Hvert år kårer det prestisjetunge amerikanske magasinet TIME Person of the Year - årets person - og i begynnelsen av desember ble det kjent at kampanjen #Metoo stakk av med topp-plassering. Kampanjen ble opprettet i midten av oktober, i kjølvannet av de massive avsløringene om seksuell trakassering i Hollywood. Kampanjen har spredd seg over hele verden, og også her i Norge har flere stått frem med sine historier og opplevelser omkring seksuell trakassering.
Nyheten om kampanjens TIME-anerkjennelse ble tatt svært godt imot, men da det viste seg at den amerikanske presidenten Donald Trump (71) var på nippet til å stikke av med topp-plasseringen i TIME-kåringen, klarte ikke den amerikanske artisten Demi Lovato (25) å holde sinnet inne.

Hun mener det er hyklersk av TIME å i det hele tatt vurdere en mann som president Trump i denne kategorien - og spesielt i konkurranse med #Metoo-kampanjen - ettersom minst 20 kvinner har stått frem med historier som avslører at Trump har utsatt kvinner for seksuell trakassering gjennom flere tiår. (PSST: Les Dagbladet Pluss' sak om hvorfor Donald Trump slipper unna med «Grab 'em by the pussy»-utsagnet her. NB! Ligger under betalingsmur)
«TIME trykker et cover av modige kvinner som står opp mot seksuell trakassering, men utnevner en mann med flere anklager om seksuell trakassering mot ham som nummer to på listen til å bli Person of the year... Seriøst, TIME? #Hyklere», skriver Demi Lovato på Twitter.
I TV-programmet Today bekrefter TIME-redaktør Edward Felsenthal at president Trump var en kandidat til å bli utnevnt som Person of the Year.
- Han var nummer to på listen fordi han har forandret presidentskapet og hvordan Det hvite hus fungerer. Han er på vei mot sin første store lovgivende seier, han endrer den dømmende makt og går aggressivt ut for å endre på regelverket, sa Felsenthal ifølge E!News.
Demi Lovato gir seg ikke med ett innlegg på Twitter. Hun har postet totalt tre innlegg som viser at hun er svært skuffet over TIMEs måte å gå frem på når det kommer til Person of the Year-kåringen.
Det hele startet i oktober i år, da skuespiller Ashley Judd (49), for første gang valgte å fortelle sin historie på trykk i The New York Times. Her avslørte hun at hun så tidlig som i 1997 ble grovt utnyttet og seksuelt trakassert av den mektige filmmogulen Harvey Weinstein (65).

Judd forteller om et ubehagelig møte med Weinstein i forbindelse med hva hun trodde skulle være et frokostmøte på Peninsula Beverly Hills hotel. Hun fikk beskjed om å gå opp til rommet hans hvor han, ifølge Judd, var ikledd badekåpe og spurte om hun ville ha en massasje, eller se på ham dusje.
Det viste seg dessverre at Ashley Judd ikke var den eneste som hadde opplevd Harvey Weinsteins mørke side - ballen begynte å rulle, og flere sto frem med sine historier. Også historier om andre mektige menn som har seksuelt utnyttet og trakassert kvinner - og menn - er kommet frem i kjølvannet av dette.
LES OGSÅ: Skuespiller Kristin Jess Rodin: - Man må være på vakt og snakke med de kvinnelige kollegene sine
Norske skuespillere, artister og leger står frem
Den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano (44) var den som tok initiativ til emneknaggen #Metoo, som spredde seg på sosiale medier. Den har riktignok blitt brukt lenge før sosiale medier kom på banen av aktivist Tarana Burke. Tanken bak #Metoo-emneknaggen var å vise solidaritet til de som har vært utsatt for seksuelle overgrep, og også stå frem med egne historier.

Her hjemme i Norge har 487 norske skuespillere signert oppropet #stilleføropptak via Aftenposten, hvor flere står frem med egne historier om trakassering og seksuell utnyttelse av menn i maktposisjoner i filmbransjen. I november signerte 1110 kvinner under oppropet #nårmusikkenstilner, hvor de snakker ut mot overgrep i norsk musikkbransje, skriver Aftenposten. Og ifølge Aftenposten bryter 3200 norske leger og medisinstudenter tausheten i oppropet #utentaushetsplikt, og vil bidra til å stoppe trakassering og maktmisbruk.
Dette er med andre ord bare starten på en revolusjon innen åpenhet og nulltoleranse.