Dronninger:

De fire dronningene deler samme sorg - mistet sine søstre altfor tidlig

- Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne ha gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort.

DRONNINGER: Både dronning Mathilde av Belgia, dronning Máxima av Nederland, dronning Sonja av Norge og dronning Letizia av Spania har alle opplevd å miste sine søstre på tragisk vis. FOTO: NTB Scanpix
DRONNINGER: Både dronning Mathilde av Belgia, dronning Máxima av Nederland, dronning Sonja av Norge og dronning Letizia av Spania har alle opplevd å miste sine søstre på tragisk vis. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av juni i år ble Inés Zorreguieta (33), dronning Máxima (47) av Nederlands lillesøster funnet død i sin leilighet i Buenos Aires i Argentina. Dronning Máxima ble født i Argentina, og bodde der frem til hun ble kjæreste med daværende kronprins Willem-Alexander på slutten av 90-tallet.

Det er foreløpig ikke kjent hva grunnen til dødsfallet er, men ifølge britiske Express skal Inés ha slitt med en tung depresjon de siste årene. Hun sto svært nær sin 13 år eldre søster, og hun var et naturlig valg som forlover da storesøster Máxima og Willem-Alexander giftet seg i 2002. Hun fikk også det ærefulle oppdraget med å være en av fadderne til prinsesse Ariane (11) i 2007.

SVÆRT NÆRE: Inés Zorreguieta (nr.2 bakerst t.v.) var et naturlig valg som fadder da dronning Máximas yngste datter prinsesse Ariane ble døpt i 2007. FOTO: NTB Scanpix
SVÆRT NÆRE: Inés Zorreguieta (nr.2 bakerst t.v.) var et naturlig valg som fadder da dronning Máximas yngste datter prinsesse Ariane ble døpt i 2007. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Inés var utdannet psykolog og jobbet, ifølge det britiske nettstedet, for argentinske myndigheter i tiden før hun gikk bort.

Da nyheten om lillesøsterens dødsfall ble kjent annonserte dronning Máxima at hun ikke kom til å følge sin ektemann på den planlagte offisielle reisen til de baltiske landene Latvia, Litauen og Estland, som skulle ha funnet sted i midten av juni.

Begravelsen ble avholdt i Argentina fredag 8. juni, og det var kun den nærmeste familien som var til stede. Dronning Máxima hadde støtte av sin ektemann Willem-Alexander (51) og de tre døtrene prinsesse Catharina-Amalia (14), prinsesse Alexia (12) og prinsesse Ariane (11).

BEGRAVELSE: Dronning Máxima under begravelsen til søsteren Inés Zorreguieta. Den ble avholdt fredag 8. juni i Argentina. FOTO: NTB Scanpix
BEGRAVELSE: Dronning Máxima under begravelsen til søsteren Inés Zorreguieta. Den ble avholdt fredag 8. juni i Argentina. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge irske Independent kom Argentinas utenriksminister Jorge Faurie (66) med en personlig kondolanse i forbindelse med det tragiske dødsfallet:

«Det er en stor sorg å miste en søster, spesielt en høyt elsket søster.».

LES OGSÅ: Stjel stilen til dronning Máxima av Nederland!

Dronning Sonjas storesøster valgte å avslutte livet sitt

Máxima er dessverre ikke den eneste dronningen som har mistet søsteren sin på tragisk vis. Også vår egen dronning Sonja (80) har vært åpen om tapet av storesøsteren Gry Henriksen, som 21. april 1970 valgte å avslutte livet sitt. Det ble et stort slag for daværende kronprinsesse Sonja - som i kjølvannet av hendelsen gikk gjennom en spontanabort.

I biografien Dronningen, skrevet av forfatter, journalist og professor Ingar Sletten Kolloen (66) og utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 2012, åpner dronning Sonja opp om søsterens dødsfall:

- Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort.

TAPPER: Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald fotografert på slottsbalkongen på 17. mai 1970. Da var det gått fire uker siden hun mistet storesøsteren Gry Henriksen. FOTO: NTB Scanpix
TAPPER: Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald fotografert på slottsbalkongen på 17. mai 1970. Da var det gått fire uker siden hun mistet storesøsteren Gry Henriksen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Under andre verdenskrig hadde Gry Henriksen vært aktiv i motstandsbevegelsen, og ble blant annet arrestert av Gestapo og sendt til Grini konsentrasjonsleir i Bærum. Hun og broren Haakon flyktet etter hvert til nøytrale Sverige. Disse erfaringene brant seg fast i psyken til Gry - til tross for at blant annet lillesøsteren Sonja hadde gjort alt som sto i hennes makt for å hjelpe den 13 år eldre søsteren.

«Kronprinsesse Sonja hadde hjulpet til med å få søsteren under behandling på Modum Bads Nervesanatorium. En av legene antydet at hun trengte å bearbeide traumer hun hadde pådratt seg under krigen.» (Utdrag fra Dronningen).

Dronningens søster Gry Henriksen ble 46 år.

LES OGSÅ: Sonja Haraldsen - vestkantpiken som ble Norges dronning

Gråtkvalt Letizia takket for støttet etter søsterens bortgang

I 2007 begikk også daværende kronprinsesse Letizia (45) av Spanias søster Erika Ortiz selvmord. Hun ble 31 år gammel. Ifølge britiske Independent hadde Erika skrevet avskjedsbrev til fem familiemedlemmer før dødsfallet.

Erika Ortiz hadde i tiden før selvmordet gått gjennom en stygg skilsmisse fra ektemannen Antonio Vigo (45). Også hun skal ha slitt med depresjoner i tiden før dødsfallet.

8. februar 2007 ble det avholdt en minnemarkering for Erika Ortiz i Madrid i forbindelse med begravelsen, og hele det spanske kongehuset deltok i markeringen.

Kronprinsesse Letizia var på det tidspunktet gravid i sjette måned med sitt andre barn, og tok dødsfallet - naturlig nok - svært tungt. Hun var oppløst i tårer da minnemarkeringen ble holdt. Hun fikk god støtte av ektemannen, daværende kronprins Felipe (50), og svigerforeldrene, det daværende kongeparet Juan Carlos (80) og Sofía (79).

I SORG: Kronprinsesse Letizia ble støttet ut av ektemannen kronprins Felipe etter begravelsen til lillesøsteren Erika Ortiz i 2007. FOTO: NTB Scanpix
I SORG: Kronprinsesse Letizia ble støttet ut av ektemannen kronprins Felipe etter begravelsen til lillesøsteren Erika Ortiz i 2007. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

På vei inn til begravelsesseremonien stoppet kronprinsessen opp og uttrykte sin takknemlighet til de som hadde vist henne og familien støtte i den tunge tiden:

- Tusen takk til alle dere som har vist sympati med oss i forbindelse med min lillesøsters dødsfall, sa Letizia gråtkvalt til pressen og de fremmøtte, ifølge Hello Magazine.

LES OGSÅ: Derfor bruker ikke muslimske dronning Rania av Jordan hijab

Dronning Mathildes lillesøster ble drept i bilulykke

Også dronning Mathilde (45) av Belgia har opplevd å miste sin lillesøster så altfor tidlig. Den 14. august 1997 ble søsteren Marie-Alix drept i en bilulykke, sammen med søstrenes bestemor grevinne Zofia Sapieha-Kodenska (født i 1919). Marie-Alix ble bare 22 år.

Mathilde, hvis fulle navn var Mathilde Marie Christine Ghislaine d'Udekem d'Acoz, og familien tilhørte den belgiske sosietet. På den tiden var Mathilde i et hemmelig forhold med kronprins Philippe av Belgia.

Ifølge bloggen Queenmathilde åpnet dronning Mathildes mor, grevinne Anna Maria Komorowska (71), opp om den tragiske hendelsen i et intervju i 2007.

- Min mors bil ble truffet av en lastebil. Marie-Alix levde kort tid etter ulykken. Ambulansen, som var på stedet raskt, gjorde alt de kunne for å redde henne, men skadene var for alvorlige.

MISTET SØSTEREN I BILULYKKE: I 1997 ble dronning Mathildes lillesøster Marie-Alix og bestemor grevinne Zofia Sapieha-Kodenska drept i en bilulykke. FOTO: NTB Scanpix
MISTET SØSTEREN I BILULYKKE: I 1997 ble dronning Mathildes lillesøster Marie-Alix og bestemor grevinne Zofia Sapieha-Kodenska drept i en bilulykke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at forholdet mellom kronprins Philippe og Mathilde på den tiden ikke var kjent for offentligheten, ble Anna Marias kommende svigersønn en stor støtte for familien i den tunge tiden.

- Datteren min hadde akkurat innledet et forhold med kronprins Philippe. Ingen utenfor familien visste om det. Det var en god ting for dem å bli kjent med hverandre i rolige omgivelser. Han var selvfølgelig til stede i begge begravelsene for å støtte Mathilde og familien vår. Ingen stilte noen spørsmål, fordi hans tilstedeværelse ble forklart med at han var en bekjent av familien, forteller hun i intervjuet fra 2007.

Det skal ha vært Marie-Alix som introduserte Philippe til storesøsteren Mathilde, men hun fikk dessverre aldri oppleve parets bryllup. Den 4. desember 1999, to år og fire måneder etter at Mathilde mistet lillesøsteren sin, sto bryllupet i Belgia.

LES OGSÅ: Disse kongebarna tar sosiale medier med storm

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer