Bryllup:

Brudeparet til KK: - På slutten av seremonien var han nok like rørt som oss!

Komiker Odd-Magnus Williamson viet par på Centralteatret.

BRYLLUP: Nina Løvdok og Tor Larsen ble viet av Odd-Magnus Williamson på Centralteatret i midten av august. Han har tatt vigslerkurs i regi av Human-Etisk Forbund. FOTO: Lars Opstad / Oslo Nye Teater
BRYLLUP: Nina Løvdok og Tor Larsen ble viet av Odd-Magnus Williamson på Centralteatret i midten av august. Han har tatt vigslerkurs i regi av Human-Etisk Forbund. FOTO: Lars Opstad / Oslo Nye Teater Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tonene av Ennio Morricones The Ecstasy of Gold gikk samboerparet Nina Løvdok (36) og Tor Larsen (36) opp midtgangen på Oslo Nye Centralteatret for å feire kjærligheten i midten av august.

På scenenkanten ble de møtt av skuespiller og komiker Odd-Magnus Williamson (38), som for denne spesielle anledningen testet ut en helt ny rolle - nemlig det å være vigsler.

I regi av Human-Etisk Forbund har Odd-Magnus gjennomført vigselskurs, og er nå sertifisert vigsler. I forbindelse med forestillingen What is Love - en komedie for oppgitte kvinner og tause menn, ønsket den ferske vigsleren å vie et par på Oslo Nye Centralteatret.

En konkurranse ble avholdt, og samboerparet Nina og Tor ble altså plukket ut til å inngå ekteskap - med Odd-Magnus Williamson som vigsler. Etter å ha vært forlovet i tre år følte Nina at det var på tide å gjøre alvor ut av forlovelsen, så da hun søkte på nett om borgerlig vielse kom hun over konkurransen.

Hun meldte seg selv og samboeren Tor på, uten å gi beskjed til ham. Men da de fikk den endelige beskjeden om at de hadde blitt valgt ut, var også brudgommen Tor klar for å gifte seg.

HØYTIDELIG: Selv om Odd-Magnus Williamson er komiker og skuespiller, tok han fatt på vigsleroppdraget med full seriøsitet. FOTO: Lars Opstad / Oslo Nye Teater
HØYTIDELIG: Selv om Odd-Magnus Williamson er komiker og skuespiller, tok han fatt på vigsleroppdraget med full seriøsitet. FOTO: Lars Opstad / Oslo Nye Teater Vis mer

- Du kan gifte deg på akkurat den måten du selv vil

Til KK sier det ferske ekteparet at de har tatt et bevisst valg med tanke på det å ha en humanistisk seremoni.

- Vi ønsket å ha en slik seremoni fordi vi ikke er religiøse, men er opptatt av likeverd, oppriktighet og rettferdighet. Å stå i kirken og love troskap på det grunnlaget føltes ikke riktig for oss. Det er også mulig å bli viet av ordføreren på rådhuset, men vi føler heller ikke at det er riktig å blande politikk inn i en vielse, så da falt valget på en humanistisk vielse.

Nina og Tor, som er bosatt i Drammen, har vært kjærester i 15 år og har barna Jenny (4) og Erling (2) sammen. Det var Nina som fridde på skuddårsdagen i 2016, på kjøkkenet mellom middag og oppvask.

Det var ikke før Odd-Magnus sto i stuen deres for å ha den første samtalen med det kommende ekteparet, at det gikk opp for dem at de faktisk skulle gifte seg.

- Det var først da det «ble ekte», for frem til da hadde det hele vært litt uvirkelig. Vi koste oss med lokale bakevarer og hadde en ordentlig hyggelig prat om stort og smått, og mye om oss, forklarer Nina.

Også vigsler Odd-Magnus Williamson satte pris på disse møtene, hvor han ble bedre kjent med paret.

- Plutselig satt jeg der i sofaen hjemme hos dem og pratet med dem om hvordan de møttes og hva de betyr for hverandre. For meg er den viktigste delen av prosessen å klare å se paret. Det som er veldig fint med vigslingprosessen til Human-Etisk Forbund er ideen om at du kan gifte deg på akkurat den måten du selv vil, sier Odd-Magnus til KK.

Hans mål for seremonien var å skrive en tale hvor han fikk dem til å føle at det virkelig var deres dag.

- Jeg ville at det skulle bli den mest fantastiske dagen i deres liv. At det skulle være en seremoni etter deres smak. En skreddersydd happening, rett og slett.

PÅ CENTRALTEATERET: Brudeparet Tor og Nina med viglser Odd-Magnus Williamson. Seremonien ble avholdt på Centralteatret lørdag 17. august 2019. FOTO: Lars Opstad / Oslo Nye Teater
PÅ CENTRALTEATERET: Brudeparet Tor og Nina med viglser Odd-Magnus Williamson. Seremonien ble avholdt på Centralteatret lørdag 17. august 2019. FOTO: Lars Opstad / Oslo Nye Teater Vis mer

- De fikk oss til å føle oss som kongelige!

Og det er det ingen tvil om at det ble. Dagen ble startet med besøk hos frisøren, før de sammen dro til Oslo Nye Centralteateret for en siste gjennomgang. I mellomtiden hadde gjestene ankommet med buss fra Drammen. Etter seremonien ble det servert cava og jordbær i foajeen, før brudeparet og gjestene ble kjørt til Hotvet Gård i Drammen for middag og fest.

- Alle de ansatte i teateret var helt fantastiske og fikk oss til å føle oss som kongelige! Middagen og den påfølgende festen i Drammen ble kjempemorsom, det er sjelden vi har samlet så mange venner fra forskjellige kanter på én gang, sier Nina med et smil.

Også vigsler Odd-Magnus får skryt av det nygifte ekteparet.

- Han var super, selv om han har utpreget «løs snipp» i sin væremåte, men ellers var det ingen tvil om at han tok dette alvorlig. Seremonien ble verdig og musikerne gjorde utrolig fine varianter av låtene vi hadde valgt! Det var et par øyeblikk som havnet litt på siden av scriptet, men Odd-Magnus håndterte det på en sånn måte at det bare ble «krydder» opp i det hele. På slutten av seremonien tror jeg han var like rørt som oss!

I forkant av seremonien hadde Odd-Magnus fortalt KK at han ikke var nervøs for selve vielsen, men heller litt nervøs for å gjøre noe han aldri hadde gjort før. Og han bedyret at han kom til å gå inn rollen med full seriøsitet.

- Jeg kommer til å være hundre prosent seriøs under seremonien, men det er jo klart at rollen formes av hvem jeg er som person. Men selve vigslerrollen er hardcore for meg, så det blir ikke noe tull i morgen, sa han til KK dagen før dagen.

Ideen oppsto midt på natta

Ideen til forestillingen What is Love, som har urpremiere 11. september, ble til under en tur til Finland, da Tinashe var gravid med parets felles datter Ziggy Bee (1). Midt på natten fikk den gravide kjæresten plutselig lyst på fersk mango, og det var da han innså at det var nettopp kjærlighet han skulle skrive om.

- Underveis i jakten på mangoen, gikk jeg forbi en suvenirbutikk der jeg så en I Love Finland-logo, og da gikk det opp for meg: «Selvfølgelig! Kjærlighet, liksom!». Jeg måtte skrive noe om den tematikken der, minnes han.

Da han kom tilbake til hotellrommet fortalte han entusiastisk om den nye ideen han hadde fått på veien.

- Hun sa at jeg burde kalle forestillingen What is Love, etter 90-tallslåten til Haddaway. Det syntes jeg var skikkelig smart, for ikke bare er det en kjent tittel på en låt, men det er et utrolig bra premiss for noe. For What is love? Hva er egentlig kjærlighet? sier han med teatralsk røst.

- Det fikk meg til å tenke over nettopp dette. Det er ingenting som det er skrevet så mye om i popkulturen, og som er rundt oss hele tiden, som vi vet så lite om, rent vitenskapelig. Jeg begynte å gjøre research og leste og leste. Jeg ble helt hekta på det å finne ut hva det er for noe.

Begynte å lese selvhjelpsbøker

Som et ledd i research-prosessen begynte han å lese selvhjelpsbøker. Og spesielt bøkene til psykologspesialist Sissel Gran (68) ble studert opp og ned i mente.

- Mange av de bøkene kan oppfattes som en mystisk og skjult verden for menn, og det er en verden som ikke så veldig mange menn trer inn i. Jeg hadde nok selv aldri lest dem hadde det ikke vært for at jeg måtte gjøre research til dette stykket.

For han innrømmer at det satt langt inne å gå til selvhjelpsavdelingen.

- Jeg syntes det var ganske flaut, og da jeg kom til kassen sa at det var en gave som måtte pakkes inn. Akkurat det synes jeg også er veldig interessant: hvorfor syntes jeg det var så pinlig å kjøpe Sissel Gran-bøker, liksom? Hvorfor var det en slags bremse i min natur? spør han retorisk.

- Det er mye frykt og skam involvert i kjærlighetsprogrammeringene våre, og det er dette jeg forsøker å nøste opp i og komme frem til svaret på.

- Anbefaler du menn å lese selvhjelpsbøker?

- Selvfølgelig. Særlig Sissel Grans Kjærlighetens tre porter. Hvis Tinashe hadde kjøpt en Sissel Gran-bok til meg før jeg begynte å gjøre research til denne forestillingen, så hadde jeg helt sikkert kastet den i søpla. Først og fremst hadde jeg helt sikkert blitt fornærma for at hun skulle gi meg råd om hva jeg burde gjøre, og for det andre fordi jeg er mann og per definisjon tjukk i huet, sier han og ler.

Odd-Magnus mener at det som er så bra med selvhjelpsbøker er at det er en fin måte å nøste opp i ting for en selv - uten å være avhengig av et stort apparat.

- Man slipper å måtte sitte i parterapi om 10 år, når det er flere «quick fixes» man lett kunne ha funnet ut av selv. Det er vel typisk gubbete å ville finne ut av ting på egenhånd, så da kan man fint ty til litteratur som man kanskje ellers ville ha valgt bort.

Han trodde selv han var ganske flink når det kom til konflikthåndtering, men det skulle etter hvert gå opp for ham at han var rett og slett var rimelig ubrukelig.

- Det var på mange måter ganske livsforandrende for meg å lese disse bøkene, for jeg møtte meg selv i døra hele tiden med tanke på problemer jeg selv har hatt med kjærester, og hvordan jeg har forholdt meg til konflikthåndtering. Hvorfor er det ingen som har lært meg dette her før? Hvorfor lærer vi ingenting om dette på skolen, for eksempel? Vi lærer mer om nebbdyrets relasjonsutfordringer, enn om vår egen art, sier han en smule oppgitt.

Tinashe satte ham på ideen om å bli vigsler

Denne oppgittheten lot han også kona Tinashe få en smakebit av, og til slutt ba hun ham om å gjøre noe mer produktivt ut av engasjementet.

- Jeg bannet og svertet om dette her overfor Tinashe, og sa til henne at det er helt på trynet at det eneste rådet man får med seg inn i et ekteskap er når en prest sier: «dere skal ta vare på hverandre i gode og onde dager». Det synes jeg er et veldig, veldig generelt råd, som ikke kan brukes til noe som helst. Det er ikke et råd det - det er som om noen skal gå Mount Everest og man sier: «husk å overleve da!».

- Tinashe ble til slutt lei av gnålingen min, og sa at hvis jeg visste så godt hva jeg skulle si til folk, så hvorfor kunne ikke jeg vie folk da. Det synes jeg var en veldig, veldig kul idé! Jeg klarte ikke å gi slipp på den ideen, og så tok jeg kontakt med Human-Etisk Forbund. Jeg fortalte dem at jeg hadde en litt dust idé, som sikkert ikke kom til å funke, men de var heldigvis veldig positive. De så det gøyale og morsomme i det, men også den seriøse biten, forklarer han.

Til KK bekrefter Tinashe at hun ble lei av å høre gnålet til ektemannen, etter at han hadde fordypet seg i selvhjelpsbøkene.

- Jeg sa det litt på kødd, at han kanskje burde vie folk om han hadde så sykt peiling på hva slags råd folk burde få inn i ekteskapet. Og da han gikk inn i det med seriøsitet snakket vi lenge om hvilke råd vi skulle ønske vi hadde fått både før og etter ekteskap, og i forelskelse generelt.

- Har du merket noen forskjell på ham før og etter at han begynte å lese selvhjelpsbøkene?

- Han er helt klart blitt bedre på konflikthåndtering. Tidligere ble han helt stille eller bare gikk, nå blir han og lytter. Nå sier han sånn: «du, jeg har lest og funnet ut at jeg ikke skal gå inn en krangel, jeg. Er ikke det smart?» - men dette er jo noe jeg har prøvd å si til ham i åtte år! Men jeg lar ham tro han kom på det selv, så ikke si noe til ham, sier Tinashe og ler.

Da Odd-Magnus og Tinashe giftet seg på Angst Bar i Oslo i 2015 ble de selv smidd i hymens lenker av en vigsler Jakob Berg, aka Dr. Love, fra Human-Etisk Forbund.

- Dere tror jo åpenbart på ekteskapet begge to, ettersom dere lovet hverandre evig troskap for fire år siden – hva tenker du at skal til for å bevare ekteskapet og kjærligheten, Tinashe?

- Å se hverandre og hverandres behov. Respektere at de behovene kan være forskjellig, og å gi og ta. Å stå ved løftet om gode og onde dager, men ikke fordi man må, men fordi man velger hverandre hver dag. Det er også viktig med egentid fra hverandre og kvalitetstid sammen.

EKTEPAR: Odd-Magnus og Tinashe Williamson giftet seg i 2015, og ble selv viet av en vigsler gjennom Human-Etisk Forbund. FOTO: Glenn Meling
EKTEPAR: Odd-Magnus og Tinashe Williamson giftet seg i 2015, og ble selv viet av en vigsler gjennom Human-Etisk Forbund. FOTO: Glenn Meling Vis mer

Også det ferske ekteparet Nina og Tor er av den oppfatning at man må ha et realistisk syn på ting, for å bevare ekteskapet og kjærligheten.

- Man kan ikke forvente at alt skal være en dans på roser hele tiden, og man må være forberedt på å tåle tøffe tider også. Det gjør forholdet mye sterkere. Og så er det viktig å ha litt humor, og kunne le av oss selv - og hverandre, sier Nina og Tor til KK.

- Jeg tror at de fleste skilsmisser handler om at to mennesker er blitt fremmede for hverandre

Vigsler Odd-Magnus tror på sin side at ikke alle er ment for hverandre, og at for å bevare kjærligheten og ekteskapet må man jobbe for at avstanden mellom de to i forholdet til slutt ikke blir for stor.

- Jeg tror at de fleste skilsmisser handler om at to mennesker er blitt fremmede for hverandre. Det er en avstand som vokser over tid, som man kanskje har klart å hoppe over i starten. Men til slutt er denne avstanden blitt så stor at man ikke lenger kan nå hverandre, og man er blitt fremmede for hverandre, forklarer han.

Han påpeker at selv om statistikken viser at selv om skilsmisseprosenten er til dels høy, er det også mange ektepar som klarer å holde sammen.

- Man må huske på at det er et ganske sykt maraton å skulle være sammen resten av livet. Det er jo magisk at det faktisk går for så mange!

Odd-Magnus ser på det at han møtte Tinashe som flaks.

- Det handler bare om flaks. Vi kunne like så godt ikke ha møtt hverandre, og da tror jeg ikke nødvendigvis at jeg hadde funnet en så stor kjærlighet i livet. Det tviler jeg på, for det skal ganske mye til å få den kjemien med et annet menneske. Det å klare å finne en person du både finner trygghet, lyst og romantikk med, men som også synes det samme om deg. Men flaks er ikke tilfeldig. Flaks kommer av nysgjerrighet - så er du nysgjerrig får du flaks. Man må bare fortsette helt til det går, sier han.

- Hva var det som gjorde at du forsto at Tinashe var den ene?

- At jeg ble så redd for å miste henne. Jeg ble plutselig virkelig, virkelig redd for å miste et menneske i livet mitt. «Deg kan jeg ikke miste», tenkte jeg. Helt på starten i forholdet var jeg bortreist over en lengre periode, og da begynte jeg å få mareritt om at hun hadde møtt noen andre. Det var da det gikk opp for meg. Når underbevisstheten begynner å gi beskjed om at du må dra hjem for å «get that girl», da er det et tegn på at du er på riktig sted, sier han med et smil.

Tinashe forsto at Odd-Magnus var den rette for henne da også hun ble redd for å miste ham.

- Vi hadde vært sammen veldig kort, da han ba meg hjem til seg en dag fordi han ville vise meg noe. Da jeg kom opp hadde kan innredet halve stuen i ungkarsleiligheten sin om til barnerom til India som var halvannet år på den tiden. Han hadde kjøpt alt på Sprell og blakka seg helt. Det var det søteste ever, og da smeltet jeg helt! Og etter vår første krangel var jeg livredd for å miste ham. Da skjønte jeg at «å faen... Han er min person».

Det nygifte paret, Nina og Tor, forsto også at de var ment for hverandre da de innså at det sa «klikk».

- Vi bare klikket, vi hadde samme humor, og en del likheter. Vi har det rett og slett fint sammen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer