Skjult sykdom:

Brad Pitt mener han har en skjult sykdom: – Folk hater meg

– Vanligvis kan personer lett gjenkjenne over 10 000 forskjellige ansikter, men ikke alle er født med denne evnen, sier nevrolog til KK.

SKJULT SYKDOM: Den verdenskjente skuespilleren Brad Pitt forteller at han trolig lider av diagnosen som kalles 'Face Blindness' i et intervju. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
SKJULT SYKDOM: Den verdenskjente skuespilleren Brad Pitt forteller at han trolig lider av diagnosen som kalles 'Face Blindness' i et intervju. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer
Publisert

Superstjernen Brad Pitt (58) er stadig i mediebildet, mye takket være både imponerende og lang skuespillerkarriere, men også ekteskapene han har hatt til selveste Angelina Jolie og Jennifer Aniston.

Nylig har han atter en gang skapt overskrifter etter å ha fortalt at han i årevis har slitt med noe som trolig er en ganske sjelden diagnose.

– Ingen tror meg! uttrykker Pitt i et intervju med GQ.

Dette skal ha fått Pitt til å oppleve en rekke vanskeligheter i sosiale situasjoner, og særlig på fest. Han sliter veldig med å både huske og kjenne igjen nye ansikter – en viktig del av symptombilde for prosopagnosi, også kalt Face Blindness.

Dette gjør at Pitt bekymrer seg for inntrykket han gir de som møter ham, men har også ført til mye skam over at han ikke klarer å huske de han gjerne vil huske.

– Ble bare verre

Også i 2013 var det fokus på Pitts hukommelsesvansker. Da åpnet han opp om problemene i et intervju med Esquire.

Han beskrev hvordan personene han møtte begynte å forsvinne fra minnet allerede fra det sekundet de vendte seg vekk fra hverandre – og at neste gang de møttes, ville det være et splitter nytt ansikt for Pitt.

– Så mange folk hater meg fordi de mener jeg ikke viser dem respekt, sier Pitt i intervjuet.

VERDENSKJENT: Brad Pitt har vært i to av det som må være topplisten over verdens mest kjente kjendispar! Her med Jennifer Aniston i 2004. Foto: Alan Davidson/REX
VERDENSKJENT: Brad Pitt har vært i to av det som må være topplisten over verdens mest kjente kjendispar! Her med Jennifer Aniston i 2004. Foto: Alan Davidson/REX Vis mer

Ifølge Pitt, gikk det så langt at han bestemte seg for å teste ut i et år hvordan det ville være om han var helt åpen og ærlig om vanskene sine. Når han ikke kjente igjen folk, spurte han rett ut hvor de hadde møttes før.

Det var et lite vellykket prosjekt.

– Det ble bare verre. Folk ble mer fornærmet. Innimellom gir folk meg noe kontekst, og jeg sier: «Takk for at du hjelper meg». Men folk blir bare mer irriterte av det, beskriver han.

På dette tidspunktet, hadde han selv lest om prosopagnosi, og sverget i intervjuet at han skulle bli testet for det. Diagnosen har han imidlertid fortsatt ikke fått.

– Det er et mysterium for meg. Jeg klarer ikke få fatt på et ansikt, til tross for at jeg kommer fra et design- og estetisk perspektiv.

Ifølge Pitt, har dette gjort han mer innesluttet – «Det er derfor jeg holder meg hjemme» – og at han gruer seg til å møte folk.

– Kan være medfødt

Pitts selvdiagnostisering er likevel ikke helt bak mål. Uavhengig av grunnene til at han fortsatt ikke har fått fastsatt diagnosen, forklarer Anne Hege Aamodt, overlege ved nevrologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus at flere kan gå med disse utfordringene hele livet.

Prosopagnosi kan være medfødt, og trenger ikke være knyttet til noen sykdom. Vanligvis kan personer lett gjenkjenne over 10 000 forskjellige ansikter, men ikke alle er født med denne evnen, forteller Aamodt.

Er det ikke medfødt, kommer prosopagnosi som regel ved sykdom som eksempelvis hjerneslag, hodeskade, og en rekke andre hjernesykdommer.

KRONISK: De som har prosopagnosi, 'Face Blindness' sliter kronisk med å kjenne igjen ansikter, også venner, familie og kollegaer. Brad Pitt er åpen om utfordringene sine. Foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock/NTB
KRONISK: De som har prosopagnosi, 'Face Blindness' sliter kronisk med å kjenne igjen ansikter, også venner, familie og kollegaer. Brad Pitt er åpen om utfordringene sine. Foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Vanskelighetene med å kjenne igjen ansikter som Pitt beskriver, stemmer overens med hovedsymptombildet til prosopagnosi.

– Ved denne tilstanden kan man ha vanskeligheter med å gjenkjenne familiemedlemmer og venner, bekrefter Aamodt.

Det er vanlig å benytte andre strategier for gjenkjenning som for eksempel stemme, klesstil, hårsveis, måten folk går på, omgivelser og så videre. Sykdommen kan nemlig ikke behandles eller medisineres – men flere har nytte av nettopp denne typen trening og kompenserende strategier.

– Men disse strategiene for gjenkjenning fungerer ikke like godt alltid, som for eksempel når de møter på personen i andre omgivelser eller med ny hårfrisyre, forklarer Aamodt.

Diagnosen foreligger i gyrus fusiformis, den delen av hjernen hvor ansiktsgjenkjenning skjer. Aamodt forklarer at hos de med prosopagnosi fungerer ikke ansiktsgjenkjenning, og funksjonen i denne delen av hjernen er annerledes enn hos andre.

Det betyr ikke at det er synlige endringer i hjernens struktur. Det er det nemlig ikke alltid.

– Da fremkommer tegnene på prosopagnosi ved kliniske tester der man tester ansiktsgjenkjenning, forteller hun.

NEVROLOGISK: Anne Hege Aamodt, overlege ved nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus bekrefter at prosopagnosia ikke kan behandles eller medisineres. Foto: Privat
NEVROLOGISK: Anne Hege Aamodt, overlege ved nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus bekrefter at prosopagnosia ikke kan behandles eller medisineres. Foto: Privat Vis mer

– Film og TV kan være vanskelig

At det blir problematisk for Pitt og andre med prosopagnosi, er ikke rart. Diagnosen går nemlig ikke bare utover det å kjenne folk igjen, men også kommunikasjon og det å kunne lese sosiale situasjoner.

– Så mye av kommunikasjonen vi gjør foregår via ansiktsuttrykk og ikke-verbal kommunikasjon. Det kan fort bli misforståelser og kommunikasjonsproblemer for personer med prosopagnosi, forklarer hun.

Med prosopagnosi kan det derfor fort blir vanskeligheter i relasjoner til andre og i arbeidslivet, og flere med diagnosen kan også slite med romorientering, å beregne avstand, og med å huske steder og landemerker.

– Og det å se filmer og TV kan være vanskelig fordi de ikke gjenkjenner karakterene som er med, legger Aamodt til.

Frustrasjonen Pitt beskriver at han blir møtt med, er trolig ikke sjelden. Amodt sier at mer kunnskap om diagnosen er positivt.

– Mer kunnskap om tilstanden vil gjøre det lettere for folk som har prosopagnosi å omgås andre. Man kan hjelpe til ved å tilkjennegi seg tydelig, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer