Josefine Frida:

Ble skadet under innspilling av ny film

- Det ble mange turer til fysioterapeuten, sier skuespiller Josefine Frida til KK.

HOVEDROLLE: Josefine Frida har landet sin første hovedrolle etter SKAM-suksessen, og er å se i filmen «Disco» som har norgespremiere 4. oktober. FOTO: NTB Scanpix
HOVEDROLLE: Josefine Frida har landet sin første hovedrolle etter SKAM-suksessen, og er å se i filmen «Disco» som har norgespremiere 4. oktober. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tenåringen Mirjam har alt: en tilsynelatende perfekt familie, en nydelig sangstemme, syv VM-medaljer i disco freestyle-dans, hun er vakker, hun har mange venner og hun får til alt hun prøver på.

Men så begynner den perfekte fasaden å slå sprekker.

Som stedatteren til den karismatiske pastoren i frikirken Friheten og niesen til den populære Visjonpastoren som figurerer på TV, er hun omringet av tanker og holdinger om at Gud, Jesus, tro, tvil og håp er den eneste riktige veien å gå.

Elsket manuset med én gang

Når hun selv begynner å tvile, blir hun raskt presset av omgivelsene rundt seg. Hun får klar beskjed om at det eneste som kan redde henne er gudstroen og tilhørigheten til trossamfunnet.

TVIL: For å finne tilbake til troen oppsøker Mirjam en strengere og mer konservativ menighet. FOTO: Mer Filmdistribusjon
TVIL: For å finne tilbake til troen oppsøker Mirjam en strengere og mer konservativ menighet. FOTO: Mer Filmdistribusjon Vis mer

Det er skuespiller Josefine Frida (23) som spiller rollen som Mirjam i Disco. Dette er hennes første hovedrolle etter SKAM-suksessen. Til KK sier hun at da hun leste manuset for første gang gikk det opp for henne at dette ikke bare var en film - men en film med et viktig budskap.

- Jeg tenkte umiddelbart at jeg aldri hadde lest noe lignende eller sett dette i norsk film. Jeg elsket det og kjente veldig fort at jeg ville være med på reisen til Mirjam og at hun skulle bli med på min. Jorunn skriver manus på en måte som passer meg veldig godt, og jeg skjønte med en gang at dette var mer enn «bare» en film for henne; det var en viktig film. Det ble det for meg også.

Regissør Jorunn Myklebust Syversen (41) har gjort grundig research til filmen, og har blant annet studert norske menigheter som har sitt utløp fra pinsebevegelsen, sett flere prekener og snakket med mennesker som har brutt ut av frikirke-menigheter.

- Det Mirjam opplever i filmen er inspirert av deres historier. Disco handler om å ikke bli sett for den du er eller situasjonen du står i, og forsøket på å bryte ut. Jeg ønsker at publikum forstår hva som gjør at Mirjam mister seg selv og sin stemme i de religiøse miljøene og i familien sin. Vi har sterkt fokus på sosial kontroll i minoritetsmiljøer, men jeg tenker vi må tørre å se på det i vår egen kultur, i både kristne og sekulære norske miljøer og hjem, har regissør Syversen uttalt ifølge Filmweb.

Jorunn opplever at det snakkes for lite om dette i offentligheten, og ønsker med Disco nå å åpne opp for denne tabubelagte samtalen.

- Barn, ungdom og voksne som lever under sosial kontroll, og opplever psykiske eller fysiske overgrep ender opp med å bli enda mer isolert. Jeg vil at vi som samfunn og enkeltmennesker skal tørre å gå inn i, og snakke om denne tematikken med fokus på de menneskene som trenger å bli sett, sier hun til Filmweb.

DEN KARISMATISKE PASTOREN: Nicolai Cleve Broch spiller rollen som pastor i frikirken Friheten - og er stefaren til Mirjam. FOTO: Mer Filmdistribusjon
DEN KARISMATISKE PASTOREN: Nicolai Cleve Broch spiller rollen som pastor i frikirken Friheten - og er stefaren til Mirjam. FOTO: Mer Filmdistribusjon Vis mer

Josefine Frida sier videre til KK at hun syntes det var en krevende rolle å spille.

- Det var veldig krevende. På den perfekte måten. Det er krevende å være i et sånt mørke og kjenne på alle disse følelsene, men så lærerikt og givende også, forklarer hun.

Som en del av rollen måtte hun også lære seg disco freestyle-dans, og til tross for at Josefine Frida danset mye da hun var yngre, måtte hun trene iherdig før innspilling. Det førte til at hun ble skadet både på trening og under innspilling.

- Jeg røyk låret mitt på trening og forstuet foten på opptak. Foten var ganske teit, det var bare jeg som prøvde å være lattis på opptak og snubla i mine egne ben... Låret var verre, da ble det mye teip og turer til fysioterapeut, minnes hun.

- Jeg anser meg selv som et spirituelt og åpent menneske

I en av scenene i filmen blir Josefine Frida «renset» midt på natten, og hodet hennes blir holdt under vann i flere sekunder. Mange kan oppleve scenen som relativt brutal, og Josefine Frida synes selv at scenen var tøff å spille inn.

- Det var ganske hardt. Siden det er en så fysisk scene så blir det jo helt på ekte. Men jeg har følt meg veldig trygg på sett, og hatt et fantastisk crew rundt meg, sier hun til KK.

- Dette er din første hovedrolle etter SKAM – føler du noe press med tanke på å leve opp til den suksessen?

- Jeg vil ikke si jeg føler på noe særlig press, men jeg vil jo selvfølgelig at det skal gå godt med min første film. Mest av alt håper jeg filmen kan hjelpe noen som har vært i lignende situasjoner, at de kan føle seg sett på en måte, og at den kan bidra til samtale og debatt om tematikken som blir tatt opp. At den kan hjelpe andre unge som står i sårbare situasjoner og skape samtale om hvordan vi kan hjelpe. Jeg håper filmen åpner for refleksjon både om en selv, men også samfunnet vi lever i.

TROSMILJØ: - Jeg anser meg selv som et spirituelt og åpent menneske, sier Josefine Frida til KK. FOTO: Sofie Amalie Klougart
TROSMILJØ: - Jeg anser meg selv som et spirituelt og åpent menneske, sier Josefine Frida til KK. FOTO: Sofie Amalie Klougart Vis mer

- Hva er ditt eget forhold til slike trosmiljø som blir presentert i filmen?

- Jeg har ikke valgt å binde meg til én form for tro eller religion, men jeg anser meg selv som et spirituelt og åpent menneske, forklarer Josefine Frida til KK.

Som pastor i frikirken Friheten finner vi Nicolai Cleve Broch (43), mens Andrea Bræin Hovig (46) og Espen Klouman Høiner (38) spiller ledere i en mer konservativ menighet som Josefine Fridas karakter trekkes mot.

Filmen hadde verdenspremiere ved den prestisjetunge filmfestivalen TIFF i Toronto i begynnelsen av september, og europeisk premiere ved San Sebastian filmfestival i slutten av september.

Disco har norgespremiere 4. oktober 2019.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer