Jennifer Fairgate

- Den dårligste teorien er at dette skulle være et selvmord

Uløst dødsgåte fra Oslo Plaza tas opp i Netflix-serie.

JENNIFER FAIRGATE: Den ukjente kvinnen sjekket seg inn på Oslo Plaza den aller siste dagen i mai 1995, under navnet Jennifer Fairgate. ILLUSTRASJON: Harald Nygård // Netflix
JENNIFER FAIRGATE: Den ukjente kvinnen sjekket seg inn på Oslo Plaza den aller siste dagen i mai 1995, under navnet Jennifer Fairgate. ILLUSTRASJON: Harald Nygård // Netflix Vis mer
Publisert

En kvinne blir funnet skutt på hotellrom 2805 på Oslo Plaza - datidens mest fancy hotell i Norge. Kalenderen viser 3. juni 1995 når liket blir oppdaget. Tre dager tidligere har den ukjente kvinnen sjekket seg inn på Oslo Plaza, under navnet Jennifer Fairgate.

Hvem var Jennifer Fairgate? Tok hun sitt eget liv, eller var det noen andre som gjorde det for henne? Hvis det var selvmord, hvorfor var det ikke mer blodsøl på hender som er vanlig etter selvpåført skudd mot hodet? Hvorfor er det ingen som har etterlyst henne?

ÅSTEDET: I 1995 var Oslo Plaza Norges hotteste luksushotell, og det var her - på rom 2805 - at kvinnen, hvis identitet nå 25 år senere fremdeles er ukjent, ble funnet død. FOTO: NTB
ÅSTEDET: I 1995 var Oslo Plaza Norges hotteste luksushotell, og det var her - på rom 2805 - at kvinnen, hvis identitet nå 25 år senere fremdeles er ukjent, ble funnet død. FOTO: NTB Vis mer

Nå, 25 år etter det mystiske dødsfallet på rom 2805 midt i hjertet av Oslo, blir dødsgåten tatt opp i Netflix-serien Unsolved Mysteries.

Serien består av til sammen 12 episoder, som er blitt fordelt i to puljer. Siste bind, med seks ferske episoder, ble sluppet 19. oktober 2020 - og her tas den norske dødsgåten opp. Episoden har fått navnet «Mysteriet på Oslo Plaza».

Politiets teori var selvmord

VG-journalist Lars Christian Wegner, som begynte å jobbe med saken i forbindelse med gravleggingen av den ukjente kvinnen året etter at hun ble funnet død, loser oss gjennom historien i Netflix-episoden.

HOTELLROMMET: Bilde tatt i forbindelse med etterforskningen på rom 2805 på Oslo Plaza i 1995. FOTO: Netflix
HOTELLROMMET: Bilde tatt i forbindelse med etterforskningen på rom 2805 på Oslo Plaza i 1995. FOTO: Netflix Vis mer

Wegner forklarer at det ikke ble funnet id-papirer på hotellrommet, som kunne gi svar på hvem kvinnen var. Det viste seg også at hun hadde sjekket inn med falsk navn, telefonnummer, bosted og fødselsdato.

- Vi fant kvinnen død på sengen med en pistol i hånden og et skuddsår i hodet. Audun Kristiansen

- Hotelldøren var dobbeltlåst fra innsiden. Kvinnen ville ikke bli forstyrret. Det var ingen spor av andre i rommet. Det var ingen tegn til kamp. Det vi fant i rommet indikerte at hun hadde bodd der alene. Ingen hadde nylig gått inn på rommet rundt tidsrommet for dødsfallet, forklarer seksjonssjef Audun Kristiansen ved Oslo politidistrikt i Netflix-dokumentaren.

BAGGEN: Det ble funnet svært få private eiendeler på rommet til kvinnen. Denne bagen med tøy var et av funnene. FOTO: Netflix
BAGGEN: Det ble funnet svært få private eiendeler på rommet til kvinnen. Denne bagen med tøy var et av funnene. FOTO: Netflix Vis mer

Ifølge VG-journalist Wegner konkluderte politiet raskt med at kvinnen hadde ønsket å ta sitt eget liv.

- Politiets teori var at hun hadde holdt seg for seg selv, vært alene, og at hun hadde tilbrakt nesten hele oppholdet i Oslo på hotellrommet forberedt seg på det hun visste kom: sin egen død. I et av dokumentene står det at det er 99,9 prosent sikkert at hun tok sitt eget liv, sier Wegner i dokumentaren.

- Jeg har en følelse av at hun ble henrettet

Men denne teorien støttes ikke av Ola Kaldager, tidligere leder av etterretningsgruppen E14. Han tror derimot at kvinnen kan ha vært en etterretningsagent, som ble drept av profesjonelle.

- Alt er merkelig i denne saken her, men den dårligste teorien er at dette skulle være et selvmord. Fra mitt ståsted er dette en godt utført etteretningsoperasjon. Nøyaktig hva som skjedde er vanskelig å si, men jeg har en følelse av at hun ble henrettet, forklarer Kaldager i dokumentaren.

FINGERAVTRYKK: Den avdøde kvinnens fingeravtrykk. De har foreløpig ikke ledet til mer informasjon om hvem kvinnen kan være. FOTO: Netflix
FINGERAVTRYKK: Den avdøde kvinnens fingeravtrykk. De har foreløpig ikke ledet til mer informasjon om hvem kvinnen kan være. FOTO: Netflix Vis mer

Han påpeker at det både er svært vanskelig å skyte seg selv i hodet, at registreringsnummeret på pistolen er fjernet på en slik måte som kun profesjonelle kjenner til, samt at merker på klær og sko er fjernet for at man ikke skal kunne finne tilbake til opprinnelsesland.

Som tittelen på dokumentarserien tilsier, er dødsgåten fremdeles et uløst mysterium. VG-journalist Lars Christian Wegner jobber fremdeles med saken, og oppfordrer folk til å ta kontakt på jennifer@vg.no, dersom man skulle ha tips i saken.

Se episodens trailer under:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer