Kongefamilien 2020

- De har vist en nærhet til folket, som mange har satt ekstra stor pris på i år

Dette året ble ikke slik vi hadde sett for oss - heller ikke for den norske kongefamilien.

KONGELIG: Både privat sorg og koronapandemi har satt sine spor hos den norske kongefamilien i 2020. Her klemmer eldstedatteren Maud og kusine Ingrid hverandre utenfor Oslo Domkirk etter Ari Behns begravelse den 3. januar 2020. FOTO: NTB, VIDEO: KK Vis mer
Publisert

For den norske kongefamilien begynte 2020 på verst tenkelige måte; prinsesse Märtha Louises (49) eksmann Ari Behn - og far til Maud (17), Leah (15) og Emma (12) - valgte å forlate livet 1. juledag i 2019.

Begravelsen ble avholdt i Oslo Domkirke 3. januar 2020 - der eldstedatteren Maud, da 16 år, holdt en av de sterkeste talene vi noensinne har hørt.

Til KK har Maud i ettertid åpnet opp om talen hun holdt til sin far.

- Jeg visste at det kom til å bli en offentlig begravelse. Det var veldig viktig for meg å si ha det til pappa, fordi jeg ikke fikk muligheten til det da han var i live.

Hun ville gjøre noe helt spesielt for å ære sin høyt elskede far.

- Jeg ville få frem alt jeg likte ved ham, og dele minner vi hadde. Jeg hadde denne ene anledningen og muligheten til å fremlegge noe med verdi, så da grep jeg sjansen, har hun sagt til KK.

RØRENDE: Det ble sterkt i Oslo Domkirke da Maud Angelica Behn holdt tale til sin far. Vis mer

Med budskapet i talen ønsket hun å få andre til å føle seg mindre alene.

- Kanskje jeg kunne forhindre at andre må gå gjennom det samme som pappa måtte gå gjennom, eller det vi gikk gjennom, for selvmord påvirker så mange.

Hele kongefamilien var til stede i begravelsen, og det var tydelig å se at det var et tungt farvel med en mann som har betydd mye for både kong Harald (83), dronning Sonja (83), kronprinsparet og øvrig familie - både fra inn- og utland.

I SORG: Kongeparet i sorg under bisettelsen av sin tidligere svigersønn Ari Behn i Oslo Domkirke 3. januar 2020. Bak til venstre skimtes prins Daniel av Sverige og prinsesse Laurentien av Nederland. FOTO: Lise Åserud / NTB
I SORG: Kongeparet i sorg under bisettelsen av sin tidligere svigersønn Ari Behn i Oslo Domkirke 3. januar 2020. Bak til venstre skimtes prins Daniel av Sverige og prinsesse Laurentien av Nederland. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Nærhet til folket

I mars ble Norge stengt ned som følge av koronapandemien, og også kongefamiliens hverdag ble påvirket av restriksjonene.

Representasjonsoppdrag ble lagt på is, og hjemmeskole og hyttetur-nekt i påskeferien ble også realiteten for kongefamilien.

VIDEO: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff Vis mer

Men viktige markeringer som frigjøringsjubileet og nasjonaldagen ble heldigvis opprettholdt - og kongefamilien viste at de er nytenkende, kreative og ikke minst folkelige da sistnevnte merkedag skulle markeres.

For på 17. mai overrasket kongeparet og kronprinsparet folket med å kjøre rundt i åpen bil i Oslo, Asker og Bærums gater.

Og sterkere samhørighet har vi nok ikke hatt med kongefamilien i nyere tid, enn da kong Harald og dronning Sonja lot pandemi være pandemi, og tok i bruk nye metoder for å møte sitt folk.

ET SYN VI ALDRI KOMMER TIL Å GLEMME: Kong Harald og dronning Sonja kjørende nedover Karl Johans gate i åpen bil under 17. mai-feiringen i Oslo. I 2020 ble nasjonaldagen feiret på en helt ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset - noe kongefamilien også var delaktig i. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB
ET SYN VI ALDRI KOMMER TIL Å GLEMME: Kong Harald og dronning Sonja kjørende nedover Karl Johans gate i åpen bil under 17. mai-feiringen i Oslo. I 2020 ble nasjonaldagen feiret på en helt ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset - noe kongefamilien også var delaktig i. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Også for KK-redaktør Ingeborg Heldal har kongefamilien satt sine spor i året som er gått:

- 2020 blir året da kongefamilien først og fremst blir husket for åpenheten rundt psykisk helse, og da tenker jeg selvsagt på Mauds utrolig sterke tale ved farens båre. Men også varmen og styrken resten av familien viste! Og selvsagt vil vi også huske kongen og dronningens tur i åpen bil på 17. mai. Da viste de en varme og nærhet til folket, som jeg vet veldig mange satte ekstra stor pris på i år!

Se flere øyeblikk fra året som er gått med kongefamilien, i videoen øverst i saken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer