Nobel

Danica Curcic skulle egentlig ha snakket norsk i «Nobel»

Men stjernen depper ikke over at hun aldri fikk briljert med norskkunnskapene sine - nå forstår hun nemlig alt de sier i «SKAM».

NOBEL: Den danske skuespilleren Danica Curcic spiller løytnant Adella Hanefi i den norske suksess-serien Nobel på NRK. Foto: Eirik Evjen // Monster Scripted
NOBEL: Den danske skuespilleren Danica Curcic spiller løytnant Adella Hanefi i den norske suksess-serien Nobel på NRK. Foto: Eirik Evjen // Monster Scripted Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske suksess-serien «Nobel» har denne høsten engasjert tusenvis av TV-tittere, og er blitt en «snakkis» blant det norske folk. Den dansk-serbiske skuespilleren Danica Curcic (31) har kapret rollen som den råsterke E-tjenesteløytnanten «Adella Hanefi», og til KK.no forteller hun hvordan hun har fysiske forberedt seg til rollen som den topptrente løytnanten.

- Jeg startet med treningen rundt et halvt år før innspillingen. De mannlige skuespillerne var i gang med treningsprogram i Oslo, som jeg dessverre ikke fikk tatt del i på grunn av arbeide i København. Men jeg var allikevel heldig og fikk trene med en fantastisk kvinnelig trener, som selv hadde vært i militæret og vært utstasjonert i Afghanistan noen år i forkant. Så jeg fikk virkelig god innsikt i livet som kvinnelig soldat, og hva som kreves både psykisk og fysisk. 

- Det var ekstremt hard trening, og jeg gjorde mye armløft, squats, dødløft, TRX-trening og så spiste jeg masse kylling! For meg var det å trå inn i en helt ny verden å skulle bygge opp muskler på denne måten, men det var en drøm å få lov til å gå i gang med den fysiske transformasjonen, sier Danica til KK.no, og avslører at hun selv ikke har vært i militæret. 

LES OGSÅ: «Nobel» hyller den avdøde motstandshelten Gunnar Sønsteby

GOD KJEMI: Danica (t.v.) skryter av kollegene i «Nobel». Blant dem Aksel Hennie og Odd-Magnus Williamson. Foto:  FOTO: Eirik Evjen // Monster Scripted
GOD KJEMI: Danica (t.v.) skryter av kollegene i «Nobel». Blant dem Aksel Hennie og Odd-Magnus Williamson. Foto: FOTO: Eirik Evjen // Monster Scripted Vis mer

Men det har ikke bare vært fysisk trening på plakaten for den mørke skjønnheten. Hun har også brukt mye tid på å lære seg å snakke norsk.

- I et tidligere intervju har du fortalt at du har fått norskhjelp av den norske skuespilleren Jakob Oftebro i forbindelse med «Nobel», men du snakker jo ikke norsk i serien - var det for å forstå hva de andre skuespillerne sa? 

- Det startet med at jeg skulle snakke norsk med afghansk aksent i serien. Et halvt år før innspillingen startet jeg med norskundervisning i København et par ganger i uken, og begynte å øve på de norske replikkene så tidlig som mulig. Vokalene var de vanskeligste å få inn. Til tross for at de skandinaviske språkene ligner hverandre er det faktisk store forskjeller også. Det var viktig for meg å lære så mye som mulig på kort tid. 

- Min gode venn Jakob Oftebro hjalp meg litt med uttalen, og jeg var i Oslo så ofte jeg kunne. Men da vi nærmet oss innspillingen ble vi raskt klar over at det kom til å bli mye improvisasjon i serien, og for at jeg skulle kunne slappe fullstendig av gikk vi bort fra at jeg snakket norsk og valgte å holde oss til det danske språket. Men vi har beholdt noen norske replikker og uttrykk, selvfølgelig. 

LES OGSÅ: Aksel Hennie til KK.no: - Jeg trives med det livet jeg har nå

Elsker melodien i det norske språket 

Men Danica føler ikke at norskundervisningen var forgjeves til tross for at hun nå ikke snakker norsk i «Nobel». Hun har nemlig fått stort utbytte av språkkunnskapene hun har tilegnet seg.

- Jeg er veldig glad og lykkelig for at jeg har hatt norskundervisningen for det gjorde at jeg forsto mine medspillere uten problemer, og jeg har virkelig forelsket meg i det norske språket! Melodien i språket er så vakkert, så når jeg har muligheten til det så bruker jeg det lille jeg har lært. Blant annet når jeg ser på «SKAM», som jeg er stor fan av! Jeg er veldig glad for at jeg kan følge med på det språklige uten problemer, sier hun til KK.no.

- Du snakker derimot svært godt dari (den persiske varianten som blir snakket i Afghanistan) i «Nobel» – hvordan lærte du deg dette så godt? Brukte du lang tid? 

- Det var svært viktig for meg å sette meg inn i både norsk og dari så bra jeg kunne på kort tid, og gikk veldig dypt inn i oppgaven. Målet var å ha så perfekt uttale som mulig, og forstå temperamentet bak språket. Min fantastiske medspiller og venn Ayesha Wolasmal (som spiller «Wasima Zamani» i serien) hjalp meg veldig mye med både språket og kulturen, og var en stor inspirasjon i utviklingen av min karakter. Ayesha var så utrolig generøs og delte av sin erfaring med meg som soldat og med sin afghanske bakgrunn.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken SKAM-skuespiller som dukker opp i ny film!

- Jeg følte meg utrolig velkommen i soldatgruppen fra første sekund

I «Nobel» spiller Danica mot noen av Norges fremste skuespillere, og hun forteller til KK.no at hun så på det som en kjempeopplevelse å spille mot blant andre Aksel Hennie (40), Anders Danielsen Lie (37) og Odd-Magnus Williamson (36).

ADELLA: I TV-serien spiller Danica Curcic løytnant Adella Hanefi. Til KK.no sier Danica at hun selv ikke har erfaring fra militæret, men at hun har fått mye hjelp av kvinner med militær bakgrunn. Foto:  FOTO: Eirik Evjen // Monster Scripted
ADELLA: I TV-serien spiller Danica Curcic løytnant Adella Hanefi. Til KK.no sier Danica at hun selv ikke har erfaring fra militæret, men at hun har fått mye hjelp av kvinner med militær bakgrunn. Foto: FOTO: Eirik Evjen // Monster Scripted Vis mer

- De er alle så utrolig inspirerende både profesjonelt og privat. Vi hadde så god kjemi alle sammen, og jeg følte meg utrolig velkommen i soldatgruppen fra første sekund. Jeg kjente dem fra før, selvfølgelig, og ser veldig opp til dem som kunstnere. Jeg er stor fan og beundrer av regissør Joachim Triers filmer «Reprise» og «Oslo, 31. august», hvor Anders har medvirket, så jeg føler meg utrolig beæret. Jeg er blitt god venn med dem, og også fantastiske Tuva Novotny som jeg dessverre ikke hadde så mange scener med, men som var en stor støtte privat. 

- Hvordan var det å spille i en norsk serie? Var det på noen måte annerledes enn å spille i en dansk serie (foruten språket)?

- Jeg føler ikke at det var mye som var annerledes. Jeg ble tatt godt imot, og alle - både de foran og bak kamera - fikk jeg stor beundring for. Jeg er utrolig stolt og privilegert med tanke på at jeg får spille i en norsk serie instruert av selveste Per Olav Sørensen som jeg respekterer så utrolig høyt. Og det i en serie som er så relevant, kompleks og modig i sin tematikk, og som forhåpentligvis kommer til å sette sine avtrykk i Danmark også.

«Nobel» sendes på NRK søndager klokken 21.15. Les vår anmeldelse av «Nobel» her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer