JFK jr. og Carolyn Bessette

De var 90-tallets hotteste par
- så gikk det fullstendig galt

Kjærlighetshistorien om presidentsønnen og middelklassejenta.

JFK JR. OG CAROLYN BESSETTE: De ble regnet for å være 90-tallets hotteste par. Så styrtet småflyet han flydde Dette bildet er fra 1999. FOTO: NTB scanpix
Publisert

Det står en liten gutt øverst på trappene til St Matthew’s Cathedral i Washington D.C. Han har på seg en blå kåpe og røde sko. Bak ham står hans mor Jackie Kennedy med helsort antrekk og sørgeslør foran ansiktet.

Den lille gutten, som denne dagen fyller tre år, rekker små barnefingre mot pannen. Han gjør en slags salutt i retning kisten som står noen meter foran ham. Kisten er svøpt inn med det amerikanske flagget.

EN SISTE HILSEN: Dette bildet, av John F. Kennedy Jr. som sender en siste hilsen til sin far, er blitt ikonisk. Bildet ble tatt under president Kennedys begravelse, som ble avholdt 25. november 1963 - på John-Johns treårsdag. FOTO: NTB scanpix
EN SISTE HILSEN: Dette bildet, av John F. Kennedy Jr. som sender en siste hilsen til sin far, er blitt ikonisk. Bildet ble tatt under president Kennedys begravelse, som ble avholdt 25. november 1963 - på John-Johns treårsdag. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Under flagget og under kistelokket ligger guttens far John Fitzgerald Kennedy - USAs 35. president. Bare tre dager tidligere ble tobarnsfaren skutt ned og drept i Dallas, Texas, mens han satt i en åpen bil og vinket til folket. Ved hans side satt kona Jackie Kennedy. Kalenderen viste 22. november 1963.

Lille John F. Kennedy jr. skulle aldri rekke å bli ordentlig godt kjent med sin far, og dette - samt det å bli født inn i den mektige Kennedy-familien - skulle sette preg på hele hans liv.

FAR OG SØNN: JFK senior holder sin sønn JFK jr. i hånden utenfor Det Hvite hus. Året er 1963, og presidenten har bare kort tid igjen å leve. FOTO: NTB scanpix
FAR OG SØNN: JFK senior holder sin sønn JFK jr. i hånden utenfor Det Hvite hus. Året er 1963, og presidenten har bare kort tid igjen å leve. FOTO: NTB scanpix Vis mer

American royalty

JFK jr. blir raskt en ettertraktet ungkar, og får tittelen American royalty av pressen - som har lagt sin elsk på den farløse presidentsønnen.

ETTERTRAKTET UNGKAR: Student John F. Kennedy Jr. på Brown University i 1979. Da er han 19 år. Kjekkasen var en populær kar blant damene. FOTO: NTB scanpix
ETTERTRAKTET UNGKAR: Student John F. Kennedy Jr. på Brown University i 1979. Da er han 19 år. Kjekkasen var en populær kar blant damene. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Rundt ham svermer den ene skjønnheten etter den andre, og kvinner som modell Cindy Crawford, artist Madonna, og skuespillerne Sarah Jessica Parker, Christina Haag og Daryl Hannah får en plass i JFKs hjerte - for en stakket stund.

Det er nemlig blondinen Carolyn Bessette som stjeler hele hans hjerte. De to møtes ved en tilfeldighet i 1992, da JFK jr. er innom motehuset Calvin Klein i New York, for en privat visning av siste kolleksjon.

Det er Calvin Kleins daværende kone Kelly Rector, og den ferske PR-agenten Carolyn Bessette, som tar imot den høye, mørke kjekkasen.

På dette tidspunktet er John F. Kennedy jr. redaktør for magasinet George, et magasin han selv har tatt initiativ til. George blir raskt en hit, og mange mener JFK jr. er forut for sin tid, når han mikser politikk og populærkultur.

FERSKT: Det tok lang tid før John F. Kennedy, Jr. og Carolyn Bessette ble et par, men i 1994 begynte de to for alvor å date. Dette bildet er tatt tidlig i 1995, under en middag i New York. FOTO: NTB scanpix
FERSKT: Det tok lang tid før John F. Kennedy, Jr. og Carolyn Bessette ble et par, men i 1994 begynte de to for alvor å date. Dette bildet er tatt tidlig i 1995, under en middag i New York. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Som en del av Kennedy-klanen har John-John, som han også blir kalt, vært nødt til å følge i fotsporene til resten av mennene i familien. I 1989 ble han uteksaminert fra New York University School of Law, men det tok ham hele tre forsøk å bestå bar-eksamen for å kunne utøve advokatyrket.

Gifter seg i hemmelig bryllup

Men for John-John er det George som betyr alt. Frem til han legger sine øyne på den 26 år gamle skjønnheten Carolyn Bessette. Han er på dette tidspunktet i forhold med skuespiller Daryl Hannah, mens Carolyn er kjæreste med modell og skuespiller Michael Bergin.

Det går derfor to år før de begynner å date, og amors piler skyter fart. I løpet av denne tiden har JFK jr. også mistet sin kjære mor Jackie Kennedy som følge av kreft.

Paret bosetter seg på i bydelen Tribeca i New York, som med tiden skal bli et av de hippeste områdene i The Big Apple - mye takket være John-John og Carolyn.

Til tross for at hun skyr rampelyset, ligger paparazzi-fotografene i hælene på dem dag ut og dag inn. Paret er et yndet fotoobjekt, enten det er når de går tur med hunden Friday i Central Park, eller er på vei til og fra glamorøse tilstelninger i inn- og utland.

Men 21. september 1996 klarer paret å snyte paparazzifotografene for et av tiårets kanskje hotteste eventer - nemlig parets stjernespekkede høstbryllup.

HEMMELIG BRYLLUP: John F. Kennedy jr. og Carolyn Bessette giftet seg i en hemmelig seremoni høsten 1996 - dette bildet er tatt i Italia to år senere. FOTO: NTB scanpix
HEMMELIG BRYLLUP: John F. Kennedy jr. og Carolyn Bessette giftet seg i en hemmelig seremoni høsten 1996 - dette bildet er tatt i Italia to år senere. FOTO: NTB scanpix Vis mer

John F. Kennedy jr. og Carolyn Bessette lover hverandre evig troskap i en privat seremoni på Cumberland Island i delstaten Georgia. Langt fra paparazzifotografene i New York.

Det er Patrick Kennedy, fetteren til JFK jr. som avslører at paret har giftet seg, og når de nygifte ankommer leiligheten i Tribeca kort tid etter bryllupet, blir de møtt av en horde med paparazzifotografer utenfor.

Når JFK jr. blir spurt av en av fotografene om han nyter hvetebrødsdagene, benytter han anledningen til å komme med en uttalelse for å beskytte kona.

- Det gjør jeg absolutt. Å gifte seg er en stor omstilling for oss, og for en privatperson som Carolyn er det en enda større omstilling. Jeg ber om at dere gir henne privatliv.

Selv hadde han vært en del av ranmpelyset siden den dagen han kom til verden i november 1960. Men paparazziene er nådeløse, og fokuset på paret ble om mulig større enn det noen gang hadde vært før det hemmelige bryllupet.

Utad kan det se ut som at dette tæret på forholdet, og det er flere onde tunger som spekulerer i om JFK jr. og kona har trøbbel i ekteskapet. Både utroskap, barnløshet og rusproblemer var tematikk som gikk igjen i de største tabliodavisene og -magasinene på slutten av 90-tallet.

Jackie Kennedy hadde mareritt om at sønnen skulle dø i flystyrt

John F. Kennedy jr. har i likhet med resten av Kennedy-klanen vært opptatt av fart og spenning. Dette har i flere situasjoner fått fatale følger for medlemmene av den myteomspunnede familien.

FORMANINGER: Jackie Kennedy ba på sine knær om at sønnen JFK jr. ikke måtte følge drømmene sine, og ta pilotlappen. Hun hadde nemlig fått det for seg at han kom til å dø i flystyrt. FOTO: NTB scanpix
FORMANINGER: Jackie Kennedy ba på sine knær om at sønnen JFK jr. ikke måtte følge drømmene sine, og ta pilotlappen. Hun hadde nemlig fått det for seg at han kom til å dø i flystyrt. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Helt siden han var en liten gutt, hadde JFK jr. vært opptatt av småfly og hatt en drøm om å en gang kunne fly et selv. Hans mor Jackie Kennedy har derimot tryglet sønnen om at han aldri må bli pilot - hun har nemlig hatt mareritt om at han skal dø i en flyulykke.

Men John-John nekter å høre på formaningene til sin mor.

I 1998 tar han pilotlappen, og ett år senere skal han ta i bruk sine ferske ferdigheter for å fly seg selv og kona Carolyn, fra New Jersey til kusinen Rory Kennedys bryllup ved Hyannis Port i Massachusetts.

Om bord i småflyet er også hans 34 år gamle svigerinne Lauren Bessette. Hun skal settes av på Martha's Vineyard, der Kennedy-familien har tilholdssted. Men flyet kommer aldri så langt.

OMKOM: Carolyns storesøster Lauren Bessette ble bare 34 år. Hun døde også i flyulykken, og etterlot seg tvillingsøsteren Lisa. FOTO: NTB scanpix
OMKOM: Carolyns storesøster Lauren Bessette ble bare 34 år. Hun døde også i flyulykken, og etterlot seg tvillingsøsteren Lisa. FOTO: NTB scanpix Vis mer

16. juli 1999 styrtet småflyet i Atlanterhavet utenfor Gay Head, vesttuppen av Martha's Vineyard, i nærheten av stranden som Jackie Kennedy hadde etterlatt til sine to barn.

Det tok hele fem dager før søket etter de tre ble avsluttet, og før de fant passasjerene på havets bunn. En obduksjon viste senere at de hadde dødd momentant da flyet traff Atlanterhavet.

Spekulasjonene svirrer

Men spekulasjonene begynte selvfølgelig å svirre. Hadde det skjedd et attentat mot JFK jr. slik det gjorde med faren nesten 36 år tidligere? Hadde John-John selv med vilje tatt livet av seg selv, kona og svigerinnen? Var han påvirket av narkotiske stoffer da ulykken inntraff?

OMKOM: Carolyn Bessette og John F. Kennedy Jr. rakk bare å være gift i tre år, før de omkom i flyulykken 16. juli 1999. FOTO: NTB scanpix
OMKOM: Carolyn Bessette og John F. Kennedy Jr. rakk bare å være gift i tre år, før de omkom i flyulykken 16. juli 1999. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Spekulasjonene i tabloidpressen om hva årsaken var, var på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet stor - og den dag i dag er det mange som spekulerer i hva det var som egentlig skjedde.

I fjor slapp podkast-distributøren Fatal Voyage den 12 episoder lange podkast-serien The Death of JFK Jr. Her går de i dybden på hendelsesforløpet den skjebnesvangre juli-kvelden for nå 22 år siden.

SMÅFLY: Et slikt fly, Piper Saratoga II TC, var det pilot John F. Kennedy Jr. manøvrerte da flyet styrtet i 1999. FOTO: NTB scanpix
SMÅFLY: Et slikt fly, Piper Saratoga II TC, var det pilot John F. Kennedy Jr. manøvrerte da flyet styrtet i 1999. FOTO: NTB scanpix Vis mer

I likhet med en tidligere rapport fra National Transportation Safety Board (NTSB), som på norsk kan oversettes til Havarikommisjonen for transport i USA, kommer podkasten frem til at ulykken skjedde som følge av pilotfeil. I tillegg blir det også bekreftet at JFK jr. ikke var påvirket av narkotiske stoffer da ulykken inntraff.

I rapporten hevdes det at JFK jr. ikke klarte å opprettholde kontrollen over småflyet, i det flyet var på vei til å lande over vannet i kveldsmørket. Dette resulterte i at det havnet i en såkalt spatial disorientation, der piloten har vanskeligheter med å beregne vinkel, høyde og fart.

John jr. kona Carolyn og svigerinnen Lauren ble alle tre kremert, og 22. juli ble asken strødd over Atlanterhavet i en privat seremoni. Noen dager senere ble det avholdt katolsk minnemesse for de omkomne, der flere av ekteparets kjendisvenner var til stede.

En av de tingene som det er blitt spekulert i, etter dødsulykken, er hvorfor Kennedy- og Bessette-familiene ønsket å kremere de døde, og å spre asken utover ulykkesstedet. Var det slik at spekulasjonene rundt dødsårsaken kunne legges død én gang for alle?

Bessette-familien saksøkte Kennedy-klanen etter dødsulykken

Forholdet mellom Kennedy-klanen og New York-familien Bessette var ikke av det varme slaget, og ble heller ikke bedre etter dødsulykken. Det skal nemlig aldri ha falt i god jord hos The Kennedys, at John-John fant lykken med en jente fra middelklassen.

Og Bessette-familien skal heller ikke ha vært spesielt glade for at yngstedatteren hadde funnet lykken med en som tilhørte den skandaleombruste Kennedy-familien.

Så for å slippe unna spekulasjoner hva gjaldt dødsårsaken, og da spesielt fra Bessette-familien, sørget Kennedy-familien for at de døde ble kremert. Dermed hadde man ikke mulighet til å undersøke kroppene nærmere i ettertid.

MYTEOMSPUNNEDE: I dag, 21 år etter dødsulykken, hadde Carolyn Bessette og ektemannen John F. Kennedy jr. vært henholdsvis 54 og 59 år. FOTO: NTB scanpix
MYTEOMSPUNNEDE: I dag, 21 år etter dødsulykken, hadde Carolyn Bessette og ektemannen John F. Kennedy jr. vært henholdsvis 54 og 59 år. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Bessette-familien valgte likevel å saksøke Kennedy'ene for såkalt wrongful death, og fikk i 2001 utbetalt en erstatningssum på 15 millioner dollar. Dette på bakgrunn av at JFK jrs manglende flyerfaring og det at han hadde tatt valget om å ikke fly med en co-pilot, ble utpekt som hovedgrunnene til at flyet styrtet.

Foreldrene til Carolyn og Lauren, Ann Messina Freeman og William J. Bessette, Laurens tvillingsøster Lisa Bessette, samt stefaren Richard Freeman, har aldri gitt offentlige intervjuer - hverken før eller etter dødsulykken. Men i forbindelse med begravelsen kom de med følgende pressemelding:

«John og Carolyn var ekte sjelevenner, og vi ønsker å kunne ære dem i døden på en jordnær måte, nettopp slik de ønsket å leve livene sine. Det er en trøst for oss å tenke på at de er sammen med Lauren gjennom evigheten».

John F. Kennedy jr. ble 38 år, Carolyn Bessette ble 33 år og Lauren Bessette ble 34 år.

Video: KK Vis mer

Øvrige kilder: The New York Times, Town & Country The New York Post og Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer