Thea Sofie Loch Ness

- Den første audition-tapen min gikk direkte til Steven Spielberg. Jeg bare – shit, er det sånn det funker?

Thea Sofie Loch Næss har alltid drømt om Hollywood. Etter å ha landet en sentral rolle i en HBO-produsert serie er drømmen nærmere enn noensinne.

THEA SOFIE LOCH NÆSS: KK.no snakker med kvinner vi har troa på, om hvordan de kom seg dit de er i dag. I dag: Skuespiller-stjerneskuddet Thea Sofie Loch Næss (20). Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
THEA SOFIE LOCH NÆSS: KK.no snakker med kvinner vi har troa på, om hvordan de kom seg dit de er i dag. I dag: Skuespiller-stjerneskuddet Thea Sofie Loch Næss (20). Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er unge. Og de er lovende. KK.no snakker med kvinner vi har troa på, om hvordan de kom seg dit de er i dag. I dag: Skuespiller-stjerneskuddet Thea Sofie Loch Næss (20).

Bare for å få det ut av veien, først som sist – ja, Thea heter faktisk Loch Næss til etternavn.

Hun ler og forteller at hun stadig vekk får den samme reaksjonen på navnet sitt:
– ‹‹Åh – som sjømonsteret? Den har du vel ikke hørt før? Høhøh.›› Det er utrolig tilfeldig da. Mamma heter Næss og pappa heter Loch, og så skulle akkurat de to få et barn sammen.

Men når alt kommer til alt er vel kanskje det å ha et spesielt klingende navn en bra greie å ha når man sikter etter stjernene – som Thea tross alt gjør.

Hun var ni år gammel da fikk hun sin første rolle som skuespiller – i intet mindre enn en ‹‹Hotel Cæsar››-episode.

– Da tenkte jeg, det er dette jeg vil! ler hun.

– Jeg sprang rundt, fikk autografen til Sossen Krogh og spurte alle om hvor mye man tjener som skuespiller. Alle bare: ‹‹Thea – du kan ikke spørre om sånt…››

LES OGSÅ: Cecilie Kåss Furuseth: - Etter alt som har skjedd i livet mitt er jeg stolt over å ha det bra

Ville nesten spy

Thea forteller at så lenge hun kan huske, så har hun villet bli skuespiller. Hun så på filmer med Marilyn Monroe og Audrey Hepburn og drømte seg over Atlanteren, til den grad at hun satt på Craig’s List som 13-åring og lette etter leilighet i New York. 

– Mange har denne drømmen som barn – ideen om New York og Hollywood er så stor. Men så forsvinner den litt, fordi man blir litt mer realistisk.

Men da hun var 16 år fikk hun den kvinnelige hovedrollen i filmen ‹‹Natt til 17.››, og plutselig virket ikke drømmen så fjern lenger.

– Det var kjemperart da jeg fikk den rollen. Jeg ville nesten spy, sier Thea.

– Det er helt uvirkelig når noe man har drømt om så lenge, plutselig skjer.

Etter ‹‹Natt til 17.›› ballet oppdragene på seg for Thea – noen vil kanskje huske å ha sett henne i ‹‹Birkebeinerne››, ‹‹Dryads – Girls Don’t Cry››, eller ‹‹Costa del Kongsvik››, for å nevne noe.

Og i fjor høst landet hun sin største seier hittil i karrieren, da hun fikk rollen som Lacy i den HBO-produserte serien ‹‹Mogadishu, Minneasota››.

- Hvis «Thea 13», hadde visst det, så hadde hun dødd!, ler hun, og forteller hvor nervøs hun var før hun ble kjent med det amerikanske og mye større produksjonssystemet.

– Men det som var kult, er at når det kommer til alt, så vil alle det samme – nemlig å lage god film. Og da blir det ikke så skummelt. (Psst: Fikk du med deg denne saken om den unge og lovende regissøren Emilie Beck?)

Helt vanlig feminist

Thea sier at hun sitter igjen med en god følelse etter innspillingen som var i oktober i fjor, men likevel er det et skår i gleden. I og med at serien tar for seg en muslimsk, somalisk innvandrerfamilie, så satte det rådende politiske klimaet og ikke minst valget av USAs nye president, kjepper i hjulene for produksjonen.

Det serien ønsket å vise, var et sant bilde av muslimer, men så ble jo Trump president, og nå vet vi ikke helt hva som skjer – om det blir noe av den i det hele tatt

– Konseptet må nok endres litt. Vi har muligheten til å skape noe viktig, men det kan ikke gi grobunn til mer hat.

Engasjementet er tydelig når Thea snakker, og hun sier at hun interesserer seg for det som skjer i verden. Det er viktig for henne å være opplyst om temaer som innvandring, flyktningkriser, høyrepopulisme, og ikke minst feminisme.

Hun forteller at hun har en ekstrajobb som vikarlærer på barneskoler i Oslo (for noe må man jo ha å stå opp til når det er pause i skuespilleroppdragene), og samme dag som KK.no møter henne, har hun snakket om nettopp feminisme med 6. klassingene hun underviste i faget mat og helse.

– Ei jente i klassen sa at hun mente at feminismen ble dratt for langt, og da sa jeg at jeg var feminist. De bare: «HÆ?» – fordi de sikkert hadde et bilde av en feminist som en brautende traktorlesbe, ler Thea.

– Men jeg vil lære elevene at en 20 år gammel, helt vanlig jente kan kalle seg for feminist. Folk er altfor redde for begreper.

LES OGSÅ: Makeupmalin: - Ordet feminist har vært negativt ladet for meg, men så slo det meg at det jeg driver med jo er feminisme

Berg- og dalbane

Thea forteller at drømmen hennes som skuespiller også er å ta roller som kan lære folk noe, slik at hun på den måten kan utgjøre en forskjell.

– Som skuespiller vil man ikke bare vise seg fram, men man vil gjerne si noe med kunsten man lager. Hvis det jeg gjør kan endre synet til bare én person, så er det fantastisk, sier hun, men innrømmer samtidig at ønsket om å være skuespiller ikke bare kommer fra å kunne utgjøre en forskjell – det er like mye et indre driv hun har. Hun må være skuespiller.

 Jeg kan ikke gjøre noe annet i livet mitt. Hele drivkraften i meg er så sterk, og jeg bare vet at når jeg ikke gjør det, så har jeg det ikke bra.

Derfor jakter hun på stadig nye roller, går på audition på audition, og sender inn 3-4 audition-tapes til Hollywood i uka – fordi hun er opptatt av å gripe etter de mulighetene som ligger foran henne.

– Den første audition-tapen jeg sendte inn gikk faktisk direkte til Steven Spielberg. Jeg bare – shit, er det sånn det funker? ler Thea, og innrømmer at denne karrieren også kommer med sine kvaler.

– Når jeg er kjempenervøs før en audition, kan jeg spørre meg selv hvorfor jeg gjør dette, og setter meg selv i den situasjonen – hvor jeg skal rive opp sjela mi foran mennesker som skal bestemme om jeg er bra eller ikke. Men etterpå tenker jeg alltid at dette er det beste i verden! Det er en herlig berg- og dalbane.


Seks kjappe!

– Om vi ser inn i krystallkula – hvor er du om ti år?

– Forhåpentligvis på et filmsett! Hvor som helst i verden.

– Hva vil du råde andre unge lovende jenter til for å oppnå drømmene sine?

– Ikke vær redd for å ha ambisjoner og for å tørre å drømme. Og ikke mist selvtillit av avslag, for det får man alltid – men plutselig kommer det et ja.

– Den største smellen til nå?

– Jeg må jobbe hardt for å ikke møte veggen fordi jeg får avslag hele tiden. Jeg må vri om hjernen til å tenke at det at jeg kom så langt som jeg gjorde, er positivt nok. Men i fjor fikk jeg en rolle i en film i Berlin, og plutselig fikk jeg beskjeden: ‹‹Sorry, Thea – vi skal gjøre filmen på tysk i stedet.›› Det var kjipt når jeg virkelig hadde sett for meg hvordan det kom til å bli. Og dette med HBO-serien er også kjipt, hvis det ender med at det ikke blir noe av den – selv om det fortsatt er et lite håp. Men samtidig var stort i seg selv bare å få jobbet med en fantastisk regissør og HBO. Jeg liker å tenke at alt skjer for en grunn – og kanskje noen jeg møtte der vil gi meg en mulighet senere.

– Hvordan motiverer du deg på en dårlig dag?

– Ved å tenke framover. Jeg kan tenke at dette suger og jeg suger, men jeg må bare akseptere det og si det høyt, og så kjøre på likevel. Hvis man først er nede, så er det så lett å dra seg selv enda lenger ned, men der tror jeg at jeg har en fordel i at jeg ikke er perfeksjonist og aksepterer at ikke alt kan være perfekt. Men noen ganger må man så klart bare legge seg under dyna og spise Ben & Jerry’s.

– Hva er du mest stolt over å ha oppnådd på veien og hva angrer du mest på?

– Jeg er mest stolt over rollen jeg fikk i ‹‹Natt til 17.››. Det var den første rollen min, som åpnet alle dørene. Uten den hadde jeg ikke vært der jeg er i dag – det er jeg helt sikker på. Når det kommer til anger, så dummer jeg veldig mye ut, men hvis jeg hadde gått rundt og angret, så hadde jeg innskrenket hvem jeg er. Alt er en del av livet, og jeg kan ikke angre på alt det dumme jeg har gjort, for jeg er der jeg er i dag – og det er jeg glad for.

– Hvem drømmer du om å få fem minutter med?

– Hmmm. Jeg skulle gjerne møtt Marilyn Monroe, og sett mennesket og sårbarheten bak dette ikonet og sexsymbolet.

LES OGSÅ: - Grunnen til at jeg er så avslappet er at jeg har troen på at jeg selv er flink

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer