Mesternes mester 2022

- De første to årene av min datters liv, var jeg en dårlig pappa

Den tidligere skistjernen Øystein Pettersen var så mye borte at datteren ikke kjente ham igjen.

MESTERNES MESTER 2022: Den tidligere langrennsutøverne Øystein Pettersen med kona Ellen Sandbakken under Idrettsgallaen på Hamar i 2017. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB
MESTERNES MESTER 2022: Den tidligere langrennsutøverne Øystein Pettersen med kona Ellen Sandbakken under Idrettsgallaen på Hamar i 2017. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets sesong av Mesternes mester er godt i gang, og den tidligere langrennsløperen Øystein Pettersen (39) viser at han er verdig en ny sjanse i den populære NRK-konkurransen.

I fjor ble 39-åringen nødt til å trekke seg i første episode, etter at han pådro seg en skade i en av konkurranseøvelsene.

NY SJANSE: I 2021 ble Øystein Pettersen skadet allerede i første Mesternes mester-episode, og måtte trekke seg. I 2022-sesongen har han vist at han er tilbake for fullt. FOTO: NRK
NY SJANSE: I 2021 ble Øystein Pettersen skadet allerede i første Mesternes mester-episode, og måtte trekke seg. I 2022-sesongen har han vist at han er tilbake for fullt. FOTO: NRK Vis mer

Men han har briljert i flere øvelser denne sesongen, og spesielt da han viste at han har en vilje av stål i 90-grader'n - der han satte ny rekord med hele 60 minutter!

Var altfor mye borte

I femte episode av programmet åpner Øystein opp om tiden som langrennsutøver, og hvordan det har vært for ham å kombinere toppidrettsliv med farsrollen. Også et av mange temaer han tar opp i boken Helt konge! - en dritenkel metode for alle som vil lykkes med alt de gjør! som kom ut på nyåret.

Han erkjenner at det til tider har vært tøft å prioritere idretten fremfor barna Oda (9) og Sigurd (6).

- Frem til jeg mistet landslagsplassen i 2014, reiste jeg innmari mye. Jeg kom hjem et år, det var i 2013 og Oda var bare ett år. Jeg var altfor mye borte, fordi vi trente mot Sotsji-OL. Oda lærte seg å gå, og jeg gledet meg så til å komme hjem.

- Jeg ringte på døra, satte meg ned på huk og ventet på at Oda skulle komme gående mot meg. Men hun kom ikke, fordi hun kjente ikke han fyren som sto i døra. Jeg hadde jo vært borte, så jeg var bare en fyr. Hun gjemte seg bak beina til kona mi Ellen, og erkjennelsen kom om at dette fortjener jeg.

Han påpeker i episoden at han er innforstått med at han ikke er noe offer i dette.

- Det vonde er at det gikk ett år til før jeg endret det. Jeg er ærlig på at de første to årene av min datters liv, var jeg en dårlig pappa.

Til KK utdyper han:

- Det er en historie som på mange måter er drita vond, og som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Det er som en knyttneve i magen. Man føler at man går på akkord med egne verdier, i jakten på det vi tror er suksess; medaljer, titler og prestisje, sier han engasjert på telefonen fra Lillehammer.

Øystein er overbevist om at dette er noe alle kan kjenne seg igjen i - ikke bare idrettsfolk og toppidrettsutøvere.

- Denne hamsterhjul-livsstilen gjør at man tilfredstiller ytre krav, heller enn å ta vare på en selv og de verdiene man har. Som idrettsutøver er det opptatt og vedtatt at man skal være egoist, men for meg var - og er - det viktigste å være pappa.

OL-GULL: En tydelig stolt Øystein Pettersen jublet etter at lagkameraten Petter Northug, hadde gått i mål til gull for Norge på langrenn lagsprint under i OL Vancouver i 2010. FOTO: Tobias Røstlund / Scanpix
OL-GULL: En tydelig stolt Øystein Pettersen jublet etter at lagkameraten Petter Northug, hadde gått i mål til gull for Norge på langrenn lagsprint under i OL Vancouver i 2010. FOTO: Tobias Røstlund / Scanpix Vis mer

- Men jeg var ikke til stede da datteren min lærte seg å gå, da jaktet jeg medaljer i skiløypa. Etter at jeg mistet landslagsplassen ble jeg tvunget til å ta nye grep, og over natten forsvant klumpen i magen, forteller han videre til KK.

Oslogutten Øystein, oppvokst på Linderud på Østkanten, begynte å satse på ski da han gikk på videregående. I 2010 vant han gull under OL-lagsprinten i Vancouver, sammen med Petter Northug.

Nå, mange år senere, er det ikke OL-gullet og alle prestasjonene som sitter sterkest i erindringen - det er det at han ikke var hjemme og tok seg av de som trengte ham mest.

Sånn sett er han glad for at han mistet plassen på landslaget, fordi det bidro til at han måtte endre adferdsmønster og ta tak i grunnen til at han konstant hadde den vonde klumpen i magen.

- Jeg ble tvunget til det, på samme måte som folk venter til de får et hjerteinfarkt eller en nesten-katastrofe før de endret adferd. Jeg løp selv om jeg kjente at det var feil, sier Øystein til KK.

Rammet av hjernehinneblødning

Høsten 2021 ble Øystein rammet av hjernehinneblødning etter en sykkeltur, som gjorde at han ble hasteflydd fra Lillehammer til Rikshospitalet i Oslo med helikopter.

- Om man er uheldig og havner i en situasjon som faktisk er livstruende, hva tenker du på da? spør Øystein retorisk over telefonen.

- Selv tenkte jeg null, niks og nada på OL-gull, og andre idrettsprestasjoner jeg har oppnådd. Men på de relasjonene jeg har skapt, og de menneskene jeg har rundt meg. Jeg holdt på å stryke med som følge av hjernehinneblødningen, men jeg har i alle fall brukt tid på de tingene som absolutt betyr mest for meg, sier han ærlig.

Hjernehinneblødningen skjedde samme dag som han og forlaget sendte boken Helt konge! til trykken. I podkasten Gode dager, som han har med makker Hans Olav Ingholm, har han også delt om den dramatiske hendelsen.

- Jeg er kjempestolt av at jeg skrev boken før jeg fikk hjernehinneblødningen, fordi jeg på en måte fikk syretestet den som følge av hendelsen, sier han videre til KK.

INSPIRASJON: Øystein Pettersen er en mann som elsker å ha mange baller i lufta samtidig, men før alt annet kommer barna Oda og Sigurd. FOTO: Emil Nyeng
INSPIRASJON: Øystein Pettersen er en mann som elsker å ha mange baller i lufta samtidig, men før alt annet kommer barna Oda og Sigurd. FOTO: Emil Nyeng Vis mer

- Det er ingen som tror at vi ikke kommer til å dø en dag, vi vet svaret alle sammen, men likevel velger vi å kaste bort tid på å løpe rundt i hamsterhjulet, uten at vi vet hvorfor vi gjør det. Og dét kommer vi til å angre på en dag.

Tobarnsfaren er gift med den tidligere langrennsløperen Ellen Sandbakken. De giftet seg i en romantisk seremoni i den idylliske høyfjellsbygda Skåbu, som Ellen er fra. Bryllupet sto sommeren 2014.

'Mesternes mester' sendes på NRK hver fredag frem til finalen 4. mars.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer