutte å være så opptatt av hva gutter gjør og hva jenter gjør

Tuva Fellman (32), som er programleder i Juntafil, et radioprogram som retter seg mot unge og tar opp temaer som sex, kropp og følelser, sier til KK at dette definitivt er et viktig steg - i et samfunn der hun mener at det er altfor mange rammer rundt mennesker når det kommer til kjønn, og spesielt de som er rettet mot barn.

- Hvis jeg kan bruke meg selv som eksempel så er jeg hverken tynn, kjoleglad eller rosakledd. Men om jeg hadde vokst opp i dag, så er det på en måte rammen jeg blir satt inn i. Vi deler ofte opp i jente- og gutteleker, noe som er veldig stereotypisk. Når produsentene nå begynner å lage produkter som hadde passet meg som barn, blir jeg veldig glad.

Det gleder henne også at barna nå får brukt fantasien mer, og at dette dermed skaper lek på en annen måte enn før.

- De finner på navn og personligheter til lekene sine, akkurat som vi gjør med bamser. Vi skaper leke på en helt annen måte. Det kan også gjøre at de menneskene som opplever å ikke passe inn i de stereotypiske boksene vi har i dag, kan relatere seg til lekene. Og kanskje vi også slutter å være så opptatt av hva gutter gjør og hva jenter gjør - og heller åpne opp tankesettet og minner folk på det ikke bare er kvinner og menn der ute. Vi har flere kjønn.

- Har det virkelig noe å si for samfunnet at en slik dukke blir laget?

- Jeg tror detaljene i samfunnet påvirker oss til en hver tid, men til ulik grad. Dette kan være en liten detalj for noen, men en stor for andre. Og når jeg får det spørsmålet så liker jeg å svare med at dersom du ikke tror at det har noe å si, så gjør det vel heller ikke noe om man gjør det? sier Tuva.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer