Kim Dahl i «Forræder»

– De andre viste psykopatiske trekk

Radioprofilen Kim Dahl oppdaget en ny side av seg selv under innspillingen av «Forræder» - og var overrasket over at ikke flere gjorde det samme.

FORRÆDER: Kim Dahl har oppgaven som lojal og skal sammen med de andre lojale prøve å avsløre de tre forræderne blant dem. FOTO: Ole-Martin Sandness/TV 2

FORRÆDER: Kim Dahl har oppgaven som lojal og skal sammen med de andre lojale prøve å avsløre de tre forræderne blant dem. FOTO: Ole-Martin Sandness/TV 2

Vis mer
Publisert

Tapofobi er frykten for å bli begravet levende. Det var en av utfordringene seerne kunne være vitne til i forrige ukes episode av TV 2-satsingen «Forræder» med Mads Hansen som programleder.

Radioprofil Kim Dahl (33) var en av dem som fikk nettopp denne utfordringen. For at laget skulle bestå oppgaven, var de avhengig av at alle de fem deltakerne gjennomførte prøven.

Langrennsløper Emil Iversen, forfatter Anne B. Ragde, tidligere politietterforsker og forfatter Jørn Lier Horst og skuespiller Chengiz Al så ut til å ta utfordringen på strak arm.

Men Kim kviet seg. Oppgaven var at de skulle begraves i en kiste og bli liggende i 20 minutter.

Sprikende pakkeliste

Til KK omtaler radioprofilen seg som at hun er i «ganske dårlig fysisk form», og innrømmer samtidig at hun var livredd for fysiske oppgaver. 33-åringen var usikker på hva hun takket ja til, men syntes konseptet hørtes spennende ut.

Da hun fikk pakkelisten i forkant av innspilling, inneholdt den alt fra penklær til treningstøy, ulltøy, fjellsko og badetøy. Ikke visste deltakerne hvor eller hva de skulle, heller. Frykten for fysiske oppgaver hun ikke ville være komfortabel med å gjennomføre, var veldig tilstedeværende. Og oppgavene kom på løpende bånd.

– Da vi skulle begraves levende skjønte jeg at jeg har tapofobi. Når man ser fem hull på sletta der, så tror jeg alle mennesker får litt tapofobi.

Kim knakk sammen og viste sine første realitytårer.

– Jeg syntes de andre viste en del psykopatiske trekk i og med at de ikke rynket på nesen engang før de la seg ned i den kisten, sier hun med et alvor – smått gjemt bak en latter.

UTSTEMMING: Hver kveld skal en av deltakerne stemmes ut. Det var preget av alvor, fortellet Kim til KK. FOTO: Ole-Martin Sandness/TV 2
UTSTEMMING: Hver kveld skal en av deltakerne stemmes ut. Det var preget av alvor, fortellet Kim til KK. FOTO: Ole-Martin Sandness/TV 2 Vis mer

Utfordrende å være lojal

– Når du ser på etterforskningsdokumentarer, lærer du at det å se seg til siden eller ta seg til ansiktet er tegn på at noen ikke snakker sant.

Målet i programmet er å peke ut forrædere blant de lojale, og for hver episode blir en av deltakerne stemt ut – den personen flertallet tror er forræder. Forræderne skal overbevise de lojale om at de er lojale.

Det å tenke selvstendig og ikke bli påvirket av andres meninger og observasjoner kan være utfordrende.

– Jeg brant nok inne med flere magefølelser enn det jeg turte å gi uttrykk for. Hvis jeg tenkte at det er én jeg er sikker på at er forræder, var jeg redd for å si det til andre og risikere at noen jeg sa det til også var forræder og ville føle seg truet.

Kim var ikke redd for å gjøre seg opp meninger om hvem forræderne var, men var forsiktig med å snakke for høyt om det i frykt for at det skal få konsekvenser senere. Dersom deltakerne er på sporet av forræderne, kan forræderne gå sammen om å eliminere den mest truende lojale deltakeren. Da blir det en hårfin balanse mellom å dele meningene sine som lojal, vise at man er på sporet av en forræder, og ikke å fremstå som forræder.

– De kom løpende med en flaske rødvin

Innspillingen foregikk over ti dager tidlig i våres. Det var avgjørende for at Kim takket ja. Hun syntes det ville vært vanskelig å forsvare overfor datteren på fire at «mamma skal være borte i 6 uker for å være med på reality».

Det kom til et punkt under innspillingen at hun etter å ha snakket med datteren på telefon, savnet 4-åringen så mye at hun måtte be om en flaske rødvin.

– Hun hadde det fint. Det var mye verre for meg, selvfølgelig.

Deltakerne bodde på et hotell et lite stykke unna huset der innspillingen foregikk. De fikk ikke lov til å gå ut av rommene sine. Det kom noen og banket på, og deltakerne visste aldri om det var for at de kom med frokost eller at de skulle fortelle at du var eliminert fra spillet.

– Da jeg lå på med datteren min banket jeg på døra og ropte at jeg trengte rødvin, og da kom de løpende med en flaske, ler hun.

Ensomt

Det mest utfordrende var likevel det å gå rundt og ikke kunne stole på noen. Kim kom på innspilling uten å kjenne alle deltakerne fra før.

– Vi er sosiale dyr og ønsker å få venner, og mye av vennskap handler om tillit. Det å gå rundt med vilt fremmede mennesker og ikke kunne stole på noen, er ekstremt ensomt, sier hun.

– Majoriteten der inne går rundt med samme følelse. At vi alle følte på det samme, gjorde at vi fikk et samhold.

Kim, som er en del av trioen i «Morgenklubben med Loven & Co» på Radio Norge, innrømmer overfor KK at hun alltid har ledd litt av den så kalte realitybobla der deltakerne blir så knyttet til hverandre i etterkant.

– Der inne var det en alvorsbetinget stemning, mens tiden etterpå da vi kom hjem, følte vi at vi hadde vært med på noe helt sykt man ikke kunne snakke med noen andre om. Sammen kunne vi prate om alt, så det var i ettertid en stor del av oss fant sammen.

– Ble dere overrasket over hvem forræderne var?

– Ja, jeg tror det kom som et sjokk på de aller fleste av dem som ikke allerede visste det. Jeg kan ikke si noe om hvordan jeg fikk vite det, sier hun lurt.

HELE GJENGEN: De opprinnelige deltakerne samlet før en etter har måttet forlate huset. FOTO: Ole-Martin Sandness/TV2
HELE GJENGEN: De opprinnelige deltakerne samlet før en etter har måttet forlate huset. FOTO: Ole-Martin Sandness/TV2 Vis mer

«Forræder - iblant oss» vises på TV 2 fredager klokken 21.40.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer