Harper Beckham

Beckham-foreldrene får tyn for Harpers (11) kjoler

Men både moteekspert og psykolog tar dem i forsvar.

HARPER BECKHAM: Den skjønne 11-åringen kom arm i arm med mamma Victoria Beckham etter endt catwalkshow under Paris Fashion Week den aller siste dagen i september. FOTO: NTB
HARPER BECKHAM: Den skjønne 11-åringen kom arm i arm med mamma Victoria Beckham etter endt catwalkshow under Paris Fashion Week den aller siste dagen i september. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hele familien Beckham var til stede under Paris Fashion Week i slutten av september, for å backe klesdesigner-mamma Victoria Beckham (48).

Tradisjon tro holdt hun catwalkshow i den franske hovedstaden under prestisjemoteuken.

Det ble også anledning for familien Beckham, som i tillegg består av pappa David (47), Brooklyn (23), Romeo (20), Cruz (17) og Harper (11) med litt etterlengtet kvalitetstid etter en hektisk moteuke-innspurt.

Kjendisforeldrene tok med seg barna på middag etter visning, og feiriet også Victorias foreldres 52 års bryllupsdag.

Harper, ekteparets eneste datter, så ut til å storkose seg på moteuken - og matchet mamma perfekt i klesveien. Den ene kvelden gikk mor-og-datter-duoen for matchende helsvart antrekk med tilhørende clutch til, mens de en annen kveld hadde valgt fargerike kjoler. Antrekkene er fra Victoria Beckhams egen kolleksjon.

MOR OG DATTER: Victoria Beckham og datteren Harper fotografert i matchende antrekk under Paris Fashion Week høsten 2022. FOTO: NTB
MOR OG DATTER: Victoria Beckham og datteren Harper fotografert i matchende antrekk under Paris Fashion Week høsten 2022. FOTO: NTB Vis mer

11-åringen valgte, i motsetning til sin mor som har gitt uttrykk for at hun elsker å gå med hæler, hadde klokt nok valgt et par matchende Nike-sneakers til de lange kjolene.

Fått mye tyn for datterens kjoler

Men på sosiale medier har Victoria og David Beckham fått mye tyn for å la datteren gå med hva mange hevder er et uanstendig antrekk for en 11 år gammel jente.

KRITIKK: I kommentarfeltene på sosiale medier hagler kritikken mot foreldrene Beckham, som har latt datteren gå i en kjole mange mener er seksualiserende. FOTO: Skjermdump @hellomag / Instagram
KRITIKK: I kommentarfeltene på sosiale medier hagler kritikken mot foreldrene Beckham, som har latt datteren gå i en kjole mange mener er seksualiserende. FOTO: Skjermdump @hellomag / Instagram Vis mer

Både den sorte og den gule kjolen, som har likt design men er i forskjellige farger, er designet med blonder foran ved bysten. Dette mener mange altså er en for vågal kjole for en 11-åring å bruke.

KKs moteekspert Ida Elise Einarsdóttir mener at på et generelt grunnlag er det åpenbart at alle bør få ha på seg hva de vil, uten at det skal føre til negative kommentarer eller seksualisering.

- Når det er sagt; når det er snakk om barn, som her, er det selvsagt helt spesielt. Barn skal verken bli seksualisert ei eller settes i en situasjon der de med stor sannsynlighet står i fare for å bli det, forteller hun.

FAMILIEN BACKER: Kjernefamilien, her representert ved pappa David Beckham, datteren Harper og yngstesønnen Cruz, var alle til stede for å heie på mamma fra sidelinjen under Paris Fashion Week. FOTO: NTB
FAMILIEN BACKER: Kjernefamilien, her representert ved pappa David Beckham, datteren Harper og yngstesønnen Cruz, var alle til stede for å heie på mamma fra sidelinjen under Paris Fashion Week. FOTO: NTB Vis mer

Og moteekspert Einarsdóttir presiserer at barn spesielt ikke skal være nødt til å kjenne på verken mote- eller kroppspress.

- Sånn sett er det jo foreldrenes ansvar å ta høyde for at dette dessverre kan skape uønsket oppmerksomhet og et utilsiktet mote- og kroppspress, sier Ida Elise Einarsdóttir videre.

MOTEEKSPERTEN: Ida Elise Eide Einarsdottir er moteekspert i KK. FOTO: KK
MOTEEKSPERTEN: Ida Elise Eide Einarsdottir er moteekspert i KK. FOTO: KK Vis mer

Psykolog Danielle Legland, som tar en spesialistutdanning innenfor samfunn- og allmennpsykologi, sier til KK at barn må få lov til å være barn.

- De skal få slippe å bli seksualisert i offentligheten. Harper er 11 år, og kan ikke selv fullt ut forstå hva slike antrekk kan tiltrekke seg av uønsket oppmerksomhet. På den andre siden mener jeg, prinsipielt, at mennesker skal kunne gå i hva de vil, og at man ikke kan ta ansvar for hvordan andre oppfatter klesplagg.

Foreldrenes ansvarå beskytte barna

Også psykolog Legland påpeker at det derfor ikke er Harpers ansvar hvordan andre opplever og responderer på hennes antrekk, men Legland mener det likevel er naivt å tro at hun ikke vil få mye seksualisert og negativ oppmerksomhet.

- Det er foreldrenes ansvar å beskytte henne for dette. Det er noe forskning som ser en sammenheng mellom seksualisering av jenter og kvinner med spiseforstyrrelser, lavt selvbilde og depressivitet, sier psykolog Legland til KK.

PSYKOLOG: Danielle Legland er psykolog. Hun tar en spesialistutdanning innenfor samfunn- og allmennpsykologi. FOTO: Privat
PSYKOLOG: Danielle Legland er psykolog. Hun tar en spesialistutdanning innenfor samfunn- og allmennpsykologi. FOTO: Privat Vis mer

Hun legger til:

- For en hjerne som enda ikke er moden, skal det noe til for ei jente på 11 år og kunne håndtere dette på en måte som ikke gir noen negative psykiske konsekvenser. Jeg mener det vil sette henne i en sårbar situasjon. Om disse potensielle konsekvensene er kortvarige eller langvarige, det kan jeg ikke uttale meg om.

Videre forklarer psykolog Legland at det å vise mye hud kan for noen gjenspeile en oppfattelse om at man vise kropp for å ha en verdi.

- Og det er leit hvis det blir sånn for Harper.

TRYGG OPPVEKST: Victoria Beckham og Harper hånd i hånd etter mammas catwalkshow i Paris. Firebarnsmoren har tidligere gitt uttrykk for at hun foreløpig ikke ønsker at datteren skal være på sosiale medier, nettopp fordi presset er så stort. FOTO: NTB
TRYGG OPPVEKST: Victoria Beckham og Harper hånd i hånd etter mammas catwalkshow i Paris. Firebarnsmoren har tidligere gitt uttrykk for at hun foreløpig ikke ønsker at datteren skal være på sosiale medier, nettopp fordi presset er så stort. FOTO: NTB Vis mer

- Et annet poeng er at hun vil skille seg fra andre jevngamle barn som ikke offentliggjøres på samme måte. Hun vil derfor være nokså alene blant sin omgangskrets i å oppleve en såpass potent respons, noe som også kan oppleves som ensomt, forklarer psykologen videre.

Alle barn har rett på et privatliv

Psykolog Legland er av den oppfattelse at de fleste barn dessverre tidlig nok vil få erfare at kropp er viktig i samfunnet, og hun mener det er leit hvis Harper såpass tidlig skal vurdere egen verdi etter kropp.

- Der vil selvfølgelig andre oppvekstbetingelser være med på å vippe den ene eller andre veien. Til slutt vil jeg presisere at alle barn har rett på et privatliv, og det er foreldrenes ansvar å gi dem det.

Dette er også noe av grunnen til at kjendisforeldrene Victoria og David Beckham har valgt å ikke la datteren opprette profil på sosiale medier-tjenesten Instagram, slik alle de tre eldre brødrene har.

Instagram har, i likhet med Snapchat og Facebook, 13 års aldersgrense.

- Når jeg ser hvor grusomme folk er, gjør det meg veldig bekymret. Harper er i en alder der kroppen hennes er i endring, og vi ønsker å sørge for at vi som familie kommuniserer godt, og at hun omgir seg med gode venner. Men det bekymrer meg, jeg kan ikke lyve, sa Victoria Beckham i et intervju med australske Vogue i juli i år.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer