De nye kostholdsrådene:

- Den ene kosen jeg har hatt, det er det vinglasset

Forfatter og vlogger tar til orde mot presset rundt et sunt kosthold og null alkohol: - Nå er det også djevelens verk.

DE NYE KOSTHOLDSRÅDENE: Forfatter Kristine Storli Henningsen har sett seg lei av å hele tiden bli fortalt at hun må fråtse i grønnsaker. FOTO: NTB
DE NYE KOSTHOLDSRÅDENE: Forfatter Kristine Storli Henningsen har sett seg lei av å hele tiden bli fortalt at hun må fråtse i grønnsaker. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er mye oppmerksomhet rundt kosthold og helse for tiden. De nye nordiske kostholdsrådene fraråder oss å drikke alkohol, og ber oss føre et lavt innatk av rødt kjøtt og prosessert mat.

I en tid hvor informasjon reiser nærmest raskere enn lyset, blir vi bombardert med anbefalinger og råd om hvordan vi skal bli flinkere, friskere og ikke minst leve lenger. Flere har sett seg lei av presset, Guro Fostervold Tvedten har truet med å flytte til en øde øy, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har sagt at han ikke vil leve på vann og grønnsaker.

«Aldri hørt sånne utsagn!»

En som også tar bladet fra munnen, er forfatter Kristine S. Henningsen. Nå stiller hun spørsmålet: Er det egentlig noen som har lyst til å fråtse i grønnsaker? I to innlegg på sin Instagram-profil @antisuperdama, går hun humoristisk til motmæle mot kostholdspress gjennom to videoer.

«Ikke be meg om å fråtse i grønnsaker (...) At vi spiser grønnsaker til middagen eller tar en gulrot innimellom - ja. Men har du noen gang hørt noen si at de hadde dødd for en squash? Eller "Nå må jeg bare ha en aubergin?» Eller «Åh, jeg har dårlig samvittighet, for i går sto jeg opp midt på natten og fråtset i brokkoli! Aldri hørt sånne utsagn!»

Videre sier hun at hun ikke blir motivert av mas om å spise grønnsaker, heller sur.

Djevelens verk

Men det er nok kanskje en av anbefalingene som gjør Henningsen litt surere: Nemlig at man ikke bør drikke alkohol. I den andre videoen sier hun at man lenge har blitt lært at sukker er som heroin og er livsfarlig. Og at man vet at rødt kjøtt og ultraprosessert mat er dårlig for en. Men:

«Men vinen. den har liksom fått lov til å være litt hellig. det har til og med vært noen leger som har sagt at et glass rødvin innimellom er sunt for hjertet. Og det kjentes for godt til å være sant, og vet du hva? Det var det. For nå er alt det tilbakevist. Nå er det også djevelens verk.»

Hun peker på at det er de samme anbefalingene hun fikk da hun gikk gravid, men nå når hun ikke har en annen liten kropp å ta hensyn til, stiller det seg annerledes:

«Den ene kosen jeg har hatt, det er det vinglasset. Og nå skal jeg skamme meg. Det jeg tenker Norge vil ha, er en masse Therese Johaug-kloninger der joggevognen står klar nesten før du er ferdig med å føde.»

Kose seg skamløst

Hun avslutter med å si at hennes gulrot i livet skal være de fem årene ekstra man lever. Men da vil ikke hun sitte på noe sykehjem og ete velling og glede seg til tirsdagsbingoen. Nei hun vil svinge både vinglass og sigar fra senga eller danse tango i gangene.

«For den livslysten, hvor blir den av? Man trenger ikke alkohol eller sukker for å kose seg, men jammen hjelper det å gjøre noe ulovlig eller ufornuftig innimellom.»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer