Besteforeldrene fulgte kronprinsparet under krigen:

«De hadde bare med seg et par klesskift. Ingen trodde de skulle være borte mer enn et par dager»

Da Gabrielles mor Ulla Østgaard sa adjø til foreldrene sine 9. april 1940, skulle det gå flere år før hun fikk se dem igjen. Her er historien bak NRK-serien «Atlantic Crossing» - sett fra hoffdamens og adjutantens side.

INTERESSANT: Datteren til Ulla, Gabrielle Welle-Strand, har funnet mye interessant stoff i dagbøkene moren hennes skrev fra krigen. Gabrielle håper det kan bli bok av dette en gang.
INTERESSANT: Datteren til Ulla, Gabrielle Welle-Strand, har funnet mye interessant stoff i dagbøkene moren hennes skrev fra krigen. Gabrielle håper det kan bli bok av dette en gang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både hoffdame Ragni Østgaard og adjutant Nikolai Østgaard betalte en høy pris da de i all hast forlot Ulla på 19 og broren, 17 år gamle Rolf, alene igjen i leiligheten i Thomas Heftyes gate i Oslo ved sekstiden om morgenen 9. april 1940. Familien hadde våknet av at flyalarmen gikk rett over midnatt, og nå var krigsskip på vei inn Oslofjorden.

Tidlig på morgenen får Nikolai Østgaard beskjed om å møte kronprins Olav på Slottet. Også Ragni Østgaard og yngstesønnen Einar blir med. Kort tid etter sitter alle på toget på vei til Hamar.

– De hadde bare med seg et par klesskift. 9. april var det ingen som trodde at de skulle være borte mer enn et par dager, forteller Gabrielle Welle-Strand (64). Gabrielle er datteren til Ulla Østgaard.

Oppdratt til selvstendighet

I høst har vi fått bruddstykker av familiehistorien deres i NRK-serien «Atlantic Crossing». I en episode ser vi hoffdamen og adjutanten dra hjemmefra sammen med yngstesønnen Einar mens altså Ulla og Rolf er igjen hjemme. I serien er barna blitt noe yngre, men sannheten er at de var unge voksne som gjennom krigsårene tok godt vare på seg selv. Det de derimot ikke visste, var hvor foreldrene befant seg til enhver tid og når de kunne møtes igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer