Else Kåss Furuseth:

- Den barnløse kvinnen blir ofte fremstilt på en nitrist måte

Programlederen er aktuell med ny, personlig dokumentarserie.

PERSONLIG DOKUMENTARSERIE: Vil Else Kåss Furuseth ha barn eller ikke - og i så fall, hvordan? Dette skal hun sjekke ut i den nye TVNorge-serien «Else om: barn». FOTO: Astrid Waller
PERSONLIG DOKUMENTARSERIE: Vil Else Kåss Furuseth ha barn eller ikke - og i så fall, hvordan? Dette skal hun sjekke ut i den nye TVNorge-serien «Else om: barn». FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I nyttårstalen til statsminister Erna Solberg, som hun holdt 1. nyttårsdag 2019 oppfordret hun den norske befolkningen til å få flere barn.

- Vi nordmenn får stadig færre barn. For å opprettholde folketallet må hver av oss kvinner få litt mer enn to barn i gjennomsnitt. I dag er tallet 1,6. (...) Norge trenger flere barn. Jeg tror ikke jeg trenger å forklare hvordan dette gjøres. Jeg skal heller ikke komme med noen pålegg. Det er ikke alle som kan få barn, eller som ønsker å få barn, av ulike grunner. Og stadig flere venter lenger med å få barn, også det av ulike grunner. Men venter man for lenge, blir det også vanskeligere, sa Solberg i nyttårstalen.

En av de som fikk med seg denne talen var programleder og komiker Else Kåss Furuseth (39). For henne ble statsministerens nyttårstale en vekker, og akkurat dette tar hun nå opp i den nye dokumentarserien «Else om: barn» som går på TVNorge nå. Vi møtte henne på TVNorges høstlansering, hvor hun åpnet opp om tematikken rundt programmet.

STERKE DAMER: Else Kåss Furuseth sier til KK at statsminister Erna Solbergs nyttårstale ble en vekker for henne. Dette bildet er tatt hjemme hos Else i forbindelse med markeringen av Verdensdagen for forebygging av selvmord. FOTO: NTB Scanpix
STERKE DAMER: Else Kåss Furuseth sier til KK at statsminister Erna Solbergs nyttårstale ble en vekker for henne. Dette bildet er tatt hjemme hos Else i forbindelse med markeringen av Verdensdagen for forebygging av selvmord. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg føler i utgangspunktet egentlig ikke på noen særlig forventning med tanke på det å få barn eller ikke, men jeg fikk en slags oppvåkning da statsminister Erna Solberg sa at Norge trenger flere barn, sier Else til KK, og legger til:

- Erna sa at hun ikke trenger å forklare hvordan det gjøres, for det vet man, men det finnes jo mange ulike former for familiesammensetninger. Du kan ha fosterbarn, du kan adoptere, og jeg har møtt mange familier som har løst det på andre ulike måter. Jeg har også møtt flere barnløse, som har det helt fint uten barn.

- Ble du provosert av Erna sin tale?

- Nei, jeg følte ikke at hun var en enehersker og tok ikke det hun sier så bokstavelig. Men det var mer en vekker.

- Min rolle var på en måte en litt sånn slapp au pair

Else er foreløpig selv barnløs, men har mange venner med barn. Til KK sier hun at hun har en form for tante-aktig funksjon overfor barna til vennene.

- I fjor sommer var jeg på sommerferie nedover Europa hvor jeg satt mellom barna til Sigrid Bonde Tusvik og Martin Jøndahl. Min rolle var på en måte en litt sånn slapp au pair. Men det får man jo masse glede av, og det er også veldig deilig at man bare kan ta «icing on the cake», og at man slipper å være med på leggeprosessen og de greiene der, sier hun og ler.

Hun erkjenner at hun i utgangspunktet tenkte lite på det å få barn eller ikke, og at den biologiske klokken tikker, før hun hørte Ernas tale.

- Jeg har tenkt ganske lite på hvor gammel jeg er, og det var egentlig det talen til Erna Solberg fikk meg til å tenke over. At jeg må finne ut om jeg i det hele tatt kan få barn, for det er jo ikke sikkert at man kan. Jeg er 39 år, og for noen er det for sent, og for andre ikke. Men det vet man jo ikke, og det er dette jeg undersøker i serien.

I serien blir vi blant annet med henne til gynekologen, og vi er også flue på veggen når hun møter forskjellige mennesker som lever i ulike livssituasjoner.

- Jeg møter mange forskjellige folk, menn og damer, og er med til Danmark for å overvære en inseminering og sterilisering. Etter hvert må jeg ta en eller annen form for stilling til hva jeg selv vil i livet. Jeg tror ikke lykken er avhengig av hvilket valg man tar, men for min del har jeg visst sabla dårlig kunnskap om hvordan kroppen egentlig fungerer. Jeg har ikke visst hva en eggpose er, og vet det for så vidt ikke nå heller. Så dette blir rett og slett god gammaldags opplysnings-TV, forklarer hun.

SOLSTRÅLEN: I mai fikk Else Kåss Furuseth to Gullruten-priser for sin dokumentarserie om selvmord. Nå skal hun undersøke det tabubelagte temaet: valget om å få barn eller ikke. Her er hun fotografert på TVNorges høstlansering i juni. FOTO: NTB Scanpix
SOLSTRÅLEN: I mai fikk Else Kåss Furuseth to Gullruten-priser for sin dokumentarserie om selvmord. Nå skal hun undersøke det tabubelagte temaet: valget om å få barn eller ikke. Her er hun fotografert på TVNorges høstlansering i juni. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Den barnløse kvinnen - de blir ofte fremstilt på en ganske nitrist måte

I serien møter Else blant annet en familie hvor mannen er homofil og kvinnen er heterofil.

- De er venner som bor sammen i et slags kollektiv, det er skikkelig inspirerende! Da er man en gjeng, liksom, og det får man jo lyst til. Men det er jo ikke bare å bestille det gjennom Fodora. Så møter jeg noen, som Åse Kleveland, som lever et megafettliv med mann og bonusbarn. Hun har også vært nødt til å svare på barnløs-spørsmålet hundre ganger - den barnløse kvinnen. De kvinnene blir ofte fremstilt på en ganske nitrist måte. Det er ikke en dom å ikke få barn, tenker jeg.

- Har du selv følt på det?

- Jeg har kjent på det å være alene. Man har jo sett for seg det livet man selv er vokst opp i. Jeg har sett for meg det gule huset på Jessheim. Jeg har skjønt at det snart er for sent, men livet blir sånn som det blir. Man kan være lykkelig på tusen forskjellige måter, men oppvåkningen er at jeg har skjønt at man har flere muligheter. Så lenge et barn har noen som elsker en, så går det bra på mange måter.

Etter å ha jobbet med serien en god stund nå, har hun fått innblikk i de ulike måtene å etablere et familieliv på, og når vi spør henne om hun selv får lyst på barn, og ikke nødvendigvis på den tradisjonelle måten, er hun ikke fremmed for tanken på å se på andre alternative løsninger.

- Jeg var nettopp sammen med en fosterfamilie, og da tenker man jo at det er et godt alternativ dersom man føler at man har kjærlighet til overs - som jeg føler at jeg har. Så hvis noen trenger det, så hvorfor skal man ikke kunne gjøre det på den måten? Men så møter jeg noen som er alene, og så blir jeg gira på det. Jeg svitsjer med andre ord veldig mellom de ulike formene.

- Har du noen gang følt at det har vært sårt at mange rundt deg har etablerte familieliv?

- Kanskje mer det at jeg er alene. Men igjen, det svitsjer veldig, og jeg har jo innsett at jeg har mange forskjellige muligheter, sier hun med sitt karakteristiske smil.

NYTTÅRSTALE: Statsminister Erna Solberg holdt sin sjette nyttårstale 1. nyttårsdag fra statsministerboligen. Der snakket hun varmt om familien, og hvor viktig det er at det fødes flere barn i Norge. Video med tillatelse fra NRK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer