Britt Ekland:

- De ødela ansiktet mitt. Det er det verste valget jeg noen gang har tatt

Bond-babe Britt Ekland trodde aldri hun skulle bli eldre enn 40.

BRITT EKLAND: Bond-stjernen fyller 76 år i år! Her fra filmen Machine Gun McCain med John Cassavetes. Foto: Scanpix
BRITT EKLAND: Bond-stjernen fyller 76 år i år! Her fra filmen Machine Gun McCain med John Cassavetes. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ble kanskje kjent med henne tilbake på 60- og 70-tallet da hun først startet sin skuespillerkarriere i filmer som «The Night They Raided Minsky's» (1968), «The Wicker Man» (1973) og selvfølgelig «The Man with the Golden Gun» (1974). Men det er nok mange som har et helt annet forhold til Britt Ekland - nemlig gjennom TV-serien «Svenske Hollywoodfruer».

Der har vi blant annet få ta del i hverdagen hennes sammen med hunden Tequila, men også vært vitne til et par raserianfall - ofte rettet mot en annen Hollywoodfrue: Gunilla Persson. I en av de tidligere sesongene stormet nemlig Ekland ut fra en fotografering fordi Persson var flere timer for sen.

- Jeg ble utrolig sur. Å være så sen er skamfullt. Det betyr at du driter i andre mennesker og kun bryr deg om deg selv, sa Ekland i TV-serien. Hun har også kalt Persson et supermanipulerende menneske som er helt upålitelig.

For med Britt Ekland får du alltid et ærlig svar. Det har hun ikke bare vist i serien, men også i intervjuer hun har gjort. Britts åpenhet er noe mange i utlandet reagerer på - spesielt i USA. Hun har blant annet fått reaksjoner på grunn av at hun har bannet på tv. Et tv-program måtte faktisk unnskylde seg to ganger etter at hun både bannet og snakket om dop på direktesendt tv.

- Jeg er svensk. Jeg er veldig åpen og ærlig, hadde hun å si om den saken.

LES OGSÅ: - Hefner oppfattet selv at han og feministene sto på samme side fram til begynnelsen av syttitallet

FYLLER 75: Britt Ekland. Foto: Scanpix
FYLLER 75: Britt Ekland. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har alltid fortalt barna mine: Ikke gjør det jeg gjorde

Britt Ekland har bikket 75 år og mye har skjedd i løpet av disse årene. Det at hun var med i en Bond-film er bare en dråpe i havet av hendelser i livet hennes. Svensken har blant annet vært gift to ganger. Første gangen var hun 20 år. Da møtte hun Peter Sellers og to uker senere var de gift. Hvorfor, aner hun ikke.

- Jeg ville aldri gifte meg. Jeg så på ekteskap som elendighet og at kvinner alltid kom dårlig ut av det. Så hvorfor gjorde jeg det? Jeg var ung og han tok meg med storm. Han ga meg en valp for faen. Hva var det han tenkte på? Og hva var det jeg tenkte på? Du kan ikke ta vare på en hund før du har vokst opp selv.

I februar 1964 giftet Ekland og Sellers seg. I april ble hun gravid med sitt første barn, Victoria (52).

- Jeg har alltid fortalt barna mine: Ikke gjør det jeg gjorde. Møt noen, reis med dem og ha det gøy.

Blant rådene hun ga til barna sine var å vente med å få egne barn. Så da gjorde de det. I 2013 ble Ekland bestemor for første gang. Sønnen hennes Nikolaj Adler (44), som hun var gravid med året Bond-filmen «The Man With The Golden Gun» kom ut, fikk sin førstefødte Cassius for fire år siden. Ekland forteller til The Telegraph at barnebarnet har tre bestemødre. Henne selv, moren til barnets mor og Page Hannah (53), kona til den Grammy-vinnende musikkprodusenten Lou Adler (83) som Britt fikk Nikolaj sammen med.

- Alle tre deltok på et bestemor- og vinkurs for å lære å bli bestemødre. Kurset var på to timer og de viste deg alt du allerede visste. Bortsett fra at du nå skal holde barnet som en amerikansk fotball! Det får dem visstnok til å slutte å gråte umiddelbart - jeg tror nok det ville ha fått meg til å gjøre det og.

GLAD I HUNDER: Til tross for at gaven fra hennes første ektemann, Peter Sellers, var en hund hun ikke var klar for å ta vare på, har hun i dag hunden Tequila, og det er tydelig at de har et tett bånd. Bildene over er fra 60-tallet. Foto: Scanpix
GLAD I HUNDER: Til tross for at gaven fra hennes første ektemann, Peter Sellers, var en hund hun ikke var klar for å ta vare på, har hun i dag hunden Tequila, og det er tydelig at de har et tett bånd. Bildene over er fra 60-tallet. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er det verste valget jeg noen gang har tatt

Ekland er åpen om at hun har slitt med et valg hun tok i 50-årene sine. Da valgte skuespilleren å legge seg under kniven med et mål om å bare bremse tiden litt.

1974: Fra The Man With the Golden Gun. Foto: Scanpix
1974: Fra The Man With the Golden Gun. Foto: Scanpix Vis mer

- De ødela ansiktet mitt. Det er det verste valget jeg noen gang har tatt. Når jeg ser på bilder av hvordan jeg så ut før jeg gjennomførte operasjonene, så jeg veldig bra ut. Jeg kan se det nå, men jeg kunne ikke det da.

Hun forteller til Express at hun var svært sjenert som ung og ikke så på seg selv som spesielt attraktiv.

- Jeg var ganske stor, håret mitt stakk ut, tennene mine stakk ut - det var forferdelig å vokse opp så usikker på seg selv. Jeg er veldig glad jeg er gammel. Jeg elsker å være gammel. De fleste ser bare hvor gamle de er, men ikke på de andre gode tingene de har gående for seg. Med alder kommer visdom, barn og barnebarn.

LES OGSÅ: Disse skuespillerne tjener mest i Hollywood (summene er helt utrolige!)

- Jeg vil heller dø enn å leve med demens

Til The Telegraph forteller Britt at hun aldri trodde hun skulle leve til å bli eldre enn 40. Mest fordi hun synes 40 år var veldig gammelt, men hun forventet heller ikke at livet hennes skulle vare så lenge.

- Da jeg var ung tenkte jeg at jeg skulle bli forlovet, få forlovelsesring, gifte meg, få giftering og at alt skulle bli gjort «ordentlig». Slik ble det ikke.

Hun sier det kanskje var fordi hun falt pladask for gale skuespillere og rockestjerner. Britt fikk barn med musikkprodusent Lou Adler, datet Rod Stewart og var gift med trommis Slim Jim Phantom fra 1984-1992. Selv om Britt Ekland er blitt langt over 40 år, er det en ting hun fremdeles står fast på:

- Jeg vil heller dø enn å leve med demens.

Dette var nemlig noe moren til Britt, Maj Britt, hadde i flere år. Folk pleide å ringe Britt og familien og si: «Jeg så moren din langs veien. Hun hadde gått seg vill og visste ikke hvor hun skulle gå». Først skjønte ikke familien hva som var galt.

- Faren min, mine tre brødre og jeg mente det var alderdommen som gjorde dette. Det var ikke noe annet navn for det.

Da legene endelig ga det et navn, 10 år etter at Britts mor først hadde vist tegn på tidlig Alzheimers, fikk ikke familien noe informasjon og heller ikke vite hvor de kunne oppsøke støttegrupper for hjelp.

Det er derfor Britt nå har brukt mye av tiden sin til å støtte veldedighetsorganisasjoner i Storbritannia og USA for å spre kunnskap om demens.

- Det kommer til å være noen i familien din, familien til ektefellen din, eller en i vennen din sin familie som kommer til å få Alzheimers. Det er sånn det er. Demens ødelegger liv. Det bryr seg ikke om hvem du er - det kan skje oss alle.

- Demens kan føles som en dødsdom. Det ville vært forferdelig hvis ungene mine holdt meg i live slik vi gjorde med mamma. Moren min døde ikke av Alzheimers. Hun døde av sult fordi Alzheimers stoppet evnen hennes til å spise og svelge. Det er sannheten.

LES OGSÅ : Når en du er glad i får demens: - En fryktelig vanskelig sykdom for omgivelsene
LES OGSÅ: Slik bremser du demenssymptomene
LES OGSÅ: Flere yngre får demens, og i ung alder vil sykdommen utvikle seg raskere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer