SHARON TATE: Den unge skuespilleren ble ansett som et stjerneskudd i Hollywood, og hadde en lovende karriere foran seg. Hun var gift med regissør Roman Polanski (t.v.). De giftet seg i London i januar 1968 - halvannet år senere var hun død. Foto: NTB Scanpix
SHARON TATE: Den unge skuespilleren ble ansett som et stjerneskudd i Hollywood, og hadde en lovende karriere foran seg. Hun var gift med regissør Roman Polanski (t.v.). De giftet seg i London i januar 1968 - halvannet år senere var hun død. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sharon Tate:

Charles Manson fikk hippiesekt til å drepe høygravide Sharon Tate (26)

De bestialske drapene som rystet en hel verden.

Den amerikanske skuespilleren hadde alt hun kunne drømme om: en lovende karriere som skuespiller i Hollywood, en suksessfull mann som elsket henne og en liten baby på vei. Men den 9. august 1969 skulle lykken brått bli snudd til tragedie - den 26 år gamle Hollywood-skjønnheten ble, sammen med fire andre venner, drept i sitt eget hjem i Benedict Canyon i Beverly Hills.

Drapet hadde blitt bestilt av den 35 år gamle kriminelle kjeltringen Charles Manson, som på slutten av 60-tallet opprettet gruppen «The Manson Family». En gruppe bestående av sosiale utskudd, som lot seg lokke av den manipulerende og taleføre 34-åringen Charles Manson, og hans ideer om «The Summer of Love» mikset med hasj og LSD. Gruppen besto hovedsakelig av unge kvinner som hadde havnet på kanten med sin egen familie og samfunnet generelt.

På kvelden den 8. august hadde Sharon Tate, kjent fra filmer som The Fearless Vampire Killers (1967) og Valley of the Dolls (1967), invitert vennene Jay Sebring (35), Wojciech Frykowski (32) og hans kjæreste Abigail Folger (25) på sen middag på den meksikanske restauranten El Coyote Café på Beverly Boulevard. Vennene hygget seg sammen på Sharons favorittrestaurant, og i 22-tiden dro de hjem til Sharon og filmregissør-ektemannen Roman Polanskis hjem på Cielo Drive i Benedict Canyon.

OFRENE: Den 9. august 1969 ble Wojciech Frykowski (32), Sharon Tate (26), Steven Parent (18, Jay Sebring (35) og Abigail Folger (25) drept av medlemmer av The Manson Family. Foto: NTB Scanpix
OFRENE: Den 9. august 1969 ble Wojciech Frykowski (32), Sharon Tate (26), Steven Parent (18, Jay Sebring (35) og Abigail Folger (25) drept av medlemmer av The Manson Family. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frykowski og Folger hadde lovet å bo sammen med den høygravide Sharon Tate, mens Roman Polanski var på jobb i Europa. Hun var to uker unna å føde ekteparets første barn, en liten gutt som hadde fått navnet Paul Richard Polanski - etter Sharon og Romans fedre.

Like etter midnatt snek fire medlemmer av «The Manson Family», Charles Denton «Tex» Watson (23), Susan Atkins (21), Linda Kasabian (20) og Patricia Krenwinkel (21), seg inn i huset til Roman Polanski og Sharon Tate. Målet var å drepe alle de kom over.

LYKKELIG GIFT: Filmregissør Roman Polanski og skuespiller Sharon Tate giftet seg i London i januar 1968. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIG GIFT: Filmregissør Roman Polanski og skuespiller Sharon Tate giftet seg i London i januar 1968. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På dette tidspunktet hadde de allerede skutt og drept den 18 år gamle mannen Steven Parent, som i 23-tiden hadde prøvd å selge en klokkeradio til William Garretson (19). Garretson hadde fått i oppdrag fra huseier om å passe på eiendommen, som Polanski leide av Rudi Altobelli. Han bodde i en liten hybel på Cielo Drive. Parent hadde akkurat kjørt fra boligen da han ble stoppet av Watson og de tre kvinnene ved oppkjørselen. Watson, som holdt en revolver i den ene hånden og en foldekniv i den andre, nektet å høre på bønnene om å spare livet hans.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

- Jeg gir opp. Dere fikk meg. Jeg er allerede død

Inne i huset samlet de fire inntrengerne Sharon, Jay, Wojciech og Abigail i stuen. Her bandt de Sharon og Jay sammen med et tau rundt halsen deres, Frykowskis hender ble bundet sammen ved hjelp av et håndkle, og Folger truet de inn på soverommet for å få henne til å gi dem det hun hadde av kontanter. De fikk 70 dollar.

Jay Sebring, som var en kjent hårstylist og som tidligere hadde vært sammen med Sharon, bønnfalte Watson om å la hans høygravide bestevenn få slippe unna. Watson responderte med å knivstikke ham for deretter å skyte ham med revolveren. På mirakuløst vis klarte den polskfødte skuespilleren Frykowski å løsne håndkleknuten, og deretter havnet ham i basketak med Susan Atkins. Han løp ut i hagen hvor han skrek etter hjelp - men forgjeves. Watson innhentet ham, knivstakk ham totalt 51 ganger og skjøt ham to ganger.

Etter at situasjonen hadde eskalert klarte Abigail Folger, som var arving til det suksessfulle foretaket Folger Coffee Company, å komme seg unna stuen. Hun løp mot utgangsdøren, men ble innhentet av Patricia Krenwinkel. De to begynte å slåss, og Krenwinkel knivstakk Abigail gjentatte ganger. Hun segnet opp på gressplenen utenfor Sharons soverom. Hennes siste ord skal ha vært: «Jeg gir opp. Dere fikk meg. Jeg er allerede død.». Hun ble knivstukket totalt 28 ganger.

Den høygravide skuespilleren Sharon ba for sin ufødte sønns liv, og bønnfalte inntrengerne om at de kunne ta henne som gissel, slik at hun kunne få tid til å føde barnet. Men bønnene hennes ble ikke hørt. De knivstakk henne totalt 16 ganger. Det ufødte barnet døde også av skadene hun ble påført. Ifølge Watson skal hennes siste ord ha vært: «mor... mor...». Før de fire sektmedlemmene forlot åstedet tok Susan Atkins opp håndkledet Frykowski hadde blitt bundet med, og skrev «pig» med Sharon Tates blod på ytterdøren. Det var Polanskis hushjelp Winifred Chapman som fant de fire drept morgenen den 9. august 1969.

ÅSTEDET: Kroppen til den høygravide skuespilleren Sharon Tate fraktes ut fra huset i Cielo Drive i Benedict Canyon. Foto: NTB Scanpix
ÅSTEDET: Kroppen til den høygravide skuespilleren Sharon Tate fraktes ut fra huset i Cielo Drive i Benedict Canyon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

Ville utløse rasekrig

Drapene ble begått som følge av at Charles Manson, ved hjelp av blant annet det narkotiske stoffet LSD, hadde hjernevasket medlemmene til å tro at en rasekrig var i gjære - en krig han kalte «Helter Skelter», tatt etter en Beatles-låt. Målet var hvit overklasse, og planen var å få drapene til å se ut som at de var gjennomført av The Black Panthers, en borgerrettighetsgruppe bestående av afroamerikanere. På den måten ville han utløse en såkalt rasekrig, slik at Manson kunne trå frem som «Americas hersker».

Natten etter at drapene i Cielo Drive ble begått fikk Manson flere av sektmedlemmene til å drepe supermarked-mogul Leno LaBianca (44) og hans kone Rosemary LaBianca (38) i deres hjem i Los Feliz i Los Angeles. I tillegg til de fire drapsmennene fra kvelden i forveien var nå også den 19 år gamle tidligere modellen Leslie Van Houten og Steve «Clem» Grogan (18) med. Ifølge Van Houten skal Manson, som denne gangen var til stede da drapene på LaBiancas ble begått, ha bedt om at drapene denne gangen måtte være av mer grusom karakter, ettersom ofrene kvelden før ikke hadde blitt rammet av hva han mente var nok panikk under hendelsen.

21 år gamle Patricia Krenwinkel, som vært med under drapene kvelden før, fikk i oppgave å skrive «Rise», «Death to pigs» og «Healter Skelter» (feilstavet) på vegger og kjøleskapet med Rosemarys blod. Et av sektmedlemmene risset også inn ordet «War» på magen til Leno LaBianca med en gaffel.

LES OGSÅ: 16-åringene Shelia og Rachel drepte bestevenninnen og holdt det skjult i et halvt år

Hvem var neste på drapslisten?

I tiden etter de bestialske drapene var Hollywood i sjokk. Hvem var de neste på de ukjente mordernes drapsliste? De grusomme drapene fikk like mye oppmerksomhet som mordet på president John F. Kennedy, som hadde skjedd seks år før, i november 1963.

Den 24 år gamle skuespilleren Mia Farrow, som hadde spilt i den Roman Polanski-regisserte filmen Rosemary's Baby (1968) og som var en god venninne av Sharon Tate, skal ha vært så redd for at hun var neste på drapslisten at hun ikke turte å gå i begravelsen til Sharon som ble holdt fire dager etter drapene fant sted.

MISTET KONA OG DEN UFØDTE SØNNEN: Filmregissør Roman Polanski var på jobb i London da kona Sharon Tate og den ufødte sønnen Paul Richard Polanski ble drept. Foto: NTB Scanpix
MISTET KONA OG DEN UFØDTE SØNNEN: Filmregissør Roman Polanski var på jobb i London da kona Sharon Tate og den ufødte sønnen Paul Richard Polanski ble drept. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ukene og månedene gikk. De to politistyrkene i Los Angeles, LAPD (Los Angeles Police Department) og LASO (Local Agency Security Officer), ble satt på hver sin sak, og dermed tok det lang tid før de klarte å koble Tate-mordene og LaBianca-mordene sammen. Både Sharons far Paul Tate og ektemann Roman Polanski bestemmer seg for å etterforske mordene selv. Roman lar seg blant annet fotografere utenfor inngangsdøren, hvor man tydelig kan se spor etter ordet «pig» malt i blod, i håp om at noen skal komme frem med viktig informasjon som kan løse drapene. Noen aviser begynte å skrive om en sex-orgie som hadde fått fatale følger.

Den 19 år gamle mannen William Garretson, som hadde vært i hybelen på eiendommen da drapene fant sted, ble raskt arrestert og mistenkt for å ha noe med drapene å gjøre. Han hevdet sin uskyld, og etter å ha frivillig gjennomført en løgndetektortest som ikke ga ønskede resultater, ble han sluppet fri. Det var ikke før i begynnelsen av november, tre måneder etter at de grusomme mordene fant sted, at sannheten ble kjent.

21 år gamle Susan Atkins, som hadde vært delaktig under både Tate- og LaBianca-mordene, klarte ikke lenger holde historien hemmelig. Hun var satt i fengsel, mistenkt for å ha vært delaktig i drapet på narkolanger Gary Hinman i juli 1969. I kvinnefengselet røper hun seg overfor den 19 år gamle medfangen Virginia Graham, som satt inne for å ha skrevet ut en falsk sjekk.

Til Virginia fortalte Susan at det var hun som hadde drept Sharon Tate.

- Hun ba for sitt liv. Jeg sa til henne: «hør her, kjerring, du skal dø». Og så drepte jeg henne.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

De kvinnelige hippie-disiplene sang og lo da de ble ført inn i rettslokalene

Susan forklarte videre at «The Manson Family» hadde flere kjendiser på listen sin. Deriblant sanger Frank Sinatra, og skuespillerne Liz Taylor og Steve McQueen. Selv om tysting ikke ble ansett som en ting man gjorde mot andre medfanger, så ikke Virginia Graham noen annen mulighet enn å gi beskjed til politiet hva Susan hadde fortalt henne.

Dermed kom Charles Manson og medlemmene i «The Manson Family» i politiets søkelys.

Rettssaken starter sommeren 1970. Manson prøver å overbevise dommeren og juryen om at han ikke hadde hatt noe med drapene å gjøre, og de kvinnelige hippie-disiplene hans lager stor ståhei under rettssaken da de ankommer rettslokalene i korte kjoler mens de synger på Charles Mansons hippiesanger.

MANSONS DISIPLER: Den drapsmistenkte trioen Susan Atkins, Patricia Krenwinkel og Leslie Van Houten smilte og lo da de ble ført inn i rettssalen i 1970. Foto: NTB Scanpix
MANSONS DISIPLER: Den drapsmistenkte trioen Susan Atkins, Patricia Krenwinkel og Leslie Van Houten smilte og lo da de ble ført inn i rettssalen i 1970. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men etter åtte måneder er juryen klar med sin nådeløse dom: Manson og hans utvalgte disipler dømmes til døden. I 1972 velger Høyesterett i California å avskaffe dødsstraff, og dermed blir dommene gjort om til livsvarig fengsel.

20 år gamle Linda Kasabian, som var medlem av The Manson Family, hadde vært med begge drapskveldene, men hadde fått i oppdrag å stå vakt utenfor huset. Hun hadde dermed ikke vært direkte delaktig i drapene, og hadde ved én anledning prøvd å stoppe Watson, Atkins og Krenwinkel ved å lyve og si at hun hadde hørt folk komme opp oppkjørselen. Hun ble innvilget immunitet under rettssaken, og ble sluppet fri.

HJERNEN BAK DRAPENE: Charles Manson fotografert på vei inn til rettslokalene i California i 1969. Foto: NTB Scanpix
HJERNEN BAK DRAPENE: Charles Manson fotografert på vei inn til rettslokalene i California i 1969. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Patricia Krenwinkel, som nå er 69 år, har vært i et kvinnefengsel i California i 47 år, og er per i dag den kvinnen som har sittet lengst fengslet i California. Susan Atkins døde i fengsel i California i 2009 som følge av kreft i hjernen. Hun ble 61 år.

Leslie Van Houten, som «kun» var til stede under LaBianca-mordene, er nå 68 år år. Hun har erkjent at hun angrer på at hun var delaktig i drapet på kjøpmannen og hans kone, og har vist eksemplarisk oppførsel mens hun har sittet fengslet i California. Dette førte til at hun i september i år ble innvilget prøveløslatelse - etter å ha blitt nektet dette opptil 20 ganger tidligere.

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

- Fengsel er altoppslukende. Kan du ikke se at jeg er fri?

Charles «Tex» Watson rømte til Texas, og ble derfor en av de siste som ble dømt i saken. Han er nå 71 år og sitter i Mule Creek State Prison i California. Han er blitt nektet prøveløslatelse 17 ganger.

Og for hjernen bak alt - Charles Manson - innhentet døden ham den 19. november 2017. Syv dager etter at han fylte 83 år. Han ble dømt for å ha beordret sektmedlemmene å drepe i alt ni mennesker - men skal selv altså aldri ha vært delaktig i drapene.

- Vi er alle vår eget fengsel. Vi er alle vår egen herre. Jeg kan ikke dømme andre. Hva andre ønsker å gjøre angår egentlig ikke meg, med mindre de kommer til meg med det. Fengsel er altoppslukende. Kan du ikke se at jeg er fri? sa han under rettssaken i 1970.

Charles Manson satt fengslet i totalt 46 år. Han søkte om prøveløslatelse 12 ganger, uten hell. Manson fikk totalt tre barn, Charles Manson, Jr. (62), Valentine Michael Manson (49) og Charles Luther Manson (48). Førstnevnte sønn, som fikk det nye navnet Jay White av sin mor da han var liten, begikk selvmord i 1993 da han forsto hvem hans far var.

Se flere bilder under:

DRAPSMANN: Charles Watson hadde en lovende fremtid og gjorde suksess både på skolen og på idrettsbanen. I stedet valgte han å følge The Manson Family, og drepte på vegne av Charles Manson. Han sitter fremdeles i fengsel. Foto: NTB Scanpix
FIKK IMMUNITET: Linda Kasabian hadde fått i oppdrag å stå vakt utenfor huset til Tate og LaBianca, og ble dermed ikke dømt for å ha vært delaktig i selve drapshandlingene. Hun fikk innvilget immunitet i 1970 for å legge alle kortene på bordet, og gikk fri. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRTE DRAPSHANDLINGENE: Susan Atkins fortalte til en medfange hva hun hadde vært med på å gjøre. Medfangen ga beskjed til politiet hva Atkins hadde fortalt henne, og dermed oppklarte politiet Tate- og LaBianca-drapene. Foto: NTB Scanpix
DØDE I FENGSEL: Susan Atkins angret aldri på hva hun hadde vært med på. Hun døde i fengsel i 2009 som følge av kreft i hjernen. Hun ble 61 år. Foto: NTB Scanpix
LOVENDE KARRIERE: Skuespiller Sharon Tate ble bare 26 år. Hun ble spådd en lysende Hollywood-karriere. Foto: NTB Scanpix
BEORDRET NI DRAP: Charles Manson fikk flere medlemmer av The Manson Family til å begå drap. Han døde av naturlige årsaker i fengsel den 20. november 2017 - én uke etter at han hadde fylt 83 år. Foto: NTB Scanpix

Kilder: Young Charlie (Podcast fra Wondery), USAToday, BBC, The Times, Crimefeed, Cielo Drive, NYTimes, The Hollywood Reporter, Historienet og Wikipedia.

LES OGSÅ: Jeffrey Dahmer drepte - og spiste - 17 ofre: - Det fikk meg til å føle at de ble en permanent del av meg

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: