Dirty Dancing

- De var neppe klar over hvilken gigantsuksess de hadde skapt da filmen ble sluppet i 1987

Nå er det 30 år siden «Dirty Dancing» fikk oss til å sikle, shake og synge!

DIRTY DANCING: Den ikoniske filmen ble sluppet 17. august 1987. Det betyr at det i år er 30 år siden vi ble kjent med Baby (spilt av Jennifer Grey) og den kjekke danseren Johnny Castle (spilt av Patrick Swayze). Foto: NTB Scanpix
DIRTY DANCING: Den ikoniske filmen ble sluppet 17. august 1987. Det betyr at det i år er 30 år siden vi ble kjent med Baby (spilt av Jennifer Grey) og den kjekke danseren Johnny Castle (spilt av Patrick Swayze). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«That was the summer of 1963 when everybody called me «Baby» and it didn't occur to me to mind. That was before President Kennedy was shot... before the Beatles came... when I couldn't wait to join the Peace Corps... and I thought I'd never find a guy as great as my dad. That was the summer we went to Kellerman's»​. (PSST: Dette kysset er kåret til tidenes beste filmkyss!)

Slik begynner den ikoniske lavbudsjett-suksessen som kom ut 17. august 1987. I løpet av den 100 minutter lange filmen er vi flue på veggen når Frances «Baby» Houseman (spilt av Jennifer Grey) går fra å være - nettopp - en uskyldig tenåring til å bli en ung og selvstendig kvinne - alt i løpet av ferien hos The Kellerman's på Catskill Mountains 160 kilometer utenfor New York.

USKYLDIG: Sommeren 1963 skulle endre alt i Babys liv.  Foto:  Foto: NTB Scanpix
USKYLDIG: Sommeren 1963 skulle endre alt i Babys liv. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

På det fasjonable (og fiktive) resortet, som huser mange familier med lommeboken full av penger og CV'en fullstappet med gjeve titler, skal familien Houseman tilbringe hele sommeren. I tillegg til Baby er også mamma Marjorie Houseman (spilt av Kelly Bishop), pappa Dr. Jake Houseman (spilt av Jerry Orbach) og storesøster Lisa Houseman (spilt av Jane Brucker) med på familieferien. 

LES OGSÅ: 6 stjernekollegaer som hatet hverandre i virkeligheten

DEN ULTIMATE KJEKKASEN: Patrick Swayze smeltet mangt et ungpikehjerte i 1987 da han portretterte proffdanseren Johnny Swayze i Dirty Dancing - og gjør det fremdeles den dag i dag. Foto:  Foto: NTB Scanpix
DEN ULTIMATE KJEKKASEN: Patrick Swayze smeltet mangt et ungpikehjerte i 1987 da han portretterte proffdanseren Johnny Swayze i Dirty Dancing - og gjør det fremdeles den dag i dag. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Drømmer om å gi folket cubanske rytmer og soul

Mannen som skal stjele Babys hjerte er den høye, mørke og barske kjekkasen Johnny Castle (spilt av Patrick Swayze). Han har ansvar for danseunderholdingen hos The Kellerman's, som består av selskapsdans - til tross for at han drømmer om å lære folket nye dansetrinn av typen cubanske rytmer og soul. Men den gang ei - det er kun tradisjonell dans som hører hjemme hos The Kellerman's.

Ikke bare er Johnny Castle hot å se på, men måten han svinger hoftene på og ikke minst fører dansepartner Penny Johnson (spilt av Cynthia Rhodes) - og etter hvert også Baby - på får oss til å klappe begeistret i hendene! Og Johnny Castles ikoniske sitat: «Nobody puts Baby in a corner» er og blir en strofe for historiebøkene.

Vi trenger ikke forklare mer av handlingen - for du kjenner garantert til hele historien i detalj. Er du mot formodning én av dem som fremdeles ikke har sett kultfilmen er det bare å slenge deg på sofaen (eventuelt finne frem danseskoene) for da har du noe MEGET godt i vente.

LES OGSÅ: KK.no-redaksjonen har diskutert: Den ultimate kjekkaslisten er her!

Manusforfatter Eleanor Bergstein (79) og regissør Emile Ardolino (1943 - 1993) var neppe klar over hvilken gigantsuksess de hadde skapt da filmen ble sluppet rett før skolestart i 1987 - også mye takket være den ikoniske musikken til John Leonard Morris og Erich Bulling. Ifølge IMDB var lavbudsjett-filmen den først ut hos det nyetablerte produksjonsselskapet Great American Films Limited Partnership, og skal vi tro The Telegraph hadde filmen, som i 1987 ble laget for 6 millioner dollar (som i dag utgjør rundt 50 millioner kroner) i 2009 tjent inn hele 214 millioner dollar (som i dag utgjør svimlende 1,8 milliarder norske kroner)

Måtte gi tapt for kreften

2009 var for øvrig et svært trist år for «Dirty Dancing»-fansen. Da måtte Patrick Swayze gi tapt for kreftsykdommen, meldte CNN 14. september 2009. I underkant av to år hadde han hatt kreft i bukspyttkjertelen. Han ble bare 57 år.

Johnny Castles ikoniske sitat: «Nobody puts Baby in a corner» er og blir en strofe for historiebøkene

Jennifer Grey (56) fortsatte sitt virke som skuespiller i årene etterpå, men dessverre var det ingenting som kunne måle seg med den suksessen hun hadde hatt med «Dirty Dancing». På begynnelsen av 90-tallet fikk hun utført en plastisk neseoperasjon som skulle endre så mye på det karakteristiske utseendet hennes at hun til slutt måtte erkjenne at hun ikke lenger ble gjenkjent på gaten.

- Jeg gikk inn på operasjonssalen som kjendis og kom ut som anonym. Det var som om jeg var med i et vitnebeskyttelsesprogram eller at jeg var blitt usynlig. Jeg husker at jeg dro til en restaurant, som jeg har vært på utallige ganger før, men det var som at ingen kjente meg igjen. Jeg kommer alltid til å være den en gang så berømte skuespilleren som ingen kjenner igjen - på grunn av en neseoperasjon, har Grey tidligere uttalt ifølge Contact Music.

LES OGSÅ: Disse stjerneparene falt for hverandre på jobb

HOT: Dette er helt klart en av favorittscenene våre fra filmen! Her forsøker Penny (Cynthia Rhodes) og Johnny Castle (Patrick Swayze) å lære Baby (Jennifer Grey) å danse mambo. Foto:  Foto: NTB Scanpix
HOT: Dette er helt klart en av favorittscenene våre fra filmen! Her forsøker Penny (Cynthia Rhodes) og Johnny Castle (Patrick Swayze) å lære Baby (Jennifer Grey) å danse mambo. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tilbake i rampelyset

I 2010 kom hun likevel tilbake i rampelyset da hun deltok i den ellevte sesongen av den amerikanske versjonen av «Skal vi danse» - «Dancing With the Stars» - som hun og dansepartner Derek Hough (31) til slutt vant. 

På privaten har Jennifer Grey datet skuespiller Johnny Depp (53) og skuespiller Matthew Broderick (54). Sistnevnte giftet seg imidlertid med «Sex og singelliv»-skuespiller Sarah Jessica Parker (51) i 1997. Selv er Jennifer Grey gift med skuespiller og filmregissør Clark Gregg (54), og sammen har de datteren Stella Gregg (15).

Kort oppsummert er «Dirty Dancing» filmen som gang på gang får oss til å sikle, shake og synge! 30 x hurra!

LES OGSÅ: Slik ser «Pretty Woman»-stjernene ut i dag

MÅTTE GI TAPT FOR KREFTEN: Patrick Swayze ble bare 57 år. I 2009 døde han som følge av 20 måneders kamp mot kreften. Dette bildet er tatt i forbindelse med det siste intervjuet han gjorde i 2009.Til høyre: Jennifer Grey og ektemannen Clark Gregg fotografert i 2015. Foto:  Foto: NTB Scanpix
MÅTTE GI TAPT FOR KREFTEN: Patrick Swayze ble bare 57 år. I 2009 døde han som følge av 20 måneders kamp mot kreften. Dette bildet er tatt i forbindelse med det siste intervjuet han gjorde i 2009.Til høyre: Jennifer Grey og ektemannen Clark Gregg fotografert i 2015. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se klipp fra «Dirty Dancing» under:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer