MARIA OG EDVARD: Denne høsten blir vi med ekteparet Maria og Edvard Erken Høili i flytteprosessen når de vender snuten fra Lier til Venice Beach. FOTO: Viafree
MARIA OG EDVARD: Denne høsten blir vi med ekteparet Maria og Edvard Erken Høili i flytteprosessen når de vender snuten fra Lier til Venice Beach. FOTO: Viafree Vis mer

Maria og Edvard:

- Da jeg var yngre sløste jeg mye mer med penger, fordi jeg følte jeg hadde muligheten til det uten at det fikk noen konsekvenser

Maria Erken Høili åpner opp om livet som milliardærarving i ny TV-serie.

Publisert

Denne høsten får vi være flue på veggen når milliardærarving Maria Erken Høili (34) og hennes ektemann Edvard Erken Høili (31) flytter fra en storslått gård på Lier utenfor Drammen, til fargerike og livlige Venice Beach i Los Angeles. Resultatet er Viafree-serien «Maria og Edvard».

Maria har arvet en formue av sin far, Europrisgründer Terje Høili (73), og innrømmer at hun og familien på fem lever et liv uten økonomiske bekymringer. Men til KK forteller hun at hun likevel er bevisst på pengeforbruket - til tross for at hun i serien innrømmer at hun sløste en del penger da hun var yngre.

- Jeg har vel et ganske fornuftig forhold til penger nå. Jeg tenker nøye gjennom hva jeg trenger og hva jeg kjøper av materielle goder. Vi bruker mye penger på opplevelser, ettersom vi føler at det vi får igjen er selve livet og erfaringene sådan. Slik koser vi oss som familie. Ellers forsøker jeg å bringe inn mer enn det jeg forbruker, derfor jobber jeg hardt for å gå i pluss for å rettferdiggjøre forbruk.

Med seg på flyttelasset har de også Marias tre barn fra et tidligere forhold, men ekteparet har bevisst valgt å ikke ha med barna i TV-serien.

- Ja, vi har bevisst valgt å ikke ha de med i serien av den grunn at de har en annen far. Jeg og Edvard diskuterte dette nøye i forkant, forklarer hun til KK.

- Hvilket forhold har barna dine til penger? Får de alltid «det de peker på», eller lærer dere dem opp til at man må tenke over pengeforbruket?

- Barneoppdragelse rundt økonomiske goder er aldri lett. Før var det lettere for meg å gi etter, men nå de siste årene har de vært nødt til å gjøre seg fortjent til alt de får. Jeg er av den oppfatning at bortskjemthet fører til at en føler på en form for meningsløshet. Om man selv ikke gjør seg fortjent til det man får, vil man aldri verdsette tingene. Dette har jeg selv erfart. Da jeg var yngre var ikke konsekvenstenkingen min like godt utviklet, og jeg sløste mye mer enn jeg burde fordi jeg følte jeg hadde muligheten til det uten at det fikk noen konsekvenser, sier hun ærlig og legger til:

- Men ettersom årene gikk sluttet jeg å verdsette ting jeg så at andre satte uendelig stor pris på, så jeg skammet meg og gikk i meg selv. Man må yte for å kunne nyte, det er en viktig setning. Lettjente goder har kort levetid når det kommer til gleden over selve godene. Hele meningen med å nyte er at man føler at man har kommet dit der man virkelig har gjort seg fortjent til det man får. Barna må jobbe for å få den minste ting. I dette ligger det at de må behandle hverandre med respekt, ta hensyn, hjelpe hverandre og at vi har det bra som familie. Om de er flinke over tid, kan de gjøre seg fortjent til å få noe de ønsker seg, forklarer hun.

TREBARNSMOR: Maria Erken Høili har tre barn fra et tidligere forhold. Til KK sier hun at hun lærer barna opp til at de må gjøre seg fortjent til å få ting - ved å være behandle hverandre med respekt, ta hensyn og hjelpe hverandre. Foto: Viafree
TREBARNSMOR: Maria Erken Høili har tre barn fra et tidligere forhold. Til KK sier hun at hun lærer barna opp til at de må gjøre seg fortjent til å få ting - ved å være behandle hverandre med respekt, ta hensyn og hjelpe hverandre. Foto: Viafree Vis mer

LES OGSÅ: Petter Stordalen: - Samtidig med at jeg ville gjøre alt i verden for at Gunhild ikke hadde blitt syk, så ville jeg aldri ha vært de nesten to årene på sykehuset foruten

- Jeg ønsker en stemme i samfunnet, og jeg har valgt å bruke den. At det får konsekvenser vet jeg

Maria står også bak bloggen «Maria Høili - Uten filter», hvor hun «tar tempen på norske fordommer og ubehagelige tema av alle sorter», som hun beskriver det selv.

- Du har jo en relativt kontroversiell blogg, Maria, hvor du kommer med en del friske påstander – som du sier i serien: «jeg stiller blant annet spørsmål ved hvorfor folk er overvektig og utrent». Er du ikke redd for at barna dine skal lese blogginnleggene dine og ta til seg noe av det du skriver?

- Jeg føler at jeg benytter meg av min ytringsfrihet når jeg skriver, noe som er en menneskerett. Mange er redde for å ta til orde selv om man sitter med drøssevis av erfaringer og kvalifikasjoner, dette er informasjon vi aldri får høre høyt i det offentlige rom fordi mennesker er redde for å synes eller å bli dømt. Det er gjennom kommunikasjon og samtaler med andre mennesker vi selv vokser. Jeg ønsker å bruke min blogg som et talerør, jeg ønsker en stemme i samfunnet og jeg har valgt å bruke den. At det får konsekvenser vet jeg. Vi er ikke nødvendigvis like, eller besitter den samme tankegangen, sier hun og legger til:

- Selvrefleksjon er noe samfunnet trenger å jobbe med. At jeg deler mine tanker og meninger skaper ofte oppstyr fordi det er ikke slikt folk snakker om i det offentlige rom. De synes kanskje at det er enklere å snakke bak ryggene til hverandre i stedet for å opplyse og å diskutere. Jeg er en åpen og ærlig person som kjemper for rettferdighet. At ikke alt jeg skriver om passer inn i enkeltmenneskers verden er helt naturlig. Men jeg ønsker dog at mennesker skal gå i seg selv og tenke over hva som trigger dem. Jeg er brutalt ærlig, og har alltid en god intensjon med alt jeg skriver. Dersom mine barn leser hva jeg har skrevet, og det er noe de ikke forstår, så skal jeg forklare dem hva det er jeg mener. Jeg forsøker ikke å pålegge andre mine holdninger, men å oppfordre til å dele erfaringer, tanker og meninger er fornuftig for vekst, mener Maria.

I serien forklarer Maria og Edvard at den store formuen deres gjør at de møter mange mennesker som har vanskelig for å akseptere den livsstilen de har, og at de vennene får underveis kanskje ikke er ekte. På bloggen har Maria også forklart at ekteparet ofte får såkalte tiggerbrev, og at dette er noe de synes er ubehagelig å motta av fremmede mennesker.

- Er dere redd for at folk skal utnytte dere fordi dere har stor formue?

- Vi er vel kanskje ikke redde for at folk skal utnytte oss, men det er jo slik at mange prøver på det. Jeg tror at mange tenker at det nok ikke merkes på økonomien vår om vi tar regningen eller at vi legger på 20 timers overtid fordi vi har så mye. Men her kommer det ikke så mange gjennom. Vi har et godt sosialt filter, og det har vi fått etter drøssevis av erfaringer av den negative sorten. At mennesker vil være rundt eller henge med andre slik at de selv kan utnytte goder er vel en naturlig tanke, men det er ikke slik det fungerer i det virkelige liv. Man må sette grenser, og det er vi gode på. Vi elsker jo å spandere når vi selv tar initiativet eller å gi bort til veldedige formål som vi selv brenner for, men det er stor skille mellom at vi velger å ta initiativ selv, og når andre forventer. At mennesker har problemer med å forstå andres livsstil er også ganske naturlig, man kjenner jo kun sin egen, sier Maria ærlig til KK.

LEVER DET GODE LIV: I dag bor Maria og familien i Los Angeles. Dette bildet er tatt under opptak av Viafree-serien. FOTO: Privat
LEVER DET GODE LIV: I dag bor Maria og familien i Los Angeles. Dette bildet er tatt under opptak av Viafree-serien. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: «Eggstokkene dine burde ha vært revet ut for mange år siden» er en av kommentarene Karina fikk slengt etter seg

- Å gå fra en mann som du har tre barn med var et utrolig vanskelig valg

Da Maria og Edvard ble kjent i 2014 var hun i et forhold med barnas far. Men etter hvert forsto hun at mannen som jobbet i smoothiebaren ved treningssenteret hun jobbet på var mer enn bare en god samtalepartner.

- Edvard og jeg møttes på treningssenteret Elixia Sandvika. Det var i den perioden jeg var meget aktiv på spinning. Edvard drev en smoothiebar der, og vi ble ofte sittende etter trening å snakke om livet og utfordringer i hverdagen. Slik ble vi kjent. Etter et halvt år forsto jeg at det var mer enn bare vennskap og at det var gjensidig. Utfordringen var at jeg hadde en kjæreste den gangen. Han er far til mine tre barn og vi hadde vært sammen siden barndommen.

- Situasjonen var vanskelig fordi jeg ikke var i et lykkelig forhold. Jeg valgte å bryte ut av dette forholdet, det var tøft og vondt og førte med seg mye smerte. Å gå fra en mann som du har tre barn med var et utrolig vanskelig valg, og jeg spurte meg selv tusenvis av ganger om jeg kom til å ta det riktig valget, eller om jeg var egoistisk. Jeg valgte å være ærlig, og å si at jeg hadde forelsket meg i en annen mann. Jeg angrer ikke et sekund på dette i dag. Vi har aldri hatt det bedre som familie, og Edvard er verdens beste reservepappa. Han behandler barna som sine egne.

Maria og Edvard giftet seg 23. August 2016 i Drammen tinghus, etter to år som kjærester. Til KK sier hun at bryllupet var langt fra så storslått og glamorøst som man kanskje er fristet til å tenke at en med hennes formue hadde arrangert.

- Personlig har aldri følt et behov for å ha et stort bryllup. Vi valgte å dele dagen sammen med de som betyr mest for oss. Jeg føler at vi er sjelevenner, vi utfyller hverandre og respekterer hverandre. Jeg har blitt et bedre menneske etter jeg at møtte Edvard.

LES OGSÅ: - Det vanskeligste med å ta avstand fra alkohol er at invitasjonene til sosiale hendelser slutter å komme

Droppet alkohol i ett år for barnas skyld

I Viafree-serien forteller ekteparet at de to har tatt et aktivt valg om å slutte å drikke alkohol, og til KK forteller Maria at dette i stor grad handler om at hun er blitt diagnostisert med bipolar lidelse type 2.

DROPPET ALKOHOL: Maria Erken Høili sier til Kk at hun lot være å drikke alkohol i ett år - for barnas skyld. Foto: Privat
DROPPET ALKOHOL: Maria Erken Høili sier til Kk at hun lot være å drikke alkohol i ett år - for barnas skyld. Foto: Privat Vis mer

- Vi tok et valg om å gå ett år uten å drikke en dråpe alkohol. Grunnen til dette var at jeg som mamma følte at jeg var et dårlig forbilde for barna med tanke på det å ta meg et glass vin på kvelden, eller å drikke alkohol foran dem. For oss ble det som å sende ut dårlige signaler. Jeg er diagnostisert med bipolar lidelse type 2, og det innebærer at jeg har et liv med opp- og nedturer mye hyppigere enn andre. Da jeg var i mine mest depressive faser drakk jeg gjerne to glass vin på kvelden for å roe nervene, noe som ikke er bra. Derfor tok Edvard og jeg valget om å avstå helt fra alkohol i ett år.

For Maria og ektemannen ble året uten alkohol meget givene og lærerikt, og til KK forklarer hun at de har erfart at de er mer til stede i sosiale settinger på en helt annen måte enn når man drikker.

- Opplevelsene med å dra på ferie uten barna, hvor man har drukket så mye at man ligger langflat og deretter våkner opp dagen derpå med hangover - for så å gjenta hele sulamitten - til å virkelig være til stede og oppleve mennesker og severdigheter, åpner en helt nye verden. Etter året som er gått tar jeg meg ett glass i ny og ne, men det blir som regel bare med det glasset. Jeg har det inntrykket av at unge i dag, slik jeg leser det i mediene, tar mer og mer avstand fra alkohol. Det synes jeg er bra, fordi at fokuset på tilstedeværelse og jobb svekkes når man drikker.

- Hvilket inntrykk håper dere at folk sitter igjen med etter at de har sett serien?

- Vi håper at de som ser på serien ser oss som de vi virkelig er: en åpen, ærlig, fargerik og eventyrlysten familie, forklarer ekteparet til KK.

«Maria og Edvard» har premiere på Viafree tirsdag 26. september. Se klipp fra serien under:

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer