Den danske kongefamilien

– Barna mine er veldig lei seg

Sjokkendring for dronning Margrethes yngste sønn og barna hans.

SJOKK: Danske prins Joachim er svært overrasket over morens beslutning. Her ankommer prinsesse Marie og prins Joachim Fredensborg Slot for å feire dronning Margrethes 75-års dag. FOTO: Lise Åserud/NTB
SJOKK: Danske prins Joachim er svært overrasket over morens beslutning. Her ankommer prinsesse Marie og prins Joachim Fredensborg Slot for å feire dronning Margrethes 75-års dag. FOTO: Lise Åserud/NTB Vis mer
Publisert

I september 2022 går det sjokkbølger gjennom deler av det danske kongehuset. Hvert fall om vi skal dømme ut fra prins Joachims uttalelser i Berlingske Tidende.

Det var etter at dronning Margrethe i september 2022 sendte ut pressemelding om endringer i titulering av prins Joachims barn, at prinsen lot seg intervjuet. I pressemeldingen fremgår det nemlig at alle hans fire barn fra januar 2023 mister sine prins- og prinsessetitler. De kongelige titlene ble gitt dem da de ble født, men nå har altså dronningen bestemt å fjerne dem. Begrunnelsen på slottets hjemmeside er at dronningen ønsker å gi de fire barnebarna med frihet til å ta egne yrkesvalg:

«Hennes Majestet Dronningen ønsker med sin beslutning å skape rammer for at de fire barnebarna i langt høyere grad skal kunne forme sin egen tilværelse uten å være begrenset av de spesielle hensyn og forpliktelser som en formelt tilhørighet til Kongehuset som institusjon innebærer».

Prins Joachim skal ikke ha vært forberedt på endringen, og sier til danske BT:

– Jeg fikk fem dagers varsel om dette. Å fortelle barna mine at fra nyttår vil identiteten deres bli tatt fra dem. Det er veldig, veldig trist å se dem lei seg og uforstående om hva som skjer over hodet på dem.

Prinsen fortsetter:

– Barna mine er opprørt. De vet ikke hvilket bein de skal stå på, hva skal man tro, hvorfor skal identiteten deres fjernes? Hvorfor må de straffes på den måten?

Da BT spurte dronning Margrethe om beslutningen svarte hun at detter noe hun har tenkt på lenge.

– Det er overveielser jeg har gått med lenge, og jeg tror det er bra for dem, sa dronningen.

– Vi er i sjokk!

Prins Joachim har barna Henrik og Athena med sin nåværende kone Marie, og sønnene Felix og Nikolai med sin tidligere kone grevinne Alexandra.

Også Alexandra forteller til BT at dronningens beslutning kom som et sjokk:

– Vi er alle forvirret etter avgjørelsen. Vi er triste og i sjokk. Dette kommer som lyn fra klar himmel. Barna føler seg utstøtt. De kan ikke forstå hvorfor identiteten deres er tatt fra dem.

Også Sverige

Det er ikke første gang kongelige tas fra sine titler. Svenske kong Carl Gustav fratok i 2019 barna til Madeleine og Carl Phillip de kongelige titlene, samt apanasjen. I den forbindelse orienterte riksmarskalk Fredrik Wersäll på en pressekonferanse om hvordan dette ville påvirke barna:

– I denne beslutningen ligger det at barna i fremtiden ikke skal ta ansvar for oppdrag som knyttes til statssjefen. De kommer på den måten til å betraktes mer som privatpersoner.

I pressemeldingen fra den danske dronningen kommer det frem at prins Joachims fire barn beholder sin plass i arverekken, og også sine adelige titler, men skal altså ikke lenger kalles for prins og prinsesse.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer