Anmeldelse «Mordene i Kongo»:

- De har skapt en versjon av Joshua French som er mer low-key og nøktern enn fryktet

Terningkast: 4

MORDENE I KONGO: De to norske leiesoldatene Tjostolv Moland og Joshua French portretteres av skuespillerne Tobias Santelmann og Aksel Hennie. FOTO: Friland/David Bloomer
MORDENE I KONGO: De to norske leiesoldatene Tjostolv Moland og Joshua French portretteres av skuespillerne Tobias Santelmann og Aksel Hennie. FOTO: Friland/David Bloomer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart gått 10 år siden de to nordmennene Tjostolv Moland (da 28 år) og Joshua French (da 27 år) ble arrestert, fengslet og dømt til døden i Kongo for mordet på sjåfør og seksbarnsfar Abedi Kasongo. Drapet, som den dag i dag står som en uløst gåte, ble utført i mai 2009.

Siden maidagen har spørsmålene rundt hva som skjedde, både da Kasongo ble drept og da Tjostolv Moland ble funnet død på cellen sin i august 2013, vært mange. Teoriene og påstandene har om mulig vært enda flere.

I spillefilmen «Mordene i Kongo» har filmregissør Marius Holst prøvd å belyse historien gjennom Joshua Frenchs (spilt av Aksel Hennie) øyne. Han blir umiddelbart mistenkt for å ha drept sin beste venn og medkompanjong Tjostolv Moland (spilt av Tobias Santelmann).

Vi blir med på en mørk og dyster ferd som starter i Uganda, tar oss videre gjennom Kongos faretruende jungel, siden i de primitive kongolesiske fengslene, og som til slutt ender i Norge på selveste nasjonaldagen i 2017. Politisk maktspill og diplomati står i høysetet.

For hva var det som skjedde? Hvem avfyrte det dødelige skuddet? Og hva forventer egentlig to hvite menn, som på mange områder tar sterk avstand fra grunnleggende norske verdier og som attpåtil har erkjent at de er leiesoldater, at den norske stat kan bistå med i en slik selvpåskyldt situasjon?

- Norge er blitt så soft. Vi er voldsmenn, men ikke av den typen som banker opp kona. Vi kom for å finne eventyret. Er eventyrenes tid slutt? spør karakteren French i filmen.

DET AVGJØRENDE ØYEBLIKKET: Hva var det som egentlig skjedde med sjåfør Kasongo og hvem avfyrte det dødelige skuddet? I «Mordene i Kongo» får vi flere tolkninger. FOTO: Friland/David Bloomer
DET AVGJØRENDE ØYEBLIKKET: Hva var det som egentlig skjedde med sjåfør Kasongo og hvem avfyrte det dødelige skuddet? I «Mordene i Kongo» får vi flere tolkninger. FOTO: Friland/David Bloomer Vis mer

LES OGSÅ: Aksel Hennie til KK: - Jeg trives med det livet jeg har nå

Fryktet heltefremstilling av de to nordmennene

I løpet av de 128 minuttene filmen utspiller seg på lerretet får vi servert flere scener vi tidligere kun har hatt i vårt eget hode - og mange er forbausende like fantasien.

Det vi utenforstående har grublet mest på er hvem som skjøt, og hva som virkelig skjedde. «Mordene i Kongo»-skaperne gir oss flere innfallsvinkler til alternative løsninger (les mer om dette på Dagbladet), og dermed står fremdeles skyldspørsmålet ubesvart. Klokt grep av filmskaperne.

Sekvensene fra rettssalen i Kisangani høsten 2009, som vi tidligere har sett via media, er for øvrig noe de av oss som har satt seg inn i saken ivrer etter å se utspille seg på lerretet. For det er vanskelig å glemme Molands bisarre oppførsel, som mange mente at tydet på at han var psykisk syk, men som andre derimot påsto bare var skuespill.

Tobias Santelmann viser et svært realistisk portrett av den nå avdøde sørlendingen. Både i fakter, dialekt og utseende. At Aksel Hennie er en av Norges desidert dyktigste skuespillere er gammelt nytt, og han skuffer oss heller ikke denne gangen.

NØKTERN FREMSTILLING: «Mordene i Kongo»-skaperne har gjort Joshua French (spilt av Aksel Hennie) mer low-key enn forventet. FOTO: Friland / Nordisk Film Distribusjon
NØKTERN FREMSTILLING: «Mordene i Kongo»-skaperne har gjort Joshua French (spilt av Aksel Hennie) mer low-key enn forventet. FOTO: Friland / Nordisk Film Distribusjon Vis mer

Regissør Marius Holst og manusforfatter Stephen Uhlander (som har basert deler av manus på verk av både forfatter Nikolaj Frobenius og Morten Andreas Strøksnes) har sammen skapt sin versjon av Joshua French mer low-key og nøktern enn fryktet (noe som oppsto hos undertegnede etter å ha hørt Frenchs versjon av hva som skjedde i NRK-podkasten «To hvite menn»). I forkant av filmen er det nemlig også blitt snakket om at det forelå en mulig heltefremstilling av de to nordmennene, noe som gjorde at Frobenius trakk seg som manusforfatter på filmen.

Men den eneste helten man finner i «Mordene i Kongo» er Frenchs mor Kari Hilde French (spilt av Tone Danielsen), som sto støtt ved sin sønns side og som gjennom flere uvisse år viste at morskjærlighet er et av våre viktigste våpen.

«Vi kom for å finne eventyret», gjentar French i filmen. Vel, noen eventyr burde kanskje forbli i eventyrbøkene - og eventyret som Joshua og Tjostolv la ut på i mai 2009 burde ha vært et av dem.

«Mordene i Kongo» har norgespremiere fredag 26. oktober.

LES OGSÅ: Kari Hilde French etter løslatelsen: - Vi er overlykkelige og begynner nå på en ny fase av livet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer