Demi Lovato:

Demi Lovato er forbanna på magasinet TIME etter at Donald Trump ble vurdert som «Person of the Year»

- Det er hyklersk!

DEMI LOVATO: Den amerikanske artisten Demi Lovato er forbanna etter at magasinet TIME har avslørt at president Donald Trump var på nippet til å stikke av med topp-plassering i «Person of the Year»-kåring. Foto: NTB Scanpix
DEMI LOVATO: Den amerikanske artisten Demi Lovato er forbanna etter at magasinet TIME har avslørt at president Donald Trump var på nippet til å stikke av med topp-plassering i «Person of the Year»-kåring. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvert år kårer det prestisjetunge amerikanske magasinet TIME Person of the Year - årets person - og i begynnelsen av desember ble det kjent at kampanjen #Metoo stakk av med topp-plassering. Kampanjen ble opprettet i midten av oktober, i kjølvannet av de massive avsløringene om seksuell trakassering i Hollywood. Kampanjen har spredd seg over hele verden, og også her i Norge har flere stått frem med sine historier og opplevelser omkring seksuell trakassering.

Nyheten om kampanjens TIME-anerkjennelse ble tatt svært godt imot, men da det viste seg at den amerikanske presidenten Donald Trump (71) var på nippet til å stikke av med topp-plasseringen i TIME-kåringen, klarte ikke den amerikanske artisten Demi Lovato (25) å holde sinnet inne.

RUNNER UP: TIME-redaktør Edward Felsenthal bekrefter at den amerikanske presidenten Donald Trump var på nippet til å stikke av med topp-plasseringen i TIME-kåringen. Foto: NTB Scanpix
RUNNER UP: TIME-redaktør Edward Felsenthal bekrefter at den amerikanske presidenten Donald Trump var på nippet til å stikke av med topp-plasseringen i TIME-kåringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun mener det er hyklersk av TIME å i det hele tatt vurdere en mann som president Trump i denne kategorien - og spesielt i konkurranse med #Metoo-kampanjen - ettersom minst 20 kvinner har stått frem med historier som avslører at Trump har utsatt kvinner for seksuell trakassering gjennom flere tiår. (PSST: Les Dagbladet Pluss' sak om hvorfor Donald Trump slipper unna med «Grab 'em by the pussy»-utsagnet her. NB! Ligger under betalingsmur)

«TIME trykker et cover av modige kvinner som står opp mot seksuell trakassering, men utnevner en mann med flere anklager om seksuell trakassering mot ham som nummer to på listen til å bli Person of the year... Seriøst, TIME? #Hyklere», skriver Demi Lovato på Twitter.

I TV-programmet Today bekrefter TIME-redaktør Edward Felsenthal at president Trump var en kandidat til å bli utnevnt som Person of the Year.

- Han var nummer to på listen fordi han har forandret presidentskapet og hvordan Det hvite hus fungerer. Han er på vei mot sin første store lovgivende seier, han endrer den dømmende makt og går aggressivt ut for å endre på regelverket, sa Felsenthal ifølge E!News.

Demi Lovato gir seg ikke med ett innlegg på Twitter. Hun har postet totalt tre innlegg som viser at hun er svært skuffet over TIMEs måte å gå frem på når det kommer til Person of the Year-kåringen.

LES OGSÅ: Overgrepsutsatte June Holm: - Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

Det hele startet i oktober i år, da skuespiller Ashley Judd (49), for første gang valgte å fortelle sin historie på trykk i The New York Times. Her avslørte hun at hun så tidlig som i 1997 ble grovt utnyttet og seksuelt trakassert av den mektige filmmogulen Harvey Weinstein (65).

MODIGE KVINNER: #Metoo-kampanjen stakk av med den gjeve utmerkelsen. Foto: NTB Scanpix
MODIGE KVINNER: #Metoo-kampanjen stakk av med den gjeve utmerkelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Judd forteller om et ubehagelig møte med Weinstein i forbindelse med hva hun trodde skulle være et frokostmøte på Peninsula Beverly Hills hotel. Hun fikk beskjed om å gå opp til rommet hans hvor han, ifølge Judd, var ikledd badekåpe og spurte om hun ville ha en massasje, eller se på ham dusje.

Det viste seg dessverre at Ashley Judd ikke var den eneste som hadde opplevd Harvey Weinsteins mørke side - ballen begynte å rulle, og flere sto frem med sine historier. Også historier om andre mektige menn som har seksuelt utnyttet og trakassert kvinner - og menn - er kommet frem i kjølvannet av dette.

LES OGSÅ: Skuespiller Kristin Jess Rodin: - Man må være på vakt og snakke med de kvinnelige kollegene sine

Norske skuespillere, artister og leger står frem

Den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano (44) var den som tok initiativ til emneknaggen #Metoo, som spredde seg på sosiale medier. Den har riktignok blitt brukt lenge før sosiale medier kom på banen av aktivist Tarana Burke. Tanken bak #Metoo-emneknaggen var å vise solidaritet til de som har vært utsatt for seksuelle overgrep, og også stå frem med egne historier.

UT MOT TRUMP: Skuespiller Alyssa Milano (i midten) fotografert under en demonstrasjon mot Donald Trump i sommer. Hun var den første som tok ibruk emneknaggen #Metoo, og oppfordret andre kvinner til å gjøre det samme. Foto: NTB Scanpix
UT MOT TRUMP: Skuespiller Alyssa Milano (i midten) fotografert under en demonstrasjon mot Donald Trump i sommer. Hun var den første som tok ibruk emneknaggen #Metoo, og oppfordret andre kvinner til å gjøre det samme. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her hjemme i Norge har 487 norske skuespillere signert oppropet #stilleføropptak via Aftenposten, hvor flere står frem med egne historier om trakassering og seksuell utnyttelse av menn i maktposisjoner i filmbransjen. I november signerte 1110 kvinner under oppropet #nårmusikkenstilner, hvor de snakker ut mot overgrep i norsk musikkbransje, skriver Aftenposten. Og ifølge Aftenposten bryter 3200 norske leger og medisinstudenter tausheten i oppropet #utentaushetsplikt, og vil bidra til å stoppe trakassering og maktmisbruk.

Dette er med andre ord bare starten på en revolusjon innen åpenhet og nulltoleranse.

LES OGSÅ: Den norske Vikings-skuespilleren Dagny Johnsen (25) lar seg ikke skremme av historiene som kommer frem i kjølvannet av Weinstein-skandalen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer