Christine Koht

Christine Koht uteble fra pressekonferanse - innlagt på sykehuset

TV-profilen er aktuell med ny bok - skrevet av podkastmakker Joachim Førsund.

CHRISTINE KOHT: Den folkekjære TV-profilen er på nytt lagt inn på sykehuset. Denne gangen med dobbeltsidig lungebetennelse. VIDEO: Joachim Førsund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 20. august var det duket for pressekonferanse i anledning lansering av forlaget Gyldendals høstlister, og den som kanskje hadde gledet seg aller mest til den seksti minutter lange seansen var den folkekjære TV-profilen Christine Koht (53).

Hun er aktuell med boken Kohts bok, ført i pennen av den anerkjente journalisten Joachim Førsund. Det var også han som laget den prisbelønte podkasten Koht vil leve i 2019.

Men sykdom sørget for at Christine aldri fikk deltatt på pressekonferansen. Hun er nemlig blitt innlagt på sykehuset med dobbeltsidig lungebetennelse. Sakprosaforfatter Joachim Førsund innledet bokpresentasjonen med en videohilsen fra Christine fra sykesengen.

- Det er ingenting, og det her mener jeg; det er ingenting jeg synes er mer gøy enn en pressekonferanse. (...) Jeg lå i respirator for ett år siden, har vært lam, og bygget meg opp, og til og med klart å løpe i trapper. Så har han sagt pressekonferanse, og da har jeg tenkt: «Yeah, det må jeg styrke meg til». Men så skjedde det. Jeg ble kjempesyk, og så var det bare rett inn på sykehuset, forklarer Christine i videosnutten - se hele i toppen av saken!

Til KK forklarer Joachim Førsund at Christine etter forholdene har det bra.

- Hun har vært veldig frisk lenge, men så ble hun lagt inn på sykehuset. Hun har vært innom sykehuset flere ganger, siden hun har dårlig immunforsvar og får infeksjoner veldig lett, i tillegg til at de har vært veldig redde for koronasmitte. Christine har alt man ikke skal ha, forklarer Joachim når vi møter ham i lokalene til Gyldendal i Oslo.

NÆRE: Til KK forteller forfatter og journalist Joachim Førsund at han har fått et nært vennskap med TV-personlighet Christine Koht. Denne høsten er de aktuelle med boken Kohts bok. FOTO: Agnete Brun
NÆRE: Til KK forteller forfatter og journalist Joachim Førsund at han har fått et nært vennskap med TV-personlighet Christine Koht. Denne høsten er de aktuelle med boken Kohts bok. FOTO: Agnete Brun Vis mer

- Er ikke redd for at hun kommer til å dø av dette nå

Nå ligger hun altså på sykehuset med dobbeltsidig lungebetennelse, og får hjelp til å puste.

- Men det er ikke sånn at jeg er redd for at hun kommer til å dø av dette nå. Kreften er jo nedkjempet, i hvert fall inntil videre, men det dukker stadig opp nye og ofte livstruende bivirkninger, og det må hun kanskje belage seg på å leve med, sier Joachim til KK.

Det var høsten 2019 at ideen om en bok oppsto, og den første delen av boken ble til mens Christine fremdeles lå på sykehuset.

- Siden har jeg vært veldig mye på besøk hos Christine i Tønsberg. Vi har møttes mye og snakket mye om livet hennes. Hun er veldig skravlete, så det har vært mye morsomt materiale å jobbe med.

Joachim forklarer at Christine har et stort formidlingsbehov, og en lengsel etter publikummet sitt.

- Ikke fordi hun vil ha oppmerksomheten, men på grunn av kontakten.

- Hvordan skjønte dere at det også var materiale til en bok her?

- Da vi var ferdig med podkasten var vi begge to helt utmattet - hun fordi hun var dødssyk, og jeg tenkte at jeg måtte ta en pause fra kreft- og dødsmaterialet. Men etter hvert savnet vi hverandre litt.

- Christine er bipolar

I den perioden var det også mange forlag som hadde tatt kontakt med journalist Joachim.

- Jeg tenkte at det ville vært synd om offentligheten ikke fikk ta del i det livet som Christine har levd. For det er veldig spektakulært - på både godt og vondt.

- På hvilken måte?

- Jeg nevner det såvidt i podkasten, men der tematiserer vi det ikke i det hele tatt, men Christine er bipolar. Og når man er manisk, da lever man ikke et normalt liv. Det har ført henne inn i veldig mange vanskelig livssituasjoner, og ført familien hennes i mange vanskelige livssituasjoner. Det har gjort at det i perioder har vært vanskelig å være Christine, og vanskelig å være Christines nærmeste, forklarer Joachim.

Det har også gjort at familien står sterkt sammen, og han er overbevist om at dette er mye av grunnen til at Christine fremdeles er i live.

TETT PÅ: Vi møtte journalist og sakprosaforfatter Joachim Førsund i forbindelse med presselanseringen av Gyldendals høstlister i Oslo i august. FOTO: Andrea Steen Holst
TETT PÅ: Vi møtte journalist og sakprosaforfatter Joachim Førsund i forbindelse med presselanseringen av Gyldendals høstlister i Oslo i august. FOTO: Andrea Steen Holst Vis mer

- Da Christine fikk kreft hadde de på en måte mye trening i å stå sammen. Det tror jeg gjør at Christine lever i dag. Jeg tror hun ikke hadde levd hvis ikke det var for det - de sterke båndene og støtten hun har fått fra familien. Jeg tror at det har vært en medvirkende årsak for at hun har kjempet for å overleve.

- Hvordan har det vært for deg som journalist å være så tett på og så involvert?

- Det går ikke an å ikke involvere seg i en slik situasjon. Jeg må innrømme at i begynnelsen, før jeg kjente henne, syntes jeg at det var veldig slitsomt; samtidig som det var veldig interessant og spennende, selvfølgelig.

Joachim kunne oppleve å få telefoner fra Christine døgnet rundt, og han brukte mye tid på å snakke med henne - også da de ikke gjorde opptak.

- Men etter hvert som jeg er blitt bedre kjent med henne, og glad i henne, føltes det ikke lenger så masete, som det kanskje gjorde i perioder i begynnelsen, sier han ærlig, og legger til:

- Hvis man skal lage en bok eller podkast om Christine, så er det ikke lenger de vanlige reglene som profesjonelle journalister forholder seg til, som gjelder. Sånn er det bare.

GLEDESSPREDER: Christine Koht og kona Pernille Rygg fotografert under Komiprisen 2013. Til KK forteller Joachim Førsund, som det siste året har vært tett på Christine Koht, at hun savner nærheten til publikummet sitt. FOTO: NTB scanpix
GLEDESSPREDER: Christine Koht og kona Pernille Rygg fotografert under Komiprisen 2013. Til KK forteller Joachim Førsund, som det siste året har vært tett på Christine Koht, at hun savner nærheten til publikummet sitt. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Det virker som hun har en klar formening om hvordan historieformidlingen skal foregå?

- Det er en del av hele hennes personlighet. Den må man bare absorbere. Man kan ikke kjempe imot den. Men samtidig er jeg veldig glad i tydelig motstand, og har ingen problemer med å gi beskjed om at vi har snakket nok om et tema, eller at noe kan være et tema jeg ikke kommer til å skrive om.

- Det har vært veldig enkelt, og da har hun sagt: «Nei, du er sjefen». Så ler hun litt, og tenker kanskje innerst inne at jeg ikke er det, sier Joachim og trekker på smilebåndet.

Tittelen er hentet fra Bibelen

Joachim påpeker at dynamikken dem i mellom er et sentralt element i boken, og den lille antydningen, når hun sier «din bok, min bok» i videoen, handler om en diskusjon de har hatt underveis.

- Hun omtaler det hele tiden som min bok, og da forklarer jeg at det ikke er hennes bok, men min bok!

Men tittelen, Kohts bok, den er det Christine selv som står for. Den spiller på Jobs bok hentet fra Bibelen.

- Den handler om at Job blir utsatt for enormt mange prøvelser. Djevelen tester ham, for å sjekke hvor sterk gudstroen hans er. Det er en parallel som Christine har trukket selv, forklarer Joachim.

- Hun hadde en periode i ungdommen da hun var veldig kristen, og hun har siden reflektert over at dette er en test hun selv går gjennom. Da peker hun ikke bare på kreften, men også på de andre tingene hun har opplevd i livet.

Boken slippes i september 2020.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer