Carl Aksel Jansen

Carl Aksel Jansen (20) snakker ut om menn, sminke og utseende

- Jeg syns det er gøy å sminke meg rett og slett.

CARL AKSEL OM SMINKE: 20-åringen har sminket seg siden han var liten, men forteller at det at han er opptatt av utseende ikke betyr at han er homofil - tvert i mot. Foto: Privat
CARL AKSEL OM SMINKE: 20-åringen har sminket seg siden han var liten, men forteller at det at han er opptatt av utseende ikke betyr at han er homofil - tvert i mot. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall mannlige «beautybloggere» har eksplodert de siste årene. For det er nemlig ikke slik lenger at vi kvinner er de eneste som bruker et par minutter ekstra på badet for å føle oss «freshe». Tvert i mot har god stil, hudpleierutiner og ikke minst sminke funnet veien inn til en rekke menns liv. Og de har til og med begynt å dele sine beste skjønnhetstips via blogger og sosiale medier med andre menn - som faktisk ser ut til å la seg inspirere!

KK.no har tatt en prat med tidligere «Paradise Hotel»-deltager Carl Aksel Jansen (20), som fort ble kjent som «han som sminker seg». For ikke å glemme homofiliryktene som sprede seg som ild i tørt gress på grunn av hans interesse for utseende og stil. Men ryktesprederne tok grundig feil. 

- Jeg har jo alltid vært opptatt av utseende og hva slags klær jeg går i, men det må ikke bety at jeg er homofil. For det er jeg ikke altså, jeg elsker jo jenter. 

- Jeg begynte å sminke meg ganske tidlig, da jeg oppdaget pudderet til mamma i sminkepungen i 9 eller 10. klasse cirka. Kanskje før det også. I starten var det en fin måte for meg å skjule kvisene jeg den gang, men nå føler jeg meg bare rett og slett mer komfortabel med det, sier Jansen til KK.no.

- Jeg har jo alltid vært opptatt av utseende og hva slags klær jeg går i, men det må ikke bety at jeg er homofil. For det er jeg ikke altså, jeg elsker jo jenter, sier han og flirer på andre siden av røret. 

LES OGSÅ: Slik gikk det da disse mennene prøvde sminke for første gang

20-åringen forteller at etter hvert som kvisene ble borte fortsatte han bare å bruke pudder fordi det fikk ham til å føle seg bedre - han fikk mer selvtillit av det og tenkte: «Hvorfor ikke?»

- Alle på skolen visste at jeg sminket meg, men det ble ganske bra godtatt altså.

- Jeg syns det er litt gøy å sminke seg rett og slett.

Har du opplevd å få negative kommentarer på det at er gutt og sminker deg?

- Nei, jeg har faktisk nesten aldri fått negative kommentarer på å bruke sminke. Noen her og der, men det tror jeg er mer på grunn av andre årsaker, men jeg vet om gutter som har opplevd det, sier Jansen og legger til:

- Jeg tror det avhenger litt av hvor man bor. Er man litt utenfor byene tror jeg ikke det er like vanlig at menn sminker seg og bruker mer tid på utseende, men er du i byen tror jeg det er mer godtatt. Det er noe med bylivet. Man blir litt smittet av personer rundt seg, men for min del var det bare at jeg ble mer og mer opptatt av sminke etter at jeg oppdaget det og så ble jeg flinkere med det. Også synes jeg det er litt gøy å sminke seg rett og slett.

Carl Aksel Jansen (20) snakker ut om menn, sminke og utseende

- Jeg syns det er bra at menn i 2016 kan velge

Jansen, som for kun en uke siden lanserte sitt eget sminkemerke spesielt egnet til menn, forteller at han aldri har brydd seg om hva andre syns, fordi det for han til syvende og sist handler om hvordan han selv føler seg. Gründeren forteller også at han synes det er bra at menn i dag har begynt å bruke mer tid på utseende, og ikke minst at det er mer akseptert enn hva det en gang var.

- Jeg syns det er bra at man i 2016 kan velge om man vil/ ikke vil sminke seg som mann, og at det er mer akseptert i dag - uansett hva du å gjøre med utseende ditt - enn det det var før, sier Jansen. 

Han forteller at det er en av grunnene til at han startet sitt eget sminkemerke, som egner seg godt for menn, fordi han ønsker å skape mer aksept rundt teamet. På hjemmesiden viser blant annet Jansen hvordan han selv sminker seg og gir tips og råd til andre menn som ønsker å gjøre det samme. 

- Bakgrunnen for merket var en kombinasjon av en god ide, og at jeg har lyst til å få det frem i lyset, at det er okei for menn å bruke sminke, sier han og fortsetter:

- Også vil jeg jo gjerne hjelpe gutter med å velge riktig sminke og vise hvordan de kan sminke seg. Jeg vil gå frem som et forbilde for andre menn og gjøre det lettere for dem å ta steget mot sminke.

LES OGSÅ: Sminketrendene menn HATER

Menn kommer til å sminke seg mer

Jansen forteller at antall menn som sminker seg har økt de siste årene ifølge diverse undersøkelser, noe han med sitt eget merke også kan bekrefte. Selv om sminkemerket hans er nylansert forteller han at etterspørselen har vært større enn forventet og at statistikken deres viser at flere menn enn kvinner har kjøpt sminke fra nettsiden.

- Faktisk har mye flere menn enn kvinner handlet sminke av oss. Så det er et bra tegn. Ca. 70 prosent av saget har gått til menn. 

Og Jansen tror etterspørselen bare vil øke i tiden som kommer, i tillegg til at vi vil se mer av menn som er mer opptatt av utseende og sminke.

- Jeg tror at mannlige «beautybloggere» det er et veldig godt tilskudd til resten av bloggverdenen og samfunnet. At flere menn deler sminketips og sminker er et viktig budskap å spre. For det er ok for menn å være opptatt av utseende, understreker 20-åringen. 

LES OGSÅ: Dette gjør konturering med huden din

Men er denne «utseendebølgen» blant menn noe vi kommer til å se mer av fremover tror du?

- Jeg tror dette er absolutt er noe vi kommer til å se mer av. De kommende årene tror jeg det kommer til å bli helt normalt at menn «beautyblogger», er mer opptatte av utseende og sminker seg. Også utenfor byene. I Oslo er det samtlige av mine venner som sminker seg på en eller annen måte. Det har blitt veldig normalt her i hvert fall. Jeg ser jo allerede nå i britiske og amerikanske medier at sminke har blitt «genderfree».

SKJØNNHETSEKSPERT: Tone Skipa, tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og Henne.  Foto: All Over Press Norway
SKJØNNHETSEKSPERT: Tone Skipa, tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og Henne. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Men selv om Jansen tror at sminke og utseende kommer til å bli viktigere blant menn i tiden fremover, tror han ikke at det vil nå vårt (kvinners) nivå - noe han heller ikke mener at det burde. 

- Sminke er noe alle kan bruke, uavhengig av kjønn. Det er ikke bare rettet mot kvinner. Jeg syns det er helt naturlig at menn skal bruke sminke. At menn også kan føle seg litt ekstra fine uten å nødvendigvis måtte være homofile, men alt i visse grenser, sier han og utdyper:

- Altså jeg tror ikke at det for gutters del er snakk om like mye sminke, som hos kvinner. Det er for eksempel ikke snakk om så mye foundation. Personlig bruker jeg foundation noen ganger, men det går mest i pudder, og jeg tror det gjelder og kommer til å gjelde for de fleste menn. Så sammenlignet med kvinner er menns sminkebruk mye mindre, men sminke har det jo blitt da.

LES OGSÅ: Her er foundation-vinnerne alle norske kvinner elsker

- Det er bra at menn begynner å ta mer vare på seg selv!

Tidligere skjønnhetsansvarlig for HENNE og KK, Tone Skipa, er enig med Carl Aksel og forteller at hun syns det er bra at menn har begynt å ta mer vare på utseende sitt ved hjelp av både bedre hudpleierutiner og sminke i ny å ne - men alt i visse mengder.

- Det å pleie huden og gjøre seg flid er ikke «femi». Det er å være en gentleman.

- Det er veldig bra at menn begynner å ta vare på seg selv! Norske menn synes jeg har vært litt pysete på det å skulle stelle seg. De har liksom strukket seg til å klippe negler, file føtter, ta gel i håret og pøse på med parfyme, sier Skipa og legger til:

- Men vi jenter synes heller ikke det er pent med menn som har så knusktørr hud at de er hvite av flass fordi de ikke vil være såkalt «femi». Helt misforstått! Jeg snakket med en barberer en gang som sa dette veldig bra: Det å pleie huden og gjøre seg flid er ikke «femi». Det er å være en gentlemann.

Ifølge Skipa er det heller ikke noe nytt at menn sminker seg. Sositetsmennene i barokken var blant annet av den feminine typen, mens egypternes svarte øyne ble sett på som maskulint. Også moderne skuespillere har brukt sminke i årevis, men på en maskulin måte.

- Jeg synes for eksempel at mange menn kunne ha trengt en concealer for å dekke over kviser og blå ringer under øynene, og en dagkrem med en anelse farge i skader heller ikke. Men personlig så stopper det der, sier Skipa og fortsetter:

- Menn skal være menn, men ha sunn hud i ansiktet og på kroppen, ha velstelte negler, hår og skjegg. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer